Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Εκπαιδευτική ανακατασκευή Μαντολίνου στο εργαστήριο μουσικής του 13ου Δημοτικού Σχολείου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εκπαιδευτική ανακατασκευή Μαντολίνου  στο εργαστήριο μουσικής του 13ου Δημοτικού Σχολείου 1

Εκπαιδευτική ανακατασκευή Μαντολίνου

Ένα αιωνόβιο, τραυματισμένο από το χρόνο καλαματιανό μαντολίνο ξαναζωντάνεψε στο Εργαστήρι Μουσικής του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, για να τραγουδήσει την ιστορία του στους μαθητές, διδάσκοντάς τους βιωματικά μουσική και πολιτισμό!

 

Ο λόγος για ένα οικογενειακό κειμήλιο του μαθητή της Δ΄ Τάξης Φίλλιπου Κριαρά, που προέρχεται από τα μαθητικά χρόνια του προπάππου του Θανάση Κριαρά τον οποίο γνωρίζουν οι Καλαματιανοί από το φούρνο που διατηρούσε στην Οδό Λεΐκων αρκετές δεκαετίες πριν.

 

Στο, μεγάλης πολιτισμικής αξίας, όργανο αυτό έγινε μια προσεκτική ανακατασκευή ώστε να μπορέσει να ξανακουστεί σωστά, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανακύκλωσης Μουσικών Οργάνων» που πραγματοποιεί το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στο πρότυπο και πειραματικό Εργαστήριο Μουσικής που διατηρεί.

 

Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές κατακτούν το μουσικό γραμματισμό κυρίως μέσα από τα μουσικά όργανα. Τα όργανα αυτά μπορεί να είναι παλιά, συνήθως «άχρηστα» μη λειτουργικά όργανα, μεταποιημένα μουσικά παιχνίδια, κατασκευές των μαθητών αλλά και απλά καθημερινά μουσικά όργανα. Χρησιμεύουν για την βιωματική εκμάθηση της Μουσικής μέσα από την επαφή τους απ’ ευθείας με το «πεδίο» της Μουσικής, όπως οι επιστήμονες και οι δημιουργοί της Μουσικής.

 

Το μαντολίνο της οικογένειας Κριαρά ήταν για εφέτος το πλέον παλιό όργανο που εισήχθηκε στο Εργαστήριο. Είναι Ιταλικής κατασκευής και αποκτήθηκε στην Καλαμάτα μεταπολεμικά. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως η τεχνοτροπία του διάκοσμου στο καπάκι, ο τύπος της χορδιέρας του και τα κλειδιά του να παραπέμπουν κατασκευαστικά στις αρχές του εικοστού αιώνα, δηλαδή τουλάχιστον έναν αιώνα πριν.  Η κατασκευή του αποδίδεται στον φημισμένο οργανοκατασκευαστή Giuseppe Gargano από την Κατάνια (Catania) της Σικελίας που δημιουργούσε  γύρω στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, γεγονός ενισχύει την άποψη πως έχει παλαιότητα λίγο παραπάνω από έναν αιώνα.

 

Η ανακατασκευή έγινε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων ενός σχολικού εργαστηρίου χωρίς να γίνουν μόνιμες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται από ειδικούς και με κατάλληλα υλικά. Όλη η δραστηριότητα στόχευσε να γνωρίζουν οι μαθητές βιωματικά τον τρόπο που ο άνθρωπος οργανώνει τα υλικά της φύσης δημιουργώντας ηχητικό πολιτισμό, πνεύμα και μουσική μέσα από τα όργανα.

 

Με σκοπούς στο μαντολίνο από όλη την Ελλάδα, όπως τα Επτάνησα, η Κρήτη αλλά και η Μεσσηνία (καθώς το αποτελεί λαϊκό όργανο σε πολλά μέρη), οι μαθητές αποχαιρέτησαν το σχολείο τους και έδωσαν μουσικό ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά, όπου το Εργαστήρι τους θα λειτουργεί πλέον με τους σύγχρονους όρους που αρμόζουν για την η υγιεινή και ασφάλεια των βιωματικών σχολικών δραστηριοτήτων.

Ειδησεις απο Καλαματα

Εργασίες συντήρησης και τοποθέτηση νέων ανθόφυτων στην πλατεία Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας

Ολοκληρώνονται τις ημέρες αυτές οι εργασίες αντικατάστασης της υπάρδευσης στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας καθώς και η συντήρηση και τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα και ανθόφυτων. Επίσης προχωράει η συντήρηση των δύο σιντριβανιών, στο βόρειο τμήμα της πλατείας και στη θέση «ψαράκια» νότια, ενώ έχει προγραμματιστεί νέο πλύσιμο και καθαρισμός από την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Για τις εργασίες ενημερώθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, σε επιτόπια επίσκεψη, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Μπάκα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προέβη σε εργασίες ανακατασκευής και εγκατάστασης υπόγειου αρδευτικού δικτύου στην κεντρική πλατεία, με σκοπό την οικονομικότερη διαχείριση του νερού άρδευσης των φυτών και χλοοταπήτων και τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα.

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Όσον αφορά την παρέμβαση που υπήρξε και το αναγκαίο όπως κρίθηκε από τους ειδικούς, κλάδεμα στις λεύκες της πλατείας, στο παρτέρι με τα αγάλματα, ήδη εξετάζεται η αντικατάσταση των δέντρων, καθώς η προσβολή τους από ξυλοφάγα έντομα στην περιοχή του λαιμού κρίνεται ως μη αναστρέψιμη. Η αντικατάσταση θα γίνει με όσο το δυνατόν πιο ανεπτυγμένα δένδρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας αστέγων ψήφισε ομόφωνα η Κοινότητα Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τσώλης

Κοινότητα Καλαμάτας για κέντρο φιλοξενίας

Την πρόταση για κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αστέγων εισηγήθηκε στην υπ’ αριθμ. 10/2020 συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας που Διεξάχθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Καλαμάτας Τσώλης Γ. Ηλίας

Στην εισήγηση του ο κ. Τσώλης αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει περιστασιακά στην Καλαμάτα με τους άστεγους που εμφανίζονται κατά καιρούς να κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κ τους δρόμους της πόλης,

στην πρόταση που κατέθεσε στο συμβούλιο της κοινότητας Καλαμάτας έφερε ως παράδειγμα τα μη αξιοποιήσιμα κτήρια του Διοκλή όπισθεν του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος όπου με την κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα χώρο προσωρινής φιλοξενίας για τους άστεγους.

Επακολούθησε ψηφοφορία και το συμβούλιο της κοινότητας Καλαμάτας ψήφισε ομόφωνα για την δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας αστέγων βρίσκοντας ως μια καλή επιλογή για αξιοποίηση τους συγκεκριμένους χώρους και η πρόταση θα μεταφερθεί στη δημοτική αρχή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: 40χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από τους «Μύλους»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: 40χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από τους «Μύλους» 12

Καλαμάτα

Τραγικό τέλος είχε ένας 40χρονος τοξικομανής που γύρω στις 6 χθες το απόγευμα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, βρέθηκε στο κενό, πέφτοντας από το δεύτερο όροφο των Μύλων στο Λιμάνι της Καλαμάτας στο εσωτερικό αίθριο των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων.

Ο άτυχος άνδρας βρήκε ακαριαίο θάνατο ενώ το σημείο αποκλείσθηκε από την αστυνομία και μπήκε και νέα περίφραξη , ώστε κανείς να μην μπορεί να εισέρχεται στα κτήρια. Η νεκροψία-νεκροτομή που θα γινει σήμερα θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του 40χρονου.
Το καινούριο αυτό περιστατικό πάντως αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το θέμα της υψηλής επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σημείου στο λιμάνι της Καλαμάτας στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο καθημερινά αρκετοί τοξικομανείς και άστεγοι.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΚΤΗΡΙΏΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Τη λύπη του για το χθεσινό συμβάν εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημειώνοντας πως εδώ και λίγο καιρό η νομική υπηρεσία του δήμου έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δικηγόρους του ιδιοκτήτη από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στη φάση επαφών και πιέσεων στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να βρεθεί ένα πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν σ΄αυτό εργασίες αποκατάστασης των δύο εμβληματικών κτηρίων των «Μυλων» που συνδέονται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Ο κ.Βασιλόπουλος θύμισε επίσης πως το πιο σπουδαίο μνημείο της ιστορίας των εργατικών αγώνων και της βιομηχανικής ιστορίας της Καλαμάτας, έχει σωθεί από την κατεδάφιση χάρις στις ενέργειες του πρ.Δημάρχου Παναγή Κουμάντου που κατάφερε ν΄αναγνωριστεί το «κέλυφός» του, ως Μνημείο Νεότερης Ιστορίας από το υπουργείο Πολιτισμού. Επεσήμανε πάντως τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που εγείρονται καθώς οι χώροι αποτελούν περιστασιακή ή και μόνιμη στέγη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και παραδέχθηκε πως θα πρέπει να ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα για μη θρηνήσουμε εκεί άλλες ζωές, όπως έγινε χθες αλλά και όπως είχε γίνει και πριν 4 περίπου χρόνια στον ίδιο χώρο και με τον ίδιο τρόπο.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ