Connect with us

Γυναίκα & Παιδί

Δαγκωματιές: πώς να σταματήσετε τα παιδιά από το να δαγκώνουν

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δαγκωματιές: πώς να σταματήσετε τα παιδιά από το να δαγκώνουν 1
Κοινοποιησέ το

Δάγκωμα.

Είναι πολύ συνηθισμένο σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως τριών ετών να δαγκώνουν. Τις περισσότερες φορές αντικατοπτρίζει όχι μόνο τα συναισθήματα του μικρού παιδιού, αλλά και την περιορισμένη γλωσσική του έκφραση. Ένα πεντάχρονο μπορεί να πει “Άστο κάτω αυτό. Είναι δικό μου!” ένα μικρότερο όμως παιδί, θα υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του με τα δόντια του.

Γιατί δαγκώνουν τα παιδιά.

Το δάγκωμα είναι ευαίσθητο θέμα για τους γονείς. Μοιάζει τόσο πρωτόγονο και κακότροπο που κάποιοι γονείς το θεωρούν ένδειξη ενός διαταραγμένου παιδιού. Δεν υπάρχει τίποτα που να πετάξει ένα παιδί έξω από τον παιδικό σταθμό ή να το αποκλείσει από ένα πάρτι γενεθλίων τόσο εύκολα όσο το να χαρακτηριστεί ως παιδί που δαγκώνει. Μερικές φορές τα παιδιά δαγκώνουν και όταν είναι ενθουσιασμένα, ξεσηκωμένα, ακόμη και ευτυχισμένα. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά συνήθως δρουν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες.

Στην πραγματικότητα, όταν ένα παιδί δαγκώνει το άλλο, αυτό που δάγκωσε είναι το ίδιο έκπληκτο και αναστατωμένο όσο και αυτό που δαγκώθηκε. Πώς βοηθάμε ένα παιδί που δαγκώνει. Μην καθυστερήσετε ούτε πέντε λεπτά, κουβεντιάστε αμέσως με το παιδί σας όταν δαγκώσει κάποιο άλλο.

Τα νήπια μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα και να δώσουν προσοχή για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κατά συνέπεια χρειάζεται να τους μιλήσετε καθαρά και άμεσα. Να αποφεύγετε γενικότητες του τύπου “να φέρεσαι καλά στην αδελφή σου” – ένα νήπιο μπορεί να μην κάνει τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που λέτε και στο γεγονός ότι τη δαγκώνει.

Δοκιμάστε το εξής:

“Όχι! Μπορούμε να δαγκώνουμε μήλα ή σάντουιτς, αλλά ποτέ δεν δαγκώνουμε ανθρώπους””. Το να ανταποδίδετε τις δαγκωνιές δεν δουλεύει. Το μαθαίνει απλά ότι το δάγκωμα είναι αποδεκτή συμπεριφορά. Δεν θα καταλάβει την επιθετικότητα των γονιών του και το πιθανότερο είναι να φοβηθεί χωρίς να μάθει τίποτα.

Προσαρμογή από το βιβλίο Toddlers and Preschoolers (Νήπια και Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας) του Lawrence Kutner, Ph.D. (Avon, 1994).


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Γυναίκα & Παιδί

Γιατί μαλώνουν τα αδέρφια

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Γιατί μαλώνουν τα αδέρφια 2
Κοινοποιησέ το

Οι διαφωνίες μεταξύ των παιδιών είναι κάτι κοινό. Είναι απλά κομμάτι του να μεγαλώνεις μέσα σε μία οικογένεια. Όταν η διαφωνία ενταθεί και γίνεται επιθετική, τότε έχουμε τσακωμό, ο οποίος ξεκινά συνήθως επειδή τα παιδιά κρίνουν άδικη μία κατάσταση ή επειδή θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους. Μπορεί να βλέπουν κάτι διαφορετικά και ό,τι είναι αστείο για το ένα, να είναι ενοχλητικό για το άλλο.

Οι διαφωνίες και οι καυγάδες όμως αποτελούν ευκαιρίες για το παιδί να εξασκήσει τις κοινωνικές δεξιότητές του. Αν δεν τραυματίζεται κανείς, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να λύνουν προβλήματα και να διαπραγματεύονται. Επίσης σέβονται την ιδιοκτησία και τα δικαιώματα των άλλων.

Όπως είναι αναμενόμενο, κάποια παιδιά τείνουν να μαλώνουν περισσότερο από άλλα. Αυτό οφείλεται στο ταπεραμέντο κάθε παιδιού και γι αυτό κάποια παιδιά θυμώνουν πιο εύκολα αλλά δεν γεννιούνται με την ικανότητα της διαπραγμάτευσης. Είναι σημαντικό να θέτετε δίκαιους κανόνες και να καθοδηγείτε τα παιδιά σας στο πώς να επικοινωνούν. Εσείς είστε το πρότυπό του και από εσάς μαθαίνει πώς να συνεργάζεται, να παραμένει ψύχραιμο, να μην αντιδρά ακατάλληλα και να ακούει την οπτική των άλλων.

Συγκρούσεις σε παιδιά κάτω των 2 ετών: τείνουν να τσακώνονται για παιχνίδια και όταν κάποιος τους τα παίρνει, δυσκολεύονται με το να περιμένουν τη σειρά τους και δεν κατανοούν γιατί πρέπει να ακολουθούν οδηγίες. Τα παιδιά 3-4 ετών μαθαίνουν σιγά σιγά αλλά θέλουν συνεχή υπενθύμιση, τα παιδιά που ξεκινούν το σχολείο θέλουν ενθάρρυνση ενώ οι προέφηβοι γίνονται πιο κοινωνικοί και ανήκουν σε κάποια κοινωνική ομάδα.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Οι μπαμπάδες προτιμούν τους γιους

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οι μπαμπάδες προτιμούν τους γιους 3
Κοινοποιησέ το

Υπάρχει μια αντίληψη πως οι μητέρες έχουν περισσότερη αδυναμία στους γιους και οι μπαμπάδες λιώνουν για τις κόρες τους. Κι όμως! Δεν είναι ακριβώς έτσι. Έρευνα Φιλανδών επιστημόνων δείχνει πως αν και οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν διάκριση στην αγάπη για τα παιδιά τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τούρκου στην Φινλανδία έκαναν τις σχετικές μελέτες κι έβγαλαν τα συμπεράσματα τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ρόμπερτ Λυντς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες έβλεπαν περισσότερο τα κορίτσια ως «καλά» και επένδυαν περισσότερα χρήματα σε αυτά, ενώ οι άντρες έβλεπαν με τον ίδιο τρόπο τους γιους του.

Σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι έρευνες, «οι άνθρωποι μπορεί να μιλούν για τις προτιμήσεις τους, αλλά δεν ξέρουν πάντα και μπορεί να ψεύδονται ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό».
Κι ενώ δεν πειράζει για τα παιδιά να περνούν ξεχωριστά χρόνο με το γονέα του ίδιου φύλου, δεν είναι και τόσο δίκαιο για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεική οικογένεια, με το γονέα του αντίθετου φύλου.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 4
Κοινοποιησέ το

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση…

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Η έκθεση της UNICEF για το 2019

Περισσότερα χρόνια και πιο υγιείς ζωές ζουν τα παιδιά στον κόσμο, αλλά σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της 30ης επετείου στις 20 Νοεμβρίου από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNICEF αναφέρει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.

Η επικεφαλής της UNICEF Χενριέτα Φορ υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «έχουν σημειωθεί εντυπωσιακές πρόοδοι για τα παιδιά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες», ωστόσο «εξακολουθούν να συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και πιο ευάλωτων» από αυτά.

«Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (μπούλινγκ)», προσθέτει η Φορ.

Όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 1989, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά περίπου 60%. Επίσης περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό σχολείο, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, και τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.

Ωστόσο η UNICEF επισημαίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι ισότιμη, καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών των πιο φτωχών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί από τα παιδιά των πλουσιότερων οικογενειών.

Επίσης μόνον τα μισά από τα φτωχά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τα παιδιά και προσθέτει ότι ορισμένα κορίτσια διατρέχουν τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαναγκαστούν να παντρευτούν από ό,τι το 1989.

Επιπλέον τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την UNICEF.

Πηγή: sansimera.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ