Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Μανώλης Μάκαρης: Για ένα νέο ΕΣΥ που νοιάζεται για τους ασθενείς και σέβεται τους υγειονομικούς

Ανέβηκε

στις

Μανώλης Μάκαρης: Για ένα νέο ΕΣΥ που νοιάζεται για τους ασθενείς και σέβεται τους υγειονομικούς 1
Κοινοποιησέ το

Τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες παρακολουθούμε με τραγικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα ρεπορτάζ των MME για την 63χρονη γυναίκα που πέθανε στην καρότσα του αγροτικού φορτηγού στη Κω επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο ή για τη 19χρονη έγκυο από τη Νέα Μάκρη που πέθανε επειδή καθυστέρησε το ασθενοφόρο αποτελούν την δραματική αποκάλυψη μιας πραγματικότητας για την οποία προειδοποιούσαμε οι υγειονομικοί εδώ και πολύ καιρό.

Δυστυχώς η  κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας πάρει την πορεία της οριστικής διάλυσης του ΕΣΥ, πορεία που προφανώς θα συνεχίσει, απειλεί άμεσα τις ζωές όλων των πολιτών που δεν μπορούν να καλύψουν τα υψηλότατα κόστη των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας είτε ζουν στην περιφέρεια.

Δεν μπορούμε εμείς, οι πολίτες  να ζούμε  με το φόβο. Δεν θα  συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε τις εγκληματικές ελλείψεις στο ΕΣΥ. Υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εστιάζει στον άνθρωπο, στον ασθενή, στον γιατρό, στον υγειονομικό και όχι στα κέρδη όσων ασχολούνται επιχειρηματικά με την υγεία.
Έχω επισκεφθεί τις υγειονομικές μονάδες  στη Μεσσηνία και δυστυχώς αυτό που προκύπτει είναι ότι ο νομός μας είναι και υγειονομικά ανοχύρωτος με  καταγεγραμμένες τις  σοβαρές ελλείψεις.

Υπάρχει η «υγειονομική τρύπα» της ανατολικής Πυλίας και το χρόνιο αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία Σταθμού του ΕΚΑΒ στην περιοχή, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα από το ΕΚΑΒ της Πύλου το οποίο έχει μόνο ένα ασθενοφόρο όπως και το ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά. Υπάρχει η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Μάνης, όπου οι ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν να υπάρχει πλήρωμα για το ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Υπάρχει το ΕΚΑΒ της Καλαμάτας που χρειάζεται ενίσχυση και σε προσωπικό και σε οχήματα.

Ποιον λοιπόν μπορεί να πείσει ο κος Μητσοτάκης, που ξαφνικά θυμήθηκε τώρα το ΕΣΥ, όταν στα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του  το οδήγησε  στην κατάρρευση, παρότι μάλιστα η χώρα αντιμετώπιζε την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, με έναν τραγικό απολογισμό, από τους χειρότερους στο κόσμο.

Και δεν είναι μόνο το ΕΚΑΒ το πρόβλημα, όλες οι δομές της δημόσιας υγείας στη Μεσσηνία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού. Δυστυχώς η εξέλιξη των τελευταίων ημερών, με την παραίτηση του υπεύθυνου επεμβατικού καρδιολόγου του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Νομό μας γίνεται όλο και πιο άσχημη. Με έναν μόνο επεμβατικό καρδιολόγο το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει και να σώσει ανθρώπινες ζωές,  ενώ θα έπρεπε να διαθέτει εκείνο τον αριθμό των γιατρών ώστε να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα. Η μετάκληση επεμβατικού καρδιολόγου από το
Παναρκαδικό Νοσοκομείο μια φορά την εβδομάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί λύση ουσίας και πνοής.

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την υποστελέχωση αποτελεί εμπαιγμό για τους γιατρούς και για τους πολίτες της περιοχής. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάρχουν 31 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε να προκηρυχθούν έστω οι 14 και τελικά προκηρύχθηκαν μόνο οι 5!

Τα προβλήματα είναι πια γνωστά στους περισσότερους. Υποστελέχωση και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, υποστελέχωση και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, τεράστιες ελλείψεις γιατρών ιδίως στα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών, Αγίου Νικολάου, Μελιγαλά, εκτός λειτουργίας τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού, έλλειψη αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, απουσία Κέντρου Υγείας στην ανατολική Πυλία και την ευρύτερη περιοχή της Κορώνης.

Μια κυβέρνηση που έφτασε το ΕΣΥ σε αυτή την καταστροφή κοροϊδεύει όταν λέει ότι την επόμενη τετραετία θα αλλάξει την πολιτική της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη του ΕΣΥ με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, την αξιοπρεπή διαβίωση των γιατρών και των υγειονομικών, με ικανοποιητικούς μισθούς, με κατάρτιση με μέριμνα της πολιτείας, χωρίς εξουθενωτικούς όρους εργασίας.

Οι δεσμεύσεις μας για την Υγεία είναι:

-Αύξηση των δαπανών για την υγεία στο 7%.
-15.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.
-Αύξηση μισθών στους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. 2.000 ευρώ καθαρά εισαγωγικός μισθός του ιατρικού κλάδου. Γενναία αύξηση, πέραν του 10% που θα καταβληθούν στους δημοσίους υπαλλήλους, για τους υπόλοιπους υγειονομικούς.
– Ειδικό πλαίσιο κινητροδότησης για άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές και με 1.000 ευρώ καθαρό μηνιαίο αφορολόγητο επίδομα .
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων της πανδημίας
-Αναθεώρηση του πλαισίου που ευνοεί τα ολιγοπώλια σε βάρος των ιδιωτών ιατρών.
-Ειδική μέριμνα για την ψυχική υγεία, των πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα.

Οι δεσμεύσεις μας για την Υγεία στη Μεσσηνία:

-Κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας καθώς και στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας.
-Ποιοτικός εξοπλισμός και αναβάθμιση όλων των υγειονομικών σχηματισμών.
-Μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.
-Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους και κάλυψη υγειονομικών κενών των Κέντρων Υγείας και των σταθμών ΕΚΑΒ.

Φίλες και φίλοι, δεν αξίζει σε κανέναν και καμία να πεθάνει στις καρότσες των αγροτικών φορτηγών, δεν αξίζει σε κανένα Μεσσήνιο που θα υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου να διακομίζεται σε νοσοκομείο κάπου αλλού στην Ελλάδα επειδή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν λειτουργεί σταθερά και μόνιμα το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, δεν αξίζει στους συμπολίτες μας να ζουν με το φόβο και την ανησυχία μη τυχόν και τους συμβεί κάτι. Γι’ αυτό σας καλώ να στηρίξουμε όλοι μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να αγωνιστούμε να χτίσουμε ένα νέο δημόσιο δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας που νοιάζεται για τους ασθενείς και σέβεται τους υγειονομικούς.

Μανώλης Μάκαρης

Ιατρός καρδιολόγος

Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ