Connect with us

πρέπει να δεις

Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει μορφή επιδημίας!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει μορφή επιδημίας! 1

Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει μορφή επιδημίας!

  • 2600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.
  • To 82% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα τις γυναίκες
  • 1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους/συντρόφους
  • 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους

Αυτά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη Βία και τις Κοινωνικο-πολιτικές Πρακτικές – Η ακραία περίπτωση της «Γυναικοκτονίας» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενας Κουντουρά και συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι διεθνών, ευρωπαϊκών φορέων που εργάζονται για την καταπολέμηση της βίας και αντιπροσωπεία του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέστησαν οι ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, και Στέλιος Κούλογλου καθώς και ευρωβουλευτές από άλλες χώρες και διάφορες πολιτικές ομάδες.

Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει μορφή επιδημίας! 2

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Σε ειδική εκδήλωση ανεδείχθησαν οι εκρηκτικές διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών και την ανάγκη ανάληψης άμεσης και συντονισμένης δράσης στην ΕΕ και τα Κράτη Μέλη και σύμφωνα με τα στοιχεία η βία κατά των γυναικών έχει λάβει μορφή επιδημίας. Οι πραγματικές της διαστάσεις όμως δεν αποτυπώνονται καθώς υφίσταται σημαντικό έλλειμμα καταγραφής και συλλογής εθνικών και ευρωπαϊκών στοιχείων για τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών με βασικές αιτίες:

• Τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών στον ορισμό των μορφών της βίας
• την απουσία εναρμονισμένων πρακτικών καταγραφής περιστατικών και συλλογής συγκρίσιμων στοιχείων
• Την ελλιπή αναφορά των περιστατικών, λόγω αδυναμιών του συστήματος αλλά και του δισταγμού ή φόβου των θυμάτων να προχωρήσουν σε αναφορά/καταγγελία.

Η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στο φαινόμενο ως «παγκόσμια πληγή» που συνιστά κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στην ΕΕ και εφαρμογής πολιτικών για την εξάλειψη του φαινομένου στη ρίζα του, την υποστήριξη των γυναικών ώστε να σπάσει το «σπιράλ της σιωπής», όπως μέσω προγραμμάτων για την πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, με ειδική μέριμνα για την προστασία των παιδιών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM), Ευρωβουλευτής Evelyn Regner, τόνισε ότι τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και απαιτείται δεσμευτική νομοθεσία από τα αρμόδια θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη-μέλη , διότι πρόκειται για «έγκλημα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη στην τοποθέτησή της για τις «Όψεις βίας στις ζωές των γυναικών» ανέφερε ότι η τεράστια έξαρση του φαινομένου αποτελεί μόνο μια όψη της βαθιάς και συνεχιζόμενης κρίσης του συστήματος, ενώ απαιτείται στρατηγικό πλαίσιο με στοχευμένες πολιτικές και μέτρα αντιμετώπισής του συνολικά και σε όλο το φάσμα.

Η εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Birgit VanHout ανέπτυξε τις προκλήσεις και τις προοπτικές στην καθιέρωση ουσιαστικών μηχανισμών πρόληψης όσον αφορά τη γυναικοκτονία, μίλησε για την ανάγκη δομικών αλλαγών στην νοοτροπία για την ισότητα των φύλων, και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας παρατηρητηρίων σε μεγαλύτερο αριθμό χωρών.

Η Αγγελική Παπάζογλου, συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς αναφέρθηκε στo έργο στην Ελλάδα, σχετικά με τις πολιτικές, τις δράσεις και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2015-2019 για την πρόληψη και την ουσιαστική καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λόμπι των Γυναικών, Irene Rosales ανέφερε η βία κατά των γυναικών αποτελεί την πιο συνήθη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην τοποθέτησή της για την ευρωπαϊκή διάσταση της γυναικοκτονίας κάλεσε για ολιστική αντιμετώπιση και σε αντίδραση, η οποία πρέπει να είναι κοινωνική και μαζική.

Η Μαρία Γκασούκα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην παρουσίασή της με θέμα : «Ο πολιτισμός σε υποχώρηση: Οι Θηλυκτονίες και οι Γυναικοκτονίες» έθεσε το θεωρητικό πλαίσιο για όλο το φάσμα των ακραίων μορφών βίας, και ανέλυσε χαρακτηριστικές περιπτώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε μήνυμά της, η Πρόεδρος του μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης GREVIO Marceline Naudi μίλησε για την ανάγκη να ανταποκριθούν όλα τα κράτη-μέλη, και να καταστεί η δυνατή η συλλογή ολοκληρωμένων και συγκρίσιμων στοιχείων, ώστε να ασκηθούν πιο στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισης.

Η Σοφία Βαγενά, επικεφαλής της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή εικόνα των περιστατικών στην Ελλάδα, καθώς και στον κρίσιμο ρόλο των Αστυνομικών αρχών στην πρόληψη εγκλημάτων έμφυλης βίας.

Η Jurgita Pečiuriené, συντονίστρια του προγράμματος για την έμφυλη βία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, έθεσε θέμα καθιέρωσης κοινών προτύπων συλλογής στοιχείων, ενδεχόμενης έκδοσης κοινοτικής οδηγίας για τη βία κατά των γυναικών και νομοθετικών ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει μορφή επιδημίας! 3

Η βία κατά των γυναικών έχει λάβει μορφή επιδημίας!

πρέπει να δεις

Ο συνδικαλισμός πολλά χρόνια «άκομψα» διαχειρίστηκε την Αξιοκρατία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Σταυριανόπουλος Θεόδωρος

Σταυριανόπουλος Θεόδωρος

Μαθηματικός-MSc Ηθ. Φιλοσοφίας

Ο Αντρέας Παπανδρέου μετά την μεταπολίτευση μίλησε πρώτος για αξιοκρατία. Έκανε όμως λάθος που παρέδωσε την διαχείρισή της στους συνδικαλιστές. Αυτοί στη συνέχεια λειτούργησαν συντεχνιακά εφαρμόζοντας τον συνδικαλισμό κάθετα και όχι οριζόντια που είναι το σωστό. Με αποτέλεσμα ο κάθε κλάδος να διεκδικεί κατά το δοκούν παραβλέποντας τα συνολικά συμφέροντα των εργαζομένων. Έτσι οδηγηθήκαμε σε εργασιακές συμβάσεις και αποδοχές μη αξιοκρατικές. Εργαζόμενοι με ίδια προσόντα και παρόμοιες εργασιακές συνθήκες να έχουν δυσανάλογες αποδοχές καθώς και εργαζόμενοι με υποδεέστερα  προσόντα να αμείβοντα περισσότερο. Οι απεργίες, διεκδικήσεις και αγωνιστικές πορείες των εργαζομένων βίωναν επί σειρά ετών μετά την μεταπολίτευση μια εικονική πραγματικότητα. Έτσι φθάσαμε στην απαξίωση του συνδικαλισμού και στην μη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των ποσοστών των απεργιών. Έτσι λοιπόν οδηγηθήκαμε σε αυτό που λέγεται «50 άνθρωποι» κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Πολλές φορές συνέβαινε στις πορείες των απεργιακών κινητοποιήσεων να παρεισφρήσουν διάφορες ομάδες ατόμων  καταστρέφοντας περιουσίες αθώων ανθρώπων. Στο «νόμισμα πορεία» βλέπουμε μόνο την μία πλευρά που αναγράφεται η διεκδίκηση καλό είναι να βλέπουμε και την άλλη πλευρά που αναγράφεται το αποτέλεσμα. Εκτιμώ ότι μέχρι σήμερα στις  διεκδικήσεις δεν έλαβε σοβαρά την αξιοκρατία ο συνδικαλισμός.

Η ανάγκη αποτελεσματικότητας αλλά και συνοχής της κοινωνίας επιβάλλει συντονισμό και διοίκηση. Σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία ισχύει από παλιά  ο νόμος της επικράτησης των ισχυρότερων.  Έτσι κάποιοι (οι λίγοι) διοικούν και άλλοι (οι πολλοί) διοικούνται. Και για να έχει ευστάθεια αυτή η διάκριση θεσπίζονται νόμοι και παραχωρούνται στους διοικούμενους διάφορες εγγυήσεις, όπως η ασφάλεια, το επίπεδο διαβίωσης, η δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα κλπ. Όμως, αυτός ο διαχωρισμός,  επισωρεύει με τον καιρό στρεβλώσεις και αδικίες. Έτσι λοιπόν τα συμφέροντα της κάθε κοινωνικής τάξης γίνονται “ιδεολογία”, ως μέσο κοινής έκφρασης αλλά και καθοδήγησης των μελών της.

Ένα σύγχρονο κράτος δικαίου οφείλει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τον πολίτη με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Όμως  η ελπίδα δεν πέφτει από τον ουρανό. Καλλιεργείται από μια αγωνιστική διάθεση, από μια ορθολογική αντίληψη της ζωής. Η ελπίδα ανήκει σε όσους αγωνίζονται συστηματικά και μεθοδικά για να δημιουργήσουν το μέλλον τους όπως αυτοί θέλουν και όχι όπως το έχουν ετοιμάσει οι «άλλοι» εξυπηρετώντας το δικό τους συμφέρον. Γνώση και αγώνας, δημιουργικότητα και ορθολογισμός είναι συστατικά στοιχεία για κάθε κοινωνική πρόοδο. Αυτή την σκέψη πρέπει σπερματικά να την έχουμε μέσα στο μυαλό μας και να μην την ανακαλύπτουμε ξαφνικά κάποια στιγμή.

Το κράτος παραδοσιακά λειτουργεί ταυτόχρονα ως «πλοηγός» και ως «κωπηλάτης», συνθέτοντας ένα εξαιρετικά σύνθετο μόρφωμα, που παραμένει περίπλοκο υπό την επίδραση αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, ταξικών συμφερόντων και κομματικών επιδιώξεων. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται, αν τις επιτρέπει ο συνδικαλισμός και έχουν ως στόχο να μετατρέψουν το κράτος από «πλοηγό» σε «κωπηλάτη» και αντιστρόφως.

Στις κρατικές δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχουν συστήματα μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας. Στη χώρα μας, η μέτρηση και η αξιολόγηση της απόδοσης δεν υφίσταται.

Ο συνδικαλισμός, αλλά κυρίως το κομματικό σύστημα, όπως έχει δομηθεί σ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αποτελεί ένα σύστημα κλειστών ακροατηρίων, με την ανάπτυξη των μηχανισμών ως βασικών εργαλείων της σύστασής τους και με μοναδικό σκοπό την  ανέλιξη των στελεχών τους σε διοικητικές θέσεις. Αυτό συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει και δεν βοηθά να συμβεί η επανίδρυση ούτε στο κράτος, αλλά ούτε και στην κοινωνία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αριστερή ιδεολογία  πάντα είναι ενδιαφέρουσα, πάντα έχει την αξία της. Οι ιδεολογίες είναι κοινωνικές κατασκευές προκειμένου να  οριοθετήσουν κινητοποιήσεις, βάζοντας διεκδικητικό πρόσημο στην κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξή μας.

Ο χώρος της αριστεράς υπήρξε πάντα υπέρμετρα διεκδικητικός, αγνοώντας τον κρατικό υπερδανεισμό. Ποτέ δεν τον κατήγγειλε ούτε αυτόν αλλά ούτε και την κρατική σπατάλη. Πάντα η αριστερή φωνή ήταν αρωγός στην οποιαδήποτε διεκδίκηση ακόμα και αν αυτή ήταν υπερβολική ή παράλογη. Έτσι αναπτύχθηκε ο λαϊκισμός που άδειασε τον εργαζόμενο από υποχρεώσεις.

Η αριστερή σκέψη σίγουρα έχει φαντασία και παράγει ιδεολογία. Αν θέλει όμως να μην οδηγηθεί σε φθίνουσα οριακή χρησιμότητα, θα πρέπει οι άνθρωποι που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς να προσανατολίσουν την πυξίδα τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε  να αποτυπώνουν σωστά την πραγματικότητα λέγοντας τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.

Πολλές φορές ξεθωριάζει  η αντίληψη ότι το αριστερό είναι και καλό. Αυτό γίνεται πιο ορατό όταν το αριστερό γίνει εξουσία.

Τελικά κάποιοι «ελλαδέμποροι» και «πλασιέδες» σωτηρίας χρησιμοποιούν τη Δημοκρατία όπως ο μεθυσμένος το φανοστάτη: «όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα». Θέλουν μια Δημοκρατία στην οποία να «ξακρίζει» ο καθένας όπως τον βολεύει;

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί να μετασχηματιστεί το όλο κομματικό εποικοδόμημα, να αναιρέσει συστατικά του στοιχεία, να αντιστοιχηθεί στις κοινωνικές διεργασίες και εξελίξεις και να οδηγήσει τη χώρα μέσα από μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης, στην οποία θα κυριαρχεί η συναίνεση, η σύνθεση των απόψεων αλλά και η ουσιαστικοποίηση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πράξης ;Μπορεί να επικρατήσει μια κοινωνική συμφιλίωση;

                                                                                                                                                   

ΕΡΩΤ.1   Αν πληγεί μια μεσαία επιχείρηση, αν, δηλαδή, κλείσει κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών που δέχονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αυτό είναι ταξική νίκη;

ΕΡΩΤ.2   Όταν κάποιοι  διαδηλωτές καταστρέφουν την περιουσία αθώων ανθρώπων τότε η αντίδραση τους φτάνει άμεσα σε αυτόν που καταγγέλλουν ;

ΥΓ.1   Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.             «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Πέθανε ο γνωστός αστρολόγος Πητ Παπαδάκος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πητ Παπαδάκος

Πέθανε ο Πητ Παπαδάκος

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 61 ετών άφησε ο γνωστός αστρολόγος Πητ Παπαδάκος.

Η είδηση έγινε γνωστή έπειτα από αναρτήσεις συγγενικών του προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θειουλη μου δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα ότι έφυγες θυμάμαι όλα τα ταξίδια που με πήγαινες μικρή δώσε χαιρετίσματα εκεί πάνω σε όλους εκεί ψηλά θα μου λείψεις πολύ..άγγελε μου», έγραψε στο Facebook η ανιψιά του Μαριαλένα Παπαδάκου, ενώ αντίστοιχο μήνυμα ανέβασε κι ο ανιψιός του Τάσος.

Ο Πητ Παπαδακος γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά και καταγόταν από το Γύθειο Λακωνίας. Ήταν καθηγητής ψυχολογίας με μάστερ και ντοκτορά καθώς αστρολόγος και συγγραφέας διεθνούς φήμης.

Επιπλέον, ο Πητ Παπαδάκος έγινε γνωστός για την αγάπη του για τον Ολυμπιακό και τις προβλέψεις του αναφορικά με την κατάκτηση τίτλων από τους «ερυθρόλευκους».

 

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Προκλητικότητα από το Υπουγείο Τουρισμού Τουρκίας: Ως τζαμί παρουσιάζει την Αγία Σοφία με αφίσα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Προκλητικότητα από το Υπουγείο Τουρισμού Τουρκίας: Ως τζαμί παρουσιάζει την Αγία Σοφία με αφίσα 8

Υπουγείο Τουρισμού Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Πριν στεγνώσει το μελάνι του διατάγματος Ερντογάν, το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας παρουσιάζει επίσημα την Αγία Σοφία ως τζαμί.

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς προχωρά η Τουρκία στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, μετά το «πράσινο φως» του Συμβουλίου της Επικρατείας και το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προκλητικότητα από το Υπουγείο Τουρισμού Τουρκίας: Ως τζαμί παρουσιάζει την Αγία Σοφία με αφίσα - Εικόνα 1

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έκανε ανάρτηση στο Twitter, με αφίσα που δείχνει την Αγία Σοφία ως τζαμί, όπως και την παρουσιάζει επίσημα.

Έξω από την Αγία Σοφία έχουν συγκεντρωθεί Τούρκοι που πανηγυρίζουν για τη μετατροπή της εμβληματικής εκκλησίας σε τέμενος, ενώ το σημείο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικούς.

Δείτε τη δημοσίευση με την αφίσα:

 

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ