Connect with us

Ταξίδια

Οι πεζοπόροι του Ευκλή απόλαυσαν το μαγευτικό Μαίναλο.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οι πεζοπόροι του Ευκλή απόλαυσαν το μαγευτικό Μαίναλο. 1

Την περασμένη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής’‘ εξόρμησαν στο φθινοπωρινό Μαίναλο, απόλαυσαν την δροσιά του και περπάτησαν στο 7ο τμήμα του Menalon Trail, από τα ορεινά Μαγούλιανα (1365 μ.) έως το όμορφο χωριό Βαλτεσινίκο στα 1150 μ. υψόμετρο.

– Στα Μαγούλιανα τους πενήντα εννέα πεζοπόρους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Κανελλόπουλος και τους ξενάγησε στο χωριό.

Πρώτα επισκέφθηκαν και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις 6 κρήνες με το άφθονο τρεχούμενο νερό στην πλατεία του χωριού. Στην πλατεία βρίσκεται και η προτομή του Αγωνιστή του 1821, Χρυσανθόπουλου Φωτάκου, καταγόμενου από τα Μαγούλιανα, πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη.

Οι πεζοπόροι του Ευκλή απόλαυσαν το μαγευτικό Μαίναλο. 2

Κατόπιν μέσα από τα καλντερίμια του χωριού έφτασαν στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα, έτος κατασκευής 1840, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο από κορμούς καρυδιάς.

Το φημισμένο τέμπλο είναι τυπικό δείγμα ”κεντητού” ή ”σκαλιστού”, με διαμπερή κενά ανάμεσα στα ξυλόγλυπτα θέματα, διαστάσεων 10Χ4.70 μέτρων, κατασκευαζόταν από Ηπειρώτη τεχνίτη για 8 μιση χρόνια.

– Στη μέση της πεζοπορικής διαδρομής, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο, δυστυχώς εγκαταλελειμμένο, σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, χωμένο κυριολεκτικά μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου, το Σανατόριο της Μάνας.

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο κτίστηκε το 1937 από Λαγκαδιανούς Μαστόρους με λεφτά που συγκέντρωσε η αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα (γνωστή ως Μάννα) από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων με σκοπό τόσο την περίθαλψη των τραυματιών από πολέμους της περιόδου, όσο και την φροντίδα αρρώστων και φυματικών.

– Περπατώντας ανάμεσα σε λάκες και σε μεγάλα χωράφια με καρυδιές, έφτασαν τέλος στην ρεματιά κάτω από το Βαλτεσινίκο, ακολούθησαν το κατεστραμμένο ανηφορικό καλντερίμι και γνώρισαν ένα εντυπωσιακό χωριό.

– Η πεζοπόρος Ιωάννα Ευσταθίου περιγράφει : << Τη Κυριακή κάναμε μια όμορφη πεζοπορία στο αγαπημένο μας βουνό, το Μαίναλο.

Το βουνό όπου στη μυθολογία γεννήθηκε η μουσική με την ανακάλυψη του αυλού από τον θεό Πάνα και που στην Αναγέννηση ύμνησαν οι κυριότεροι ποιητές και λογοτέχνες στα ”Βουκολικά” έργα τους.

Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο με τα ελατοσκέπαστα βουνά, τα οροπέδια, τα φαράγγια, τα ποτάµια, εικόνες που συνοδεύονται με τον ήχο από τα κελαηδήματα των πουλιών και τα απομακρυσμένα κουδουνίσματα των κοπαδιών, περπατήσαμε. Η παρέα εξαιρετική. Το κέφι ασταμάτητο. Σ΄ ευχαριστούμε ΕΥΚΛΗ.

Οι πεζοπόροι του Ευκλή απόλαυσαν το μαγευτικό Μαίναλο. 3

Ταξίδια

Ο Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας προχώρησε σε σήμανση & καθαρισμός μονοπατιού “Καλαμάτα – Δυτ. Μάνη”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας

Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας

Την Κυριακή 24 Μαΐου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, πραγματοποίησε καταγραφή, καθαρισμό και σήμανση, ενός εκ των σημαντικότερων μονοπατιών που βρίσκονται στο νομό Μεσσηνίας, όπου στην ουσία ενώνει την Καλαμάτα με τον Ταύγετο και τους οικισμούς Δυτικής Μάνης.

Πρόκειται για ένα παλιό καλντερίμι (τμήματα του σώζονται ακόμη) που ενώνει τους οικισμούς της Άνω Βέργας και των Πηγαδίων, κινείται στον ορεινό όγκο του Καλαθιού με όμορφα ελατοδάση και μοναδική θέα.

Στόχος του ΕΟΣ Καλαμάτας είναι να αναβιώσει τις εγκαταλειμμένες αυτές διαδρομές και κατά το δυνατόν, να τις σώσει από τη φθορά και την εξαφάνιση.

Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

1572: Ο Τουρισμός απέκτησε τον δικό του τετραψήφιο αριθμό

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

γραμμή του Τουρισμού

1572: Η γραμμή του Τουρισμού

Ο Τουρισμός απέκτησε πρόσφατα τον δικό του τετραψήφιο αριθμό. Ο αριθμός μετρά ήδη τρία 24ωρα λειτουργίας ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία από το υπουργείο Τουρισμού κι όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης «σκοπός μας είναι η διαρκής ενημέρωση και στήριξη της τουριστικής αγοράς και σε ένα δεύτερο επίπεδο η παροχή δυνατότητας στους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα να παίρνουν πληροφορίες για ζητήματα που προκύπτουν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας».

Το 1572 είναι ο αριθμός στον οποίο μπορούν να απευθύνονται καταναλωτές, τουρίστες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα που ζητούν ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ειδική ομάδα έμπειρων στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού καταγράφει και απαντά στα σχετικά ερωτήματα.

Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

1572: Η γραμμή του Τουρισμού

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Όρος Καλάθι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Όρος Καλάθι 16

Ευκλής Καλαμάτας

Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” εξορμούν στο Όρος Καλάθι, θα γνωρίσουν τα καλντερίμια της Άνω Βέργας, τις πλινθόκτιστες κρήνες των χωριών και θα θαυμάσουν την εκπληκτική θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

* Η ορειβατική ομάδα θα ξεκινήσει από τα καλντερίμια της Άνω Βέργα και στη συνέχεια θα ανέβει στο όρος Καλάθι στα 1340 μ. υψόμετρο στην κορυφή του, που βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, κατόπιν στον Προφήτη Ηλία (1316μ.) και επιστροφή.

* Συνολικά άνοδος και κάθοδος 5 – 6 ώρες (+/-) ανάλογα με την σύσταση της ομάδας.

Ραντεβού εκκίνησης : Στα γραφεία, στις 8:30 π.μ. τέρμα Αριστομένους 56,αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.
Κόστος : 3 ευρώ για όλους τους συμμετέχοντες.

Μετακίνηση με το προσωπικό Ι.Χ. αυτ/το της κάθε παρέας.

Πληροφορίες : Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλέφωνα 27210 90627 και 6974252234.

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Όρος Καλάθι 17

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ