Connect with us

Αθλητικά

ΝΑΣΚ Αίολος: Ξεκινάει το περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας νοτιοδυτικής Ελλάδας

Ανέβηκε

στις

νασκ αίολος: ξεκινάει το περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας νοτιοδυτικής ελλάδας 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Η «καρδιά» της ιστιοπλοΐας θα «χτυπά» επί τέσσερις ημέρες στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα που από σήμερα έως και τις 25 του μηνός φιλοξενεί 150 αθλητές 6 έως 17 χρονών μαζί με τους προπονητές και συνοδούς τους, στο πλαίσιο της μεγάλης ιστιοπλοϊκής διοργάνωσης από τον ΝΑΣΚ «Αίολος, το Περιφερειακό Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Νοτιοδυτικής Ελλάδος 2019 στις κατηγορίες Optimist και Laser 4.7.

Τους αγώνες ανέθεσε στον Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Καλαμάτας «Ο Αίολος» η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία κατόπιν ομόφωνης απόφασης των σωματείων μελών της, αλλά και σχετικής εισήγησης του Εφόρου Ν.Δ. Ελλάδος της Ε.Ι.Ο., Δημήτρη Κακαλίκα, μια ακόμα σπουδαία, αναπτυξιακού χαρακτήρα, ιστιοπλοϊκή διοργάνωση φιλοξενείται στην πόλη μας καθιστώντας το επίκεντρο του ναυταθλητικού αθλητισμού για μια ακόμα χρονιά…

Την διοργάνωση υποστηρίζουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας ενώ πολύ σημαντική θεωρείται και η στήριξη τοπικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Στους αγώνες θα συμμετέχουν 25 ομάδες. Ήδη από χθες άρχισαν οι αφίξεις με πρώτη την ομάδα της Νέας Περάμου να μπαίνει στα μεσσηνιακά νερά κάνοντας μάλιστα και προπόνηση πριν την έναρξη των αγώνων. Σήμερα αναμένεται η άφιξη των υπολοίπων αποστολών για τις οποίες έχει προγραμματιστεί μπάρμπεκιου για το καλωσόρισμα. Από τον διοργανωτή ΝΑΣΚ «Αίολος» θα λάβουν μέρος 20 αθλητές και άλλοι 25 από τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας.

s6

Η συνέντευξη Τύπου

Στο πάνελ της χθεσινής συνέντευξης Τύπου παρευρέθησαν ο πρόεδρος του διοργανωτή ΝΑΣΚ «Αίολος», Χάρης Βγενής, ο πρόεδρος του ΝΟΚ και Έφορος Ιστιοπλοΐας της Ε.Ι.Ο. Δημήτρης Κακαλίκας, η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, το μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Ιατρός-Καρδιολόγος και επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας κι επίσης υποψήφιος δήμαρχος, Μανώλης Μάκαρης και ο Διευθυντής του Κ.Α.Ν.Ε., Φιλάρετος Βούρκος.

  • ΧΑΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μετά από ανάθεση, από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβολαίου της ΕΙΟ και κατόπιν εισήγησης του Εφόρου της, Δημήτρη Κακαλίκα, ο σύλλογός μας θα φιλοξενήσει το Περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας κατηγορίας Optimist καιLaser 4.7 από 22 έως 25 Μαρτίου στην Καλαμάτα.

Είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας από το αγωνιστικό καλεντάρι – πρόγραμμα και τα παιδιά που θα κερδίσουν τις πρώτες θέσεις εδώ θα συμμετάσχουν σε έναν αγώνα στην Αθήνα για να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα ιστιοπλοΐας στις αντίστοιχες κατηγορίες. Αναμένονται περί τους 150 αθλητές, συνοδοί, προπονητές, γονείς γιατί οι ηλικίες είναι από 6 έως 17 ετών. Η καρδιά της ιστιοπλοΐας όσον αφορά όλη την Πελοπόννησο, γεωγραφικά, θα χτυπά στην Καλαμάτα. Είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτή την διοργάνωση.

Ευχαριστούμε τους εξής, γιατί χωρίς την βοήθειά τους η πραγματοποίηση αυτού του αγώνα θα ήταν αδύνατη: την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα στελέχη αυτής, γιατί διαχρονικά στηρίζουν τις διοργανώσεις του συλλόγου, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου η οποία διακρίνοντας το πόσο σημαντικό είναι για την Πελοπόννησο αυτές οι διοργανώσεις να γίνονται σωστά στηρίζει κι αυτή σαν συνδιοργανωτής. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας που συνεχώς είναι δίπλα μας, σε ό,τι αίτημα έχει καταθέσει ο σύλλογος. Την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης γιατί ανταποκρίνονται άμεσα σε όλα μας τα αιτήματα και τους ευχαριστούμε για την ευπρέπεια του χώρου. Το κέντρο αποκατάστασης «Διάπλαση» το οποίο μαζί με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα έχουν την υγειονομική περίθαλψη. Το Δήμο Καλαμάτας, τις δεκάδες επιχειρήσεις που στηρίζουν την διοργάνωση και τέλος θερμά τα μέλη του συλλόγου μας καθότι θα απαρτίζουν μία από τις μεγαλύτερες Επιτροπές Αγώνων που έχει δει ποτέ ο θεσμός. Θα είναι 35 άτομα μες τη θάλασσα, θα καλύπτουν όλες τις θέσεις που χρειάζεται για να γίνει ο αγώνας σωστά.». Κλείνοντας ο κ. Βγενής είπε: «Ο αθλητισμός κατ’ την έννοια του αθλητικού τουρισμού, γιατί μερικά παιδιά θα πάνε να διεκδικήσουν θέση στην Εθνική Ομάδα ενώ κάποια άλλα παιδιά και ενήλικες απλά θα απολαύσουν την πόλη μας, και η συγκεκριμένη διοργάνωση θα φέρει έναν κύκλο εργασιών στην πόλη πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ. Κι είμαστε χαρούμενοι που συμβάλλουμε στον επιχειρηματικό και εργασιακό ιστό της πόλης.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΛΙΚΑΣ«Καλή επιτυχία στους αγώνες. Έχουν επαναληφθεί στην Καλαμάτα, το ζητάνε οι «συγκάτοικοι» της Πελοποννήσου να έρθουν εδώ, το θέλουν, τους αρέσει γιατί είναι ένας από τους καλύτερους στίβους». Κλείνοντας συνεχάρη τον πρόεδρο του ΝΑΣΚ για την ανάληψη της διοργάνωσης.

s2

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στηρίζει μια σπουδαία διοργάνωση που έχουν προβάλει και αναδείξει ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων του θαλάσσιου μετώπου της Καλαμάτας. Πρόκειται για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Πελοποννήσου, μια πολύ σημαντική διοργάνωση που αναδεικνύει τον ναυταθλητισμό στην πόλη της Καλαμάτας, την ενισχύει τουριστικά λόγω της αφίξεως 25 ομάδων και θα παραμείνουν για 5 ημέρες στη πόλη κι αυτό είναι πολύ θετικό. Αναδεικνύεται η ομορφιά του θαλάσσιου μετώπου της πόλης και έχουν δρομολογηθεί πολύ όμορφες δραστηριότητες από ανθρώπους που αγαπούν την ιστιοπλοΐα. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στη δράση ανθρώπων που αγαπούν την πόλη, τον ναυταθλητισμό και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τέτοιες πρωτοβουλίες.»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ: «Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Οφείλει να στηρίξει αθλητικές διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου που ουσιαστικά ενώνουν όλη την Πελοπόννησο. Η Καλαμάτα έχει όλα τα εχέγγυα να διοργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις και στο μέλλον και η ΠΕΔΠ θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.»

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ«Συγχαίρουμε τον κ. Κακαλίκα εκ μέρους της Ομοσπονδίας και τον πρόεδρο του «Αιόλου» κ. Βγενή και στο πρόσωπο αυτών τα συμβούλιά τους και τους αθλούμενους στους ναυταθλητικούς συλλόγους γι’ αυτό το γεγονός που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Από το θεσμικό μας ρόλο είμαστε υποχρεωμένοι και το κάνουμε συνειδητά, να στηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες, όπως είπε και ο πρόεδρος: η συνεργασία είναι δεδομένη και εκ των προτέρων συμφωνημένη, χωρίς να δημιουργούμε κανένα πρόσχωμα σε τίποτα. Είναι ευτυχία για την περιοχή μας που για ένα 4ημερο θα διοργανωθεί ένας τέτοιος αγώνας εδώ, που θα φέρει σε σημείο αναφοράς την Καλαμάτα για τον ναυταθλητισμό. Ευχόμεθα καλή επιτυχία σε όλη τη διοργάνωση. Τα αποτελέσματα θεωρώ ότι θα είναι βέβαια για την παράδοση των συλλόγων και του “Αιόλου” που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ως Δήμος Καλαμάτας, ως Διεύθυνση Καθαριότητας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των συλλόγων και να ευπρεπίζουμε τον χώρο, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σημαντικές εκδηλώσεις όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Καλαμάτα. Βέβαια, θα είναι και ξεχωριστοί οι αγώνες, διότι όταν μιλήσαμε με τον πρόεδρο δυο μήνες πριν και μας είπε για την πρόθεσή του να τους αφιερώσει στην ανακύκλωση και να συμβάλει στην διαχείριση και προώθησή της. Εμείς θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει σχέση με την ανακύκλωση στην πόλης μας και για το περιβάλλον μας.»

ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΒΟΥΡΚΟΣ«Ευχαριστώ τον “Αίολο” και τον πρόεδρο κ. Βγενή που μας κάλεσε, ως Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών που εδώ και 10 χρόνια εργαζόμαστε στην εκπαιδευτική καινοτομία. Ένα απ’ αυτά τα προγράμματα ήταν και το «Bottles to Boat», το οποίο σημαίνει από «μπουκάλια σε σκάφη» και πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κύκλο που ξεκινά από τα σχολεία.»

 

Σε παράλληλη έκθεση το πρώτο ιστιοπλοϊκό

σκάφος από ανακυκλώσιμα υλικά

Σε παράλληλη εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου σκάφους από ανακυκλώσιμα υλικά που κατασκευάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Καλαμάτας από 15 νέους, από 7 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία).

Οι νεαροί και νεαρές συμμετέχοντες βρέθηκαν στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέσω του προγράμματος D.R.E.A.M. το οποίο οργανώθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας και Εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ.), σε συνεργασία με την ομάδα R.A.D.I.Kal.A.

s7Για την κατασκευή του πρώτου σκάφους τύπου optimist, βάρους 35 κιλών, χρειάστηκαν 10 ημέρες καθημερινής εργασίας και περίπου 3.100 πλαστικά μπουκάλια νερού των 500 ml. Το σκάφος αποδείχθηκε αξιόπλοο και «κυβερνήτης» στο πρώτο του ταξίδι στον μεσσηνιακό κόλπο, ήταν ο πρωταθλητής ιστιοπλοΐας, αθλητής του ΝΟΚ, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος.

«Ο αθλητισμός και η παιδεία πάνε μαζί για το σωματείο μας γι’ αυτό και αυτός ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην ανακύκλωση. Σε αυτό το σημείο ευχαριστούμε την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας στο πρόσωπό σας κ. Βασιλόπουλε για την άριστη συνεργασία που έχουμε -και για την διευθέτηση του χώρου για να υποδεχτούμε τόσο μεγάλο όγκο επισκεπτών – όπως επίσης και για τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Θα παρουσιαστεί στις παράλληλες εκδηλώσεις το πρώτο σκάφος που έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμο υλικό και συγκεκριμένα μπουκάλια νερού, ώστε και οι μικροί αθλητές να συλλέξουν μπουκάλια και να φτιάξουν τα επόμενα σκάφη τα οποία θα χρησιμοποιούν για τον αθλητισμό» είπε ο πρόεδρος του ΝΑΣΚ «Αίολος», Χάρης Βγενής.

Στην έκθεση θα παρουσιάζεται το πρώτο σκάφος και μαζί θα εκτίθενται και τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

s3
Μια σύντομη παρουσίαση της έκθεσης στους εκπροσώπους των φορέων έκανε μετά το πέρας της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Διευθυντής του ΚΑΝΕ, Φιλάρετος Βούρκος: «Το «Bottles to Boat» πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κύκλο που ξεκινά από τα σχολεία. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν 5 εργαστήρια στα σχολεία για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών. Στη συνέχεια το δεύτερο βήμα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού κύκλου είναι η συλλογή μπουκαλιών στα σχολεία, δηλαδή στην πηγή, και μετά η μετατροπή τους μέσω ενός ειδικού ποδηλάτου το οποίο κόβει τα πλαστικό σε μικρά κομμάτι. Μετά σε ένα επίσης ένα καινοτόμο μηχάνημα γίνονται λωρίδες και ένα δίχτυ πλαστικού, το οποίο μπαίνει στο καλούπι του σκάφους και μετατρέπεται σε ιστιοπλοϊκό σκάφος. Σας καλούμε να δείτε την έκθεση και πως μπορεί με μια απλή διαδικασία ένας μαθητής με την δικιά του προσπάθεια, να οδηγήσει στην δημιουργία ενός σκάφους ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιεί.»

s4Στο ίδιο σημείο θα υπάρχει περίπτερο του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δίδονται σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.

Επίσης οι Ναυτοπρόσκοποι Καλαμάτας θα έχουν το σκάφος που χρησιμοποιούν και θα κάνουν ναυταπροσκοπισμό με τους ενήλικες ή όποιον άλλο θέλει να μάθει να κωπηλατεί ή να ζει σαν ναυτοπρόσκοπος!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περιφέρεια Νοτίου Ελλάδας

  • Παρασκευή 22/03 αφίξεις – δηλώσεις
  • Σάββατο 23/03 ώρα 11:00 ιστιοδρομίες
  • Κυριακή 24/03 ώρα 11.00 ιστιοδρομίες
  • Δευτέρα 25/03 ώρα 11.00 ιστιοδρομίες

Θα διεξαχθούν εννέα (9) ιστιοδρομίες

 

 

Σίσσυ Τριάντου

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ