Connect with us
Επιμελητηρίο

Κόσμος

«Επιστρέψτε σε τρεις ημέρες ή παραιτηθείτε» ‑ Το τελεσίγραφο για το τέλος της τηλεργασίας

Ανέβηκε

στις

«Επιστρέψτε σε τρεις ημέρες ή παραιτηθείτε» ‑ Το τελεσίγραφο για το τέλος της τηλεργασίας 1
Κοινοποιησέ το

Όσοι έχουν απομείνει να εργάζονται από το σπίτι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τελεσίγραφο επιστροφής στο γραφείο από τους εργοδότες τους.

Σαν αυτό που δόθηκε στους εργαζόμενους της εταιρείας video games, Roblox το οποίο ανέφερε: «ξεκινήστε να εργάζεστε τρεις τουλάχιστον μέρες από το γραφείο ή αποχωρήστε από την εταιρεία».

Η Roblox δεν είναι η μόνη εταιρεία που προσπαθεί να μειώσει την τηλεργασία. Τράπεζες και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και η Meta καλούν τους εργαζόμενους τους να εμφανίζονται στα γραφεία τους λίγες ημέρες κάθε εβδομάδα και προσθέτουν ότι αν δεν συμβεί αυτό θα πρέπει να περάσουν από το λογιστήριο για να διευθετήσουν τα περί της απόλυσής τους.

Οι εταιρείες θεωρούν ότι γίνεται πιο δημιουργική και παραγωγική δουλειά με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων αλλά οι τελευταίοι δείχνουν απρόθυμοι να επιστρέψουν με την αιτιολογία ότι με την τηλεργασία αποφεύγουν τις καθυστερήσεις στις μετακινήσεις και το κόστος που αυτές συνεπάγονται. Άλλωστε, υποστηρίζουν, δεν είναι λίγες πλέον οι εργασίες που μπορούν να γίνουν εξίσου αποτελεσματικά από απόσταση.

Έρευνα της εταιρείας ασφάλειας, Kastle Systems καταδεικνύει ότι μόλις το 50% των εργαζομένων δίνει το παρών τακτικά στο γραφείο σε δέκα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Ακολουθούν εταιρείες στις ΗΠΑ που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν τους εργαζόμενους τους να αφήσουν την τηλεργασία.

Roblox

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντέιβιντ Μπασούκι έχει γνωστοποιήσει στο προσωπικό ότι πρέπει να αποφασίσει έως τον Ιανουάριο αν προτιμά να δουλεύει από το γραφείο Τρίτη με Πέμπτη κάθε εβδομάδα ή αν θα παραλάβει το πακέτο αποχώρησης από την εταιρεία. Η Roblox έχει περισσότερα από 2.000 άτομα προσωπικό και έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να πληρώσει έξοδα μετακόμισης σε εκείνους που δεν ζουν κοντά στα γραφεία της εταιρείας, ενώ πέρυσι είχε πει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στην τηλεργασία και την παρουσία στο γραφείο.

Amazon

Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία διαμήνυσε προς το προσωπικό της ότι καλό θα ήταν να μετακομίσει προς τα κεντρικά της γραφεία της στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Σιατλ. Την περασμένη Τετάρτη όμως αναθεώρησε και ανακοίνωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων υποχρεούται να μετακινηθεί. Όσοι το κάνουν θα λάβουν μπόνους.

Apple

Πέρυσι η εταιρεία ζήτησε από το προσωπικό της να δίνει το παρών στο γραφείο τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα. Όμως κάποιοι εργαζόμενοι αντέδρασαν και υπέγραψαν αίτημα να καθιερωθούν πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας.

Google

Και η Google διαμήνυσε πέρυσι στο προσωπικό της ότι υποχρεούται να δίνει το παρών στο γραφείο τρεις μέρες την εβδομάδα. Τον περασμένο Ιούνιο πρόσθεσε ότι η φυσική παρουσία θα λαμβάνεται υπόψη στις αξιολογήσεις.

Grindr

Η εταιρεία ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας που προβλέπει τρεις μέρες την εβδομάδα φυσική παρουσία στο γραφείο και δόθηκε στους εργαζόμενους διορία δύο εβδομάδων για να αποφασίσουν αν θέλουν να αλλάξουν συνήθειες ή να λάβουν την αποζημίωσή τους. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Τζορτζ Αρισον τόνισε σε εσωτερικό σημείωμα τον Αύγουστο ότι «αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο για πολλούς να μετακομίσουν κοντά στα γραφεία μας αλλά οι επικεφαλής των τμημάτων που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κάνουν αυτό, θα πριμοδοτηθούν στην αποζημίωσή τους».

JPMorgan Chase

Η τράπεζα ζήτησε νωρίτερα φέτος από τους διευθυντές των τμημάτων να δουλεύουν με φυσική παρουσία πέντε ημέρες την εβδομάδα και υπόλοιποι εργαζόμενοι τουλάχιστον τρεις. Τόνισε επίσης ότι οι διευθυντές καλούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να ευθυγραμμιστούν όσοι εργαζόμενοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να επιστρέψουν.

Meta

Η εταιρεία πίσω από το Facebook και το Instagram τόνισε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων πρέπει να εμφανίζεται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, οι διευθυντές των τμημάτων καλούνται να επιβλέπουν την τήρηση της παρουσίας στο γραφείο και όσοι δεν ακολουθούν την οδηγία θα υπόκεινται σε κυρώσεις ή και διακοπή συνεργασίας.

Tesla και SpaceX

Ο ‘Ελον Μασκ, πρόεδρος της Tesla και της SpaceX είχε διαμηνύσει από πέρυσι στους εργαζόμενους των εταιρειών ότι καλούνται να βρίσκονται στα γραφεία τους τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα. Σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter) πρόσθεσε ότι όσοι δεν το επιθυμούν αυτό θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού δουλειά.

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ