Connect with us
Επιμελητηρίο

Οικονομικά

Επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που πτωχεύουν

Ανέβηκε

στις

Επίδομα έως 210 ευρώ για 15 μήνες θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που πτωχεύουν 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Ένα επίδομα από 70 έως και 210 ευρώ/μήνα για διάστημα 15 μηνών, οπότε και υπολογίζεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων, θα λαμβάνουν τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 21.000 ευρώ που θα πτωχεύουν.

Πιο αναλυτικά, κυβέρνηση και θεσμοί έδωσαν τελικά τα «χέρια» για το ενδιάμεσο καθεστώς που θα ισχύσει για τους χαμηλότερα εισοδηματικά δανειολήπτες, οι οποίοι θα ενταχθούν στον Πτωχευτικό Νόμο, μέχρις ότου εκδοθούν οι πέντε υπουργικές αποφάσεις και τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας που θα αποκτά τα ακίνητά τους.

Σύμφωνα με την 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, το τελικό βήμα, δηλαδή η επικύρωση από την ελληνική Βουλή των επενδυτών που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τον
Φορέα δεν αναμένεται πλέον να γίνει νωρίτερα από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, με την πλήρη λειτουργία του να τοποθετείται χρονικά για μετά το τέλος Μαρτίου του 2023.

«Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προβλέπεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022 και να ολοκληρωθεί, με την προεπιλογή των επιλέξιμων υποψηφίων, έως τα μέσα Απριλίου 2022, για να ακολουθήσει η διεξαγωγή του ανταγωνιστικού διαλόγου και η φάση υποβολής προσφορών», τονίζεται, με τους θεσμούς να υπογραμμίζουν πως, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση έως ότου αρχίσει να λειτουργεί ο Φορέας, η κυβέρνηση έχει εξετάσει ένα ενδιάμεσο καθεστώς.

Δικαιούχοι του επίμαχου επιδόματος θα είναι οι δανειολήπτες που πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και με ανώτατο τα 180.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο ορίζονται τα 21.000 ευρώ.

Μέχρι πρότινος, πάντως, οι δανειολήπτες που είχαν λάβει πιστοποιητικό ευάλωτου δεν ξεπερνούσαν τους 100 – από μία «δεξαμενή» δυνητικών ωφελουμένων από 3.000 έως 5.000 – ενώ κάτι εκατοντάδες είχαν μπει στην πλατφόρμα, χωρίς, ωστόσο, να είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία.

«Τροχάδην» για τον Εξωδικαστικό

Το έντονο ενδιαφέρον από τους οφειλέτες που προσέλκυσε αρχικά ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζει θεαματικά αποτελέσματα, εστιάζουν στην 13η Έκθεση οι θεσμοί.

«Από τις 43.795 αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 μόνο 393 ή το 0,9% αυτών δεν είχαν ανακληθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ενώ άλλοι 28.141 αιτούντες αναμένουν τη συλλογή στοιχείων από τους πιστωτές», αναφέρουν, συμπληρώνοντας πως ως απάντηση σε αυτό το χαμηλό ποσοστό των αιτήσεων που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση προετοιμάζει έναν νέο γύρο workshops, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σε βάθος εκπαιδευτικών συνεδριών για την εξοικείωση των χρηστών με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Παράλληλα, οι αρχές σκοπεύουν να ξεκινήσουν τον Μάρτιο διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, σχετικά με τα αρχικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ειδικής υπηρεσίας τεχνικής υποστήριξης για τους συμβούλους του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ώστε να διευκολυνθούν στο έργο τους.

Ειδικότερα, από σήμερα, Πέμπτη, λογιστές, οικονομολόγοι, δικηγόροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ.) μπορούν να απευθύνονται στο νέο τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης για τεχνικά ζητήματα (211-1000 350, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 18:00), σχετικά με τη διαδικασία υποβολής, επεξεργασίας και ολοκλήρωσης της αίτησης ρύθμισης οφειλών, κατ’ εξουσιοδότηση των πελατών τους, στην ψηφιακή πλατφόρμα του Εξωδικαστικού.

Χαμηλές «πτήσεις» για την εκκαθάριση των υποθέσεων Κατσέλη

Κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζουν οι θεσμοί την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, με την διαδικασία να μην αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2023.

Ειδικότερα, από τις 49.031 υποβληθείσες αιτήσεις οι 43.104 επικυρώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 (αντιπροσωπεύοντας μία αύξηση 4% από τον Νοέμβριο του 2021), 15.703 ή 32% του συνόλου έλαβαν νέα ημερομηνία ακρόασης (αύξηση 20% από τον Νοέμβριο του 2021), ενώ 32.820 υποθέσεις δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.

Από όλες τις υποθέσεις που έλαβαν ημερομηνία εκδίκασης, 14.562 (92,7%) έχουν προγραμματιστεί για ακρόαση εντός του 2022, 1.081 (6,9%) εντός του 2023 και 60 (0,4%) έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Επίσης, 1.245 περιπτώσεις έχουν λάβει μόνο προσωρινή απόφαση και εκκρεμεί νέα ακρόαση, με 945 από αυτές να έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν το 2022, 259 το 2023 και 41 το 2024.

«Εκτός από λόγους που σχετίζονται με την πανδημία ο μεγάλος αριθμός των μη διεκπεραιωμένων αιτήσεων οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη ικανότητα από πλευράς των δικαστηρίων. Οι αρχές ανέφεραν την απόσπαση 14 δικαστών σε δικαστήρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εκ των οποίων 12 έχουν ήδη λάβει τις θέσεις τους και οι υπόλοιποι δύο αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 αντίστοιχα.

Επιπλέον, προκειμένου να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι εξετάζεται η έγκριση τροποποιήσεων στους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας των δικαστηρίων που αντιμετωπίζουν την πιο οξεία κατάσταση, με σκοπό να επιτραπεί η εγγραφή έως και 60 υποθέσεων στο ημερήσιο δελτίο αντί του σημερινού ανώτατου ορίου των 30», τονίζουν, σημειώνοντας πως οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 και άρα, δεν θα είναι δυνατό να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός τους πριν από το τέλος του τρέχοντος δικαστικού έτους, στα μέσα Ιουνίου του 2022.

Όσον αφορά στις διαδικασίες εκτέλεσης, η αυτόματη προσαρμογή της τιμής στο πλαίσιο της διεξαγωγής των πλειστηριασμών θα πρέπει, σύμφωνα με τους θεσμούς, να εξαλείψει σημαντικές καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες.

«Ρολάρει» η μηχανή των πλειστηριασμών

Αύξηση των πλειστηριασμών, η επανέναρξη των οποίων τοποθετείται χρονικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαπιστώνουν οι θεσμοί, επικαλούμενοι στοιχεία του 2021.

Πιο αναλυτικά, από τους 23.073 πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για εφέτος, οι 11.318 (49%) ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, ενώ οι 11.658 (50,5%) ανεστάλησαν. «Ένας πολύ μικρός αριθμός εξ αυτών ακυρώθηκε», τονίζεται στην Έκθεση και προστίθεται: «Στην περίπτωση των επιτυχημένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η πλειονότητα των ακινήτων εξακολουθεί να καταλήγει στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers, παρά τις ενδείξεις αυξημένου ενδιαφέροντος από τρίτους».

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι εργασίες σχετικά με την εισαγωγή βελτιώσεων στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρούν, ενώ σχεδιάζεται η θέσπιση νομοθεσίας για την άρση νομικών εμποδίων. «Οι δύο ομάδες εργασίας που αναφέρονταν στις δύο προηγούμενες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας συγχωνεύτηκαν και οι σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί από τις αρχές.

Τέλος, οι αρχές ανέφεραν ότι βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησης ενός Νόμου για τη διεύρυνση του εδαφικού πεδίου διενέργειας πλειστηριασμών από συμβολαιογράφους της Αθήνας στη γειτονική περιοχή του Πειραιά. Η σχετική διάταξη αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος Μαρτίου του 2022», αναφέρουν.

Έως τα μέσα του 2022 ο νέος Νόμος για το ΤΧΣ

Έως τα μέσα του 2022 αναμένεται να έχει ληφθεί η απόφαση για το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με τους θεσμούς, οι σχετικές συζητήσεις έχουν προχωρήσει καλά, με τον νέο Νόμο να επικεντρώνεται στη διάρκεια, τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου.

ΠΗΓΗ

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ