Ταξίδια
Ο Σύλλογος ”Ευκλής” ξεναγήθηκε στην Αρχαία Θουρία από την αρχαιολόγο κα. Ξένη Αραπογιάννη
Ανέβηκε
1 έτος πρινστις
από
Kalamata TimesΓράφει το μέλος του Ευκλή, Χριστίνα Καλέκα.
Αισθάνομαι τυχερή…..
Την περασμένη Κυριακή (26/11ου) με τον Σύλλογο Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” είχαμε μια υπέροχη εμπειρία: Γνωρίσαμε την Αρχαία Θουρία !!
Μας την συνέστησε η ίδια η αρχαιολόγος η κα. Ξένη Αραπογιάννη, που κάνει την ανασκαφή και που δέχτηκε με χαρά, να μας ξεναγήσει, ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου μας.
Είναι μια ανασκαφή σε εξέλιξη, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, λίγο έξω από την πόλη της Καλαμάτας κι από ότι δείχνουν τα πράγματα πρόκειται για ένα μεγαλειώδες έργο.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την έκταση που φαίνεται να έχει ο Αρχαιολογικός Χώρος, η Αρχαία Θουρία δείχνει, να υπήρξε γύρω στην δεύτερη χιλιετία π. Χ, μια σπουδαία ελληνική πόλη με οικονομικές και κοινωνικές δομές τέτοιες που την καθιστούσαν ισχυρή δύναμη στην περιοχή !!
Αρχικά πήγαμε στο Ασκληπιείο ένα ναό αφιερωμένο στον Θεό θεραπευτή Ασκληπιό, πρόκειται για έναν ναό δωρικού ρυθμού, με κυρίως ναό, πρόναο, στοά και βωμούς, όπου γίνονταν προσφορές και θυσίες.
Σύμφωνα με τις επιγραφές ήταν διακοσμημένος με χάλκινα αγάλματα, που δεν βρέθηκαν.
Κατά την παράδοση στον πρόναο ξενυχτούσαν οι άρρωστοι κι έβγαιναν τη νύχτα τα φίδια από το ναό, τους δάγκωναν και γίνονταν καλά, έπειτα, ή και πριν, έκαναν θυσίες και προσέφεραν δώρα στο Θεό.
Σημαντική είναι μια επιγραφή, που βρέθηκε και αναφέρει τους ιερείς της εποχής που κατασκευάστηκε ο ναός, καθώς και τον κατασκευαστή του, “Κατασκευάστηκε από τον Θεόδωρο”, κάτι σπάνιο και που δεν αναφέρεται συνήθως.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαίο Θέατρο. Από το μέγεθος της σκηνής που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει βγάλει στο φως καταλαβαίνουμε, ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο θέατρο.
Αυτό μας δίνει επιπλέον στοιχεία για το μέγεθος της πόλης και τις ανάγκες, αλλά και τις λειτουργίες της.
Η σκηνή έχει ράγες όπου εκεί κυλούσαν την ξύλινη σκηνή από τον χώρο που την αποθήκευαν προκειμένου, να δοθούν παραστάσεις κ.τ.λ.
Αυτές οι ράγες μήκους 50 μέτρων σώζονται σε άριστη κατάσταση και ελάχιστα θέατρα στον ελλαδικό χώρο διαθέτουν αυτού του είδους την τεχνολογία και τεχνική.
Φύγαμε από το θέατρό και περπατώντας μέσα σε ελαιοπερίβολα διάσπαρτα με αρχαίες πέτρες, είδαμε την δεξαμενή και φτάσαμε στην Νεκρόπολη.
Πρόκειται για μια σημαντική ανασκαφή που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει βγάλει στο φως 16 θαλαμωτούς οικογενειακούς τάφους. Όλοι οι τάφοι βρέθηκαν συλλυμμενοι, ενδεχομένως και από την αρχαιότητα.
Είναι πανομοιότυποι, μόνο το μέγεθος διαφέρει. Έχουν όλοι έναν λαξευμένο, (στο αργιλώδες πέτρωμα της περιοχής), διάδρομο, τον δρόμο, που οδηγεί στον επίσης λαξευμένο ταφικό θάλαμο, εκεί μπορεί να υπήρχε μέσα και δεύτερος θάλαμος ταφής, ή να υπήρχε θρανίο που τοποθετούσαν τα κτερίσματα, τα δώρα δηλαδή των συγγενών στον νεκρό τους και στους θεούς του κάτω κόσμου.
Εκεί τελείωσε κι η επίσκεψη μας.
Νιώθω πραγματικά τυχερή !!
>Θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή και τύχη, που δεν συμβαίνει κάθε μέρα, να ακούς από το στόμα του ίδιου του ανθρώπου που φέρνει στο φως αυτές τις αρχαιότητες, τις περιγραφές και την λειτουργία τους, το πως έφτασε σ αυτές, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κ.ά.
Τέλος νιώθω πραγματικά τυχερή, που χάριν στον σύλλογό μας μπορώ κι αποκτώ τέτοιες εμπειρίες και γνώσεις.
Ανυπομονώ για ότι έρχεται…
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Στον Χελμό η πρώτη εξόρμηση του νέου έτους για τους φυσιολάτρες του Ευκλή
-
Σε σεμινάριο Αθλητικής Ψυχολογίας και Ανάλυση Υπαίθριων Δραστηριοτήτων ο Ευκλής
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Ταξίδι μέσα στο χρόνο στο παλάτι των νεραϊδών του Χελμού!
-
Χριστουγεννιάτικη Πράξη Αγάπης από τον Ευκλή προς τα Ειδικά Σχολεία
-
Εθελοντική ”Πράξη Αγάπης” από τον Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”
-
Ο Ευκλής Cycling Team καλωσορίζει 3 νέους αθλητές
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Πεζοπορεί στα καλντερίμια της Καρδαμύλης στην Μάνη
-
Φιλική συνάντηση του νέου Δ.Σ. και παλιών Μελών του Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής: Με απόλυτη επιτυχία η εξόρμηση στο Μαίναλο
-
Η Ελένη Οικονομοπούλου ξανά πρόεδρος στο νέο Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”
-
Συνεχίζεται η εθελοντική αιμοδοσία στο Γ. Ν. Καλαμάτας από τα μέλη και τους αθλητές του ΕΥΚΛΗ
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Απολογισμός ποδηλατικής αγωνιστικής χρονιάς 2024
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Νοέμβριος 2024 – Δράσεις πεζοπορικού και Εθελοντικού τμήματος
-
Ο Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής” προσκαλεί τα μέλη του σε εθελοντική αιμοδοσία
-
Ο Ευκλής εξερευνά την Αρχαία Νεμέα
-
Οι φυσιολάτρες του Ευκλής περπάτησαν και γνώρισαν τις ομορφιές της Κεντρικής Μεσσηνίας.
-
Οι φυσιολάτρες του Ευκλή γνωρίζουν περπατώντας χωριά της Κεντρικής Μεσσηνίας
-
Οι φυσιολάτρες του ”Ευκλή” περπατούν πάνω στις ράγες του Οδοντωτού
-
Οι πεζοπόροι του ”Ευκλή” γνώρισαν με ασφάλεια όπως πάντα το ”Στένωμα” του Ριντόμου
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Ψάχνοντας την χαμένη Ταυγέτη…..
-
Ο Σύλλογος Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” εξορμεί στον ελατοσκέπαστο Βορειοδυτικό Ταΰγετο
-
Ο Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής” συνάντησε και συνόδευσε τον διακεκριμένο ποδηλάτη Paolo Bettini
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Δράσεις πεζοπορικού τμήματος Σεπτέμβριος 2024
-
Υποδοχή του χρυσού Ολυμπιονίκη Paolo Bettini στη Μεσσηνία
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Με απόλυτη και ασφαλή επιτυχία η τριήμερη αλπική εξόρμηση στον Όλυμπο
-
Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Τριήμερη αλπική εξόρμηση στον Όλυμπο
-
Οι φυσιολάτρες του Ευκλή εξερεύνησαν το φαράγγι Σιπρένη στην ορεινή Ηλεία
-
Βαθμολογική κατάταξη 2024 του σωματείου Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής” από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Ε,Ο.Π.)
-
Ορειβατικές δράσεις του Ευκλη για τον Αύγουστο 2024
-
Ποταμοδιάσχιση στο φαράγγι Σιπρένι στην Ηλεία οι φυσιολάτρες του Ευκλή
Πρόσφατα Άρθρα
Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Μεσσηνίας για τις ζημιές στα σχολεία της Καλαμάτας από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις
Μανώλης Μάκαρης: Αναγκαίες οι άμεσες παρεμβάσεις στις Κιτριές από την υπερχείλιση του ρέματος
Στον Χελμό η πρώτη εξόρμηση του νέου έτους για τους φυσιολάτρες του Ευκλή
Το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του
Αλέξης Χαρίτσης: Φλέγον ζήτημα η αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Πολιτικά23 ώρες πριν
Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Μεσσηνίας για τις ζημιές στα σχολεία της Καλαμάτας από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις
-
Ταξίδια1 ημέρα πριν
Στον Χελμό η πρώτη εξόρμηση του νέου έτους για τους φυσιολάτρες του Ευκλή
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του
-
Πολιτικά23 ώρες πριν
Μανώλης Μάκαρης: Αναγκαίες οι άμεσες παρεμβάσεις στις Κιτριές από την υπερχείλιση του ρέματος