Connect with us

Διατροφή

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ξύδι και κρασί;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ξύδι και κρασί; 1
Κοινοποιησέ το

Όλα είναι θέμα timing. Η σημασία του είναι ασύγκριτη σε πολλές πτυχές της ζωής. Η δουλειά σας, η κοινωνική σας ζωή, η πνευματική σας ζωή και η υγεία σας εξαρτώνται από το timing. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτήν την περίπτωση με το ξύδι και το κρασί.

Η παρασκευή κρασιού είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σημασίας του timing. Με την οξική ζύμωση τα οξοβακτηρίδια παρέχουν το ένζυμο (αλκοολοξειδάση) και έτσι το οξυγόνο του αέρα μετατρέπει την αιθυλική αλκοόλη σε οξικό οξύ. Τα οξικά βακτήρια μετατρέπουν την αιθανόλη του κρασιού σε οξικό οξύ (αιθανοϊκό οξύ), εφόσον υπάρχει οξυγόνο.

Αυτό μπορεί να είναι επωφελές για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού. Αλλά, η υπερβολική έκθεση του κρασιού σε οξυγόνο με την βοήθεια των βακτηρίων έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή του σε ξίδι.

Ανάλογα με την πρόθεση, μπορεί να είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ή ένα άβολο αποτέλεσμα. Οι οινοποιοί γνωρίζουν πότε θέλουν να κάνουν κρασί και πότε θέλουν να κάνουν ξύδι. Σύμφωνα με το προϊόν που θέλουν να κάνουν, χρονολογούν τη διαδικασία για το σωστό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την ιστορία, τα κρασιά είναι παλαιότερα επειδή έχουν αναγνωριστεί ότι υπήρχαν γύρω από το 6000 π.Χ. ενώ τα ξύδι αρκετές χιλιετίες αργότερα περίπου το 3.000 π.Χ.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Διατροφή

Χημική Δίαιτα: Χάσε 20 κιλά σε 1 μήνα! Κι όμως γίνεται…

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Χημική Δίαιτα: Χάσε 20 κιλά σε 1 μήνα! Κι όμως γίνεται… 4
Κοινοποιησέ το

Με τη δίαιτα αυτή δεν τρώμε φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες και βοηθάμε τον οργανισμό να καθαρίσει από περιττό λίπος

Αποκλείουμε την είσοδο υδατανθράκων στον οργανισμό μας και οι στρώσεις τού λίπους λιώνουν από μόνες τους. Στις 6 μέρες χάνουμε 6 κιλά και κάθε επόμενη από μισό κιλό.

Μέσα 1 μήνα χάνουμε 20 κιλά.
ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν κάποια μέρα φάμε λίγο ψωμί, όσο το μέγεθος ενός νυχιού η οτιδήποτε που περιέχει υδατάνθρακες , ο οργανισμός θα πάρει τους υδατάνθρακες και αυτόματα θα μπλοκάρει το σύστημα που λιώνει το λίπος.

Η δίαιτα είναι χημική και η ουσία της είναι να τρώμε πολύ κρέας και λαχανικά, βρασμένα και σερβιρισμένα με αλάτι ,πιπέρι,σκόρδο,λάδι,και λεμόνι η ξύδι.
Η ποσότητα είναι απεριόριστη.

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:

  • Όλα τα είδη κρέατος: μοσχάρι, βοδινό, πουλερικά, αρνί, χοιρινό, πάπια, χήνα, γαλοπούλα, συκωταριά, μαγειρεμένα με όλους τούς τρόπους, αλλά όχι παναρισμένα.
  • Κρέατα καπνιστά και λουκάνικα, αλλά όχι τύπου Φραγκφούρτης.
  • Όλα τα είδη ψαριών και του γλυκού νερού, κονσέρβες ψαριών, αλλά αυτές που είναι σε νερό ή λάδι και όχι αυτές με λαχανικά.
  • Όλα τα λαχανικά: μπρόκολο, βλήτα, σπανάκι, πράσο, λάχανο, μελιτζάνες, καρότο, σέλινο, μαϊντανό, ρόκα, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, αγκινάρες, κουνουπίδι.
  • Όλες τις σαλάτες: μαρούλι, πιπεριές φρέσκες ή ψητές, ντομάτα, αγγούρι, λάχανο και τουρσί, παντζάρι, κρεμμύδι, σπανάκι, χόρτα.
  • Αυγά μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους.
  • Μπορούμε να πίνουμε: νερό, καφέ, τσάι, όλα χωρίς ζάχαρη, αλλά με ζαχαρίνη
    Καθόλου αναψυκτικά και χυμούς, παρά μόνο φρέσκο στημένο λεμόνι.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:
Ψωμί, πατάτες, αλέυρι, ρύζι, φακές, φασόλια, αρακάς, γαλέτα, φασολάκια, φιστίκια, φουντούκια, ξηροί καρποί, λουκάνικα Φραγκφούρτης, γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυροκομικά, γλυκά, σοκολάτα, παγωτό.
Κανένα είδος τυριού δεν επιτρέπεται όπως και κανένα φρούτο πλην του λεμονιού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Α: Ειναι απαραίτητο για τον οργανισμό να παίρνουμε από την πρώτη μέρα τής δίαιτας μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα η τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.
Β: Αυτή η δίαιτα μπορεί να κρατήσει όσες μέρες για να χάσουμε όσα κιλά θέλουμε, αλλά δεν συνιστάται πέρα από 1,5 μήνα, λόγω των πολλών περιορισμών της.
Γ: Όλα τα φαγητά που δεν αναφέρονται παραπάνω δεν επιτρέπεται να τα τρώμε.
Δ: Το μυστικό της χημικής αυτής δίαιτας είναι ότι μπλοκάρει το σύστημα του οργανισμού και τα κιλά που χάνουμε δεν τα ξαναπαίρνουμε.
Ε: Δε χρειάζεται να αρνούμαστε προτάσεις για εξόδους με φαγητό.
Παραγγέλνουμε κρέας η ψάρι και ζητάμε από τον σερβιτόρο να παραλείψει την γαρνιτούρα.

Συνοδεύουμε το φαγητό μας μόνο με σαλάτα.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

Η δίαιτα των βραστών αβγών που κρατάει δύο εβδομάδες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η δίαιτα των βραστών αβγών που κρατάει δύο εβδομάδες 5
Κοινοποιησέ το

Νέες δίαιτες βγαίνουν καθημερινά στο προσκήνιο για να «οδηγούν» γυναίκες και άνδρες στον στόχο του καλλίγραμμου σώματος. Η νέα τάση ακούει στο όνομα «Η δίαιτα των βραστών αβγών».

Το όνομά της τα λέει όλα: Πρόκειται για μία πρωτεϊνούχα δίαιτα που στηρίζεται στην κατανάλωση αβγών και υπόσχεται ταχύτατη καύση του λίπους και απώλεια κιλών -μέχρι 10 όπως λένε- σε μόλις δύο εβδομάδες

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη δίαιτα απαγορεύει την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, ενώ ενθαρρύνει την κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, όπως γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μπρόκολο, σπαράγγια, κολοκυθάκια και μανιτάρια.

Επιπλέον, προτείνει μία ακόμη κλασική διατροφική τακτική, την ενσωμάτωση 6-8 ποτηριών με νερό στο καθημερινό διαιτολόγιο, για τον κατευνασμό του αισθήματος της πείνας. Για πρωινό η δίαιτα προτείνει 2 αβγά και ένα φρούτο σε καθημερινή βάση, για μεσημεριανό 2 αβγά με λαχανικά στον ατμό ή φρούτα ή κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα.

Το βραδινό περιλαμβάνει σαλάτα με 2 ακόμη αβγά ή κάποιο είδος πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο ή ψάρι.

Προσοχή! Μην κάνετε τη συγκεκριμένη δίαιτα για παραπάνω από 2 εβδομάδες και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να την κάνετε. Λόγω της έλλειψης υδατανθράκων είναι πιθανό να νιώθετε λίγη αδυναμία. Μόλις περάσουν οι 2 εβδομάδες μπορείτε να προσθέσετε στο διαίτολόγιό σας κάποιους υδατάνθρακες αλλά μην σταματήσετε να πίνετε νερό.

Δείτε ενδεικτικά το πρόγραμμα μιάς εβδομάδας

Δευτέρα
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: Φρούτα και 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και 1 μεγάλή σαλάτα

Τρίτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και πράσινη σαλάτα
Βραδινό: 1 πορτοκάλι, 1 σαλάτα και 2 βραστά αυγά

Τετάρτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: 1 ντομάτα, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί με λίγα λιπαρά
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο και σαλάτα

Πέμπτη
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και 1 φρούτο (πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ)
Μεσημεριανό: 2 φρούτα
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο

Παρασκευή
Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: 2 βραστά αυγά και λαχανικά στον ατμό
Βραδινό: Ψητό ψάρι και σαλάτα

Σάββατο
Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: Φρούτα
Βραδινό: Κοτόπουλο στον ατμό και σαλάτα

Κυριακή
Πρωινό: 2 βραστά αυγά και φρούτα
Μεσημεριανό: Σαλάτα ντομάτα και λαχανικά στον ατμό με κοτόπουλο
Βραδινό: Λαχανικά στον ατμό

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

Έρευνα: Ελιές Καλαμών, οι πιο υγιεινές στον κόσμο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Έρευνα: Ελιές Καλαμών, οι πιο υγιεινές στον κόσμο 6
Κοινοποιησέ το

Οι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστό ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Όμως, τα τελευταία χρόνια σύγχρονες έρευνες έρχονται και αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δείγμα επιτραπέζιων ελιών Καλαμών που εξετάστηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σε αυτή την κλινική μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών, και που για εξήντα ημέρες «έβαλαν» στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

el1
el2

Η ομάδα ερευνητών, η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από τον δρ. Μαγιάτη Προκόπη, τη δρ. Ελένη Μέλλιου, την ερευνητική τους ομάδα καθώς και τη δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού. Μάλιστα η κ. Κατσαρού ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης κλινικής μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία, και συγκεκριμένα στο λιπιδαιμικό προφίλ και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν θεαματικά, καθώς σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL (‘καλή χοληστερόλη’) και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης (‘κακή χοληστερόλη’). Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.

Σε εξέλιξη και δεύτερη έρευνα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται και από τη δεύτερη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις.

Οι εθελοντές είναι πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με την πρώτη έρευνα που έγινε, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος 100 άτομα. Όλοι τους έχουν υπερχοληστερολαιμία ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή.

Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική στατιστική μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος στους συγκεκριμένους εθελοντές συμμετέχοντες» υπογραμμίζει η δρ. Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με ερευνητές η κατανάλωση καθημερινά ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό, στην εποχή μας, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργηθούν φάρμακα που μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις», σημειώνει η δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού.

el5

Ποιες ελιές πρέπει να καταναλώνουμε και με τι κριτήριο

Επιστήμονες που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, εξέτασαν πάνω από 30 τύπους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών και τις κατέταξαν βάσει των ευεργετικών συστατικών που μέτρησαν σε αυτές, που ονομάζονται τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη. Οι ενώσεις αυτές ανήκουν στην ομάδα ενώσεων φαινόλες και τους έχουν αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες.

Τα συστατικά αυτά (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) είναι πλέον μετρήσιμα με την μέθοδο του Μαγνητικού Πυρηνικού Συντονισμού ( NMR ) που έχει αναπτυχτεί από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων) σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με αναλύσεις και έρευνες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη, κατά μέσο όρο βρίσκονται στις επιτραπέζιες ελιές σε συγκεντρώσεις 134 mg ανά κιλό και 244 mg ανά κιλό αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα όμως, στις βιολογικές ελιές Καλαμών “Βαλσαμικές” από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη Λακωνίας, βρέθηκε ότι έχουν 560 mg ανά κιλό τυροσόλη και 1300 mg ανά κιλό υδροξυτυροσόλη. Δηλαδή πέντε φορές περισσότερα συστατικά, από τον μέσο όρο όλων των εμπορικών δειγμάτων επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως που έχουν αναλυθεί και μελετηθεί από το 2005 έως σήμερα.

Συνεπώς, η ημερήσια κατανάλωση 5 μόνον από αυτές τις ελιές, προσφέρει 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, Χημικός Μηχανικός M.Sc. και συνιδιοκτήτης των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου η τεράστια διαφορά στη συγκέντρωση οφείλεται «στην παραγωγή τους. Δεν είναι ελιές μαζικής τεράστιας παραγωγής. Καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο. Συλλέγονται με το χέρι και ζυμώνονται εντελώς φυσικά. Σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους δεν προστίθεται οποιοδήποτε σύνηθες χημικό συστατικό (καυστικό νάτριο, γλυκονικός σίδηρος κ.ά.) πέρα από αλάτι. Δεν παστεριώνονται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες κυριολεκτικά καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος των ωφέλιμων ενώσεων που βρίσκονται στις ελιές, όπως οι φαινόλες».

Ο κ. Σακελλαρόπουλος συμπλήρωσε ότι «η διαδικασία παραγωγής τους διαρκεί περίπου 9 με 12 μήνες, και γίνεται απόλυτα φυσικά. Δεν καταστρέφουμε την επιδερμίδα τους, γεμίζοντας τις με οποιοδήποτε συστατικό, παρακολουθούμε την πορεία τους με σύγχρονο εξοπλισμό και κάνουμε ελάχιστες παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.

Συνεχώς μελετάμε, εκπαιδευόμαστε επιστημονικά, πειραματιζόμαστε συνεργαζόμενοι με ερευνητές και εξελισσόμαστε. Έτσι, καταφέρνουμε να παράγουμε επιτραπέζιες ελιές που, πέρα από την εξαιρετική γεύση τους, ανήκουν στις φυσικές βιολογικές ελιές και συγκεκριμένα στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, τρόφιμα δηλαδή που τα καταναλώνουμε όχι για να μας προσφέρουν αίσθηση κορεσμού, αλλά παράλληλα να βελτιώνουν την υγεία μας».

Πρωτιά στο διαγωνισμό Aristoleo High Phenolic Olives Awards 2019

Οι βιολογικές ελιές Καλαμών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου κατέκτησαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Aristoleo High Phenolic Olives Awards 2019. Ο διαγωνισμός ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, βραβεύει τις επιτραπέζιες ελιές που έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων και συνεπώς έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανθρώπινη υγεία.

Έτσι, στην κατηγορία των επιτραπέζιων ελιών, την πρώτη θέση παγκοσμίως ,με συγκέντρωση 2000 μg/g τυροσόλης, υδροξυτυροσόλης και παραγώγων τους, κατέκτησαν οι βιολογικές ελιές Καλαμών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Βάσει των αναλύσεων που έγιναν στις ελιές αυτές, προκύπτει ότι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2-3 γρ. παρέχει πάνω από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους και αντιστοιχεί στην κατανάλωση 20 γρ. λαδιού που ανήκει στην κατηγορία των ελαιοπροιόντων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ελιές αυτές αποδόθηκε το βραβείο Supreme Health Award. Η 1η θέση δίνεται στις συγκεκριμένες ελιές για 3ο συνεχόμενο χρόνο, επιβεβαιώνοντας την επιλογή των επιστημόνων στην πρώτη κλινική μελέτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη 2η θέση βρέθηκαν επίσης ελιές από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, με τον εμπορικό τύπο Λεμονένιες, που βραβεύθηκαν με Super Health Award.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ