πρέπει να δεις
Covid‑19 μετάλλαξη Δέλτα: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα μέσα σε μια εβδομάδα
Ανέβηκε
5 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Στα 29 τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα μέχρι και τις 16 Ιουνίου – Τα 19 στην Κρήτη
Ανησυχία από τους επιστήμονες
Τη γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021, ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 326 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 305 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 3 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) και 18 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), την ινδική μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία αριθμεί συνολικά 29 κρούσματα μέχρι και τις 16 Ιουνίου. Σημειώνεται πως τα 15 από τα 18 στελέχη, που εντοπίστηκαν το διάστημα 11 Μαΐου – 16 Ιουνίου, αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος).
Εκ των 155 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση και τα 155 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 18.356 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 16.000 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 1.638 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 16.000 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι το Β.1.1.7 (βρετανική μετάλλαξη – Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 77,69%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K)
με ποσοστό 8,89% και το B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) με ποσοστό 0,28%. Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9 μέχρι και την εβδομάδα 22, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 23-24.

Από τα 1.638 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 1.478 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 23,44% αφορούν στο στέλεχος Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 62,39% στο B.1.1.318 (Variant E484K), 3,30% στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02), 0,79% αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02) και 0,31% στο C.36.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 117 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 104 αφορούν στο B.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 4 στο B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02), 3 στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο B.1.617.1 (VUI-21APR-01) και 1 στο B.1.525 (Variant VUI-202102/03).
Σημειώνεται πως έχουν ήδη καταγραφεί από τις προηγούμενες εβδομάδες και δυο στελέχη της βραζιλιάνικης μετάλλαξης (P.1.2).
Καθηγητής Ιολογίας στο Πανεστήμιο Κρήτης: Επικίνδυνο και εξαιρετικά μεταδοτικό το στέλεχος Δέλτα
Το στέλεχος Δέλτα της Covid-19 έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 19 τέτοια κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι απόλυτος και όχι ενδεικτικός, καθώς στο εργαστήριο ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξετάζεται πια το σύνολο των κρουσμάτων για όλες τις μεταλλάξεις.
Αυτό ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: «Ο μηχανισμός που υπάρχει στο εργαστήριό μας, επιτρέπει τον καθολικό έλεγχο των κρουσμάτων και στέλνουμε στο Κέντρο Γονιδιωματικής Επιτήρησης μόνο όσα κρούσματα πληρούν κάποια κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κρήτη έχει περισσότερα κρούσματα, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός. Ίσα ίσα η Κρήτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για την υπόλοιπη Ελλάδα».
Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε. «Είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «και δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό». Ο κ. Ζαφειρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Το καλύτερο θα ήταν να κλείναμε τα σύνορα και να μην δεχόμαστε τουρίστες», συμπληρώνει, «όμως αφού αυτό δεν είναι εφικτό είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρχει καθολικός και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην γίνονται τεστ σε ασυμπτωματικούς τουρίστες, οι οποίοι όμως είναι φορείς του μεταλλαγμένου στελέχους και το φέρνουν στη χώρα».


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ όλα τα ματς της 9ης αγωνιστικής των πλέι οφ
-
Ειδική ή κανονική άδεια για νόσηση από κορονοϊό: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-
Άνοιξε το emvolio.gov.gr: Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο
-
Σύνδρομο post – covid σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 0-17 ετών
-
Αναζοπυρώθηκαν οι παγκόσμιες ανισότητες εν μέσω της πανδημίας. Πού οφείλεται αυτή η εξέλιξη;
-
Έκλεισε η ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ λόγω μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στο Ηράκλειο
-
Επιστράτευση γιατρών: «Εννέα μήνες μετά δεν έχουμε ακόμα πληρωθεί»
-
Ο αιφνίδιος θάνατος του φοιτητή Θανάση Ζέρβα στη Σίφνο εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο
-
86 οι νοσηλείες covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι την Δευτέρα 11 Ιουλίου
-
Καλαμάτα: Ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με Σύνδρομο Μακροχρόνιου (Long) Covid
-
Παράταση δηλώσεων ζητά ο Περικλης Μαντάς για λογιστές που νοσούν από COVID-19
-
Τα σημεία που θα γίνοvται δωρεάν rapid test στη Μεσσηνία από 20/02/2022
-
Στο νοσοκομείο ο Προκόπης Παυλόπουλος για παρακολούθηση ‑ Νοσεί με covid‑19
-
Τρίτη δόση εμβολίου για ευπαθείς ομάδες από Σεπτέμβρη
-
Δέκα φορές λιγότερο θανατηφόρα η μετάλλαξη Δέλτα
-
H μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και από τους εμβολιασμένους
-
Ανοίγει τον Αύγουστο η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών
-
Κορωνοϊός: 1.834 νέα κρούσματα, 15 στη Μεσσηνία
-
COVID-19: 1.997 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 23 στη Μεσσηνία
-
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων στην Καλαμάτα
-
Θετική στον Covid19, νοσηλεύτρια των ΚΟμΥ Μεσσηνίας
-
Παχυσαρκία, ένας σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19
-
Η βασανιστική σεξουαλική παρενέργεια του COVID-19 στους άνδρες
-
Το αιχμηρό σκίτσο του Αρκά για τον κορωνοϊό και τη βλακεία [εικόνα]
-
54 τεστ για covid-19 πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο Μεσσήνης
-
Άγγελος Χρονάς: Στο πλευρό των Νοσοκομείων Μεσσηνίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου
-
Aegean: Αναγνωρίζεται από τη Skytrax ως από τις κορυφαίες παγκοσμίως για τα μέτρα υγιεινής
-
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννη – Έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό
-
Covid-19: Πριν τα Χριστούγεννα έτοιμο το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech
-
Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας με Παναγιώτη Χαλβατσιώτη στον τομέα πρόληψης και ενημέρωσης του Covid-19
Πρόσφατα Άρθρα

Άνοιξε το εστιατόριο «Ρούτσης» Θάλασσα, θέα και καλό φαγητό στην παραλία της Καλαμάτας

13ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Η Μεσσήνη στο επίκεντρο της νεανικής δημιουργίας

Αγαπάτε την Ελλάδα; Απόδειξη!

Elysian Luxury Hotel: Το 5άστερο της Καλαμάτας που γεννήθηκε από μνήμες και αλλάζει τον χάρτη της φιλοξενίας

4 φορές ισόβια στον πρώην αστυνομικό της Βουλής για τους βιασμούς των παιδιών και της γυναίκας του
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΗ εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
-
Επιχειρήσεις2 ημέρες πρινElysian Luxury Hotel: Το 5άστερο της Καλαμάτας που γεννήθηκε από μνήμες και αλλάζει τον χάρτη της φιλοξενίας
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΚαλαμάτα: Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Η πόλη μου» από τη ΦΟΚΑΛ
-
Αθλητικά2 ημέρες πρινΣημαντική επίσκεψη της ΕΠΟ στο γήπεδο του Μεσσηνιακού – Στο επίκεντρο το πρόγραμμα «Αναγέννηση»
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΠλήθος πιστών στον Εσπερινό της Ζωοδόχου Πηγής στην Σγράπα Μεσσηνίας
-
Αθλητικά2 ημέρες πρινΤην 3η Θέση Κατέκτησε η Κοσμοπούλου του Μεσσηνιακού στον Άγιο Κοσμά
-
Επιχειρήσεις4 ώρες πρινΆνοιξε το εστιατόριο «Ρούτσης» Θάλασσα, θέα και καλό φαγητό στην παραλία της Καλαμάτας
-
Αστυνομικό δελτίο2 ημέρες πρινΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη













