Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Χανιά: Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο ‑ κολαστήριο

Ανέβηκε

στις

Χανιά: Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο ‑ κολαστήριο 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Σήμερα, Σάββατο (12/2) αναμένεται να απολογηθούν οι επτά συλληφθέντες για την ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, που σύμφωνα με ανατριχιαστικές μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είχε μετατραπεί σε κολαστήριο.

Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, τέσσερεις από αυτούς και σήμερα οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή σήμερα.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής.

Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις

Συνεχείς είναι οι αποκρουστικές αποκαλύψεις για την υπόθεση του γηροκομείο των Χανιών. Η δικογραφία των 12.000 σελίδων, οι μαρτυρίες των ηλικιωμένων αλλά και των συγγενών των θυμάτων καθώς και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν τη φρίκη που ζούσαν καθημερινά οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι μέσα στο ίδρυμα – «κολαστήριο».

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί περιγράφονται λεπτομερώς οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, οι οποίοι σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σιτίζονταν ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ οι υπεύθυνοι τους χορηγούσαν ακόμα και ψυχοφάρμακα για να τους κρατούν σε καταστολή και τους έδεναν σε κρεβάτια και αναπηρικά αμαξίδια. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονίες από πρόθεση που τελέστηκαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Το βαρύ κατηγορητήριο

Η λέξη κακοποίηση είναι πολύ μικρή για να περιγράψει τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι μέσα στο γηροκομείο των Χανιών και περισσότερο η έλλειψη σίτισης που συνέβαινε καθημερινά θυμίζει βασανισμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το γηροκομείο:

  • παρέλειπε να χορηγεί την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της Μ.Φ.Η., δεδομένου του ότι, η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι α] η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη την χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών
  • οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κ.λ.π.),
  • η χορήγηση φρούτων, γλυκισμάτων ή ψωμιού γινόταν σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα τεμαχίων του εκάστοτε αντικειμένου (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί),
  • η χορήγησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γάλακτος, γινόταν με αραίωση αυτού με νερό,
  • υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων τροφών, π.χ. εντόσθια ζώων, τα οποία παρέχονταν δωρεάν στην Μ.Φ.Η. από επιχειρηματίες του είδους,
  • η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής, λόγω ελλείψεως χρόνου (δύο με τρεις κουταλιές αλεσμένη τροφή) και προσωπικού, ενώ επιπλέον 1ον] παρέλειπε να παρέχει τη δέουσα ενυδάτωση στους φιλοξενούμενούς της ως άνω Μ.Φ. ηλικιωμένους, αφού η χορήγησης υγρών στους ηλικιωμένους ήταν ελλιπής και επικίνδυνη για την υγεία τους.

Την ίδια ώρα εικόνες και μαρτυρίες που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους έρχονται στη δημοσιότητα για το γηροκομείο – κολαστήριο στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα πιστοποιούνται από οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και το οποίο περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία. Μία τέτοια φωτογραφία αποκάλυψε στο μεσημβρινό δελτίο του OPEN η Μίνα Καραμήτρου, στην οποία απεικονίζεται ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είναι εντελώς αποστεωμένη πάνω σε ένα κρεβάτι.

Έκρυβαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα

Η χωρητικότητα του συγκεκριμένου γηροκομείου ήταν μόλις για 16 άτομα ωστόσο στην πραγματικότητα υπήρχαν πάνω από 50 και κάθε φορά που γινόταν έφοδος για να γίνει έλεγχος στο γηροκομείο έβγαζαν τους ηλικιωμένους γέροντες στην ταράτσα και με γυψοσανίδες έκλειναν τους χώρους για να μην τους βρίσκουν στον έλεγχο.

 

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ