Connect with us

Γυναίκα & Παιδί

Ειδικοί και γονείς σου λένε τα «κόλπα» τους για να κόψει το παιδί σου την πάνα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Μια από τις πιο απαιτητικές αλλά και σημαντικές στιγμές στην ζωή ενός παιδιού, είναι εκείνη που θα πρέπει επιτέλους να βγάλει την πάνα και να πηγαίνει κανονικά τουαλέτα, όπως όλα τα μεγάλα παιδάκια. Δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να κάνεις το παιδί σου μάθει να σου λέει, πότε θέλει να πάει τουαλέτα και αν δεν το έχεις ξαναπεράσει τότε σίγουρα η διαδικασία αυτή θα σου φαίνεται βουνό.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι όμως, όπως όλα τα πράγματα τη ζωή, έτσι κι αυτό θέλει τρόπο και όχι κόπο.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά “κόλπα” από γονείς αλλά και ειδικούς, για να κάνεις το παιδί σου να πει μια και καλή γεια στις πάνες…

Κάνε το γιο-γιο να μοιάζει μαγικό

Θα βρεις στην αγορά ειδικά αυτοκολλητάκια που τα κολλά στον πάτο του γιο-γιο και κάθε φορά που το μικρό σου θα κάνει “τσισάκια” μια εικόνα θα εμφανίζεται ως δια μαγείας. Μόλις καθαρίσεις το γιο-γιο η εικόνα εξαφανίζεται και πάλι. Τα αυτοκόλλητα αυτά έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και έξι εβδομάδες και το μικρό σου θα ανυπομονεί κάθε να δει τι θα εμφανιστεί.

Η υπομονή είναι αρετή

“Όταν νόμιζα ότι η κόρη μου ήταν έτοιμη να βγάλει την πάνα, την πήγαινε κάθε δ΄4εκα λεπτά στην τουαλέτα, ακόμα κι αν ήμασταν έξω. Σιγά-σιγά τα 10 λεπτά έγιναν και 15 και μετά 20. Μετά από 2-3 μέρες ουρούσε μόνη της”.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι αν το παιδί σου αργεί να συνηθίσει την νέα κατάσταση. Πολλά παιδιά κάνουν μέχρι και έναν χρόνο να βγάλουν την πάνα. Παίζουν και άλλη παράγοντες ρόλο σε αυτήν την διαδικασία, όπως είναι η ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί, τα αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σώματός του, αλλά και να καταλαβαίνει πόσο χρόνο θα του παίρνει να φτάσει στην τουαλέτα.

Η γυμνή αλήθεια

Λίγο πριν την ώρα του μπάνιου άσε το παιδί σου να κυκλοφορήσει γυμνό μέσα στο σπίτι και ενεθάρρυνε το να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του. Αλλά μπορείς γενικά να αφήνεις το παιδί σου να είναι γυμνό για κάποια διαστήματα, καθώς τα παιδιά θυμούνται πιο εύκολα το γιο-γιο, αν δεν φοράνε ρούχα.

Να έχεις συγκεκριμένη ρουτίνα

“Θα ήθελα να πω ότι τα κατάφερα μόνη μου αλλά θα έλεγα ψέμματα. Οι δασκάλες στον παιδικό σταθμό πήγαιναν το παιδί μου στην τουαλέτα κάθε 20 λεπτά και εμείς απλά εφαρμόσαμε αυτή την τακτική και στο σπίτι. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι έβλεπες τους συμμαθητές του να πηγαίνουν στην τουαλέτα”.

“Το πιο σημαντικό είναι να είσαι συνεπής. Ό, τι κι να κάνεις στο σπίτι, πρέπει να το κάνεις και οπουδήποτε αλλού είστε. Αν στο παιδί σου αρέσει να διαβάζει βιβλία στο γιο-γιο τότε φρόντισε να το πεις και στις δασκάλες στον παιδικό σταθμό”.

Βρες τον λόγο που του προκαλεί φόβο

“Ο πρώτος μας γιος δεν είχε πρόβλημα να ουρήσει στο γιο-γιο, αλλά για το άλλο ούτε λόγος. Φοβόταν. Αφού δοκιμάσαμε τα πάντα, απευθυνθήκαμε στον παιδίατρο, ο οποίος μας είπε πως μερικά παιδιά θεωρούν τα περιττώματα τους κυριολεκτικά κομμάτια τους εαυτό τους και δεν θέλουν να τα βλέπουν να εξαφανίζονται από το καζανάκι. Αφού του δείξαμε ένα παιδικό βιβλίο ανατομίας και του εξηγήσαμε πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα, την άλλη μέρα είχαν εξαφανιστεί όλοι οι φόβοι”.

Βρες το κατάλληλο φιλοδώρημα

“Δοκιμάσαμε να του δώσουμε γλυκά, σοκολάτες, να του τραγουδάμε και επευφημούμε, αλλά τίποτα απ’ όλα δεν δούλεψε. Ο γιος μου είχε πάντα τρέλα με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, οπότε ο άντρας μου όργωσε τα μαγαζιά της γειτονιάς και αγόρασε μίνι αυτοκινητάκια και φορτηγάκια. Του είπαμε πως κάθε φορά που θα χρησιμοποιούσε το γιο-γιο θα έπαιρνε και ένα αυτοκινητάκι δώρο. Μετά από 15 αυτοκινητάκια, ξέχασε εντελώς την πάνα του”.

Απλά πάρ’ το απόφαση

“Ο γιος μου φαινόταν έτοιμος να πει αντίο στην πάνα του, αλλά κανένα από τα κόλπα μας δεν έπιανε. Έτσι, ένα Σάββατο του φορέσαμε εσώρουχα για μεγάλα και μαζέψαμε όσο κουράγιο είχαμε. Λέρωσε τα ρούχα 4-5 φορές την πρώτη κιόλας ώρα, αλλά απλά τον αλλάζαμε και του λέγαμε πως θα ήταν καλύτερο α χρησιμοποιούσε το γιο-γιο του. Μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα, τα καταφέραμε”.

Κάνε το γιο-γιο λίγο πιο ελκυστικό

“Η κόρη μου μόλις έγινε 3 και ενώ δεν λέρωνε την πάνα της τα βράδια, εδώ και πολλούς μήνες, δεν φαινόταν να μην την ενδιαφέρει καθόλου το γιο-γιο. Έτσι κι εμείς κάναμε το αντίθετο από αυτό που μας είχε πει ο γιατρός. Της είπαμε ότι θέλει να φοράει πάνα και όχι να πηγαίνει τουαλέτα όπως τα μεγάλα κορίτσια. Εκείνη απαντούσε πάντα πως ήθελε να χρησιμοποιεί το γιο-γιο. Κάποια στιγμη άρχισε να κάθεται στο γιο-γιο αλλά δεν έκανε τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι πίστευε πως το γιο-γιο δεν δούλευε, έτσι μια εβδομάδα πριν τα γενέθλιά της, με το που ξύπνησε την πήρα από το κρεβάτι και την έβαλε να κάτσει στο γιο-γιο πριν προλάβει να λερώσει την πάνα της. Από τότε δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα άλλο πρόβλημα”.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το

Γυναίκα & Παιδί

Η καλύτερη ηλικία για να μείνετε έγκυος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την δημιουργία οικογένειας; Πόσο σημαντικος παράγοντας είναι η ηλικία του πατέρα; Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τις γυναίκες που αργούν να τεκνοποιήσουν; Ο κύριος Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής έχει όλες τις απαντήσεις

Η αντισύλληψη, αλλά και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν δώσει την ευκαιρία στις γυναίκες και τους συντρόφους τους να αποφασίζουν εκείνοι πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσουν παιδιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει η τάση όλο και περισσότερες γυναίκες να αναβάλλουν τη μητρότητα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ορισμένες βασικές αλήθειες για τη γονιμότητα, πριν πάρετε τις αποφάσεις σας.

Αλήθειες για τη γονιμότητα της γυναίκας

 • Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τις πιθανότητες να μείνει μία γυναίκα έγκυος είναι η ηλικία της.
 • Ένα κορίτσι γεννιέται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωοθυλάκια (που περιέχουν άωρα ωάρια) και ο οργανισμός της δεν παράγει άλλα.
 • Κάθε μήνα χάνονται περίπου 1.000 ωάρια (από τα 1.000 ωάρια, μόνο ένα ή σπάνια δύο θα φθάσουν στο στάδιο της ωριμότητας που να μπορούν να γονιμοποιηθούν)
 • Στην εφηβεία, στην ηλικία των 12-13 ετών, μία γυναίκα έχει 200 έως 500 χιλιάδες ωάρια σε ώριμη φάση.
 • Κατά την αναπαραγωγική της ζωή (από την πρώτη έμμηνο ρήση μέχρι και την εμμηνόπαυση) οι ωοθήκες της γυναίκας απελευθερώνουν 400-500 ωάρια, συνήθως ένα σε κάθε ωορρηξία.
 • Στα 37 της έχουν απομείνει περίπου 25.000 ωάρια.
 • Τα πιο γόνιμα χρόνια της γυναίκας υπολογίζεται ότι είναι 20-32 ετών.
 • Μετά τα 35, η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται κατακόρυφα.

Η γονιμότητα από τα 20 έως τα 30

Είναι τα πιο γόνιμα χρόνια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας. Από τα 20 μέχρι τα 30 έχετε τις πιο αυξημένες πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό.

Στα 25 σας χρόνια, υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να συλλάβετε ύστερα από 3 μήνες ελεύθερων και τακτικών ερωτικών επαφών είναι περίπου 20%. Έχει υπολογιστεί ότι οι 8 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30 ετών θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος σε αυτή την ηλικία είτε επειδή δεν νιώθετε έτοιμη, είτε για λόγους καριέρας ή οικονομικής ανασφάλειας ή ακόμα επειδή δεν έχετε βρει τον κατάλληλο σύντροφο, υπάρχει η επιλογή κατάψυξης ωαρίων, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσετε οικογένεια.

Η γονιμότητα από τα 30 έως τα 40

Όταν μια γυναίκα περάσει τα 30 η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται. Ειδικά μετά τα 35 υπάρχει σημαντική μείωση των πιθανοτήτων να μείνετε έγκυος, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολών, επιπλοκών της κύησης και γενετικών ανωμαλιών. Στα 35 σας οι πιθανότητες να συλλάβετε ύστερα από 3 μήνες προσπαθειών είναι περίπου 12%. Έχει υπολογιστεί ότι οι 6 στις 10 γυναίκες ηλικίας 35 ετών θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο.

Στη Βρετανία, μελέτη έδειξε ότι ο αριθμός των γυναικών που γίνονται μητέρες μετά τα 35 έχει διπλασιαστεί την τελευταία 30ετία (πιθανότατα λόγω της χρήσης των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής).

Η γονιμότητα μετά τα 40

Η γονιμότητα σε αυτή τη δεκαετία της ζωής σας είναι πολύ μειωμένη. Ο χρόνος που τα ωάρια παραμένουν στην ωοθήκη, είναι σημαντικός. Τα ωάρια που θα ελευθερωθούν στις τελευταίες ωορρηξίες μιας γυναίκας, θα έχουν μείνει στην ωοθήκη για 40 και πλέον χρόνια, πιθανόν υφιστάμενα τη δυσμενή επίδραση του περιβάλλοντος όλο αυτό το διάστημα.

Αυτός εκτιμάται ότι είναι ο λόγος που γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, να γεννήσουν ένα παιδί με γενετικά προβλήματα

Στα 40 υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να συλλάβετε ύστερα από 3 μήνες προσπαθειών είναι περίπου 7%.

Οι περισσότερες γυναίκες που αποκτούν παιδί μετά τα 40 έχουν καλές κυήσεις και γεννούν υγιέστατα μωρά. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες επιπλοκών της κύησης.

Όταν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η λύση συχνά είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση είτε με διέγερση των ωοθηκών και λήψη ωαρίων, είτε με δικά σας ωάρια που είχατε καταψύξει στο παρελθόν.

Μία άλλη επιλογή είναι η χρήση ωαρίων δότριας, τα οποία γονιμοποιούνται στο εργαστήριο από τα σπερματοζωάρια του συντρόφου σας και μετά μεταφέρονται στη δική σας μήτρα για να κυοφορήσετε το μωρό.

Παίζει ρόλο η ηλικία του άνδρα;

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία του άνδρα. Μπορεί οι άνδρες να παράγουν σπερματοζωάρια σε ολόκληρη τη ζωή τους, αλλά όταν είναι πλέον σε προχωρημένη ηλικία, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν γενετικές ανωμαλίες.

Μετά τα 40 πολλοί άνδρες έχουν μειωμένες παραμέτρους σπέρματος, όπως παραδείγματος χάριν χαμηλότερη κινητικότητα και αριθμό σπερματοζωαρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο άνδρας, τόσο περισσότερες πιθανότητες αποβολής έχει η σύντροφός του, ανεξαρτήτως της ηλικίας της.

Τα θετικά της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία

Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία βρίσκονται πιο κοντά στα παιδιά τους και τα τιμωρούν λιγότερο.

Φάνηκε επίσης ότι τα παιδιά με μεγαλύτερες μητέρες έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς όταν είναι μαθητές στο δημοτικό και τελικά αποκτούν καλύτερη μόρφωση σε σχέση με τους συμμαθητές τους, που έχουν πιο νέες μητέρες.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90.

Πότε πρέπει να ζητήσω τη βοήθεια ειδικού σε θέματα αναπαραγωγής;

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος χωρίς αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε ιατρό αναπαραγωγής εφόσον:

 • είχατε συχνά ελεύθερες σεξουαλικές επαφές και δεν έχετε μείνει έγκυος μέσα σε 12 μήνες
 • είστε άνω των 35 και δε έχετε μείνει έγκυος μέσα σε ένα 6μηνο
 • εσείς είτε ο σύντροφός σας έχετε στην οικογένειά σας ιστορικό γενετικών ασθενειών ή έχετε αποβολές στο παρελθόν
 • πάσχετε από ασθένεια που επηρεάζει τη γονιμότητα, όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση ή έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Ο χειρότερος εχθρός της γονιμότητας είναι ο χαμένος χρόνος. Τελικά όμως, η κατάλληλη ηλικία για να μείνετε έγκυος είναι προσωπική απόφαση και κάθε ζευγάρι πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δική του ζωή.

Εάν αποφασίσετε πάντως να περιμένετε, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό γονιμότητας για να είστε σίγουροι ότι αντικειμενικοί παράγοντες υγείας δεν θα σταθούν εμπόδιο σε μία μελλοντική σας προσπάθεια.

*Ο κ. Ιάκωβος Σούσης είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Γέννησε στη μέση της Λεωφόρου Κηφισίας με τη βοήθεια αστυνομίας και πυροσβεστικής

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σε μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση κλήθηκαν να συνδράμουν πυροσβέστες και αστυνομικοί, καθώς μια γυναίκα χρειάστηκε να γεννήσει με την παρουσία γιατρού επί της Κηφισίας, στο Μαρούσι Αττικής.

Μια γυναίκα γέννησε στη μέση της Λεωφόρου Κηφισίας το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το περιστατικό γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter η Πυροσβεστική υπηρεσία, άνδρες της οποίας προσέτρεξαν στο σημείο προκειμένου να βοηθήσουν την γυναίκα.

«Η άμεση συνδρομή πυροσβεστών και αστυνομικών συνέβαλε στην διαδικασία τοκετού παρουσία ιατρού, επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι Αττικής. Στη συνέχεια η μητέρα και το νεογέννητο παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ», αναφέρει η ανάρτηση.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr έσπασαν τα νερά της ετοιμόγεννης γυναίκας ενώ κατευθυνόταν προς το μαιευτήριο. Γιατρός και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής τη βοήθησαν να γεννήσει, παρουσία γιατρού. Στη συνέχεια, η γυναίκα και το βρέφος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Καλός γονιός δεν είσαι επειδή έχεις ένα «άριστο» παιδί, αλλά επειδή είσαι άριστος άνθρωπος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Πιο μάνες από την κάθε μάνα στο κόσμο, είναι εκείνες οι γυναίκες που έκλαψαν από στενοχώρια και όχι από χαρά, βλέποντας τον πρώτο υπέρηχο του παιδιού τους. Πιο μάνες από κάθε άλλη, είναι εκείνες που κράτησαν στην αγκαλιά τους ένα διαφορετικό παιδί. Ένα παιδί που αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο τούτο.

Τον ιδανικό, τον όμορφο, τον σωστό που δεν χωράει λάθη, που δεν χωράει ιδιαίτερους ανθρώπους. Που εμείς φτιάξαμε έτσι, ώστε να αποτελείται από όμορφα, ροδαλά, παχουλά παιδιά. Και δείχνουμε ακόμα με το δάχτυλο, τη μητέρα στο διπλανό δωμάτιο που κρατάει στην αγκαλιά της ένα ιδιαίτερο παιδί. Που ξέρει ότι το χαμόγελο όλων παγώνει στα χείλη τους και το βλέμμα τους έχει μια λύπη. Το δικό της όμως χαμόγελο είναι το ίδιο. Γιατί για εκείνη, το δικό της παιδί είναι το πιο όμορφο απ’ όλα.

Στην πορεία της ζωής μου έχω συναντήσει πολλές μανάδες και τις έχω συναναστραφεί. Λόγω της δουλειάς μου ίσως περισσότερες. Πουθενά όμως δεν βρήκα τέτοιο ηρωικό βλέμμα όσο στις γυναίκες που ξέρουν ότι έχουν ένα παιδί με ιδιαιτερότητα. Στο βλέμμα μιας μάνας θα διακρίνεις τα πάντα. Το βλέμμα θα σου μιλήσει πριν το στόμα ανοίξει.

Σε αυτές τις γυναίκες που υποκλίνομαι, είναι που όσο βαθιά και να έψαξα χρόνια τώρα να βρω κάποιο σημάδι πως κάτι τις βάραινε, μέσα στην ίριδα των ματιών τους έβλεπα μόνο αγάπη και υπομονή. Και ας είχαν στην πλάτη τους έναν σταυρό μεγαλύτερο από το ανάστημά τους. Έτσι λοιπόν γυρνούσα στον εαυτό μου λέγοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι, που θεωρούσα ότι έχω πρόβλημα γιατί δεν διαβάζει πολύ, γιατί δεν έχει καλούς βαθμούς, γιατί αργεί να κοιμηθεί και όλες αυτές τις χαζομάρες που με απασχολούσαν.

Ευχήθηκα να έχει την υγεία του και τίποτε άλλο. Μα επειδή είμαι άνθρωπος, ξεχνούσα τον όρκο μου και πάλι κάποιο περιστατικό μου τον θύμιζε. Ώσπου στο τέλος, μετά από αρκετές φορές, από χρόνια ολόκληρα, κατάφερα να φτάσω εκεί που ήθελα. Στο να τηρήσω αυτό που ευχόμαστε όλοι, αλλά λίγοι το πράττουμε. Να έχουν τα παιδιά μας την υγεία τους πάνω από ΟΛΑ.

Δεν θέλω με αυτό να μειώσω τίποτα. Ούτε την πρόοδο, ούτε τη μάθηση, ούτε τις σπουδές ούτε τη μόρφωση. Μα εάν το παιδί σου δεν είναι τόσο δυνατός μαθητής ή τόσο καλός φοιτητής ή δεν περάσει σε μια σχολή και εσύ πεθαίνεις από άγχος, το στενοχωρείς και το πιέζεις και εκείνο, τότε έλα να σε πάρω από το χέρι να σε πάω εκεί που η ψυχή και η λογική σου δεν το αντέχει. Και ξαναγύρισε τότε πίσω και πες του πάλι τα ίδια εάν μπορείς. Αλλά δεν θα μπορείς.

Μάθαμε να είμαστε φαντασμένοι, μέσα από τα τέλεια παιδιά μας. Να θεωρούμε την ευτυχία μας ένα αντάλλαγμα όμορφων, δυνατών, άριστων μαθητών. Να λέμε “ο δικός μου πήρε 20” λες και το πήραμε εμείς. Κατά τ’ άλλα η ψυχή μας φτωχή πολύ και αδιάβαστη να συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στις πλάτες των παιδιών μας.

Όχι λοιπόν. Θα μας πεις πρώτα εσύ, ποιος είσαι και τι έκανες σε αυτή τη ζωή και θα αφήσεις το παιδί σου που το έχεις για βιτρίνα. Γιατί πρέπει να είσαι ταπεινός για να μπορέσεις να αξίζεις αυτό το παιδί που θα σου φέρει 20, πιθανότατα γιατί το πίεσες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Έχω γνωρίσει άξιους ανθρώπους, που χωρίς να έχουν την ίδια ευκαιρία στη ζωή, έχουν παιδιά έξοχα. Ανθρώπους που δεν κοκορεύονται και δεν είναι υπερόπτες. Έχω γνωρίσει και άλλους που πριν σου πούνε το όνομά τους, σου εκθειάζουν τα παιδιά τους, γιατί μέσα από εκείνα γίνονται αυτοί κάποιοι. Σίγουρα, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι κακό να είσαι περήφανος για το παιδί σου. Είναι το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο.

Όμως άνθρωπε, θυμήσου ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις υγιή παιδιά. Και αυτό μεταξύ μας, το ξεχνάς. Ο Θεός με ευλόγησε να έχω ένα υγιέστατο παιδί. Όμως, στις δυσκολίες που έρχονται, στιγμή δεν παύω να σκέφτομαι, ότι στη θέση εκείνης της μάνας που το παιδί της δεν περπατάει, θα μπορούσα να ήμουν εγώ. Και αυτό δεν το ξέχασα, ούτε όταν δεν πήρε καλό έλεγχο, ούτε όταν κόπηκε σε μαθήματα, ούτε όταν δεν πέρασε στη σχολή.

Δεν είμαι καλή, ούτε καλύτερη από κανέναν. Έχω κάνει τα πιο πολλά λάθη. Όμως κάποτε, έκανα μια ευχή και έγινε πραγματικότητα. Να έχω ένα υγιές παιδί. Δεν ζήτησα να έχω ένα άριστο ρομπότ. Εσείς τι ζητήσατε, θυμάστε;

Πηγή: www.newsone.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ