Connect with us

Οικονομικά

Λογαριασμοί ρεύματος – «φωτιά»: «Είναι σαν να πληρώνουμε 3πλάσιο ενοίκιo»

Ανέβηκε

στις

λογαριασμοί ρεύματος – «φωτιά»: «είναι σαν να πληρώνουμε 3πλάσιο ενοίκιo» 1
Κοινοποιησέ το

«Ηλεκτροσόκ» για χιλιάδες επιχειρηματίες οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν και καλούνται να πληρώσουν. Δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά που «στενάζουν» υπό τον… ζυγό της ακρίβειας, αλλά και οι επαγγελματίες και οι αγρότες, οι οποίοι υψώνουν κραυγή αγωνίας.

Της Εύης Κατσώλη

Οι αυξήσεις που διαπιστώνουν στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας φτάνουν ακόμη και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι, η επιδότηση που έχει δοθεί ναι μεν αποτελεί «ανάσα», όμως, δεν λύνει το πρόβλημα. Και ειδικά όταν έχουν να σηκώσουν ένα βαρύ φορτίο και άλλων υποχρεώσεων.

Ειδικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις τονίζουν ότι δεν ξέρουν εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη, πόσω μάλλον όταν δεν προβλέπεται άμεσα αποκλιμάκωση το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις στο κομμάτι των λογαριασμών της ενέργειας είναι σαν να πληρώνουμε δεύτερο και τρίτο ενοίκιο» διαμαρτύρονται φορείς του εμπορικού κόσμου. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι έχει ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία να εξεταστεί η αύξηση της επιδότησης ρεύματος να πλησιάζει κοντά στο 80%.

Επιχειρηματίες της εστίασης δε, κρούουν καμπανάκι κινδύνου. Είναι σε απόγνωση καθώς, όπως υποστηρίζουν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο «σβήστηκαν» 2.000 επιχειρήσεις του κλάδου από τα μητρώα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και φοβούνται ότι τα λουκέτα θα συνεχιστούν όσο η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα.

λογαριασμοί ρεύματος

«Καίνε» οι λογαριασμοί ρεύματος – Τι λένε επιχειρηματίες 

Ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος διατηρεί κατάστημα ένδυσης στο κέντρο του Πειραιά από το 1930 και είδε τον μηνιαίο λογαριασμό του αυξημένο κατά 400 ευρώ περίπου σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

«Πλήρωνα περίπου 600 ευρώ κανονικά και ο τελευταίος λογαριασμός που έλαβα, είχε σκαρφαλώσει κοντά στα 1.000» λέει χαρακτηριστικά στο enikos.gr, ενώ προσθέτει:

«Διατηρώ και ένα διαμέρισμα, το οποίο είναι κλειστό, δεν νοικιάζεται και το ρεύμα του ήρθε 480 ευρώ. 480 ευρώ για ένα σπίτι που δεν χρησιμοποιείται. Είναι εξωφρενικό».

Η κα Μαρία Πιτάκη, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, έχει κατάστημα με είδη οικιακής χρήσης. Όπως τονίζει, υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 25%-30% στον λογαριασμό ρεύματος.

«Πληρώναμε γύρω στα 400 ευρώ και ο λογαριασμός τώρα ήρθε γύρω στα 600 ευρώ» τονίζει η ίδια, ενώ συμπληρώνει πως «ευτυχώς που υπάρχει και η επιδότηση και είναι μια ανάσα».
λογαριασμοί ρεύματος

Ο κ. Σπύρος Στεργίου, μέλος του Δ.Σ. στο Επιμελητήριο της Αχαΐας, ο οποίος δραστηριοποιείται στο κομμάτι της εστίασης, επισημαίνει τα εξής:

«Οι λογαριασμοί από τον Σεπτέμβριο έρχονται 2,5 – 3 φορές ακριβότεροι. Είναι σαν να πληρώνουμε ενοίκιο τρεις φορές. Στο δικό μου κατάστημα, πριν από τις αυξήσεις στην ενέργεια πλήρωνα για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου συνολικό ποσό ύψους 8.000 ευρώ και τώρα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον φετινό Γενάρη πληρώνω 22.000 ευρώ, δηλ. 14.000 ευρώ παραπάνω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ανακοινώθηκε η επιδότηση των 65 ευρώ ανά Mwh, που σημαίνει στα επιπλέον 14.000 ευρώ που καλούμαι να πληρώσω εγώ, η επιδότηση είναι περίπου 1.500 ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό με λίγα λόγια».

Ο κ. Στεργίου προσθέτει ακόμη ότι «όποιες επιχειρήσεις δεν έχουν έστω και λίγο οικονομικό λίπος δεν πρόκειται να αντέξουν. Οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας εάν συνυπολογιστούν μαζί με όλες τις άλλες οικονομικές υποχρεώσεις συνιστούν ταφόπλακα και αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια το επόμενο χρονικό διάστημα σε λουκέτο».

Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι

Μεγάλο κίνδυνο ακόμη και για την επιβίωσή τους διατρέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που βλέπουν καθημερινά, τους τελευταίους μήνες, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται.

Από το καλοκαίρι και μετά οι τιμές έχουν πάρει την… ανηφόρα όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο αλλά και τις πρώτες ύλες. Ιδιοκτήτης μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας στην Πέλλα, δεν πίστευε στα μάτια του όταν ήρθε ο λογαριασμός του ρεύματος. Πριν από τέσσερις μήνες πλήρωνε 600-650 ευρώ μηνιαίως και τον Ιανουάριο ο λογαριασμός τον χτύπησε σαν «ηλεκτροσόκ». Καλείται να καταβάλει 1.954 ευρώ, μια αύξηση περίπου 350%.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσογιάννης, σύμβουλος του ΤΟΕΒ Πηνειού, οι λογαριασμοί είναι υπέρογκοι και ότι χρειάζεται πολιτική παρέμβαση ώστε όχι μόνο να επιδοτηθεί το επιπλέον κόστος, αλλά θα πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΠΗΓΗ

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ