Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Αθανασόπουλος: Επιστολή στον Βορίδη για τον περιορισμό των εισαγωγών πατάτας

Kalamata Times

Published

on

Αθανασόπουλος: Επιστολή στον Βορίδη για τον περιορισμό των εισαγωγών πατάτας 1

Μεσσήνης αίτημα για περιορισμό των εισαγωγών πατάτας

Τη μέριμνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των εισαγωγών πατάτας από τρίτες χώρες, προκειμένου να διατεθεί ομαλά στην αγορά η ντόπια εαρινή πατάτα, ζητά με επιστολή που απέστειλε προ διημέρου στον Υπουργό Μάκη Βορίδη, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, των ειδικών συνθηκών της οικονομίας και τις αρνητικές επιδράσεις τους σε  παραγωγούς και εμπόρους, οι ενέργειες του Υπουργείου πρέπει να είναι άμεσες, διότι σε λίγες μέρες ξεκινάει η συγκομιδή στην περιοχή μας.

Το κείμενο της επιστολής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα με την πανδημία του κορωνοϊού και την παραμονή στο σπίτι μεγάλου ποσοστού εργαζομένων από όλους τους τομείς του Δημοσίου, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Πασιφανής είναι η ανησυχία των καταναλωτών για τον ανεφοδιασμό της αγοράς αλλά και των παραγωγών για τις επιδράσεις αυτής της κατάστασης στον τομέα της συγκομιδής. Ήδη αυτή την περίοδο στην περιοχή μας, οι αγρότες προετοιμάζονται για τη συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Οι παρούσες συνθήκες έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους τους για τις αθρόες εισαγωγές πατάτας στη χώρα μας από τρίτες χώρες, ακόμα και τις ημέρες συγκομιδής της εγχώριας παραγωγής.

Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Μεσσήνης με την παρουσία παραγωγών, αγροτοσυνεταιριστών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, εκτέθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες τους  για τη διάθεση της φετινής παραγωγής πατάτας. Να σημειωθεί ότι αν και η παραγωγή αναμένεται να είναι άριστης ποιότητας, δεν θα μπορέσει να διατεθεί στην αγορά, αφού τεράστιες ποσότητες εισαγόμενης πατάτας -κυρίως από την Αίγυπτο- θα την έχουν κατακλύσει πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Οι εισαγωγές περισσότερων ποσοτήτων πατάτας από όσες έχουν προγραμματιστεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει -λόγω και των ειδικών συνθηκών μείωσης της κατανάλωσης- να μείνει στα αζήτητα η εγχώρια παραγωγή, γεγονός που θα σημάνει ολική οικονομική καταστροφή των πατατοπαραγωγών και πρόβλημα επιβίωσής τους.

Θεωρούμε αυτοδίκαιο το αίτημά μας να ενσκήψετε σε αυτό το ζήτημα και με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να διακόψετε τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες κατά το διάστημα της εγχώριας συγκομιδής, λόγω των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών που διανύουμε, ή έστω να τις περιορίσετε στο ελάχιστο.

Θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τα ελληνικά προϊόντα και για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο τα εξής:
– Διακοπή των εισαγωγών πατάτας ή μείωση στο ελάχιστο, την περίοδο που ξεκινάει η εγχώρια συγκομιδή.
– Εντατικοποίηση των ελέγχων όχι μόνο στα σημεία εισόδου των εισαγωγών αλλά και στην κεντρική διάθεση και στα επιμέρους σημεία πώλησης, τόσο για τις ποσότητες εισαγωγής όσο και για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και παθογόνων καραντίνας.
– Λήψη μέτρων για αποφυγή ελληνοποιήσεων του προϊόντος.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο οι αθρόες εισαγωγές πατάτας και οι ελληνοποιήσεις του προϊόντος δυσχεραίνουν τη διάθεση της ντόπιας εσοδείας. Η φετινή κατάρρευση της οικονομίας, λόγω του ιδιότυπου πολέμου του κορωνοϊού, επιβάλλει ειδική μέριμνα για την προστασία της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής.

Λαμβάνοντας υπόψη, όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε επιτακτική και άμεση τη λήψη έκτακτων αυστηρών μέτρων από το Υπουργείο σας».

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Συνάντηση στην Π.Ε. Μεσσηνίας για την προώθηση των μονοπατιών του Δήμου Οιχαλίας

Kalamata Times

Published

on

Συνάντηση στην Π.Ε. Μεσσηνίας για την προώθηση των μονοπατιών του Δήμου Οιχαλίας 10

Προώθηση μονοπατιών Δήμου Οιχαλίας

Η προώθηση της δημιουργίας δικτύου μονοπατιών στον Δήμο Οιχαλίας αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 3 Ιουνίου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και εκπροσώπων του εν λόγω δήμου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Στ. Αναστασόπουλος ενημερώθηκε σχετικά με την ύπαρξη παλαιότερης μελέτης ανάδειξης περιπατητικών διαδρομών στην περιοχή της Ανδανίας,

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης χαιρέτισε την προσπάθεια του δήμου και δεσμεύθηκε ότι θα ασχοληθεί περαιτέρω με την πρόταση αυτή, διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλάνο προκειμένου να διασφαλίζεται η διασύνδεση περιοχών ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Παρευρέθηκαν, εκ μέρους του Δήμου Οιχαλίας στη χθεσινή συνάντηση, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Σοφιανός Γυπατίδης και ο ειδικός συνεργάτης Γιώργος Μαλαπέρδας, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος του Ορειβατικού Συλλόγου Θύμιος Αλεξόπουλος.

Continue Reading

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Προτάσεις για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων μετά την Υγειονομική κρίση του COVID – 19

Kalamata Times

Published

on

Προτάσεις για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων μετά την Υγειονομική κρίση του COVID – 19 11

ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας

Το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε με μηδενικά έσοδα. Έχουν συσσωρευτή  στις επιχειρήσεις μας τεράστια προβλήματα (απλήρωτοι λογαριασμοί προς κάθε κατεύθυνση). Οι εισπρακτικές εταιρίες δεν σταμάτησαν να ενοχλούν δηλαδή (ΔΕΗ,Τράπεζες κτλ). Η Επόμενη μέρα της πανδημίας μας βρίσκει μπροστά σε νέες περιπέτειες, εφόσον μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ήρθε και αυτό και κούμπωσε στην καταστροφή της επιχειρηματικότητας.

Μπορεί τα 800 ευρώ να έδωσαν μία μικρή ανάσα, αλλά δεν τα έλαβαν όλοι οι κλάδοι και δεν καλύπτουν τα έξοδα των οικογενειών μας και των επιχειρήσεών μας. Και τώρα έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά του 2019 όταν δεν έχει αλλάξει τίποτα στην φορολογία και οι τράπεζες μας περιμένουν στην γωνία.

Αν ήταν δυνατόν και από εχθές να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για όλους τους επαγγελματίες.

Για τους λόγους αυτούς  Ζητούμε:

– Άμεση χρηματοδότηση σε όλες τις επιχειρήσεις 20.000 ευρώ  ΕΦΑΠΑΞ χωρίς προϋποθέσεις, (δηλαδή φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες), για 5 χρόνια άτοκα.

–  Άμεση επανένταξη αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και προσαυξημένο 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος,  μηδενική καταβολή ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο.

– Κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

– Να μην καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις, χωρίς απώλεια συνταξιοδότησης.

– Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων σε όλες τις τράπεζες, για όλους, χωρίς προϋποθέσεις μέχρι τις 31/12/2020.

Η αναστολή να αφορά το σύνολο των ωφειλωμμένων ποσών, κεφαλαίων και τόκων.

– Αναστολή ρυθμίσεων προς τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ έως τις 31/12/2020.

– Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και δέσμευσης λογαριασμών.

– Κατάργηση των δημοτικών τελών έως 31/12/2020.

-Απαλλαγή ενοικίου σε όσους μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις με κρατική απόφαση.

– Επέκταση τραπεζοκαθισμάτων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

– Να δοθεί παράταση στον νόμο Κατσέλη με ευνοϊκούς όρους.

– Να δοθεί παράταση στην απόσυρση των ταμειακών μηχανών μέχρι 31/03/2021.

-Να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ και στους υπόλοιπους επαγγελματίες που δεν τα έλαβαν ΆΜΕΣΑ.

-Να καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε όλους τους επαγγελματίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

Continue Reading

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλή

Kalamata Times

Published

on

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλή 12

Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλή

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του τ. Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και τ. Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή. Μιας σημαντικής προσωπικότητας της επιμελητηριακής κοινότητας και της αυτοδιοίκησης, ενός επιτυχημένου και δραστήριου Ανθρώπου, ο οποίος απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον επιχειρηματικό κόσμο της Αρκαδίας και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Η συμβολή του στην προώθηση και τον εκσυγχρονισμό θεμάτων και διαδικασιών που άπτονται στην επιχειρηματική κοινότητα, υπήρξε καθοριστική. Ως έγκριτος οικονομολόγος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας τίμησε με τη παρουσία και τη δράση του το Θεσμό.

Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, αναγνωρίζοντας ότι η προσφορά του δεν πρόκειται να λησμονηθεί.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ