Connect with us

Οικονομικά

Καρέλια: Στις 26 Ιουνίου 2019 η Γ.Σ. για διανομή μερίσματος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καρέλια: Στις 26 Ιουνίου 2019 η Γ.Σ. για διανομή μερίσματος 1

Καπνοβιομηχανία Καρέλια

Τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2018 θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Καρέλια κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα (5/6/2019) η εταιρεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού της Εταιρείας και του Ν. 4548/2018, όπως ισχύει, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους κ.κ. Μετόχους της «Καπνοβιομηχανία Καρέλια Ανώνυμος Εταιρεία» σε Τακτική Γενική Συνέλευση την 26η Ιουνίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10 π.μ., εις το εις την Καλαμάτα και επί των οδών Ναυαρίνου και Ρήγα Φεραίου κτίριο του ξενοδοχείου «ΦΑΡΑΙ ΠΑΛΛΑΣ» (Αίθουσα Συνεδρίων) προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των κάτωθι θεμάτων της Ημερησίας διάταξης:

Θέματα ημερησίας διάταξης: 

1. Έγκριση των Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων και Ενοποιημένων Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας για τη χρήση 01/01/2018 – 31/12/2018, που συντάχθηκαν από την Εταιρεία με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ. Π. Χ. Α. ) και με κάθε άλλη ειδική διάταξη, μετά της Ετήσιας Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, της Έκθεσης Ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή και της Δήλωσης Εταιρικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Έγκριση της συνολικής διαχείρισης της Εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη χρήση 01/01/2018 – 31/12/2018 και απαλλαγή του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη.

3. Έγκριση καταβληθεισών αμοιβών / αποζημιώσεων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη χρήση 01/01/2018 – 31/12/2018 και έγκριση της προκαταβολής αμοιβών των ως άνω προσώπων από την 01η Ιουλίου 2019 και μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας.

4. Εκλογή Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή ή Ελεγκτικής Εταιρείας για τους ελέγχους των Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων και Ενοποιημένων Ετήσιων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 01/01/2019 – 31/12/2019 και έγκριση της αμοιβής του.

5. Έγκριση διάθεσης των ετήσιων κερδών της χρήσης 01/01/2018 – 31/12/2018 και διανομής μερίσματος.

6. Τροποποίηση του καταστατικού της Εταιρείας προς εναρμόνισή του με τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, καθώς και λοιπές συναφείς φραστικές προσαρμογές, αναδιατυπώσεις και αναριθμήσεις εδαφίων και παραγράφων του ισχύοντος καταστατικού.
Ειδικότερα, τροποποιήσεις και συναφείς προσαρμογές, αναδιατυπώσεις και αναριθμήσεις των άρθρων 2, 5 έως 24 και 26 έως 40 και προσθήκη τίτλων στο σύνολο των άρθρων του καταστατικού.

7. Έγκριση της Πολιτικής Αποδοχών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 110 του Ν. 4548/2018.

 

ΠΗΓΗ

Οικονομικά

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα καταβληθεί

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα καταβληθεί 10

Επίδομα 800 ευρώ

Τον τρόπο με τον οποίον θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού (αυτό που όλοι ξέρουν ως “επίδομα 800 ευρώ“), προσδιόρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το επίδομα 800 ευρώ θα το λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι-μισθωτοί. Όπως είπε, η αποζημίωση ειδικού σκοπού αφορά τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), που έχουν προσδιοριστεί.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα χορηγηθούν σε δύο διαφορετικές ταχύτητες. «Αρχικά, θα τα λάβουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, μόλις ολοκληρώσουν την υποβολή του ηλεκτρονικού έντυπου με βάση το ΑΦΜ. Σε λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 800 ευρώ. Στη συνέχεια, θα ικανοποιηθούν τμηματικά και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει αίτηση και οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Υπενθύμισε ότι έως τις 20 Απριλίου είναι το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βάσει του τζίρου τους και έως τις 10 Απριλίου είναι η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα διευρύνει την περίμετρο των πληγεισών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι πλέον το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν στους ΚΑΔ έχουν ενταχθεί σε αυτήν την περίμετρο και οι εργαζόμενοι αυτών καλύπτονται. «Η δεύτερη δέσμευση, που έχει δώσει η κυβέρνηση, την οποία θα ικανοποιήσουμε, είναι ότι, εάν και εφόσον σε αυτήν τη χρονική περίοδο δεν έχει τελειώσει η κρίση, θα επεκτείνουμε με τα ίδια εργαλεία και τη χρονική περίοδο κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι, στην περίπτωση που επεκταθεί ο χρόνος της κρίσης, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει ευρύτερα τις κατηγορίες αυτές. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Παρακολουθούμε την κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα παρέμβουμε. Όλα είναι στο τραπέζι, για να επανεξετάσουμε τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το επιστημονικό δυναμικό, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ανακοινώθηκε ένα πολύ γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και, μέσα από ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα λάβουν 600 ευρώ. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος τον Απρίλιο και, αν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας θα ενταχθεί στο περιβάλλον των 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί, από τον Μάιο και εφεξής» σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Για την προστασία των θέσεων εργασίας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι μετά τις 20 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και για όσες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή. «Έχουμε προνοήσει και για την επόμενη μέρα με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τα σενάρια μείωσης μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι τέτοια σενάρια δεν υπάρχουν ούτε έχουν εξεταστεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Έρχεται μείωση 20% σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και σε συντάξεις

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Έρχεται μείωση 20% σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και σε συντάξεις 11

Κορονοϊός – Μείωση μισθών

Ηδη οι υπουργοί της κυβέρνησης καλλιεργούν το κλίμα εν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών… Χωρίς να επιβεβαιώνουν, δεν διαψεύδουν ότι έρχεται μείωση σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις.

Μάλιστα η σχετική φημολογία πασπαλίστηκε την 1 Απριλίου (και δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα) από την είδηση ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα δημοσιονομικά περιθώρια και ως εκ τούτου μπορεί να προστατεύσει την πραγματική οικονομία μέχρι τον Μάιο…

Θα ισχύσει από το Μάιο;

Κάτω από αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει σε ένα σενάριο χρηματοδότησης της κρίσης μέσα από τη μείωση μισθών του δημόσιου τομέα και συντάξιμων αποδοχών. Αυτή η μείωση έχει κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες και θα είναι περίπου 20%. Αναμένεται δε να ισχύσει, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, από τις συντάξεις και τους μισθούς του Μαϊου.

Άγνωστο το διάστημα που θα ισχύσει

Ακόμη δεν υφίσταται πληροφόρηση, αφού δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα της περικοπής (αν δηλαδή θα διαρκέσει για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού) ή θα επεκταθεί για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Πάντως οι περισσότερες εισηγήσεις που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ισχύ της περικοπής μισθών δημόσιου τομέα και συντάξεων μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης δεν έχει αποφασισθεί αν θα υπάρξει οριζόντια περικοπή της τάξης του 20% ή ποσοστιαία περικοπή ανάλογα το ύψος των μισθών και των συντάξιμων αποδοχών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και ακόμη δεν έχει κλειδώσει η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης για περικοπές. Τούτο θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει και σε ποιο βαθμό χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του COVID-19 από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πάντως αυτή τη στιγμή οι περικοπές κατά 20% αποτελούν το πιθανότερο σενάριο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κοινωνικής κρίσης.

Ετσι τις επόμενες μέρες θα ενταθούν τόσο οι διαρροές αυτές (ώστε να μετρηθούν οι αντιδράσεις) και να προετοιμαστούν άπαντες γι’ αυτό το ενδεχόμενο όσο και το «δηλητήριο» του κοινωνικού αυτοματισμού κατά των συνταξιούχων αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Ο.Ε.ΕΣ.Π.: Αναστέλλονται οι πληρωμές επιταγών κατά 75 ημέρες λόγω κορωνοϊού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο.Ε.ΕΣ.Π.: Αναστέλλονται οι πληρωμές επιταγών κατά 75 ημέρες λόγω κορωνοϊού 12

Ο.Ε.ΕΣ.Π. – Επιταγές

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30 Απριλίου 2020, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή με ημερομηνία λήξης/πληρωμής από 31-3-2020 μέχρι 31-5-2020, κατά 75 ημέρες.

Η αναστολή ισχύει για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή, είτε, βάσει ΚΑΔ, έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για να ισχύσει η αναστολή, οι επιταγές αυτές πρέπει να κατατεθούν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Τειρεσία, από τον εκδότη, τον κομιστή ή τους οπισθογράφους, μέσα σε 6 εργάσιμες ημέρες από την δημοσίευση της ΠΝΠ (30 Μαρτίου 2020)  ή -για τους ΚΑΔ που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στους δικαιούχους- μέσα σε 6 ημέρες από την ένταξή τους.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή της παραπάνω διαδικασίας, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε σε διευκρινήσεις ως εξής:

Α. Για τους υπόχρεους προς πληρωμή αξιογράφων που διαθέτουν ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων

 1. Για την διευκόλυνση των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών κ.λπ.), τα ΑΦΜ των οποίων εμπίπτουν στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης, οι Τράπεζες θα ολοκληρώσουν και θα ενημερώσουν άμεσα το κοινό -εντός της προβλεπόμενης στην ΠΝΠ προθεσμίας- σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου 2020.

 1. Το χρονικό διάστημα από 31-3-2020 έως και την 7-4-2020 δεν θα λαμβάνεται υπόψη (αναστέλλεται ο χρόνος) για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.
 2. Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας (7-4-2020) δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση.
 3. Από την 8η Απριλίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/πληρώνονται/σφραγίζονται κανονικά.
 4. Εφόσον οι υπόχρεοι (παρά το ότι εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων) επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 7η Απριλίου 2020), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.

Β. Για τους υπόχρεους προς πληρωμή αξιογράφων των οποίων οι ΚΑΔ θα υπαχθούν εντός Απριλίου 2020 στην περίμετρο των πληττόμενων επιχειρήσεων

 1. Η ίδια ανωτέρω διαδικασία δήλωσης των αξιογράφων θα ισχύει και για επιχειρήσεις τα ΑΦΜ των οποίων θα συμπεριληφθούν στους προστατευόμενους ΚΑΔ εντός του Απριλίου 2020. Η δήλωση θα υποβάλλεται εντός 6 εργάσιμων ημερών από την υπαγωγή τους στην περίμετρο των πληττόμενων ΚΑΔ.
 2. Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων (παρά το ότι εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων) επιθυμούν να πληρώσουν τα αξιόγραφα πριν από την καταληκτική ημερομηνία των έξι εργασίμων ημερών από την υπαγωγή τους κατά τα αμέσως ανωτέρω, θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.

Γ. Για τους υπόχρεους προς πληρωμή αξιογράφων που δεν εμπίπτουν στις ως άνω κατηγορίες

Οι προαναφερθείσες διατάξεις της ΠΝΠ της 30.03.2020 δεν επηρεάζουν την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των αξιογράφων οι υπόχρεοι προς πληρωμή των οποίων δεν εμπίπτουν στους παραπάνω ΚΑΔ.

Από τις σχετικές διατάξεις και τις παραπάνω διευκρινήσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών συνάγεται σαφώς ότι:

 • Η αναστολή αφορά μόνο τις επιταγές με ημερομηνία λήξης από 31 Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου.
 • Η αναστολή αφορά μόνο τις επιταγές επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.
 • Χωρίς την δήλωση στην πλατφόρμα ΕΕΤ/Τειρεσία, ακόμα και οι επιταγές των κλεισμένων/πληττόμενων επιχειρήσεων δεν έχουν καμία παράταση ή προστασία.
 • Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην προστασία μελλοντικά βάσει διεύρυνσης των ΚΑΔ θα έχουν 6 εργάσιμες ημέρες να προχωρήσουν στην σχετική δήλωση. Μέχρι την αυτών των επιχειρήσεων στις πληττόμενες, οι επιταγές τους δεν έχουν καμία παράταση ή προστασία.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι, οι κομιστές των αξιογράφων που δεν θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ, θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν, εάν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.  Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με Υπουργική απόφαση.

Πέραν των παραπάνω, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι, εντός της ημέρας θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», η οποία προβλέφθηκε με το άρθρο 3 ΠΝΠ 30-3-2020.  Η ενίσχυση αυτή, σημειώνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την προκαταβολή φόρου που αποδίδουν οι επιχειρήσεις προς την εφορία, ούτε με την επιστροφή της.

Για την χορήγηση της ενίσχυσης, απομένει μόνο η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίσει τους δικαιούχους, το ύψος της ενίσχυσης, τις προϋποθέσεις χορήγησης, την διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία, τον τρόπο καταβολής και επιστροφής και κάθε άλλη λεπτομέρεια.  Η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Σύμφωνα με την αναγγελία του Υπουργείου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εισαχθούν, να δηλώνουν τον τζίρο τους που θα συγκρίνεται με μία σειρά από άλλα στοιχεία και άμεσα θα υπάρχει επιπλέον ρευστότητα στην επιχείρηση.

Το συνολικό κόστος του Μέτρου προς το παρόν ορίζεται στο 1 δις ευρώ. Παράλληλα αναμένεται και η οριστική έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και πιο συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού – καθώς συνιστά κρατική εγγύηση και επιδότηση και πρέπει να λάβει τη σχετική εξαίρεση.

Για οτιδήποτε νεότερο, θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ