Connect with us

Ζωάκια

Νόμος για τα κατοικίδια ζώα: Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και τα πρόστιμα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε ιδιοκτήτες κατοικιδίων, στο πλαίσιο τήρησης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη.

Το νομικό πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων έχει αυστηροποιηθεί και σε περιπτώσεις παραβατικότητας προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων έχουν ορισμένες υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης κατοικιδίου:

 1. Θα πρέπει να µεριµνήσει για τη σήµανση µε τσιπ και καταγραφή του κατοικιδίου του καθώς και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας µέσα σε διάστηµα ενός µήνα από την απόκτηση του ζώου.
 2. Σε εµφανές σηµείο στο περιλαίµιο του ζώου θα πρέπει να τοποθετηθεί η µεταλλική κονκάρδα που παραλαµβάνει ο ιδιοκτήτης κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εµβολιασµό του.
 3. Είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει κατάλληλο κατάλυμα στο κατοικίδιό του.
 4. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να φροντίζει για τον περίπατο του κατοικιδίου του, που πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό. Παράλληλα, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου το ζώο να μην εισέρχεται σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους άλλων ιδιοκτησιών.
 5. Κατά τον περίπατο του κατοικιδίου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου. Η μη τήρηση επιφέρει πρόστιμο.
 6. Η στείρωση των ζώων είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, ενώ για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει το κατοικίδιο ευθύνεται ο ιδιοκτήτης.
 7. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό κατοικιδίων που μπορεί να διατηρεί ένας ένοικος πολυκατοικίας. Εφόσον, όμως, βάσει καταστατικού της πολυκατοικίας υπάρχει περιορισμός, δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο ζώα. Η διατήρηση κατοικιδίων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη

β) Να μην παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή τις βεράντες

γ) Να τηρούνται στο διαμέρισμα οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις

δ) Να φέρουν τα ζώα τσιπ και να έχουν βιβλιάριο υγείας

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των κατοικιδίων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας.
  2. Στις μονοκατοικίες, η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εάν και εφόσον έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
 1. Η μεταφορά των μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβατηγά πλοία και ταξί μπορεί να γίνει εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και φυσικά συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

Αναλυτικά τα πρόστιμα:

 1. Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.
 2. Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ.
 3. Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.
 4. Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.
 5. Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.
 6. Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.
 7. Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσότερων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.
 8. Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.
 9. Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο.
 10. Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.
 11. Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.
 12. Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ.
 13. Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.
 14. Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.
 15. Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.
 16. Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

ΠΗΓΗ: Cnn.gr


Κοινοποιησέ το

Ζωάκια

Κρήτη: Πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο του

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ακόμα μία κτηνωδία στην Κρήτη, με τον δράστη να οπλίζει και να εκτελεί τον σκύλο του.

Συνελήφθη, χθες το πρωί (22-11-2020), σε περιοχή του δήμου Φαιστού, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσσαράς, ένας Έλληνας κάτοικος της περιοχής, κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς και για παραβάσεις περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς με τη χρήση κυνηγετικού όπλου πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα σκυλί. Ακολούθησαν έρευνες στην οικία του, καθώς και σε Ι.Χ.Φ ιδιοκτησίας του κατά την διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, ένα κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια και ένα μαχαίρι.

Στον συλληφθέντα επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήματα Φαιστού, ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ζωάκια

Κορονοϊός σκυλιά: Επιστήμονες τα εκπαιδεύουν ώστε να μυρίζουν τον covid-19

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο Steve Lindsay, εντομολόγος δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Durham, εξηγεί πώς τα σκυλιά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανίχνευση λοιμώξεων από COVID-19.

Είναι αυτή η οσφρητική ικανότητα που θα μπορούσε να κάνει τα σκυλιά έναν χρήσιμο σύμμαχο στη μάχη μας ενάντια σε έναν ιό που σκότωσε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα άτομα που είναι άρρωστα με ορισμένες ασθένειες εκπέμπουν ιδιαίτερες οσμές. Διαφορετικές λοιμώξεις επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος με διαφορετικούς τρόπους, παράγοντας συχνά συγκεκριμένους συνδυασμούς πτητικών ενώσεων.

Τα σκυλιά έχουν δείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσλαμβάνουν αυτές τις αερομεταφερόμενες χημικές ουσίες, εντοπίζοντας πότε οι άνθρωποι μολύνονται με ελονοσία, μολυσματικά βακτήρια, ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου. Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έντονη αίσθηση της μυρωδιάς των σκύλων, 10.000 φορές καλύτερη από αυτή των ανθρώπων, μπορεί να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν και άτομα που φέρουν COVID-19. Άλλες μελέτες έδωσαν πολλά υποσχόμενα, αν και νωρίς, αποτελέσματα. Τον Ιούνιο, μια ομάδα στη Γαλλία που χρησιμοποίησε ένα μικρό αριθμό δειγμάτων που συλλέχθηκαν από ανθρώπους ασθενείς που είχαν δοκιμαστεί για COVID-19 σε δοκιμές PCR,  βρήκε υψηλό βαθμό απόδειξης ότι τα σκυλιά μπορούσαν να ανιχνεύσουν μολύνσεις COVID-19 μέσω των διαφορών στη μυρωδιά του ιδρώτα στη μασχάλη των ανθρώπων.

Στη Γερμανία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μικρή πιλοτική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, με εκπαιδευμένους σκύλους ανιχνευτές του ιού – και έδειξαν ότι τα σκυλιά ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ θετικών για κορωνοϊό δειγμάτων και ομάδας ελέγχου με μέση ευαισθησία (ποσοστό ανίχνευσης αληθινών θετικών) 83% (πραγματικό αρνητικό ποσοστό) 96% μετά από μία μόνο εβδομάδα προπόνησης. Αυτό δεν είναι τόσο ακριβές όσο οι δοκιμές γρήγορου αντιγόνου COVID-19, οι οποίες έχουν ευαισθησία που κυμαίνεται από 84% έως σχεδόν 98%. Αλλά οι δοκιμές αντιγόνων απαιτούν συχνά άβολα ρινικά επιχρίσματα και χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να επιστρέψουν τα αποτελέσματα. Τα σκυλιά, αντιθέτως, μπορεί να γνωρίζουν εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί σε δευτερόλεπτα. Ενώ οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι τα σκυλιά μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για περισσότερες αποδείξεις ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργήσει πραγματικά.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ζωάκια

«Το έκανα για να ηρεμήσει» δήλωσε ο άνδρας που βασάνισε το σκύλο στην Κρήτη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ενώπιον των αστυνομικών αρχών παρουσιάστηκε σήμερα ο άνδρας από τα Κουνουπιδιανά Χανίων, ο οποίος κακοποίησε βάναυσα το σκύλο του, κρεμώντας το και κόβοντάς του τα γεννητικά όργανα, σε μια υπόθεση που προκάλεσε πανελλήνιο σάλο.

Ο δράστης, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του υποστήριξε ότι προχώρησε σε αυτή την πράξη για να “ηρεμήσει το σκυλί”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ekriti.

Ήδη, στον δράστη έχει επιβληθεί χρηματική ποινή 30.000 ευρώ, ενώ η κατάθεσή του συμπεριλήφθηκε στον φάκελο της δικογραφίας που έχει ήδη σταλεί στον Εισαγγελέα Χανίων.

Ο άνδρας, λόγω της παρέλευσης του αυτοφώρου, αφέθηκε ελεύθερος σύμφωνα με το ekriti.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ