Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Εγκαίνια για την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι»

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Εγκαίνια για την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι» 11
Κοινοποιησέ το

«Με περηφάνια φιλοξενούμε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι» που θα δώσει τη σπάνια ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό της πόλης μας  να παρακολουθήσει ένα σπάνιο διάλογο ανάμεσα σε εμβληματικούς και καταξιωμένους εικαστικούς που δραστηριοποιήθηκαν σε διαφορετικές εποχές ανοίγοντας νέους πολιτιστικούς ορίζοντες για την πόλη» επεσήμανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης «Βίοι Παράλληλοι» την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα «Black Box» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Καλαμάτα: Εγκαίνια για την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι» 12

Τα έργα που παρουσιάζονται εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, σχολές και τεχνοτροπίες της ελληνικής τέχνης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας σε επιμέλεια της εικαστικού-επιμελήτριας, Αρτέμιδας Ποταμιάνου. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, που ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Καλαμάτα: Εγκαίνια για την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι» 13

«Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να μην έχουν “συναντηθεί” ποτέ στην πραγματική ζωή αλλά τα έργα τους σίγουρα συναντιούνται δημιουργώντας κοινούς τόπους, τα σχόλιά τους σίγουρα συνδιαλέγονται και οι προβληματικές τους διαγράφουν διαδρομές κάποιες φορές απρόσμενες για τον θεατή. Μέσα από αυτά τα ιδιαίτερα μονοπάτια προσέγγισης πραγματοποιείται μια εξέταση γνωστών θεματικών -κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων και ερωτημάτων προσωπικής έκφρασης κι ελευθερίας- στη γλώσσα της καλλιτεχνικής πρακτικής και της δημιουργίας, μίας εικαστικής αφήγησης» τόνισε ο εικαστικός – καλλιτεχνικός διευθυντής του  εικαστικού τομέα του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης  Λαμπρινίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023.

Καλαμάτα: Εγκαίνια για την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι» 14

Από την πλευρά της η επιμελήτρια της έκθεσης, Αρτέμις Ποταμιάνου, υπογράμμισε πως θεωρεί την έκθεση ως μια γιορτή και ένα αφιέρωμα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Επεσήμανε επίσης πως με «αφετηρία συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, κοινές στα έργα των καλλιτεχνών, ξεκινά μια διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτονται από κάθε έργο. Οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας κι η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον, υπαρξιακά ταξίδια αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση, την αποτύπωση διαρθρώνουν τα μέρη του διαλόγου αυτού δημιουργώντας μια εικονική στιχομυθία ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση, η μετάφραση και μετουσίωση της προσωπικής εικαστικής διεργασίας σε βίωμα κι εμπειρία, μια συνέργεια που τελικά καθορίζει τη ζωή ενός έργου τέχνης».

Η έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» διαρκεί από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ευκαιρία να εμβαθύνουν στον πολύπλοκο κόσμο της ελληνικής τέχνης.

Καλαμάτα: Εγκαίνια για την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι» 15

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Αλέξης Ακριθάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βελώνης, Σπύρος Βικάτος, Γιάννης Γαΐτης, Βάσω Γκαβαϊσέ, Βαγγέλης Γκόκας, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γουναρόπουλος, Γιώργος Γύζης, Γιάννης Ζιώγας, Βλάσης Κανιάρης, Έλλη Κελεμένδρη, Παναγιώτης Κουλουράς, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μαλέας, Χριστίνα Μήτρενσε, Φρύνης Μουζακίτου, Σπύρος Παπαλουκάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Ναυσικά Πάστρα, Παύλος (Διονυσόπουλος), Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σικελιώτης, Άγγελος Σκούρτης, Βασίλης Σκυλάκος, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Τάσσος (Αλεβίζος), Γιάννης Χρηστάκος, Κώστας Χριστόπουλος, Χρύσα (Βαρδέα), Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Καλαμάτα: Εγκαίνια για την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Βίοι Παράλληλοι» 16

Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας της K. E. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας

Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές: Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκης Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, του Δημήτρη Λυμπερόπουλου.

Χορηγός: Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Εγκαίνια: Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12. 00 μ. μ.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας:  Καθημερινά από τις 09.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ