Connect with us

Πολιτικά

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ καθώς και για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ανέβηκε

στις

εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κκε καθώς και για την 45η επέτειο από την εξέγερση του πολυτεχνείου 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα Πέμπτη 15 Νοεμβρίου οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Μεσσηνία, με θέμα τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ καθώς και για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

“Πραγματικά, η φετινή χρονιά, χρονιά που το Κόμμα μας γιορτάζει τα 100 χρόνια του και η ΚΝΕ τα 50χρονά της, είναι για όλους εμάς μια ξεχωριστή χρονιά. Θεωρούμε, όμως, ότι ταυτόχρονα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, το κίνημα.Γιατί κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ, την Ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που γεννήθηκε στον Πειραιά το Νοέμβρη του ‘18.Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του γιορτασμού, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια, έχουν διοργανωθεί δεκάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες, διαγωνισμοί, αφιερώματα, εκδόσεις .Κι αν θέλαμε με δυο λέξεις να μιλήσουμε για όλη αυτήν την πολύμορφη δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται αυτήν την πενταετία, αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο, θα διαλέγαμε το “τιμάμε και δημιουργούμε”. Τιμάμε όλους και όλες τους επώνυμους και ανώνυμους που έγραψαν μία προς μία τις ηρωικές σελίδες αυτής της 100χρονης πορείας, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι, κατέθεσαν κάθε θυσία στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Δημιουργούμε, όχι μόνο για να ζωντανέψουμε σημαντικές πλευρές αυτής της Ιστορίας, αλλά για να μπορούν να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται οι νέες γενιές.Τιμάμε και δημιουργούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, γιατί το Κόμμα μας μπορεί να συμπληρώνει τα 100 χρόνια του, παραμένει, όμως, το πιο νέο κόμμα, γιατί το νέο σήμερα είναι να ζει ο λαός μας χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους, να μπορεί να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα. Γι’ αυτό και παραμένουμε αμετακίνητοι στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.”

“Σήμερα παρουσιάζουμε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις. Η πρώτη την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 20:00, στο χώρο του «Μικρόβιου», είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968. Θέλουμε μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από την ομιλία και τις προσωπικές μαρτυρίες που θα παρουσιαστούν να φωτίσουμε τα πρώτα χρόνια της οργάνωσης μας, μέσα στην παρανομία της δικτατορίας και την συμβολή της στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας εναντία στην δικτατορία. Η δεύτερη αφορά τη παρουσίαση της θεατρικής παράστασης του έργου του Κώστα Βάρναλη το «Φως που καίει», την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Πρόκειται για το πρώτο έργο της επαναστατικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Μέσα από τους ήρωες του και τους συμβολισμούς που δημιουργεί, ο Βάρναλης παρουσιάζει την πανάρχαια κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και αδικίας και την πανάρχαια λαχτάρα της ανθρωπότητας για την κοινωνική απελευθέρωση. Μέσα από το πρόσωπο του Μώμου, ο μαρξιστής ποιητή κρίνει τον παλιό κόσμο, ξεσκεπάζει, σαρκάζει τις υποκρισίες και τις χρεοκοπημένες αξίες του, και οραματίζεται μια καινούργια κοινωνία, αληθινά ανθρώπινη, που θα βασιλεύουν η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Δείχνει πως η εργατική τάξη μεταμορφώνεται κάτω από την επίδραση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Κι αφού η ιστορική στιγμή της ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, έχει φτάσει πως η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚ, φτάνει στον ίδιο τον λαό. Τον καθοδηγεί, τον ξεσηκώνει και επαναστατικά γκρεμίζει την καπιταλιστική κοινωνία ώστε να οικοδομήσει το «Βασίλειο της παναθρώπινης φιλίας.

Επίσης θα θέλαμε να απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία για την 45η Επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, που διοργανώνουν η επιτροπή αγώνα των σπουδαστών ΣΤΕΓ – ΣΔΟ του ΤΕΙ Καλαμάτας και τα Σωματεία Εργαζομένων, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 19:00 στην Πλατεία 23ης Μαρτίου.”

 

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ