Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

GALA-Δεκατιανό: Επιτυχημένη εκδήλωση για το υγιεινό μαθητικό κολατσιό στην Καλαμάτα

Ανέβηκε

στις

GALA-Δεκατιανό: Επιτυχημένη εκδήλωση για το υγιεινό μαθητικό κολατσιό στην Καλαμάτα 9
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο «GALA-ΔεκατιανόΗ σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του», το Σάββατο πρωί 26 Νοεμβρίου 2022, στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας  που διοργάνωσαν το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

GALA-Δεκατιανό: Επιτυχημένη εκδήλωση για το υγιεινό μαθητικό κολατσιό στην Καλαμάτα 10

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 102 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με 90 γονείς/κηδεμόνες και 25 εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών/τριών, υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της Καλαμάτας σε γαστρονομικό προορισμό με όχημα την βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

GALA-Δεκατιανό: Επιτυχημένη εκδήλωση για το υγιεινό μαθητικό κολατσιό στην Καλαμάτα 11

Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν 3 παράλληλες δράσεις

Α. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ 

Η εκδήλωση αφορούσε στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές/μαθήτριες που περιείχε μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι μαθητές/τριες βίωσαν την εμπειρία ενός πολυτελούς εστιατορίου προσαρμοσμένου στην ηλικία τους. Να σημειωθεί ότι οι επιλογές βασίστηκαν σε αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας. 

GALA-Δεκατιανό: Επιτυχημένη εκδήλωση για το υγιεινό μαθητικό κολατσιό στην Καλαμάτα 12

Β. Ημερίδα με τίτλο:  «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του»

Οι ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ καθώς και εκπαιδευτικοί της Μεσσηνίας, παράλληλα, βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου υλοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του». 

Την ημερίδα καλωσόρισε η κα Ραβάνη και ο κ. Αργυροηλιόπουλος από το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας δίνοντας τη σκυτάλη στην κα Πουλοπούλου, Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου. Έγινε απονομή βραβείων και επαίνων του περσινού Μαθητικού Διαγωνισμού «Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;» από τον κ. Καραμπάτο, Εκτελεστικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», τον κ. Τζαννή, Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και τον κ. Οικονομίδη, Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας. Τα σχολεία που βραβεύτηκαν ήταν το 1ο Ειδικό Δημοτικό
Σχολείο Καλαμάτας και το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας ενώ απονεμήθηκαν έπαινοι στα σχολεία: 21ο ΔΣ Καλαμάτας, Πειραματικό ΔΣ Καλαμάτας, ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας και 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

GALA-Δεκατιανό: Επιτυχημένη εκδήλωση για το υγιεινό μαθητικό κολατσιό στην Καλαμάτα 13

Στη συνέχεια, η κα Μπουκέα, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας μαζί με την κα Δημητροπούλου, φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασαν την ομιλία  «Υγιεινή διατροφή για μαθητές Δημοτικού σχολείου». Η επόμενη ομιλία ήταν  από την κα Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τίτλο «Καλές πρακτικές ένταξης υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών και της οικογένειας». 

Η ημερίδα συνέχισε με ερωτήσεις από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς προς τις ομιλήτριες και προς τον κ. Καρρά, ΣΕΦ-εκπαιδευτικό του Δημόσιου ΙΕΚ Καλαμάτας και ολοκληρώθηκε με πολλαπλασιαστική εκδήλωση της ομάδας FabRoutes των «Δρόμων της Ελιάς». 

Γ. πάμε για καψάλες στα λιοτρίβια 

Τη ίδια ημέρα το μεσημέρι, 12 μαθητές και μαθήτριες με τους γονείς τους επισκέφτηκαν το λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και δοκίμασαν καψαλισμένο φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο και συνομίλησαν με τους παραγωγούς που έβγαζαν το λάδι τους.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι όλες οι δράσεις της εκδήλωσης στηρίχθηκαν στη συμμετοχή πολλών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών που συνεργάστηκαν για την επιτυχία του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, με κοινό στόχο οι εκδηλώσεις να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μέχρι να γίνει θεσμός για την πόλη της Καλαμάτας και τους ανθρώπους της.

Για τη λειτουργία του εστιατορίου συνεργάστηκαν εθελοντικά 110 άτομα: Σπουδαστές των τμημάτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης»,  «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας», «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων», «Δημοσιογραφίας» και «Τέχνης Φωτογραφίας» με τους καθηγητές τους από το Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας καθώς και Νοσηλεύτρια και Εθελοντές του Περιφερειακού τμήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι φορέων που μας υποστήριξαν. 

Χορηγίες: ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ CATERING – ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ KAI ΣΙΑ ΕΕ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,  AGROVIM S.A, Φούρνος  ΦΡΑΓΓΕΑΣ, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), ΠΑΣΤΕΛΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΚΑΠΑ – ΕΥΜΕΛΕΙΝ, Αναψυκτικά LUX, Φυτώρια ΝΙΚΟΥ, Ανθοπωλείο Βασίλης Μπούνας, Φωτογράφος Εκδήλωσης Στάθης Γιαννακόπουλος 

Υποστήριξη: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας, Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Aγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Ομάδα FabRoutes του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς».  

Αιγίδα: Η εκδήλωση θα τελεστή υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και εντάσσεται στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΛΙΑΣ υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. 

Διοργανωτές: ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς”, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ