Connect with us
Επιμελητηρίο

Κόσμος

1.500 παιδιά ανάμεσα στους 3.785 νεκρούς Παλαιστίνιους ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας

Ανέβηκε

στις

1.500 παιδιά ανάμεσα στους 3.785 νεκρούς Παλαιστίνιους ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα (19.10.2023) τον νεότερο απολογισμό θυμάτων από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στην περιοχή. Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους.

«Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 15 λεπτά

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν ένα παλαιστίνιο παιδί περίπου κάθε 15 λεπτά από τότε που ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μαζική στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, αφού η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ και παραβίασαν τον περιμετρικό φράχτη του Ισραήλ που περιβάλλει τη Γάζα, εξαπολύοντας επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία Operation Iron Swords.

«Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου δεν επηρέασαν μόνο τα θύματα που χάσαμε, μερικά από τα οποία είναι ακόμα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους, και τις κατοικημένες περιοχές που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας σπιτιών, αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις σε πολίτες και τα παιδιά μας θα είναι καταστροφικές», δήλωσε ο Mohammad Abu Rukbeh, ανώτερος ερευνητής πεδίου στη Γάζα στο Defense for Children International Palestine.

Ο αριθμός νεκρών και τραυματιών που δίνει το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα αφορούν μόνο άτομα που εισάγονται σε νοσοκομεία, επομένως τουλάχιστον 1.000 επιπλέον Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα παλαιστίνια παιδιά που έχουν επιζήσει μέχρι στιγμής από τους έντονους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από μια ολοένα και πιο τρομερή ανθρωπογενή ανθρωπιστική κρίση, επιδεινώνοντας τα υπάρχοντα ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα που υπέστησαν από 16 χρόνια πολιορκίας και από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις.

Εκτιμάται ότι 1 εκ. Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600.000 ανθρώπων που φιλοξενούνται στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με την OCHA του ΟΗΕ. Από τις 11 Οκτωβρίου στις 2 μ.μ. Η Γάζα αντιμετώπισε πλήρη διακοπή ρεύματος αφού οι ισραηλινές αρχές διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμου στις 7 Οκτωβρίου και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα εξάντλησε τα αποθέματά του, σύμφωνα με τον ΟΗΕ OCHA. Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας έχει επιδεινώσει την υπάρχουσα επισιτιστική κρίση καθώς δεν είναι δυνατή η ψύξη και η άρδευση και η γεωργική δραστηριότητα έχουν σταματήσει. Τα αποθέματα καυσίμου και οι εφεδρικές γεννήτριες στα νοσοκομεία δεν αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από 24 ώρες.

Οι ισραηλινές αρχές διέκοψαν την παροχή νερού στη Γάζα στις 9 Οκτωβρίου και έκτοτε, και οι τρεις μονάδες αφαλάτωσης νερού στη Γάζα αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ OCHA. Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων στη Γάζα δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και ορισμένοι έχουν καταφύγει στο να πίνουν βρώμικο νερό από πηγάδια, εγείροντας ανησυχίες για ασθένειες που μεταδίδονται με νερό. Παρόλο που οι ισραηλινές αρχές ισχυρίστηκαν ότι επανέλαβαν την παροχή νερού στη νότια Γάζα χθες, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία αντλιών νερού, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει πολλές γραμμές νερού και πολύ λίγο νερό στη Γάζα είναι καταρχήν πόσιμο.

Ο ψυχολογικός απολογισμός των παλαιστίνιων παιδιών στη Γάζα υπογραμμίζεται περαιτέρω από τις προϋπάρχουσες προκλήσεις που αντιμετώπισαν πριν από την πρόσφατη σειρά ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνονται περίπου:

340.000 μωρά και παιδιά ως 4 ετών
290.000 παιδιά 5-9 ετών
280.000 παιδιά 10-14 ετών
240.000 έφηβοι 15-19 ετών

Συνολικά, το ένα τρίτο των κατοίκων της Γάζας είναι μωρά, παιδιά και έφηβοι, δηλαδή πάνω από 800.000. Αντίστοιχη είναι και η αναλογία στους 3.500 νεκρούς.

ΠΗΓΗ

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ