Connect with us

Μεσσηνία

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη Μεσσηνία, το ζητούμενο για την ανάπτυξή της

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη Μεσσηνία, το ζητούμενο για την ανάπτυξή της 1
Κοινοποιησέ το

Γράφει ο

Νεκτάριος Καλαντζής*

Τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η Καλαμάτα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλής προορισμούς για το εσωτερικό. Η απόσταση των μόλις δύο ωρών από την πρωτεύουσα, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ότι η πόλη έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ο συνδυασμός ενός πολύ μεγάλου παραθαλάσσιου μετώπου μέσα στην πόλη, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του, ενώ με το βουνό, τη Βέργα, ο συνδυασμός βουνό-θάλασσα, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να επισκεφθεί κάποιος την Καλαμάτα. Όμως αρκεί αυτό ;

Η απάντηση είναι όχι και με αφορμή τις δηλώσεις πρόσφατα του Αχ. Κωνσταντακόπουλου από τους Δελφούς, όπου μίλησε για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στη Μεσσηνία, έχοντας ως άξονες την πολιτική της δεύτερης κατοικίας σε ανθρώπους υψηλού εισοδήματος από το εξωτερικό και στην δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης παικτών γκόλφ από όλο τον κόσμο στα γήπεδα του Costa Navarino, μέσω διεθνών πτήσεων απευθείας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Η πόλη της Καλαμάτας, με την πεζοδρόμηση της Αριστομένους, την κεντρική πλατεία με τα εξαιρετικά καφέ, όπως και αυτή της 23ης , τους ποδηλατόδρομους, το κάστρο, τα νεοκλασικά δάσπαρτα στην πόλη, το πάρκο με τα τρένα, τη μαρίνα, καθώς και όλη η παραλία, αποτελούν κάποια από τα κίνητρα για έναν επισκέπτη να βρεθεί στην Καλαμάτα.

Η ανάγκη μεγαλύτερης ανάδειξης του γαστρονομικού τουρισμού και των μεσσηνιακών προϊόντων, όπως η ελιά, το λάδι, το παστέλι, το σύκο και η γουρουνοπούλα, είναι σημαντική για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών, κυρίως από το εξωτερικό. Η ανάδειξη της μεσσηνιακής διατροφής πρέπει να γίνει στοχευμένα στον διεθνή τύπο, σε μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα και σε εξειδικευμένες ταξιδιωτικές εκπομπές σε ξένα δίκτυα, που θα μπορούν να προβάλουν από τα νεοκλασικά της Καλαμάτας ως την Βοϊδοκοιλιά, τον Ρωμανό και την Πύλο και από το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη της Μάνης ως το ανεξάντλητης ομορφιάς κάστρο της Μεθώνης.

Το ζητούμενο για την Μεσσηνία είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με σχεδόν δωδεκάμηνο τουρισμό, μιας και έχει τις δυνατότες να το επιτύχει. Οι μικρού χαρακτήρα εκδηλώσεις μέσα στον χρόνο στην πόλη της Καλαμάτας, όπως αθλητικά events, το καρναβάλι, το φεστιβάλ Χορού, οι γιορτές της 23ης, τονώνουν μεν την τοπική οικονομία, κυρίως στο χώρο της εστίασης, αλλά δεν δίνουν την παραπάνω ώθηση στο τουριστικό προϊόν.

Η Μεσσηνία θα πρέπει να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να φέρει ποιοτικό τουρισμό στην περιοχή από το εξωτερικό, τουρίστες υψηλού εισοδήματος μέσω αγοράς κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, να αναδείξει τα μουσεία και τα κάστρα της, να δημιουργήσει στρατηγική για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό και έχοντας το πιο ισχυρό ξενοδοχειακό brand σε όλη τη χώρα, το Costa Navarino, θα μπορεί να αλλάξει την οικονομία σε όλη την περιοχή, μη στοχεύοντας στον δίμηνο καλοκαιρινό τουρισμό των λίγων καταστημάτων εστίασης, αλλά στον δωδεκάμηνο τουρισμό και των τεσσάρων εποχών, με στόχευση η Μεσσηνία να αποτελέσει το ελληνικό θαύμα μετεξέλιξης ενός τουρισμού στα πρότυπα μεσογειακών θερέτρων, όπως αυτών της Γαλλικής Ριβιέρας και της Costiera Amalfitana στην Ιταλία.

Άλλωστε η Μεσσηνία τα έχει όλα. Θάλλασα, ελιά, μεσογειακό κλίμα, κάστρα, τοπικά προϊόντα και φιλοξενία.

*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της!

Avatar

Ανέβηκε

στις

από

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της! 14
Κοινοποιησέ το

Σε έναν… μυστικό προορισμό βρέθηκε η Ζέτα Μακρυπούλια, για να απολαύσει λίγες στιγμές ηρεμίας, μακριά από την Αθήνα. Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, η οποία ξεκίνησε τις καλοκαιρινές της διακοπές από την Καλαμάτα μαζί με την παρέα της, επέστρεψε στην πρωτεύουσα για να συνεχίσει τα τηλεοπτικά γυρίσματα του ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ, για τη νέα σεζόν.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, αποφάσισε να φύγει ξανά, αυτή τη φορά με τον καλύτερο της φίλο και ταλαντούχο καλλιτέχνη, Θανάση Αλευρά! Η Ζέτα και ο Θανάσης διατηρούν στενή φιλία και ο ένας αποτελεί το στήριγμα του άλλου. Έτσι, οι δυο ηθοποιοί περνούν ξέγνοιαστες στιγμές, εκτός Αθηνών, απολαμβάνοντας τον ήλιο και την θάλασσα της Ελλάδας.

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της! 15

Η Ζέτα Μακρυπούλια ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ στις καλοκαιρινές της διακοπές και είναι πιο όμορφη από ποτέ!

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της! 16

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της! 17

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της! 18

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της! 19

Οι δυο ηθοποιοί απολαμβάνουν το απέραντο γαλάζιο!

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 20
Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 21

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 22

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 23

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 24
Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ