Connect with us

Μεσσηνία

Π. Νίκας στην Τρίπολη: «Για μια Πελοπόννησο της προόδου και της ανάπτυξης»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Π. Νίκας στην Τρίπολη: «Για μια Πελοπόννησο της προόδου και της ανάπτυξης» 1

Παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με ομιλία του εξέφρασε τη στήριξή του στον Π. Νίκα και την «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο», ο Παναγιώτης Ε. Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας και Υπ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μιλώντας στην Τρίπολη το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, σε ακροατήριο εκατοντάδων Πελοποννησίων, μεταξύ των οποίων Βουλευτές και τ. Υπουργοί, Δήμαρχοι και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ της ΝΔ στους 5 Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε τα ακόλουθα αφού προσφώνησε όσους παρίσταντο:

Π. Νίκας στην Τρίπολη: «Για μια Πελοπόννησο της προόδου και της ανάπτυξης» 2

«Όλους σας διαβεβαιώνω, με πρώτο τον Πρόεδρό μας, πως θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις και πως θα αξιοποιήσω την πολύχρονη Αυτοδιοικητική εμπειρία μου για τη Νίκη και κυρίως την αξιοποίηση αυτής της Νίκης για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Για την προαγωγή και την εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος.

Δε μας φοβίζουν οι μηχανισμοί του Περιφερειάρχη και η καθημερινή προπαγάνδα του, που χρυσοπληρώνεται με ευρωπαϊκά και κρατικά χρήματα.

Δεν πρόκειται να μας κάμψει ο λαϊκισμός, ο πολιτικαντισμός, ο κοτσαμπασισμός, η χωρίς προηγούμενο ρουσφετολογία ενός τοπικού καθεστώτος, που νοιάζεται μόνο για την επιβίωση και τη διαιώνισή του.

Δεν έχουμε ως Πελοπόννησος καμιά άλλη επιλογή εκτός από τη ΝΙΚΗ. Και η Νίκη προϋποθέτει Ενότητα, Αγώνα, Απόδειξη, Αποκάλυψη, Πίστη στις Ιδέες μας και Προσήλωση στο γενικό συμφέρον.

Και είναι θλιβερή, οδυνηρή η πραγματικότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα 8 χρόνια της σημερινής Περιφερειακή Αρχής, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια των δύο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Κρατικού Προϋπολογισμού, να βρίσκεται στο βάλτο της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, της μετανάστευσης, της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της φτώχειας.

Στην Πελοπόννησο, με το 60% των αρχαιολογικών χώρων της χώρας – διάσημων παγκοσμίως, με την καίρια γεωγραφική θέση, το φυσικό κάλλος, τα ποιοτικά προϊόντα και τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αξίζει η θέση του πρωτοπόρου και όχι του ουραγού. Αξίζει η θέση της Περιφέρειας-Ηγέτη στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την ανασυγκρότηση της Πατρίδος μας.Π. Νίκας στην Τρίπολη: «Για μια Πελοπόννησο της προόδου και της ανάπτυξης» 3

Όμως, δυστυχώς, ανικανότητες, επιπολαιότητες και πρώτιστα ιδιοτέλειες της Περιφερειακής Αρχής έχουν οδηγήσει την περιοχή σε επικίνδυνη στασιμότητα, συρρίκνωση και οπισθοδρόμηση.

       Ανεπάρκεια στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, αφού η απορρόφηση του Περιφερειακού Προγράμματος φθάνει μόλις το 17%, δύο χρόνια πριν την συμπλήρωσή του. Από τα 284 εκατομμύρια μόνο τα 50 έχουν απορροφηθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

       Ανεπάρκεια και επιπολαιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού η Πελοπόννησος σήμερα είναι απέραντος σκουπιδότοπος, με ετήσιο πρόστιμο για τη χώρα 13 εκατομμύρια ευρώ, και με ανάγκη επίταξης και απαλλοτρίωσης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου παρά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και με πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν. ΜΑΖΙ με αυτά Δήμαρχοι σύρονται καθημερινά στα δικαστήρια ξοδεύοντας και το τελευταίο ευρώ για να υπάρχει στοιχειώδης καθαριότητα.

       Ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι η ασφάλεια, η συντήρηση και η αναβάθμιση του επαρχιακού και του παλιού εθνικού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, που είναι από τα χειρότερα στην Ελλάδα και που αποτελεί τροχοπέδη για την κάθε είδους ανάπτυξη.

       Ανεπάρκεια και στην τουριστική ανάπτυξη, αφού μόλις 500.000 επισκέπτες στα 32.000.000 της χώρας επέλεξαν την Πελοπόννησο, παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και παρά τον πακτωλό των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που ξοδεύθηκαν για τη λεγόμενη «Μυθική Πελοπόννησο».

       Ανεπάρκεια της Περιφέρειας, τέλος, όχι  μόνο στα μείζονα, αλλά και στα ελάσσονα στην καθημερινότητα. Πλήρης αποτυχία της δακοκτονίας με απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς. Προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών κάθε χρόνο και σε πολλές και, ιδιαίτερα, απομονωμένες περιοχές. Αποτυχίες στην αντιμετώπιση των κωνωποειδών και σε πολλές, ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, παρά τη διάθεση εκατομμυρίων ευρώ.

Υπήρξε όμως ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και ευρηματικότητα για ό,τι συνδέεται με την πολιτική επιβίωση, την πολιτική επιρροή και την πολιτική επικράτηση του Περιφερειάρχη, δυστυχώς χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, χωρίς στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση.

       «Ικανότητα» ανεξέλεγκτης διάθεσης τεράστιων ποσών σε πολλά ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης, με σκοπό την επιβολή τηλεοπτικής πραγματικότητας, τη στρεψοδικία, τη χειραγώγηση και την απαξίωση οποιουδήποτε εξέφραζε αμφισβήτηση, αμφιβολία, κριτική και αντίθεση στις θέσεις του Περιφερειάρχη. Πόσοι και πόσοι δεν έχουν υποστεί κατά καιρούς, ανεξάρτητα από κόμμα και ιδεολογία, μία χωρίς προηγούμενο επιθετικότητα και απαξίωση από τον Περιφερειάρχη και τους παρακοιμώμενους του Περιφερειάρχη. Και επειδή μιλάμε για ικανότητα σε εισαγωγικά:

       «ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ» παρέμβασης στο σύστημα παραγωγής έργων, με αποτέλεσμα κοστοβόρες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους, εξωφρενικές παρατάσεις και οφειλές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εργολάβους.

       Ακόμα, «ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ» διάλυσης του κρατικού διοικητικού μηχανισμού της Περιφέρειας, με τη διοίκηση αλλά και μεγάλο μέρος της οικονομικής διαχείρισης να ασκείται από παρατρεχάμενους και μετακλητούς υπαλλήλους και Αναπτυξιακές Εταιρείες. Σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού μεταφέρονταν στις Αναπτυξιακές Εταιρείες, όπου ευκολότερα χρηματοδοτούνται εκθέσεις, ταξίδια, προβολή, διαφήμιση και όλα τα συναφή.

       Και επιπλέον, μοναδική «ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ» και ευρηματικότητα στη χρησιμοποίηση και υπονόμευση Ιδεών και Κομμάτων, στην προβολή της αντίληψης πως ο Περιφερειάρχης είναι περίπου τοπικός πρωθυπουργός σε μια Ομοσπονδία Κρατιδίων-Περιφερειών που συναποτελούν δήθεν τη χώρα.

Ζήσαμε μια οκταετία βαρύγδουπων και συχνά ακατάληπτων δηλώσεων, μια οκταετία συστηματικής και ομαδικής παρουσίας σε όλα τα πανηγύρια και τις χαρές, με τους φωτογράφους να απαθανατίζουν την παρουσία του «αδιαμφισβήτητου» αρχηγού και των παρατρεχάμενων, εξαρτημένων και ωφελημένων.

Π. Νίκας στην Τρίπολη: «Για μια Πελοπόννησο της προόδου και της ανάπτυξης» 4

Όμως, έρχεται η ώρα να τελειώνουμε με όλα αυτά. Να τελειώνουμε με το πιο χαρακτηριστικό φαινόμενο λαϊκισμού, ρουσφετολογίας, νεποτισμού, πατερναλισμού και κοτσαμπασισμού που ρίζωσε στον τόπο μας.

Έρχεται η δική μας ώρα, για να οργανώσουμε, να προγραμματίσουμε, να αξιοποιήσουμε τους πολύτιμους πόρους για το καλό του τόπου μας, της Περιφέρειάς μας.

Έρχεται η ώρα μας, η ώρα της ορθολογικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών και των εθνικών προγραμμάτων για την κατασκευή μόνο μεγάλων και σημαντικών έργων, που θα υπακούουν στον κανόνα «κόστους – οφέλους» και θα οδηγούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Είμαστε εμείς που θα προβάλλουμε κατάλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, τους αρχαιολογικούς χώρους, το φυσικό κάλλος, τα ποιοτικά προϊόντα, το λαϊκό μας πολιτισμό, την ιστορία του κάθε τόπου μας, μακριά από πανηγυριώτικες σπατάλες.

 

Είμαστε εμείς, που με απόλυτη προτεραιότητα θα φροντίσουμε το οδικό δίκτυο, θα νοιαστούμε για τη διάβρωση των ακτών, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τον ερχομό του φυσικού αερίου και τη στήριξη του ανθρώπου της ανάγκης.

 

Είμαστε εμείς, η «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο», με τη φιλοσοφία της συνεργασίας με τον Βουλευτή μας, που δεν είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος, με το Δήμαρχο, που δεν είναι υποτακτικός μας και με τους εκπροσώπους των διαφόρων φορέων.

 

Είμαστε εμείς, η «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» που θα φροντίσουμε για τον πολιτισμό ως ουσία ζωής και ως βραχίονα ανάπτυξης, με στήριξη και αύξηση όλων των σπουδαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Πελοπόννησο, καθώς και όλων των σπουδαίων αθλητικών εκδηλώσεων.

 

Κι όλα αυτά, με πίστη στην ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με προσήλωση στις Φιλελεύθερες Ιδέες μας και με σεβασμό στις Ιδέες των άλλων, με φροντίδα για τον πολιτικό πολιτισμό και με όραμα την Πελοπόννησο της συνεννόησης, της συνεργασίας και της προόδου.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστούμε όλοι εμείς που συναποτελούμε την «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο», για την αγάπη, τη στήριξή σας και την ευκαιρία να κάνουμε πράξη, σκέψεις και σχεδιασμούς για την προκοπή του τόπου μας. Για μια Πελοπόννησο της προόδου και της ανάπτυξης, όπως το αξίζει άλλωστε».

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 18

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 19

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 24

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ