Connect with us

Μεσσηνία

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβραβεύει και ενισχύει τον Εθελοντισμό… (photos+video)

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβραβεύει και ενισχύει τον Εθελοντισμό… (photos+video) 1
Κοινοποιησέ το

Εξοπλισμό στις επτά επιχειρησιακές εθελοντικές ομάδες : η Ομάδα Νέων “Δημιοβίτισσα”, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΟΑΚ) 4Χ4, η ομάδα εθελοντών Βασιλιτσίου, η Ομάδα Σπηλαιοδιάσωσης, η ομάδα “Γαία” Μάνης και η ομάδα “Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης”, προσέφερε η Π.Ε Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια επιβράβευσης της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβραβεύει και ενισχύει τον Εθελοντισμό… (photos+video) 2

Πριν από λίγο καιρό οι προαναφερθείσες μεσσηνιακές εθελοντικές οργανώσεις εκκλήθησαν να υποβάλλουν αιτήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα οποία ικανοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό, κι όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί τους ήταν μια καλοδεχούμενη κίνηση καθώς οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον νομό δεν έχουν λάβει ενίσχυση περίπου δέκα χρόνια αν όχι ποτέ άλλοτε! Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των επτά εθελοντικών ομάδων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που αν μη τι άλλο επιβραβεύσει το έργο τους, το οποίο είναι σημαντικό, αποτελεσματικό και πολλές φορές σωτήριο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβραβεύει και ενισχύει τον Εθελοντισμό… (photos+video) 3

Η απερχόμενη θεματική αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο, όπου παρόντες ήταν εκπρόσωποι των επτά εθελοντικών οργανώσεων της Μεσσηνίας, εξήρε το έργο των εθελοντών όπως και την απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και εν συνεχεία τους παραχώρησε εξοπλισμό αξίας 28.380 ευρώ, με σκοπό, όπως τόνισε, να συμβάλει στην διατήρηση της ετοιμότητας του εθελοντικού μηχανισμού πρόληψη και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ειδικά σε μια εποχή όπου τα κλιματολογικά φαινόμενα είναι πρωτοφανή!

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβραβεύει και ενισχύει τον Εθελοντισμό… (photos+video) 4

“Έχουν βρεθεί πολλές φορές δίπλα στις ανάγκες της Πολιτείας, σε πάρα πολύ σημαντικά και κρίσιμα γεγονότα. Φέτος είχαμε ιδιαίτερα έντονες κλιματολογικές συνθήκες: θεομηνίες “Ζορμπά”, καταστροφές πυρκαγιές εξαφανίσεις ατόμων, πάντοτε ήταν μπροστά οι εθελοντές. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας στο νομό Μεσσηνίας, ύστερα από τα γνωστά γεγονότα, φάνηκε πως υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις στις ανάγκες των εθελοντών, οι οποίοι από το 2008 είχαν να λάβουν κάποια ενίσχυση στον εξοπλισμό τους λόγω του ότι είχε σταματήσει η Πολιτική Προστασία να παρέχει κάποια είδη. Θέλουμε να ενισχύουμε τους αγνούς πολίτες που ενισχύουν τις ανάγκες της Πολιτείας σε δύσκολες συνθήκες και φυσικά να δώσουμε μηνύματα προς την κοινωνία ότι, πρέπει να στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που προσφέρουν αλλά και συγχρόνως να διατηρήσουμε σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες. …Για εμάς δεν ισχύουν τα λόγια, ισχύουν μόνο τα έργα. Δεχθήκαμε αιτήματα από τις εθελοντικές ομάδες και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε” δήλωσε η κα Μπούζα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβραβεύει και ενισχύει τον Εθελοντισμό… (photos+video) 5

Ο εκπρόσωπος της ΓΑΙΑ επισήμανε πως όλα αυτά τα χρόνια δράσης της δεν έχει πάρει ούτε έναν σωλήνα από τον κρατικό μηχανισμό “Με έκπληξή μας είδαμε ότι ο κ. Τατούλης εξασφάλισε κάποιο κονδύλη. Ζητήσαμε στολές τις οποίες έχουμε 10 χρόνια κι έχουν φθαρεί και κράνη.” Όπως είπε “ήταν μία ευχάριστη έκπληξη καθώς ο εξοπλισμός που ζήτησε η Γαία κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ”.
Ο εκπρόσωπος των Τηλεπικοινωνιών επίσης στάθηκε στο γεγονός πως πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση καθώς μέχρι σήμερα αγόραζαν εξοπλισμό με δικά τους χρήματα “Δεν υπήρχε παλαιότερα κανένας φορέας να ενισχύσει τις τηλεπικοινωνίες. Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα είναι πιο σημαντική για εμάς καθότι θα καλύψουμε με τον εξοπλισμό που μας παρέχεται, επικοινωνίες ψηφιακής και αναλογικής τεχνολογίας καθώς πρόκειται για τεχνολογία που λειτουργεί εκτός ρεύματος, εκτός πηγής ενέργειας. Τον Αύγουστο μας ζητήθηκε να ενημερώσουμε για όσα χρειαζόμαστε και μπορώ να επιβεβαιώσω πως ότι ζητήθηκε καλύφθηκε 100%! “ Επίσης είπε ότι ειδικός αναμεταδότης έχει τοποθετηθεί και ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, μέσω του οποίου όλες οι εθελοντικές ομάδες σε οποιαδήποτε συνθήκη έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν.

Στο γεγονός ότι παραχωρήθηκαν στους εθελοντές υλικά που ζητήθηκαν χωρίς κανέναν περιορισμό στάθηκε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης “Οπότε ζητούσαμε υλικά είτε παίρναμε πολύ λίγα είτε τίποτα! Κι επειδή ο εθελοντισμός εξαρτάται τόσο από τα υλικά του όσο και από την παροχή βοήθειας απο τον κρατικό μηχανισμό και τους ιδιώτες , είναι σημαντικό να υπάρχει μία τακτική ενίσχυση ώστε το έργο τους να μπορεί να συνεχιστεί!”

Συγκεκριμένα, η Ομάδα Νέων “Δημιοβίτισσα” έλαβε μάσκες αντιασφυξιογόνες και ειδικά φίλτρα για τις μάσκες καθώς και σωλήνες πυρόσβεσης. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έλαβε κράνη, ειδικό φορείο μεταφοράς, ασυρμάτους και σακ βουαγιάζ διάσωσης, η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών έλαβε μία γεννήτρια μεγάλης ισχύος και ένα μηχάνημα υδάτων, οι εθελοντές του Βασιλιτσίου έλαβαν 13 σωλήνες πυρόσβεσης,, η Σπηλαιοδιασώστες πήραν υλικά σπηλαιοδιάσωσης και εξοπλισμό επικοινωνίας, η ΓΑΙΑ θα πάρει 21 πυρίμαχες στολές και κράνη και οι Τηλεπικοινωνίες θα πάρουν εξοπλισμό αναλογικής και ψηφιακής επικοινωνίας.

 


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 10
Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 11

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 12

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 14
Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 15
Κοινοποιησέ το

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ