Connect with us

Events

Χριστουγεννιάτικη ευρωαγορά 2018 των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Χριστουγεννιάτικη ευρωαγορά 2018 των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα 3
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά των Παιδικών Χωριών SOS θα πραγματοποιηθεί από 7 μέχρι 10 Δεκεμβρίου (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από τις  9:00 – 14:00 & 17:00 – 21:30

Θα βρείτε όμορφα Χριστουγεννιάτικα Στολίδια και από το Εργαστήριο Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας χειροποίητες Χριστουγεννιάτικες συνθέσεις. Από τους σπουδαίους εθελοντές γλυκίσματα, ωραία διακοσμητικά αντικείμενα καθώς και χειροποίητα πλεκτά από την αγαπημένα ομάδα Stitch and Bitch, για να στολίσετε το σπίτι σας ή να δωρήσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

Χριστουγεννιάτικη ευρωαγορά 2018 των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα 4


Κοινοποιησέ το

Events

Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου  2020, στις 12 το μεσημέρι, θα εγκαινιαστεί η σπουδαία  έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής με πολύτιμα έργα των Γύζη, Ιακωβίδη, Λύτρα,  Βολανάκη, Γαλάνη, Παρθένη, Μαλέα, Κόντογλου, Μπουζιάνη,  Τσαρούχη,  Σπυρόπουλου, Εγγονόπουλου, Διαμαντόπουλου, Τσίγκου, Μυταρά, Σόρογκα, Ξενάκη,  και άλλων, αποκαλύπτει τη μοναδικότητα της συλλογής των Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, και οι οποίοι έθεσαν ως σκοπό της ζωής τους την ανιδιοτελή προσφορά στη στερέωση της παιδείας και την προβολή του πολιτισμού μας, με τη δημιουργία του ομώνυμου ιδρύματός τους.

Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.«Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου», όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, «αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης, που έγινε με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.[…] Τον Δεκέμβριο του 1999, το Τελλόγλειο Ίδρυμα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στο εντυπωσιακό του κτίριο, με θαυμάσια θέα στον Θερμαϊκό, στις παρυφές της Πανεπιστημιούπολης, όπου ανήκει χωροταξικά και ουσιαστικά. Ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο, το Τελλόγλειο Ίδρυμα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δημιουργική πρόκληση: να συνδέσει την έρευνα, την εκπαίδευση, την τέχνη, τον πολιτισμό, την επιστήμη με το παιδί, τον σπουδαστή, τον εργαζόμενο, την τρίτη ηλικία, τις ειδικές κοινωνικές ομάδες.[…]»

Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστούν οι πολύτιμοι πίνακες κορυφαίων και διακεκριμένων ζωγράφων, από τον 19ο έως τον 21ο αι. Ο πυρήνας της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος περιλαμβάνει έργα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, σημαντικών ανανεωτών της νεοελληνικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα, μεγάλων εκπροσώπων της Γενιάς του ’30, καλλιτεχνών της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού, έως εκείνων που ακολούθησαν νεωτεριστικά ρεύματα και τάσεις της σύγχρονης τέχνης.

Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.Ο Τάκης Μαυρωτάς, επιμελητής της έκθεσης, τονίζει στον πολυσέλιδο κατάλογο «Συλλογές Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Νεοελληνική Τέχνη: Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική», εκδ. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.: «Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μετά από τον επίμονο τριανταπεντάχρονο αγώνα της Αλίκης Τέλλογλου, εδραιώνεται στην Ελλάδα ως το μοναδικό Ίδρυμα, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου σε Πανεπιστήμιο και διακρίνεται για το μέτρο, τον αισθησιασμό και το βάθος του, ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσει στην τέχνη της εποχής μας. […] Η Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος, από τη ματιά της Αλίκης Τέλλογλου έως της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, μπορεί να προσεγγιστεί λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν μας τη συγκίνηση και την ευθύνη, που τους έχει προκαλέσει η τέχνη, αφού τα πολυάριθμα επιλεγμένα έργα διακρίνονται για την ευαισθησία και τη σαφήνεια τους, ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσουν στην τέχνη της εποχής μας, με τις ευρηματικές και αυθόρμητες διατυπώσεις. Και οι δυο τους, αδιαπραγμάτευτα παθιασμένες απέναντι σε καθετί ωραίο, ξεπερνούν το επίπεδο της γοητείας για να αγγίξουν την ελευθερία και την ουσία της τέχνης, αφού σε όλη τους τη ζωή υποστηρίζουν με σθένος την άποψη ότι η τέχνη πάντα ξυπνά τη φαντασία. Οι Τέλλογλου, με το γόνιμο και μόνιμο έργο τους, έχεις την αίσθηση ότι πάλεψαν με το θάνατο, απόκτημα της μοίρας και του χρόνου, κερδίζοντας την ελευθερία του εκλεπτυσμένου πνεύματος και την ελπίδα, ότι συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο να προβάλλουν, καθετί που αξίζει να αναμετρηθεί με την αιωνιότητα και τον λεπτεπίλεπτο καθρέφτη της πραγματικότητας, μιας καθαρής πραγματικότητας, την οποία όλοι μπορούν να αισθανθούν, αφού εκφράζει μια ουσιαστική πτυχή της ανθρωπότητας, αφήνοντάς μας τις συλλογές τους, που αντανακλούν το πνεύμα της μεγάλης τους προσφοράς στο έθνος.»

Την έκθεση παρουσιάζει ο Εικαστικός Τομέας της K.E. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας

Καλλιτεχνικός   διευθυντής  Εικαστικού Τομέα: Παναγιώτης  Λαμπρινίδης

Επιμέλεια  έκθεσης: Τάκης  Μαυρωτάς

Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 25 Οκτωβρίου 2020


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

Ευκλης Καλαμάτας: Παρουσίαση ταξιδιωτικού οδηγού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τίνας Κουτσουμπού " Η Καλαμάτα στην τσέπη
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Το Σάββατο το απόγευμα 12 Σεπτεμβρίου 2020, στα γραφεία του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής”, τέρμα Αριστομένους 56, αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε., στις 6:00 μ.μ. οι πεζοπόροι, οι ορειβάτες και οι φίλοι του ”Ευκλή”, θα γνωρίσουν τον τουριστικό οδηγό της συγγραφέως Τίνας Κουτσουμπού ” Η Καλαμάτα στην τσέπη “.
   ”Η Καλαμάτα στην τσέπη” είναι ένας πλοηγός όπως χαρακτηριστικά αρέσει να προσφωνεί η Τίνα Κουτσουμπού, που σε ταξιδεύει στην πόλη που παραμένει ενδιαφέρουσα όλο το χρόνο με το γραφικό ιστορικό κέντρο, τα νεοκλασικά της κτίρια, τις ποικίλες εκδηλώσεις θρησκευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού τουρισμού και φυσιολατρικών εξορμήσεων στα πέριξ.
   Ο Ευκλής μας προσκαλεί στα γραφεία του, για να γνωρίσουμε ένα ιδιαίτερα χρηστικό βιβλίο για την Καλαμάτα, που κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.

Η Καλαμάτα στην τσέπη


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ στα ιστορικά σχολεία της Καλαμάτας

Avatar

Ανέβηκε

στις

από

ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ στα ιστορικά σχολεία της Καλαμάτας 11
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ήδη από τους νεότερους χρόνους λειτουργούσαν δημοτικά σχολεία αρρένων και θηλέων,το <<Ελληνικό Σχολείο>> ή Σχολαρχείο (1835) και το 1861 το πρώτο γυμνάσιο της πόλης και του νομού. Παράλληλα αναπτύχθηκε και η η ιδιωτική εκπαίδευση. Από τα τέλη του 1860 είχε ιδρυθεί το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης, για να ακολουθήσουν το 1871 άλλα δύο και στη συνέχεια η Σχολή Απόρων Παίδων, το Παρθεναγωγείο και τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αι. το Αρσάκειο Αστικό Σχολείο.
ιστορικά σχολεία της Καλαμάτας
Η Ομάδα πάμε βόλτα οργανώνει περίπατο την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι ιστορικά σχολεία της πόλης μας όπως το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων, το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων, το Ελληνικό Σχολείο Αρρένων, το Γυμνάσιο Αρρένων, το Οικονομικό Γυμνάσιο, το Αρσάκειο, το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο, το A’ Δημοτικό σχολείο, το 4ο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο Θηλέων και όποιο άλλο μας θυμίσετε και προτείνετε.
ιστορικά σχολεία της Καλαμάτας
Διαδρομή :
– Mονή Καλογραιών
– Γωνία οδων Φάριος και Αλαγονίας
– Αλεξανδράκειο Γηροκομείο
– Δημοτικό Ωδείο
– Κορφιωτάκειο κτήριο
– Οδός Κουμουνδουράκη (πλ. Φραγκόλιμνας)
– Αρτέμιδος και Λαιϊκων
– Πλατεία Ταξιαρχών
 
(Η διαδρομή θα προσαρμοστεί με τις προτάσεις σας. Σίγουρα ξεχάσαμε πολλά)
 
Φέρτε μαζί σας θύμησες ή φωτογραφίες αν υπάρχουν.
 
Θα είναι πολύτιμη συμβολή στον περίπατο η παρουσία παλιών Καλαματιανών.
 
Σημείο συνάντησης : H γυναικεία μονή Αγίου Κωνσταντίνου στις 7.30μμ
 
Πληροφορίες για συνεννόηση, παρατηρήσεις, ελλείψεις κτλ στο 6936-518550


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ