Connect with us

Συμβουλές

Ο αέρας είναι το κύριο μέσο μετάδοσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τους επιστήμονες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο αέρας είναι το κύριο μέσο μετάδοσης του κορωνοϊού σύμφωνα με τους επιστήμονες 1
Κοινοποιησέ το

Από τη μία μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη, ο κόσμος σαπουνίζει, απολυμαίνει και ψεκάζει επιφάνειες, πιστεύοντας ότι έτσι εμποδίζει τη μετάδοση του κορονοϊού. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν τελευταίως ότι οι ενδείξεις μετάδοσης του ιού μέσω μολυσμένων επιφανειών είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Σε εσωτερικούς χώρους, στους οποίους συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και γραφεία, ο ιός που εκπνέεται από άτομα που έχουν προσβληθεί και παραμένει στον αέρα, είναι μία πολύ μεγαλύτερη απειλή.

Το πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα με νερό και σαπούνι – ή αντισηπτικό – παραμένει ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της μετάδοσης. Ομως, ο καθαρισμός επιφανειών δεν έχει σχεδόν κανένα αποτέλεσμα ως προς την μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους και οι ειδικοί τονίζουν ότι οι αξιωματούχοι υγείας θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη βελτίωση του εξαερισμού και το φιλτράρισμα του αέρα των εσωτερικών χώρων.

″Κατά τη γνώμη μου, η σπατάλη χρόνου, ενέργειας και χρημάτων για την απολύμανση επιφανειών όχι απλώς δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά αποσπά την προσοχή μας και τις δυνάμεις μας από την πρόληψη της μετάδοσης μέσω του αέρα” τονίζει στους New York Times ο Δρ. Κέβιν Π. Φένελι, ειδικός στις μολύνσεις του αναπνευστικού και συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

Οι ιοί μεταδίδονται μέσω δραστηριοτήτων που εκτοξεύουν αναπνευστικά σταγονίδια, όπως η ομιλία, η αναπνοή, οι φωνές, ο βήχας, το τραγούδι και το φτέρνισμα. Τα δε αντισηπτικά σπρέι, πολύ συχνά περιέχουν τοξικά χημικά που επιβαρύνουν τόσο την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, όσο και την ανθρώπινη υγεία, λέει η Δρ. Σέλι Μίλερ, ειδικός στα αερολύματα στο Πανεπιστήμιο Μπόλντερ του Κολοράντο.

Το μεγάλο λάθος

Μία σειρά ασθενειών του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων το απλό συνάχι και η γρίπη, οφείλονται σε μικρόβια τα οποία μεταδίδονται μέσω μολυσμένων επιφανειών. Γι′ αυτόν τον λόγο, όταν πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορονοϊού τον περασμένο χειμώνα στην Κίνα, ήταν λογικό να θεωρηθεί ότι αυτός ήταν και ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού.

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι ο ιός φαινόταν να επιβιώνει σε ορισμένες επιφάνειες, όπως το πλαστικό και το ατσάλι, για περίπου τρεις μέρες. Στη συνέχεια, όμως, οι μελέτες έδειξαν ότι πρόκειται για νεκρά υπολείμματα του ιού, τα οποία δεν μεταδίδονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στη μετάδοση μέσω επιφανειών και υποστήριξε ότι η διάδοση μέσω του αέρα γίνεται μόνον όταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία ασχολούνται με ειδικές διαδικασίες που παράγουν αερολύματα.

Ωστόσο, όσο συνεχίζονται οι έρευνες, τόσο πιο εμφανές γίνεται το γεγονός ότι ο ιός διατηρείται ζωντανός επί ώρες στον αέρα που παραμένει στάσιμος σε κλειστούς χώρους, μολύνοντας ανθρώπους ενώ αναπνέουν, ειδικά σε χώρους με πολύ κόσμο και ανεπαρκή αερισμό.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ορισμένοι επιστήμονες υπερέβαλαν σχετικά με τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των επιφανειών, χωρίς να λάβουν υπ′ όψιν τους τα στοιχεία των ερευνών για τους στενούς ”συγγενείς” του, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV, που έφερε την επιδημία του 2002-03.

″Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι για τον αρχικό ιό SARS, η μετάδοση μέσω επιφανειών είναι σχεδόν μηδενική” υποστηρίζει ο συγγραφέας της έρευνας, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου Rutgers, Δρ. Εμανουέλ Γκόλντμαν. ”Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να περιμένουμε ότι ο στενός συγγενής του, SARS-CoV-2, θα είχε διαφορετική συμπεριφορά.”

Ομαδικές μολύνσεις σε κλειστούς χώρους

Λίγες μέρες μετά την δημοσίευση της έρευνας του Δρ. Γκόλντμαν, περισσότεροι από 200 επιστήμονες έκαναν έκκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναγνωρίσει το γεγονός ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα, σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο. Υποχωρώντας στην τεράστια πίεση της κοινής γνώμης, ο Οργανισμός παραδέχτηκε ότι η μετάδοση μέσω αέρα μπορεί να οδηγήσει σε ομαδικές μολύνσεις σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό, όπως εστιατόρια, κλαμπ και χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Τον Οκτώβριο, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το οποίο επέμενε από τον περασμένο Μάιο ότι οι επιφάνειες δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού, ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών αερολυμάτων.

Επείγουσα ανάγκη η τηλεργασία

Μέχρι τότε, όμως, η παράνοια του να μην αγγίζουμε από πόμολα μέχρι σακούλες για τα ψώνια, είχε εξαπλωθεί παγκοσμίως, όπως και ο μανιώδης καθαρισμός των επιφανειών. Σε όλο τον κόσμο, καθαριστές με ειδικές στολές συνεχίζουν να ψεκάζουν δημόσιους χώρους, παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι η ζημιά που προκαλούν τα χημικά, είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ωφέλη.

Ολο και περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα σταγονίδια κορονοϊού μεταδίδονται μέσω των συστημάτων αερισμού των γραφείων και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της τηλεργασίας σε ευρύτατη κλίμακα.

″Οι εργαζόμενοι βγάζουν τις μάσκες τους όταν τρώνε ή όταν επιστρέφουν στα γραφεία τους, νομίζοντας ότι βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο” λέει ο Γιουνκγ Κινγκ-Ιούν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ-Κονγκ. ”Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αέρας που αναπνέουμε σε τέτοιους χώρους, είναι κοινόχρηστος…”


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Συμβουλές

ΟΗΕ: Αποφάσισε την αφαίρεση της μαριχουάνας από τα «σκληρά» ναρκωτικά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΟΗΕ: Αποφάσισε την αφαίρεση της μαριχουάνας από τα «σκληρά» ναρκωτικά 4
Κοινοποιησέ το

Να αφαιρέσει τη μαριχουάνα από τη λίστα με τα «σκληρά» και επικίνδυνα ναρκωτικά, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, σε μια εξέλιξη που θεωρείται αρκετά σημαντικά αναφορικά με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους.

Σύμφωνα με πηγές των New York Times, η απόφαση ελήφθη μέσα στην εβδομάδα και έγινε δεκτή, στην πλειοψηφία, με θετικά σχόλια και ανακούφιση σε πολλές περιπτώσεις, από ομάδες ανθρώπων και συλλογικότητες που μάχονταν πολύ καιρό για τον σκοπό αυτό.

Η επιτροπή του ΟΗΕ που έχει τη βάση της στη Βιέννη, έλαβε υπόψη για τη συγκεκριμένη απόφαση μια σειρά από συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον αποχαρακτηρισμό της κάνναβης ως «επικίνδυνου ναρκωτικού», ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα παράγωγά της. Οι συστάσεις αυτές επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να εξαιρεθεί η κάνναβη από μια λίστα του 1961 που την συμπεριελάμβανε ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά εξαρτησιογόνα οπιοειδή, όπως η ηρωίνη.

Η απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή, σύμφωνα με τους ειδκιούς, καθώς τα διάφορα κράτη θα έχουν ενστάσεις στο πώς να χαρακτηρίσουν την κάνναβη.

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Καλαμάτα: Αναζητάτε Φροντιστή – Γηροκόμο – Νοσηλευτή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Αναζητάτε Φροντιστή - Γηροκόμο - Νοσηλευτή 5
Κοινοποιησέ το

Με σεβασμό και φροντίδα ο κ. Αλέξανδρος νοσηλευτής Α  κύκλου σχολή παλιού νοσοκομείου και Β κύκλου με δίπλωμα από στρατιωτικό νοσοκομείο 401 παρέχει:

  1. Πλήρης νοσηλευτική υποστήριξη με εξειδίκευση στους γηριατρικούς ασθενείς
  2. Ειδική Νοσηλευτική φροντίδα ηλικιωμένου
  3. Νοσηλεία στο χώρο σας
  4. Αλλαγές τραυμάτων, περιποίηση κατακλίσεων ενέσεις (im. Iv.)
  5. Καθαριότητα και φροντίδα σε λουτρό.
  6. Μετρήσεις ζωτικών.
  7. Άλλαγμα και τοπικό πλύσιμο

Πληροφορίες κ. Αλέξανδρος

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6980146622


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

8 Ιδέες: Τι να κάνω στην καραντίνα;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

8 Ιδέες: Τι να κάνω στην καραντίνα; 6
Κοινοποιησέ το

Οι περιορισμοί είναι αρκετοί, ο ελεύθερος χρόνος άπλετος, σε σημείο που νιώθεις ότι δεν έχεις τι άλλο να κάνεις στην καραντίνα. Ωστόσο ο χρόνος μπορεί να γεμίσει με αρκετές δραστηριότητες. Έχουμε σίγουρα πολλοί από εμάς σκεφτεί κατά διαστήματα ιδέες για το «τι να κάνω στην καραντίνα». 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν αρκετές τέτοιες ιδέες σε μια λίστα για να διευκολύνουμε την αναζήτησή σας.

Τι να κάνω στην καραντίνα;

Δες ταινίες και σειρές. Στο διαδίκτυο θα βρεις αρκετές πλατφόρμες και ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν ταινίες τις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις από την άνεση του σπιτιού σου.

Διάβασε βιβλία – μια επίσης δημοφιλής δραστηριότητα. Είτε διαδικτυακά, αφού και πάλι υπάρχουν πλατφόρμες και ιστοσελίδες που εξυπηρετούν αυτό το σκόπό είτε επιλέγοντας ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου.

Παρακολούθησε online μαθήματα. Διάφορα πανεπιστήμια εν μέσω καραντίνας προσφέρουν μαθήματα ή σεμινάρια δωρεάν στο διαδίκτυο σε μια μεγάλη ποικιλία ώστε ο καθένας να βρει αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει.

Ανανέωσε τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Μια εύκολη ιδέα για να γεμίσεις το χρόνο σου εν μέσω καραντίνας είναι οι αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αλλαγή της θέσης των επίπλων στα δωμάτια ή ακόμα και τη δημιουργία μαξιλαριών, κεριών και άλλων κατασκευών.

Ασχολείσου με τη μαγειρική. Η μαγειρική μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δημιουργική. Δοκίμασε να φτιάξεις φαγητά που δεν έχεις μαγειρέψει ποτέ ξανά ή να κάνεις τη δική σου παραλλαγή σε μια αγαπημένη συνταγή. Έτσι θα περάσεις δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου, θα φας πιο υγιεινά – σε σχέση με το να έτρωγες junk food – και ίσως κάνεις και οικονομία.

Κάνε γυμναστική. Η γυμναστική στην καραντίνα έχει πολλά οφέλη. Μπορείς να γυμναστείς κάνοντας περπάτημα ή ακόμα και στο σπίτι χωρίς εξοπλισμό.

Μίλα με φίλους που έχεις χαθεί. Η προσωπική επικοινωνία είναι ίσως αυτή που έχεις περισσότερο ανάγκη στην καραντίνα. Και αφού έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο αξιοποίησέ τον για να μιλήσεις με φίλους που έχεις καιρό να τα πεις ή ακόμα καλύτερα και με την οικογένειά σου.

Άκου μουσική. Ίσως αυτό το κάνεις ήδη, αλλά έχεις την ευκαιρία να… ψαχτείς περισσότερο. Ανακάλυψε νέα τραγούδια, βρες νέα είδη μουσικής που μπορεί να σου αρέσουν. Αν θες κάτι ακόμα πιο προτότυπο που να περιλαμβάνει μουσική – και συγχρόνως μια διέξοδο από την καθημερινότητα – άκου ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο!

Κάνε ένα διαδικτυακό ταξίδι. Τα ταξίδια είναι εκείνα που μπορεί να νιώθεις ότι στερείσαι πιο έντονα. Η ασφάλεια όμως είναι πιο σημαντική από ποτέ, για αυτό προς το παρόν μπορείς να αρκεστείς στις δυνατότητες του διαδικτύου. Όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σου προορισμός σίγουρα θα βρεις το υλικό εκείνο που θα σε κάνει να ταξιδέψεις… έστω και νοερά. Εμείς θα προτείνουμε μια βόλτα στο αγαπημένο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ