Connect with us

Πολιτικά

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ η διαγραφή παραγεγραμμένων υποχρεώσεων των ΟΤΑ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ η διαγραφή παραγεγραμμένων υποχρεώσεων των ΟΤΑ 1

Διαγραφή υποχρεώσεων των ΟΤΑ

Το υπουργείο Εσωτερικών και ο ΥπΕΣ, Π. Θεοδωρικάκος έστειλε επείγουσα Εγκύκλιο σε δημάρχους, περιφερειάρχες και προϊσταμένους Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών με την οποία επισημαίνεται η υποχρέωση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διαγραφή όλων των παραγεγραμμένων υποχρεώσεων από τον προϋπολογισμό, κατά την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του, ή εφόσον αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, στην αμέσως επόμενη αναμόρφωση που θα αποσταλεί για έλεγχο νομιμότητας στην αρμόδια αρχή.

Παράλληλα επίσταται η προσοχή των ΟΤΑ σε περιπτώσεις όπου υφίστανται υποχρεώσεις του φορέα για τις οποίες υπάρχει το ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης, για τις οποίες υπάρχει επιπλέον υποχρέωση συμπλήρωσης του περιλαμβανόμενου στην εγκύκλιο πίνακα. Υπογραμμίζεται ότι η παραγραφή των υποχρεώσεων γίνεται αυτοδικαίως, δυνάμει των κείμενων διατάξεων.

Το ΥΠΕΣ σημειώνει ότι η παραγραφή των υποχρεώσεων γίνεται αυτοδικαίως, δυνάμει των κείμενων διατάξεων. «Ως εκ τούτου, η λήψη σχετικής περί παραγραφής απόφασης από τα οικεία δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια, κατόπιν εισήγησης της οικονομικής υπηρεσίας του φορέα, που λαμβάνει χώρα κατά τη συνήθη πρακτική και κατ’ επίκληση της γενικής αρμοδιότητας του συλλογικού αυτού οργάνου να αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν στο δήμο ή την περιφέρεια και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, είναι κατά την άποψη του υπουργείου εκ του περισσού.»

Η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχα, θα εμπλακούν ούτως ή άλλως κατά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με την οποία θα αποτυπωθεί η διαγραφή, από αυτόν, των πιστώσεων που αφορούν οφειλές που έχουν παραγραφεί.

«Οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», επισημαίνει η Εγκύκλιος, «οφείλουν κατά την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του Π/Υ, όπως ρητά προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7 αντίστοιχα των ΚΥΑ οδηγιών κατάρτισης, ή εφόσον αυτή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, στην αμέσως επόμενη αναμόρφωση που θα αποσταλεί για έλεγχο νομιμότητας στην αρμόδια Αρχή, να έχουν προβεί στη διαγραφή όλων των παραγεγραμμένων υποχρεώσεων από τον Π/Υ, κατά την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση αυτού.

Σε περιπτώσεις όπου υφίστανται υποχρεώσεις του Φορέα για τις οποίες υπάρχει το ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης, απαιτείται η διατύπωση σχετικής εκτίμησης από τη Νομική Υπηρεσία. Εφόσον με αυτή διαπιστώνεται η ύπαρξη τέτοιου είδους υποχρεώσεων, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εγγραφή στον Π/Υ.

Ο αναμορφωμένος Π/Υ θα συνοδεύεται από Πίνακα που δίνει η Εγκύκλιος (με αναλυτικά στοιχεία για την κατηγορία εξόδων 81 αυτού για τους Δήμους, και με τους κωδικούς αριθμούς εξόδων με την διάκριση 02 για τις Περιφέρειες) προκειμένου η κατά τόπο αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση να διαπιστώσει ότι στον Π/Υ δεν έχουν εγγραφεί ατεκμηρίωτα πιστώσεις που αφορούν σε παραγεγραμμένες υποχρεώσεις του ΟΤΑ προς τρίτους.»

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, η διαγραφή των υποχρεώσεων για τις οποίες συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις παραγραφής, είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκκαθαρίσει το υπάρχον απόθεμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πολιτικά

«Μαντάς για συναθροίσεις: Όλα τα δικαιώματα χρειάζονται προστασία»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Μαντάς για συναθροίσεις: Όλα τα δικαιώματα χρειάζονται προστασία» 2

Περικλής Μαντάς για συναθροίσεις

«Δύο μέρες τώρα υπερασπίζεστε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη σπουδή τα δικαιώματα όλων αυτών των συμπολιτών μας που θέλουν να διαδηλώσουν. Λες και διαφωνεί κάποιος με αυτό. Αλλά αναρωτιέμαι πραγματικά, για τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών σε αυτήν τη χώρα γιατί δεν δείχνετε την ίδια σπουδή;»

Αυτό τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις. Ο κ. Μαντάς υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των πολιτών, των εργαζόμενων και των επαγγελματιών στην ελεύθερη μετακίνηση και κυκλοφορία, ενώ σημείωσε ότι δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα, τόσο οικονομικό όσο και λειτουργίας της δημοκρατίας, όταν τα μαγαζιά εξαναγκάζονται να μένουν κλειστά ή υφίστανται ζημιές και σπασμένες βιτρίνες, λόγω των μπαχαλάκηδων και της ανομίας.

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή Μεσσηνίας, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καλύπτει ένα σημαντικό νομικό κενό για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, ενώ εξορθολογίζεται ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται και δεν περιορίζεται κανένα απολύτως δημοκρατικό δικαίωμα. Αντίθετα υλοποιείται η επανάσταση του λογικού και του αυτονόητου και επιτέλους προστατεύονται όλοι όσοι θέλουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ή να κάνουν την βόλτα τους, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να αγανακτούν. Τάχθηκε ακόμα στο πλευρό των επαγγελματιών που ζουν με το διαρκή φόβο της φθοράς της περιουσίας τους, λέγοντας ότι πρέπει να μπουν κανόνες που να τους προστατεύουν αποτελεσματικά.

 

Ο κ. Μαντάς επίσης αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερη δυσχερή θέση μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι νοιώθει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα σημαντικό μερίδιο του αριστερού ακροατηρίου του, και γι’ αυτό σκοπίμως έρχεται στη Βουλή και δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα. Αρκεί να πούμε ότι η λέξη «χούντα» και παράγωγά της ακούστηκαν μέσα στην ελληνική Βουλή από τα στόματα των συναδέλφων της αντιπολίτευσης εκατοντάδες φορές, ενώ επαναφέρουν τη διχαστική ρητορική ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη από εμάς, είναι ακροδεξιός. Επιχειρούν να βάλουν στο νομοσχέδιο ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα, προκειμένου να διασωθούν πολιτικά». Τέλος ο κ. Μαντάς χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση και βρισκόταν αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων για τις περικοπές ή των πολιτών για τις Πρέσπες, κανείς δεν έδειχνε να ενοχλείται από τα ΜΑΤ στους δρόμους, τις προληπτικές προσαγωγές ή τη χρήση χημικών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Μίλτος Χρυσομάλλης: Παύει η ασυδοσία των «μπαχαλάκηδων» να είναι δικαίωμα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

μιλτος

Μίλτος Χρυσομάλλης για τους μπαχαλάκηδες

«Τα δύο πιο σύντομα πλέον ανέκδοτα στην πολιτική είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και ότι η Αριστερά είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Γιατί τελικά έχει παραβιάσει κάθε λέξη του Συντάγματος», ανέφερε σκωπτικά ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ανταπαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικών και «χουντικών» ρυθμίσεων.

«Περίσσεψαν οι λόγοι σας για προστασία του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, λες και δυο μέρες τώρα συζητάμε την κατάργηση του άρθρου 11 του Συντάγματος. Πύρινοι λόγοι για την κατάλυση δήθεν των δημοκρατικών ελευθεριών, για την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών. Και τα λέτε, ποιοι; Εσείς, που δεν διστάσατε να ρίξετε χημικά και δακρυγόνα σε ένα εκατομμύριο κόσμο, σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και παιδιά, όταν θέλησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη Μακεδονία. Αυτό πάει πολύ. Συνεχίστε αυτόν τον κατήφορο», τόνισε.

Όπως είπε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, απευθυνόμενος στον Υπουργό, το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας παράλληλα ότι αν υπήρχαν αυτές οι νομοθετικές προβλέψεις πριν κάποια χρόνια ίσως να μην υπήρχαν οι νεκροί της Marfin. «Σας ακούμε να μιλάτε με πάθος για το δικαίωμα όλων να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, οπουδήποτε το επιθυμούν, με τους δικούς τους όρους, άσχετα από τα δικαιώματα των υπολοίπων που καταπατούνται. Δεν σας ακούμε να έχετε να πείτε κάτι για τις εκκλήσεις των μικρομεσαίων εμπόρων του κέντρου, που αν γλυτώσουν από το σπάσιμο και τη λεηλασία τα μαγαζιά τους, κάθε φορά που ξεκινά μια πορεία, είναι σίγουρο ότι δεν θα βρουν ούτε έναν πελάτη μέσα! Δεν σας είδαμε να αντιλαμβάνεστε την ταλαιπωρία των εργαζομένων που προσπαθούν να φτάσουν στις δουλειές τους. Εμείς δεν διαβάζουμε επιλεκτικά το Σύνταγμα ούτε το υπερασπιζόμαστε α λα καρτ. Υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των Ελλήνων αλλά και το δικαίωμα κάθε συμπολίτη μας να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Όλες οι δυτικές δημοκρατίες του πλανήτη, ανεξάρτητα πολιτικού προσανατολισμού, έχουν ρυθμίσει νομοθετικά τις διαδηλώσεις, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, ορίζουν ζώνες γύρω από το Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο όπου τις ώρες λειτουργίας τους απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παύει η ασυδοσία να είναι δικαίωμα, τελειώνει αυτή η τραυματική για τη Δημοκρατία μας ιστορία με τους μπαχαλάκηδες, με τα «δικά σας παιδιά», όπως τα έχετε πει και εσείς, τα οποία δεν διστάζουν να καταστρέψουν περιουσίες, να απειλήσουν ζωές, να διαλύσουν ειρηνικές συγκεντρώσεις και να προκαλέσουν χάος στο κέντρο της πρωτεύουσας, τελειώνουν οι αντισυγκεντρώσεις, που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν πέρα από την πρόκληση επεισοδίων».

«Καταλαβαίνω ότι δεν σας αρέσει που διασφαλίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα όλων να συναθροίζονται και να διαμαρτύρονται ειρηνικά, χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα των υπολοίπων συμπολιτών μας, φάνηκε άλλωστε και από την έλλειψη επιχειρημάτων σας. Θρέψατε για μεγάλο διάστημα το κίνημα της καταστροφικής αγανάκτησης και τώρα δυσκολεύεστε να το αποχωριστείτε. Σε αυτό ποντάρετε εξάλλου, ότι θα υπάρξει φτωχοποίηση, ότι θα μεγαλώσει ξανά η αγανάκτηση. Δυστυχώς για εσάς αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει λύσεις, έχει σχέδιο και μην περιμένετε τίποτα από αυτά. Θα σας συμβούλευα αντίθετα να αλλάξετε την αντιπολιτευτική σας τακτική, είναι καλό για τη δημοκρατία να υπάρχει μια σοβαρή Αντιπολίτευση. Ίσως θα μπορούσατε να κάνετε την αρχή με αυτό το νομοσχέδιο και να το υπερψηφίσετε. Αλλά και πάλι θα κριθείτε για τη στάση σας» κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις «αντάρτικο» ο Γιώργος Παπανδρέου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις «αντάρτικο» ο Γιώργος Παπανδρέου 3

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Επί της Αρχής υπερψηφίστηκε από 187 βουλευτές.

«Αντάρτικο» από Παπανδρέου και Καστανίδη – Απείχαν από την ψηφοφορία

Σημειώνεται πως στο «αντάρτικο» βγήκε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τον Χάρη Καστανίδη εξαπολύοντας μύδρους κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ζητώνας την απόσυρσή του.

Μάλιστα, και οι δύο απείχαν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ που υπερψηφίζουν επί της αρχής μετά και την αποδοχή προτάσεων του από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που παραμένει «αντιδημοκρατικό» παρά τη γενναία διάθεση της Φώφης Γεννηματά.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν έγινε σοβαρή διαβούλευση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπουν κανόνες, αλλά όχι περιορισμοί, λέγοντας πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις, θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις. καθώς «δίνονται υπερεξουσίες στην εκάστοτε εξουσία να απαγορεύει διαδηλώσεις». Αναφερόμενος τέλος, στην αστική ευθύνη του διοργανωτή χαρακτήρισε τη διάταξη «απαράδεκτη», καθώς -όπως είπε- ενοχοποιεί την έννοια της ειρηνικής διαδήλωσης.

«Τιμωρείτε όσους διαδηλώνουν ειρηνικά. Τους κάνετε ομήρους του κάθε προβοκάτορα. Δίνετε ένα ακόμα κίνητρο στους μπαχαλάκηδες», είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε πως «με τον φόβο της προβοκάτσιας ποινικοποιείτε και αποτρέπετε έναν ειρηνικό διοργανωτή να οργανώσει μια διαδήλωση».

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ