Connect with us

Events

Διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση «Ρύπανση από πλαστικά»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Την Τετάρτη 20/1/2021, και ώρες 6.30-9.00 μμ. πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex events επιμορφωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε από 20 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 19 Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων. Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν 1000 και πλέον εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα με αυξημένο ενδιαφέρον.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ. κ. Αναστασία Γκίκα, η οποία συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, ενώ ανέδειξε τη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για όλους τους μαθητέςπροκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις για τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,  Θοδωρής Μαρδίρης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας,  Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της επιμορφωτικής εκδήλωσης περιελάμβανε:

-Εισαγωγική εισήγηση της κ. Χρυσούλας Αθανασίου, Υπεύθυνης του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, με θέμα: “Ρύπανση από πλαστικά! Μας ενδιαφέρει;”

-Παρουσίαση του εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος “ Μια θάλασσα για μας και τις μελλοντικές γενιές: ρύπανση από πλαστικά“ του ΚΠΕ Δραπετσώνας με διαδραστικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες, από τις κ.κ. Σταυρούλα Τριανταφύλλου και Θεολογία Αβδελλή, Υπεύθυνη και Αν. Υπεύθυνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας

-Εισηγήσεις από τους εκπροσώπους της οργάνωσης WWF Ελλάς, κ.κ. Αχιλλέα Πληθάρα και Ντίνο Τσουκαλά σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος των πλαστικών μιας χρήσης και την ανάγκη αντικατάστασή τους, καθώς και την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης με βάση την προσέγγιση της επιστήμης των πολιτών (citizen science) .

Οι 1000 συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν ενεργητικά  καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τα ερωτήματά τους ανέδειξαν την εθνική εμβέλεια του ζητήματος και την άμεση ανάγκη της κινητοποίησης όλων των σχολείων  για την επιτυχή εφαρμογή της νομοθεσίας απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των συσκευασιών των σχολικών γευμάτων με ανακυκλώσιμες. Έντονα απασχόλησε επίσης τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς η ανάγκη ενίσχυσης των υποστηρικτικών ενεργειών προς τα περιβαλλοντικά προγράμματ, είτε με χρόνο μέσα στο ίδιο το ωρολόγιο πρόγραμμα, είτε με αύξηση των ωρών της ευέλικτης ζώνης και επέκτασής της στο Γυμνάσιο. Η κοινότητα των συμμετεχόντων εκδήλωσε έντονα την επιθυμία συνέχειας των επιμορφωτικών αυτών πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας και διερεύνησης μιας κοινής διοργάνωσης δράσεων στο μέλλον

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και οι Υπεύθυνοι/ες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι στη στοχοθεσία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/εκπαίδευσης για την αειφορία που την υπηρετούν πάνω από 25 χρόνια, υπόσχονται να κρατήσουν ζωντανή την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με διακίνηση εκπαιδευτικού υλικού σε όλους τους συμμετέχοντες, σχεδιασμό νέων επιμορφωτικών δράσεων και διεύρυνση της συνεργασίας σε όλη τη χώρα.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/εκπαίδευση για την αειφορία πρέπει να ενισχυθεί, ώστε οι νέες γενιές να κατανοούν τα σύνθετα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και να κάνουν συνειδητά σωστές επιλογές στην καθημερινή τους ζωή. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν, μαζί με τις οικογένειες τους, στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 που έχει προσυπογράψει και η χώρα μας, και, συγκεκριμένα, στην επίτευξη ενός από τους 17 Στόχους της ΒΑ του ΟΗΕ για τις Βιώσιμες Πόλεις και τη διαχείριση των απορριμμάτων, επενδύοντας στην πρόληψη, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών απορριμμάτων, και ακολουθώντας ορθές πρακτικές ανακύκλωσης.

Κοινός στόχος μας είναι η συνεργασία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/εκπαίδευσης για την αειφορία, μέσα από όλους τους θεσμούς που την υπηρετούν. Η ανάδειξη του ζητήματος της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων θέτει ζητήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, φτώχειας, ίσης πρόσβασης στους φυσικούς πόρους και, αναμφίβολα, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης που γίνεται ορατή όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η Ομάδα Διοργάνωσης: 

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ανατολικού Ολύμπου, Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, Βάμου, Βιστωνίδας, Δραπετσώνας, Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, Ελευσίνας, Καλαμάτας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Λιθακιάς Ζακύνθου, Μακρινίτσας, Μαρώνειας, Μεσολογγίου, Μουζακίου, Παρανεστίου, Πεταλούδων Ρόδου, Σικυωνίων, Φιλιππιάδας και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Α΄ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Γ΄ Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Πέλλας και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Αχαΐας, Δ΄ Αθήνας, Δράμας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Έβρου, Μαγνησίας, Χανίων και Χίου.


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Events

Το Save your hood συνεχίζει τις δράσεις του, δηλώστε συμμετοχή!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η ομάδα Save your hood καλεί όλους τους πολίτες που θέλουν να αλλάξουν τις γειτονιές τους να συμμετέχουν στις δράσεις που πραγματοποιούμε κάθε εβδομάδα με τη βοήθεια και του Δήμου Καλαμάτας!

Αυτό το Σαββατοκύριακο σας περιμένουμε όλους ! Είμαστε πολλοί και το αποδεικνύουμε κάθε εβδομάδα!

 Καλαμάτα:

  1. Σάββατο 11:00 στην Μαρίνα Καλαμάτας (συνάντηση στο Casa Marina) .
  2. Κυριακή 12:00 , Δυτική παραλία, (συνάντηση στην ονειροπαγίδα (πρώην πολυχώρος) .

 Φορέστε τη μάσκα σας, στείλτε το 6 και σας περιμένουμε , πάντα με προσοχή!

Βάζουμε τα σκουπίδια πίσω εκεί που ανήκουν, στον κάδο τους! Ορμάμε να κάνουμε τις γειτονιές μας τόσο καθαρές που θα προσέχουμε μη γλιστρίσουμε!

Λίγα λόγια για το Save Your Hood:

Τι είναι το Save your hood

Από τα Τουρκοβούνια της Αθήνας και μέσω του Facebook ξεκίνησε κατά την προηγούμενη καραντίνα η δράση του Save Your Hood, με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα και να αλλάξει τον τρόπο σκέψη μας.

Μια ομάδα νέων, λοιπόν, αποφάσισε να αναλάβει εθελοντική δράση και να καθαρίσει την περιοχή. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν κι άλλες δράσεις, ενώ βρήκε μιμητές ανά τη χώρα.

Το όλο εγχείρημα στήθηκε και επικοινωνείται μέσω του Facebook. Εκεί γίνονται γνωστές όλες οι δράσεις, αλλά και οι πρωτοβουλίες του, ενώ πλέον να έχει γιγαντωθεί!

Περισσότερες πληροφορίες – συμμετοχές για τις δράσεις στην Καλαμάτα & στη Μεσσήνη:

Τσώλη Θεοδώρα: email : teotsoli@gmail.com , Κινητό : 6948736063


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας – Κάλεσμα για Εθελοντική Αιμοδοσία όλο τον Μάρτιο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» σε σύμπραξη με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Καλαμάτας καλεί τους πολίτες σε Εθελοντική Αιμοδοσία για όλο τον μήνα Μάρτιο 2021.

Δίνοντας λίγο από το αίμα μας θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα που έδωσαν το αίμα τους για την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην

καμπάνια εθελοντικής αιμοδοσίας πηγαίνοντας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (είσοδος από Αναγνωσταρά & Πανταζοπούλου) όπου καθημερινά και μεταξύ των ωρών 08:00 και 13:30, φιλοξενείται η Αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας αναφέροντας ως καταχώρηση την επωνυμία

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821.

Η πρωτοβουλία πέρα από συμβολική είναι και ουσιαστική καθώς στις συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία το σύστημα υγείας πιέζεται και η ανάγκη για αίμα είναι άμεση και επιτακτική. Τέλος υπενθυμίζεται πως όσοι συμμετάσχουν στην αιμοδοσία πέρα από το καλό που κάνουν στην κοινωνία και την προσωπική υγεία τους, απολαμβάνουν αυτοδίκαια τα προνόμια των εθελοντών αιμοδοτών, ήτοι την κατά προτεραιότητα αιμοληψία γι’ αυτούς και τους οικείους τους σε περίπτωση ανάγκης.

Παράλληλη αιμοδοσία διοργανώνει στις 21 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας στον προαύλιο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου της κοινότητας.

Ας μην ψάχνουμε αλλού για ήρωες. Οι ήρωες μπορεί να είμαστε ΕΜΕΙΣ!


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977  από τον ΟΗΕ, αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας. Η  Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών από τις αρχές του 20ου αιώνα, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ, «Η ισότητα των φύλων είναι μία δύναμη αλλαγής που θα αποβεί προς όφελος όλων». Αιώνες διακρίσεων μεταξύ των φύλων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ισχύος, του οποίου ο αντίκτυπος ήταν και συνεχίζει να είναι παρών στην καθημερινότητα και την κουλτούρα μας. Αυτό μας επηρεάζει όλους σε διάφορα επίπεδα – κοινωνικοοικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό, αποτελώντας φραγμό στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων και απειλών, από τη σημερινή παγκοσμιοποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών, μέχρι τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και την οικοδόμηση ειρηνικών και ασφαλών κοινωνιών. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ουσιαστική ισότητα των γυναικών, όπως η κατάργηση νόμων που επέβαλαν έμφυλες διακρίσεις σε αρκετές χώρες παγκοσμίως, μέχρι την αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών στα σχολεία. Παρά όμως τις παραπάνω σημαντικές προσπάθειες, καθώς και πολλές άλλες, υπολείπονται ακόμα ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή (στοιχεία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών).

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, από το 2013 υποστηρίζει αδιάλειπτα τον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία και τις κάθε είδους διακρίσεις, προωθώντας την ισοτιμία, την ισότητα και την ισονομία ανάμεσα στα φύλα. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι : κοινωνική στήριξη και συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική, παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας, κ.α. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Επιπλέον, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, εξυπηρετεί γεωγραφικά και τον όμορο νομό Λακωνίας.

Το μήνυμα της 8ης Μαρτίου σχετικά με την ανάδειξη του ρόλου των Γυναικών και την καθιέρωση δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ή/και βιασμό. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας είναι παρόν και προτρέπει όλες τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή, να μιλήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια, όταν αυτές νοιώσουν έτοιμες.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ