Connect with us

Μεσσηνία

Εκλογές 2019: Δες που ψηφίζεις και πως;

Ανέβηκε

στις

εκλογές 2019: δες που ψηφίζεις και πως; 1
Κοινοποιησέ το

Εκλογές 2019

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ μετρά από σήμερα ο χρόνος για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των εκλογών τις Αυτοδιοίκησης, οι οποίες δεδομένων των νέων συνθηκών θα είναι αρκετά… διαφορετικές, αφού για πρώτη φορά ψηφίζουμε ξεχωριστά για τις Κοινότητες!

 Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Στη Μεσσηνία, οι Δήμοι δηλώνουν έτοιμοι, με την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα, να προετοιμάζεται πυρετωδώς και να έχει μπει στην τελική ευθεία, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, εξηγώντας παράλληλα, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες.

Αρχικά, πρέπει να επισημανθεί πως οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, με παράταση να δίνεται μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν έξω από τα εκλογικά κέντρα, πολίτες που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

θανάσης ηλιόπουλος

θανάσης ηλιόπουλος

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

«Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ πάρα, μα πάρα πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για το πού ψηφίζει, διότι δεν σημαίνει ότι αν ψηφίσαμε στις προηγούμενες εκλογές σε κάποιο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο, αυτό ισχύει και τώρα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η εκλογική διαδικασία θα έχει τέσσερις κάλπες αυτή τη φορά», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για το πού ψηφίζουν, είτε στο ypes.gr στη σχετική πλατφόρμα, είτε από το πρόγραμμα που θα αναρτηθεί στα εκλογικά κέντρα και σε διάφορα κεντρικά σημεία του Δήμου, ενώ και την ίδια ημέρα των εκλογών, θα παρέχεται ενημέρωση από το ΚΕΠ στο παλιό δημαρχείο της Καλαμάτας, αλλά και στα περισσότερα εκλογικά κέντρα της πόλης, όπου θα υπάρχει προσωπικό και υπολογιστές.

Στη σημασία του να ξέρει που ακριβώς ψηφίζει κανείς, πριν πάει σε κάποιο εκλογικό κέντρο, στάθηκε και ο ληξίαρχος Θοδωρής Κυριακόπουλος, τον οποίο ως επικεφαλής, μαζί με το υπόλοιπο φυσικά προσωπικό του Δήμου, ευχαρίστησε ο Θανάσης Ηλιόπουλος για την προσπάθεια, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας, οι εκλογικές διαδικασίες, διοργανώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Πραγματικά, δεν έχουμε καθόλου προβλήματα. Τα σχολεία ανοίγουν στην ώρα τους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλα κυλούν -τουλάχιστον στο Δήμο μας- ομαλά», ανέφερε με νόημα ο κ. Ηλιόπουλος, που στάθηκε στα του Δήμου, όπου έχει περίπου, 60.000 εγγεγραμμένους μαζί με τις Κοινότητες.

«Ο Δήμος Καλαμάτας εργάζεται πυρετωδώς για τις δύο αυτές τις εκλογικές διαδικασίες τον τελευταίο καιρό πολύ έντονα, είμαστε έτοιμοι! Έχουμε παραλάβει τον εκλογικό εξοπλισμό και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε και τους σάκους οι οποίοι θα παραδοθούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους την Παρασκευή και το Σάββατο και πιστεύουμε ότι θα κυλήσει ομαλά η διαδικασία, με όσο το δυνατόν λιγότερα ζητήματα και αυτή τη φορά.

ΤΑ 273 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε 273 Εκλογικά Τμήματα εκ των οποίων τα 260, είναι ουσιαστικά 130 διπλά, διότι ως γνωστόν οι εκλογές θα διεξαχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, στα διπλά Εκλογικά Τμήματα τα οποία ονομάζονται Α και Β! Στα Α, ψηφίζουμε για Περιφέρεια και για την Ευρωβουλή, ενώ στα Β, θα ψηφίσουμε για Δήμο και για Κοινότητα. Στο κάθε ένα από αυτά τα Εκλογικά Τμήματα, θα υπάρχει ξεχωριστός δικαστικός αντιπρόσωπος. Υπάρχουν 13 μόνα Εκλογικά Τμήματα που θα είναι και οι 4 κάλπες και είναι αυτά, που έχουμε κάτω των 300 εγγεγραμμένων», δήλωσε ο Θανάσης Ηλιόπουλος και αναφέρθηκε σε αυτά, για να γνωρίζουν οι δημότες.

13 ΜΟΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΧΩΡΙΑ

Στη Δημοτική Ενότητα Άριος, είναι τα Τμήματα στον Άμμο, τον Ανεμόμυλο και στην Ασπροπουλιά. Στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών, μονά, είναι τα Τμήματα στον Άγριλο, τη Βελανιδιά, τη Βρομώβρυση και το Σταματινου και τέλος, στη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας είναι τα Εκλογικά Τμήματα στην Άνθεια, στην Αλαγονία, στο Καρβέλι, στο Λάδά και στις Πηγές.

 

3 ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως λόγω της πολυπλοκότητας της εκλογικής διαδικασίας και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών,  υπάρχουν και καινούρια εκλογικά κέντρα και γι’ αυτό πρέπει να δουν νωρίτερα οι ψηφοφόροι, που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Έχουμε αυτήν τη φορά, το 1ο Γυμνάσιο στη Φάρων το οποίο δεν ήταν μέχρι τώρα εκλογικό κέντρο, το 7ο Γυμνάσιο στην οδό στην οδό Αγίων Αναργύρων, το γνωστό Πειραματικό, καθώς και το κτιριακό συγκρότημα της Λακωνικής», εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στα 3 νέα εκλογικά κέντρα, οι αίθουσες των οποίων, θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα.

ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη πολλοί, είναι ο αριθμός των σταυρών που πρέπει να βάλουν σε κάθε μια από τις αναμετρήσεις, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της Καλαμάτας, να δίνει τις λεπτομέρειες. «Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, μπαίνουν μέχρι 4 σταυροί.

Όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές, οι περισσότεροι σταυροί, μπαίνουν στους υποψηφίους της Μεσσηνίας, που είναι μέχρι 4 και εκλέγονται 14 σύμβουλοι! 13 συμβούλους θα εκλέξει η Κορινθία και από 8, θα αναδείξουν οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καλαμάτας, μέχρι 3 σταυροί μπαίνουν για τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας και 1 σταυρός για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Όσοι ψηφίζουν στις Δημοτικές Ενότητες Άρι, Θουρίας και Αρφαρών, βάζουν 1 σταυρό γι’ αυτές και 1 επίσης, για όλες τις υπόλοιπες. Στο Δήμο Καλαμάτας, θα αναδειχθούν  41σύμβουλοι, εκ των οποίων οι 37 θα είναι από την Καλαμάτα και οι υπόλοιποι 4 θα είναι: 2 από την Θουρία, 1 από τα Αρφαρά και 1 από τον Άρι.

Όσον αφορά στην καινούρια διαδικασία που αφορά στις κοινότητες, οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν πως σε εκείνες που  οι  εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι μέχρι 300, μπαίνει 1 σταυρός, ενώ εκεί που υπάρχουν πάνω από 300 εγγεγραμμένοι μπορούν να μπουν μέχρι και 2 σταυροί. «Εδώ να πούμε ότι στις Κοινότητες που οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν τους 300, εκλέγεται 1 σύμβουλος που είναι και ο πρόεδρος -τα λεγόμενα μονομελή- ενώ, όλα τα υπόλοιπα Συμβούλια των χωριών του Δήμου μας, είναι τριμελή, με εξαίρεση τη Βέργα το Συμβούλιο της οποίας είναι πενταμελές και την Καλαμάτα, που είναι 15μελές», εξήγησε ο Θανάσης Ηλιόπουλος που αναφέρθηκε και στον χαρακτηρισμό των ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

«Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι προσέρχονται να ψηφίσουν και έχουν την ένδειξη «Δ» στον εκλογικό κατάλογο, που σημαίνει ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι! Αυτοί, δεν μπορούν να ψηφίσουν και στα δύο εκλογικά τμήματα ή τα τρία που είναι εγγεγραμμένοι.

Θα πρέπει να ψηφίσουν με υπεύθυνη δήλωση και μόνο σε αυτό, το οποίο θα επιλέξουν να ψηφίσουν, γιατί υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Τέλος, πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν και αυτοί, οι οποίοι έχουν την ένδειξη «Ε» και είναι οι ετεροδημότες, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν για Περιφέρεια, για δήμαρχο και πρόεδρο Κοινότητας εκεί όπου είναι εγγεγραμμένοι, δηλαδή, εκεί που ασκούν κατ’ ουσίαν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Επειδή έχουν την ένδειξη «Ε» που σημαίνει ετεροδημότες, δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές.

Εκεί, θα πρέπει κανονικά, να μεταβούν στο τμήμα των ετεροδημοτών όπου ήταν εγγεγραμμένοι την προηγούμενη φορά. Αυτό το λέω γιατί μπορεί να προξενήσει εντύπωση σε κάποιους τι θα τους πει ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Έπρεπε να είχαν φροντίσει να είχαν διαγραφεί από τον κατάλογο των ετεροδημοτών, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου άρα λοιπόν μεγάλη προσοχή σε αυτό», σημείωσε καταληκτικά, ο Θανάσης Ηλιόπουλος.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ