Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται φέτος ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα

Ανέβηκε

στις

Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται φέτος ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα 5
Κοινοποιησέ το

https://www.navarinochallenge.com/

Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται φέτος ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα, ανοίγοντας το δρόμο να τρέξει αυτή η ιδέα και σε άλλα σχολεία της χώρας. Σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά τους πολίτες, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τα υπολείμματα της περιοχής προς όφελός τους.

Όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, Βασίλης Φιλίππου, η ιδέα του καφέ γεννήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BECoop, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ορίζοντα 2020, αλλά και της συνεργασίας της με την InCommOn. «Μαζεύουμε ήδη πιλοτικά τα υπολείμματα του καφέ στους διάφορους χώρους εστίασης που μέχρι πρότινος πετάγονταν, επεξεργαζόμαστε το κατακάθι του καφέ στις εγκαταστάσεις μας (παραγωγή βιοκαυσίμων) και τα κλαδέματα από τα αστικά δέντρα, τα συνδυάζουμε και φτιάχνουμε ένα νέο βιοκαύσιμο το οποίο θα το κάψουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες θέρμανσης ενός νηπιαγωγείου».

Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται φέτος ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα 6

Πιο συγκεκριμένα, τα υπολείμματα καφέ θα συλλέγονται από καφετέριες της πόλης, στη συνέχεια θα επεξεργάζονται στη μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων της ΕΣΕΚ, θα αναμειγνύονται με υπολείμματα ξυλείας (από αστικά κλαδέματα, δασικά υπολείμματα κ.λπ.) και θα μετατρέπονται σε pellet υψηλής ποιότητας τα οποία είναι κατάλληλα για καύση σε λέβητες και σόμπες pellet.

«Στην ουσία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τα υπολείμματα της περιοχής, ξεκινώντας από τον καφέ, που είναι ένα όχημα με το οποίο θέλουμε να περάσουμε στον πολύ τον κόσμο το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας, ότι από τα σκουπίδια μας μπορούμε να παράγουμε ενέργεια, το μπλέκουμε με ένα υπόλειμμα του δήμου (κλαδιά) και το ξαναγυρνάμε πάλι πίσω στο δήμο, μειώνοντας το κόστος κατά πάρα πολύ και έχοντας πολλά περιβαλλοντικά οφέλη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.

Με… καφέ και κλαδιά θα ζεσταίνεται φέτος ένα νηπιαγωγείο στην Καρδίτσα 7

Η χρήση pellet για καύση σε ειδικούς καυστήρες είναι διαδεδομένη εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. «Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της πρώτης ύλης (ξυλεία) για την κατασκευή των pellet που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά αποτελούν εισαγωγές και όχι αξιοποίηση εγχώριων υπολειμμάτων», επισημαίνει η Greenpeace Ελλάς. Με την κατάλληλη επεξεργασία, τα υπολείμματα καφέ μπορούν να μετατραπούν σε ένα 100% φυσικό καύσιμο υψηλής ποιότητας. Η ανάμιξη με υπολείμματα ξύλου γίνεται προκειμένου το τελικό προϊόν (pellet) να έχει τις κατάλληλες «μηχανικές» ιδιότητες, δηλαδή τα pellet να έχουν σταθερή και στέρεα μορφή και να μη θρυμματίζονται κατά τη μεταφορά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2017 η ΕΣΕΚ έχει ιδρύσει μια μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων και μετατρέπει την υπολειμματική βιομάζα σε εξευγενισμένα στερεά βιοκαύσιμα. Το project του καφέ έχει ξεκινήσει μόλις το τελευταίο έτος.

ΠΗΓΗ

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ