Connect with us

Μεσσηνία

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 1

Δύο ώρες πλέον μόνο από την Αθήνα η Καλαμάτα και την επισκέπτομαι για ένα Σαββατοκύριακο.

Γράφει ο

Νεκτάριος Καλαντζής*

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 2Σάββατο πρωϊ, φθάνω στο κέντρο της πόλης και την κεντρική πλατεία. Πάω στο Luna για brunch, μέσα στη στοά από τα ωραιότερα μαγαζιά της πόλης, στην αρχή της πεζοδρομημένης Αριστομένους. Η επιλογή για πρωϊνό καφέ στην πλατεία είναι δύσκολη, μιας και η Bistroteca και το Platea, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους εξωτερικά και την εσωτερική τους διακόσμηση αποτελούν κόσμημα για την πόλη.

Πανελλήνιον

Πανελλήνιον

Μετά το καφέ στην κεντρική πλατεία κατευθύνομαι προς την παραλία, με τα νεοκλασικά, όπως το ανακαινισμένο Πανελλήνιον στον μώλο. Έπειτα αφού περάσω από το λιμάνι με τη μαύρη θύελλα, το παλιό τελωνείο και το κτίριο των ΕΛΤΑ, βλέπω τα παραλιακά καφέ κατά μήκος της Ναυαρίνου. Αφού περάσω τα ξενοδοχεία Pharae kai Haikos και την εκκλησία της Αναστάσεως, εντυπωσιάζομαι σπό το σπίτι της οικογένειας Καρέλια, με τις λεμονιές και τον μεγάλο κήπο, φθάνω ως το πεντάστερο Horizon Blue με τη λιτή αρχιτεκτονική, περνάω το αγαπημένο Elite, μιας και η πισίνα του αποτελεί όαση γα την πόλη, για όσους δεν επιλέγουν τη θάλασσα. Βλέπω το Εσπέρια, ίσως οι καλυτεροι μεζέδες στην πόλη σε πολύ όμορφο σημείο και αφού περάσω το Filoxenia επιστρέφω για ένα μπάνιο στην Αλμύρα.

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 3

Νωρίς το απόγευμα για φαγητό, επιλέγω να πάω στην Αγριλιά στην Βέργα, όπου από τον κήπο της έχοντας θέα όλη την πόλη, με πολύ καλό φαγητό. Καλή επιλογή για ψάρι επίσης ο Κουρκουτάς, το Ξημέρωμα μπροστά στην παραλία προς Βέργα.

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 4

Επιστρέφω στην πόλη και αφού πιώ έναν καφέ στο Στολίδι, με την υπέροχη αυλή, περπατώ στην πλατεία, όπου λίγο πίσω βλέπω το εντυπωσιακό κτίριο της Σχολής Χορού και το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και από την πεζοδρομημένη Αριστομένους με τα μαγαζιά, βλέπω το νεοκλασικό δημαρχείο, το ξενοδοχείο Rex, τα νεοκλασικά που έγιναν μαγαζιά και φθάνω ως την πλατεία 23ης, με το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στο κέντρο, το αρχαιολογικό μουσείο, τα μαγαζιά με τα καπέλα και τα μαντήλια, η vintage γωνιά του Τζίμη με τα σουβλάκια, το στενάκι που υπήρχε κάποτε η Μυλόπετρα, το συντριβάνι και τα νυχτερινά μαγαζιά και τα φαγάδικα γύρω του.

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 5
Ανεβαίνω προς την εντυπωσιακά φωτισμένη εκκλησία της Υπαπαντής, βλέπω τις προτομές των δεσποτάδων, ανεβαίνω τα σκαλιά που βρίσκεται το δημοτικό Ωδείο και πάω προς το Κάστρο.
Επιστρέφω και αφού πάρω παγωτό από τον Αθανασίου στην παραλία, περπατώ στον μώλο με τον κόσμο, έχοντας το παγωτό στο χέρι. Μετά πάω για ένα άπερολ σπριτζ στην όμορφη αυλή του Bocca, πριν ανέβω για το δεύτερο στην Βέργα και στο Arossa, έχοντας θέα όλη τη νυχτερινή Καλαμάτα, υπό τους ήχους ξένης μουσικής.

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 6
Πιο νωρίς, η καλύτερη επιλογή να δει κάποιος το ηλιοβασίλεμα είναι από το Καστράκι, ένα εντυπωσιακό κάστρο φτιαγμένο για καφέ ανάμεσα στις πολεμίστρες και τους προμαχώνες.

Ιατροπούλου

Ιατροπούλου

Επόμενο πρωϊ, πίνω καφέ στο Bistroteca, κάνω μια βόλτα τα καφέ της Ιατροπούλου, πάω για μπάνιο λίγο πιο έξω, στη Σάντοβα και αφού δοκιμάσω burger με γουρουνοπούλα στο Κάρδαμο, πάω μια βόλτα ως τη μαρίνα για καφέ, αφού κάνω μια στάση πρώτα στο πάρκο σιδηροδρόμων, δω το εντυπωσιακό Μέγαρο Χορού της πόλης και θαυμάσω κάποια από τα νεοκλασικά της, παλιά με μεγάλους κήπους και ωραία κάγκελα, που έζησαν στιγμές δόξας παλαιότερα.

Πάρκο ΟΣΕ

Πάρκο ΟΣΕ

Φεύγω από την πόλη, αφού πάρω μαζί μου παστέλια από τον Λάμπου, αφού δοκιμάσω το περιβόητο τοπικό ελαιόλαδο και τις ελιές, όπως και τα σύκα.
Η Καλαμάτα είναι από τις πιο όμορφες πόλεις να επισκεφθεί κάποιος για Σαββατοκύριακό, έχοντας όλες τις επιλογές. Θάλασσα, βουνό, φαγητό και διασκέδαση. Μια πόλη ζωντανή και όμορφη.

παραλία της Σάντοβας

παραλία της Σάντοβας

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 7

Καλαμάτα: Ημερολόγιο Καλοκαιριού 8*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι

Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος,

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 18

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 19

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 24

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ