Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Ερώτηση Αναστασόπουλου για το πώς διαμορφώνεται η οικονομική κατάσταση του Δήμου μετά την πανδημία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αναστασόπουλος Μακαρης
Κοινοποιησέ το

Χρήστος Αναστασόπουλος – Οικονομική κατάσταση μετά την πανδημία

Ερωτήσεις στο Πλαίσιο Συνεδρίασης του Δ.Σ. (06.07.2020)

του Χρήστου Αναστασόπουλου

Οικονομολόγου, MSc

Δημοτικού Συμβούλου – «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»

 

Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δ.Σ., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι δραματικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα έχουν, όπως αναμενόταν, σοβαρή αρνητική επίπτωση και στα οικονομικά των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Να σημειωθεί, πως η υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση των δήμων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έγκειται αφενός στις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών πρόληψης έναντι της πανδημίας της Covid-19 και αφετέρου στις σημαντικής κλίμακας απώλειες εσόδων λόγω της απαλλαγής τελών υπέρ επιχειρηματιών και καταστηματαρχών και της μείωσης των μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, κατ΄ εφαρμογή σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης. Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από όποια πηγή και αν προέρχονται, λόγω αδυναμίας πληρωμής ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής καχεξίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος τοπικής χρεωκοπίας για πολλούς από τους 332 δήμους της χώρας. Παράλληλα, πριν λίγες μέρες, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), ήταν διάχυτη η αγωνία μεταξύ των αιρετών της αυτοδιοίκησης για την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων, για το φάσμα αδυναμίας σύνταξης εντός του Αυγούστου ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για το επόμενο έτος και για την επικείμενη μεγάλη οικονομική κρίση από τον Σεπτέμβριο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η μέχρι τώρα οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται, από τους αιρετούς, ανεπαρκής και με οριζόντιο χαρακτήρα, χωρίς δηλαδή να εξατομικεύεται η ζημία σε κάθε Δήμο ξεχωριστά. Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αναμένεται να αποτυπωθεί στα απολογιστικά στοιχεία δαπανών του δευτέρου τριμήνου που οι Δήμοι όφειλαν να υποβάλουν στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. με καταληκτική ημερομηνία  την 30η Ιουνίου του 2020. Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των στοιχείων έχει παρέλθει, η εγκύκλιος καθυστερεί.

Έχοντας γνώση όλων των παραπάνω, ως παράταξη, προβληματιζόμαστε έντονα και μας δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θεωρούμε πως θα ενδιαφέρει κάθε μέλος του Δημοτικού μας Συμβουλίου καθώς και κάθε συνδημότη μας. Ως φωνή υπευθυνότητας, με εποικοδομητική διάθεση και πνεύμα σύμπνοιας σάς θέτουμε, λοιπόν, τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πρώτον, ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στα απολογιστικά στοιχεία του δευτέρου τριμήνου που υποβάλατε ή έχετε έτοιμα προς υποβολή στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. ;
  • Δεύτερον, ο Δήμος Καλαμάτας εντάσσεται στους Δήμους που βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο;
  • Τρίτον, υπάρχει όντως κίνδυνος αδυναμίας σύνταξης τον επόμενο μήνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2021, λόγω ελλειμματικού ταμείου;
  • Τέταρτον, αν η απάντηση στα δύο προηγούμενα ερωτήματα είναι καταφατική, σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος;

 

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος παρακαλώ τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ενημερώνοντας σχετικά με το ζήτημα, πλήρως και ενδελεχώς, το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Διακυβεύεται το μέλλον του Δήμου μας και ως εκ τούτου δεν χωρούν ολιγωρίες.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Θέσεις πρόσδεσης σκαφών και παραχώρηση χερσαίων χώρων λιμένα Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης γνωστοποιεί τα εξής:

Α. Θέσεις πρόσδεσης σκαφών

Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, καθώς και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών τουριστικών σκαφών –αναψυχής, που ενδιαφέρονται για θέση πρόσδεσης σκάφους, εντός λιμένα Καλαμάτας, παρακαλούνται όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Μιαούλη 30 – Καλαμάτα), μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (τηλ.: 27210-24362) έως και τις 31/01/2021, προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

1) Αίτηση με ακριβή στοιχεία, η οποία συμπληρώνεται στην Υπηρεσία

2) Φωτοαντίγραφο άδειας πλόων ή πρωτοκόλλου γενικής επιθεώρησης και άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

Β. Παραχωρήσεις χερσαίων χώρων για το έτος 2021

Οι ενδιαφερόμενοι (καταστηματάρχες και λοιποί), που επιθυμούν να κάνουν χρήση χώρου για το έτος 2021 στη χερσαία ζώνη λιμένα Καλαμάτας, παρακαλούνται όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Μιαούλη 30 – Καλαμάτα), μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (τηλ.: 27210-24362), έως 15 Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας χρήσης χώρου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

1) Αίτηση με ακριβή στοιχεία και καταστατικό συστάσεως εταιρείας (αν πρόκειται για εταιρεία)

2) Τοπογραφικό διάγραμμα όπου θα φαίνεται ακριβώς η θέση του καταστήματος, τα μέτρα της πρόσοψης του καταστήματος και ο αιτούμενος χώρος.

3) Αντίγραφο άδειας λειτουργίας του καταστήματος

4) Μισθωτήριο συμβόλαιο

Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα παραχωρήσει τμήματα της ενιαίας χερσαίας ζώνης στους αιτούντες, για το έτος 2021.

Γ. Παραχωρήσεις χερσαίων χώρων για υπαίθριο εμπόριο, για το έτος 2021

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση χώρου για το έτος 2021 στη χερσαία ζώνη λιμένα Καλαμάτας, για υπαίθριο εμπόριο, παρακαλούνται όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Μιαούλη 30 – Καλαμάτα), μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (τηλ.: 27210-24362), έως και τις 29 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις  με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας χρήσης χώρου.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Κατ’ οίκον εργασία για το Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σε προληπτική καραντίνα στην οικία του βρίσκεται από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς θετική στην Covid19 διεγνώσθη η σύζυγός του Εύη Παπαγεωργίου. Ο Δήμαρχος για τις επόμενες ημέρες θα εργάζεται από το σπίτι, συμμετέχοντας κανονικά στο τακτικό πρόγραμμα των συσκέψεων και των συνεδριάσεων του Δήμου, ασκώντας τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως. Άλλωστε σε αυτό βοηθά η ψηφιακή μετεξέλιξη του Δήμου, η πλήρης εφαρμογή στο Δήμο της διακίνησης ηλεκτρονικά τόσο της αλληλογραφίας όσο και των εγγράφων κ.ά.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος ανέφερε: «Εργασία στο σπίτι, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκα ήταν αρνητικά, εν τούτοις από σήμερα (σ.σ. 23/1/21) και για τις επόμενες ημέρες θα εργάζομαι στο σπίτι καθώς η σύζυγός μου Εύη, στην πρώτη γραμμή της μάχης, ως Διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας, διαγνώστηκε θετική στην COVID 19».

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

Σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, ο Δήμαρχος μέσω διαδοχικών τηλεδιασκέψεων, προεδρεύει από νωρίς το πρωί, στις προγραμματισμένες υπηρεσιακές συσκέψεις (Δ/νση Γεωτεχνικών, Δ/νση Οικονομικών, Δ/νση Πολεοδομίας κ.ά.) δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Δράσεις του Δήμου Καλαμάτας στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Επίσημα, πλέον, δράσεις του Δήμου Καλαμάτας εντάχθηκαν στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Πρόκειται για τις προτάσεις που αφορούν:

  • Τη δράση «Καλαμάτα 2021. Forum διπλωματίας και διεθνών σχέσεων»
  • Τη δράση «Καλαμάτα 2021. Επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις»
  • Τη δράση «Καλαμάτα 2021. Το λάδι του ’21» και
  • Τη δράση «Καλαμάτα 2021. Φως – και υμείς εφωτίσθητε»

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, υπήρξε θετική αξιολόγηση στις προτάσεις του Δήμου, τονίζοντας ότι «ως Δήμος ήμασταν από τις πρώτες περιοχές που κινηθήκαμε και καταθέσαμε συγκροτημένες προτάσεις και ένα ξεκάθαρο πλάνο για τον σχεδιασμό των δράσεών μας».


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ