Connect with us

Μεσσηνία

Με πολλές εκπλήξεις τα φετινά Χριστούγεννα στην Τριφυλία – Σήμερα το άναμμα του δένδρου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Με πολλές εκπλήξεις τα φετινά Χριστούγεννα στην Τριφυλία – Σήμερα το άναμμα του δένδρου 1

Με πολλές εκπλήξεις τα φετινά Χριστούγεννα στην Τριφυλία – Σήμερα το άναμμα του δένδρου

Παραμύθια, παιδικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, κεράσματα και πολλές ακόμα εκπλήξεις υποδέχονται τους πολίτες της Τριφυλίας χάρη στο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου που έχει ξεκινήσει ήδη από την Παρασκευή 6 του μηνός και θα ολοκληρωθεί με το νέο έτος, στις 4 Ιανουαρίου 2020. Σήμερα μάλιστα θα γίνει το καλωσόρισμα των γιορτών με το άναμμα του δένδρου παρουσία του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη, ο οποίος ευκαιρία των ημερών στέλνει το δικό του μήνυμα αγάπης και ομόνοιας:

«Οι εορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους, είναι μια περίοδος αγάπης, χαράς, αισιοδοξίας, ελπίδας και για την άφιξη του Θεανθρώπου. Κυρίως όμως, θα πρέπει να είναι μια περίοδος στην οποία οφείλουμε να λειτουργήσουμε με αίσθημα αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς στο συνάνθρωπο που δοκιμάζεται και που τίποτα δεν είναι γι’ αυτόν δεδομένο, ακόμα και εκείνο το γιορτινό τραπέζι.
Έτσι λοιπόν, με σεμνότητα, χωρίς υπερβολές και με απόλυτο σεβασμό στις οικονομικές και όχι μόνο δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας, σχεδιάσαμε μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα έχουν επίκεντρο τα παιδιά κάθε ηλικίας, που άλλωστε είναι οι «πρωταγωνιστές» αυτών των ημερών και τους αξίζει ν’ ανθίσει στο πρόσωπό τους το πιο όμορφο χαμόγελο.

Και θα ήθελα εδώ, να ευχαριστήσω εκείνους τους Συλλόγους του Δήμου μας, που βοήθησαν με την ενεργό συμμετοχή τους σ’ αυτές τις εκδηλώσεις.

Σας περιμένουμε, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη γέννηση του Χριστού και να υποδεχθούμε το Νέο Έτος.

Ας έχουν οι γιορτές αυτές στις αποσκευές τους Υγεία και Ευλογία, για εσάς και τις οικογένειές σας.»

ΟΙ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης διοργανώνει: α) στο παλιό δημοτικό σχολείο, έκθεση εικαστικής κούκλας από την ομάδα “Papa-Myths”, με κούκλες βγαλμένες και φτιαγμένες από τα παραμύθια που όλοι μας αγαπάμε τόσο (είσοδος ελεύθερη) και β) παζάρι χειροποίητων αντικειμένων από τα μέλη του συλλόγου.

• 20:00: Ο δήμαρχος Τριφυλίας, θα φωταγωγήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων. Εκεί, οι σεφ του ΙΕΚ Δέλτα θα προσφέρουν σε όλους μερίδες των εξαιρετικών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων που έχουν ετοιμάσει και η Φιλαρμονική των Γαργαλιάνων θα μας ταξιδέψει με χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Επίσης, θα ακουστούν τραγούδια από τη χορωδία “Πολύμνια” και θα χορέψει το τμήμα μπαλέτου του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 19:00: Θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας και θα τραγουδήσουν “Οι κανταδόροι» της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας. Ο Άγιος Βασίλης θα παραλάβει τα γράμματα όλων των μικρών μας φίλων, που για τρεις ολόκληρες ώρες θα διασκεδάζουν ψάχνοντας να βρουν τον κρυμμένο Άγιο Βασίλη, προσπαθώντας να βάλουν σωστά τη μύτη του Ρούντολφ σε παιχνίδια… μέχρι τελικής πτώσης.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 18:30: : Θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία Κοπανακίου.
Εκεί, για 4 ώρες οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να κάνουν τραμπολίνο (εντελώς δωρεάν) και να παραδώσουν τα γράμματά τους στον Άγιο Βασίλη που θα περιμένει να τα παραλάβει. Ένα πανέμορφο ξωτικό θα κάνει face painting και θα πρέπει να βάλουν σωστά τη μύτη του χιονάνθρωπου, καθώς επίσης να βρουν το δώρο.

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 18:00: Στον Αετό ο Άγιος Βασίλης θα παραλάβει τα γράμματα μικρών και μεγάλων και για 3 ώρες θα πραγματοποιηθούν πολλά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με τα ξωτικά που επίσης θα προσφέρουν δωρεάν σε όλα τα παιδιά ποπ κορν και μαλλί της γριάς.

• 11:00 Ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα δημιουργήσει στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας πήλινα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά για μικρούς και μεγάλους και θα προσφέρει κεράσματα.

• 16:00: Τα σχολεία των Φιλιατρών θα ξεκινήσουν το στόλισμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων τους μπροστά στο χώρο του δημαρχείου, μια δράση ετών που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία.
Τα δέντρα θα φωταγωγηθούν στις 18:00. Εκεί, ο Σύλλογος Γυναικών θα προσφέρει γλυκά κεράσματα σε όλα τα παιδάκια και ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών θα προσφέρει ζεστή σοκολάτα σε όλους.
15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 11:00: Ο Δήμος Τριφυλίας διοργανώνει (με δωρεάν είσοδο) στον κινηματογράφο “Cinelux” στα Φιλιατρά την προβολή της ταινίας «Όλο γελούσε» καθώς και της μικρούς μήκους ταινίας Κινουμένων Σχεδίων «Το όραμα του Θοδωράκη» του φιλιατρινού σκηνοθέτη Θεόδωρου Μαραγκού, ο οποίος θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 18:30: Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Σπύρου Γιαννακόπουλου, στο αμφιθέατρο του σχολείου.

20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 09:00: Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) φιλοξενεί το Φεστιβάλ Δράμας και θα παρουσιάσει την ταινία “Μικρές Ημέρες” στην αίθουσα “Αλέκος Παπαδόπουλος”. Η εκδήλωση θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα (με προαιρετικό εισιτήριο στην τιμή των 2 ευρώ) και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών.

• 11:00: δεύτερη παράσταση.

• 18:30: Προβολή της χριστουγεννιάτικης ταινίας “Mini Christmas Film Festival” (για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών και με συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα), από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ποπ κορν.

21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) φιλοξενεί το Φεστιβάλ Δράμας και θα παρουσιάσει την ταινία “Μικρές Ημέρες” στην αίθουσα “Αλέκος Παπαδόπουλος”. Η εκδήλωση θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα (με προαιρετικό εισιτήριο στην τιμή των 2 ευρώ) και τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών.

• 18:00: Ο “Σύλλογος της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας”, θα παρουσιάσει στο Λαογραφικό Μουσείο της, το “Παραμύθι” της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου.

• 18:30: Προβολή της χριστουγεννιάτικης ταινίας “Mini Christmas Film Festival” (για παιδιά ηλικίας 5 -12 ετών και με συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα), από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ποπ κορν.

• 20:00: Προβολή της χριστουγεννιάτικης ταινίας “Mini Christmas Film Festival” (για παιδιά ηλικίας 12-18 ετών), από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ποπ κορν.

• 21:30: Χριστουγεννιάτικη παράσταση, σε Latin ρυθμούς, από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), στο κατάστημα “Ammos”, στην παραλία Κυπαρισσίας.
22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 11:00: Το 1ο και 2ο Δημοτικό σχολεία Γαργαλιάνων σας προσκαλούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να φτιάξετε το δικό σας χριστουγεννιάτικο χωριό, όπου θα προσφερθούν κεράσματα στους μικρούς και μεγάλους μας φίλους.

• 18:00: Ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων θα παρουσιάσει χορούς στην κεντρική πλατεία της πόλης και η παιδική του χορωδία θα τραγουδήσει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Θα προσφερθεί άφθονο κρασί για τους μεγάλους και ζεστή σοκολάτα για τα παιδιά.

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 16:00: Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας μας προσκαλεί στην πλατεία της πόλης, για να φτιάξουμε και φωταγωγήσουμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο χωριό. Θα προσφερθούν κεράσματα στους μικρούς και μεγάλους μας φίλους και θα υπάρχουν πολλές και όμορφες εκπλήξεις.

24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 09:00 έως 13:00: Ο “Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κυπαρισσίας” θα συγκεντρώσει τρόφιμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, για την ενίσχυση των “Παιδικών Χωριών SOS”.

25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• ΩΡΑ 18:00: Θα παρουσιαστεί (με δωρεάν είσοδο) στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κοπανακίου, από το θίασο του θεάτρου “Θυμελη”, η παιδική παράσταση “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα”.

26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• ΩΡΑ 18:00: Θα παρουσιαστεί (με δωρεάν είσοδο) στο “Φουρναράκειο” Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά, από το θίασο του θεάτρου “Θυμελη”, η παιδική παράσταση “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα”.

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 11:00: Διοργανώνεται από τον Α.Ο.Φ. ο αγώνας δρόμου “Santa Run”, για μικρούς και μεγάλους Αγιοβασίληδες, όπου στον τερματισμό τους περιμείνει μαλλί της γριάς και ποπ κορν και με face painting για όλους τους μικρούς μας φίλους, πριν από την έναρξη του αγώνα.

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• ΩΡΑ 18:00: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων διοργανώνει στην πλατεία της πόλης παραδοσιακό δρώμενο, με θέμα “Αναβίωση Καλικάντζαρων”.

31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

• 11:00: Ο Αη Βασίλης και η παρέα του θα επισκεφθούν το παραμυθόσπιτο του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί το 2019 και να χειροτεχνήσουμε πρωτοχρονιάτικα γούρια.

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

• 18:00: Θα παρουσιαστεί (με δωρεάν είσοδο) στην αίθουσα “Αλέκος Παπαδόπουλος” από το θίασο του θεάτρου “Θυμελη”, η παιδική παράσταση «ο Βασιλιάς Βάτραχος».
2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
• 18:00: Θα παρουσιαστεί (με δωρεάν είσοδο) στους Γαργαλιάνους και στην αίθουσα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Αποθήκη 186”, από το θίασο του θεάτρου “Θυμελη” η παιδική παράσταση «Ο ευτυχισμένος Πρίγκιπας».
4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
• 20:00: Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Αλέκος Παπαδόπουλος” στην Κυπαρισσία, συναυλία της Φιλαρμονικής ορχήστρας της πόλης.

• Καθημερινά από 06/12/2019 μέχρι 06/01/2020 (και από 11.00-εως 19.00) το τρενάκι του Άγιου Βασίλη θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών, ένα φουσκωτό θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων και ένα ακόμα φουσκωτό θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας, προσφέροντας αφθονώ και δωρεάν παιχνίδι σε όλα τα παιδιά.

Με πολλές εκπλήξεις τα φετινά Χριστούγεννα στην Τριφυλία – Σήμερα το άναμμα του δένδρου

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 18

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ