Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Αντωνία Μπούζα: Ο Δήμος Μεσσήνης έχει σπουδαίες προοπτικές – Προτάσεις ανάπτυξης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αντωνία Μπούζα: Ο Δήμος Μεσσήνης έχει σπουδαίες προοπτικές - Προτάσεις ανάπτυξης 1

Αντωνία Μπούζα – Δήμος Μεσσήνης

Με  αιτία την μακροχρόνια στασιμότητα παρά κάποιες ενδιαφέρουσες προσπάθειες και αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, στο Πολυλίμνιο του Δήμου Μεσσήνης, θεωρώ επιβεβλημένο να καταθέσω ευθαρσώς κάποιες προτάσεις μου, προκειμένου η συμπρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας , η πόλη της Μεσσήνης,  αλλά και ολόκληρος ο Δήμος με τα σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, να κινηθεί δυναμικά, προκειμένου να ξεπεράσει παθογένειες ετών. Επιβάλλεται οι όποιες ενέργειες γίνονται, να έχουν στόχο να συγκρατήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να εκμεταλλευτούν όσα πλεονεκτήματα έχει η περιοχή με τη μεγάλη πρωτογενή παραγωγή και την τουριστική προοπτική. Την απουσία δε, από την επίσκεψη-αυτοψία στο Πολυλίμνιο εκπροσώπων του Δήμου Μεσσήνης , τη θεωρώ αντιθεσμική συμπεριφορά από πλευράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στην αυτοδιοίκηση ο κάθε θεσμός έχει το δικό του ρόλο, ρόλο περιγραφόμενο επακριβώς στη Νομοθεσία. Πατερούληδες, με άδηλες προθέσεις, δεν έχει ανάγκη ο τόπος.

Επίσης επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, πως εμείς οι αυτοδιοικητικοί,  είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε την κοινωνία και να κυριαρχεί στις δράσεις μας μόνο το συμφέρον του τόπου μας και καμία άλλη συντεχνιακή-κομματική-προσωπική λογική.

Ο Δήμος Μεσσήνης με τις σπουδαίες προοπτικές, δυστυχώς μέχρι σήμερα παρά τις πρωτοβουλίες κάποιων αυτοδιοικητικών που πέρασαν από το τιμόνι του, συνεχίζει να έχει πολλές ανάγκες και να παρουσιάζει υστερήσεις. Μαραζώνει κυρίως η πόλη της Μεσσήνης, ένας αστικός τόπος, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερες προοπτικές.

Οι δημόσιες υποδομές στην πόλη προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της εποχής, χρειάζονται επανασχεδιασμό, ενώ στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μεσσήνης, απαιτούμενη είναι η επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών κατευθύνσεων. Κυκλοφοριακό κομφούζιο και αναπλάσεις στην πόλη που δεν ολοκληρώθηκαν, παραμένοντας 8 μήνες τώρα ημιτελείς, υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της και δίνεται μία εικόνα παραμέλησης κι εγκατάλειψης.

Α.   Καίτοι αγροτικός Δήμος, βλέπουμε στην παραγωγή ελαιολάδου, σταφίδας, πατάτας, οίνου και σύκου που έχουν στην ευρύτερη περιοχή μεγάλη δυναμική, να διογκώνονται τα προβλήματα που αφορούν κυρίως τη διάθεση των προϊόντων, την χαμηλή  τιμή πώλησης και την έλλειψη μέχρι σήμερα, ενός κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού των  έργων αναδιάρθρωσης, ανανέωσης των καλλιεργειών και χρηματοδότησης αρδευτικών δικτύων, με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, ιδιαίτερα φέτος και μέσα στην πολύπλευρη κρίση, καταστράφηκαν οικονομικά από τις χαμηλές τιμές.

Η σκέψη για  δημιουργία ειδικών δομών και ανάληψης θεσμικών πρωτοβουλιών όπου θα κυριαρχεί ο πρωτογενής τομέας με ενεργό εμπλοκή και του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να υπάρχει επίσημη, σταθερή και διαρκής ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις σε διάφορες καλλιέργειες, βελτίωση υπαρχόντων, προτάσεις για απαλοιφή παθογενειών στη διάθεση των προϊόντων κ.α., ίσως πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα της νέας δημοτικής αρχής, που πρέπει να πάρει στα χέρια της τη στήριξη των παραγωγών.

Β.  Ο τομέας του τουρισμού, που φέτος πλήττεται απόλυτα από την πανδημία του covid19, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, μπορεί να ενισχύσει  την επιδιωκόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας και των θέσεων εργασίας στον τόπο.

Άλλωστε οι υπάρχουσες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σε συνδυασμό με τα πολλά μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενταγμένα στην πανέμορφη φύση, είναι τα εχέγγυα για την περαιτέρω ανοδική πορεία του τόπου, μόλις κοπάσει η αναταραχή από τον covid19.

Η ανάπτυξη κάποιων υποβοηθητικών υποδομών της τουριστικής ανάπτυξης, θα ήταν θετικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, όπως π.χ. ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμων μέχρι τη Μπούκα Μεσσήνης, ή στην περιοχή του Πεταλιδίου, η αξιοποίηση του αναξιοποίητου κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή Φάρος Πεταλιδίου και αναγκαίες παρεμβάσεις στην τοπική κοινότητα Αίπειας.

Γ.  Επαναφέρω έχοντας γνώση της σπουδαίας προοπτικής ανάπτυξης της προτάσεώς μου προς τον προηγούμενο Δήμαρχο Μεσσήνης  κ. Τσώνη που δεν προχώρησε, για την αξιοποίηση ξέχωρα από όσα σχεδιάζονται για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, του μικρού, ήδη υπάρχοντος, αλλά ανενεργού αεροδρομίου της Τριόδου, για αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας, με μηδαμινό κόστος.  Δηλαδή, πρόσβασης μόνο των μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών που υπάρχουν εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, με δημοτική διαχείριση, ή ΣΔΙΤ .

Δ. Επίσης, η ολιστική παρέμβαση  με δυναμική αξιοποίηση του Πολυλιμνίου, του Νερομύλου και του όρους Λυκοδήμου, με αποφασιστική και κυρίαρχη  αρμοδιότητα του Δήμου στο σχεδιασμό, στις παρεμβάσεις και στις γενικές κατευθύνσεις κλπ, αποτελούν δυνατά χαρτιά στην αναπτυξιακή φαρέτρα του Δήμου  της Μεσσήνης .

Ε.  Ο πολιτιστικός πλούτος του Δήμου Μεσσήνης μεγάλος, με κυρίαρχο μνημείο την Αρχαία Μεσσήνη, που πρέπει να ενισχύσει  εκτός της συγκλονιστικά ενδιαφέρουσας περιοχής της Αρχαίας Μεσσήνης και την ίδια την πρωτεύουσα του Δήμου, δηλ. την πόλη της Μεσσήνης .

Δεν είναι το μείζον μόνο η αναζήτηση συμμαχιών στη διαχείριση του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου, αλλά και άλλες παράμετροι. Άλλωστε από την προηγούμενη Περιφ. Αρχή Πελοποννήσου, είναι όλα έτοιμα για τον οδικό άξονα, Μεσσήνη -Εύα –Λάμπαινα, αφού έχει ήδη εντάξει τον δρόμο αυτό στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ.

Προτείνω στη νέα Δημοτική Αρχή Μεσσήνης, μια ρηξικέλευθη πρόταση για την πόλη της Μεσσήνης .

Να διεκδικήσει το Κεντρικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης,  που λόγω τοπικών διαφωνιών παραμένει μέχρι σήμερα στο ψυγείο, να δημιουργηθεί στην πόλη της Μεσσήνης, προκειμένου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, αναπλάσεις, μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις κλπ να την βοηθήσει αναπτυξιακά. Στο σχεδιασμό της ποιοτικής αναβάθμισης, θα βοηθήσει και η περαιτέρω συνδυαστική αξιοποίηση του  Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης .Η πόλη μαραζώνει από ποικίλα προβλήματα και μόνο εκρηκτικά ανατρεπτικές κινήσεις,δηλαδή ένα δημιουργικό σοκ, θα τη βοηθήσει στην θετική αλλαγή  που έχει άμεσα ανάγκη.

Στα πανέμορφα χωριά της Αρχαίας Μεσσήνης και της Αρσινόης, με ειδική συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού να κατευθύνεται μέρος των εσόδων του μουσείου και των εκδηλώσεων στον Αρχαιολογικό χώρο, για να δρομολογηθούν στα χωριά αυτά, τέτοιες υποδομές που θα προσελκύουν επισκέπτες όχι μόνο για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά να τα καταστήσουν και τόπο διαμονής και ξεχωριστής επισκεψιμότητας.

Σήμερα, με όσα δεινά έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας έχουμε ανάγκη μόνο από οραματιστές αυτοδιοικητικούς που θα εφαρμόσουν ριζοσπαστικά αναπτυξιακές πολιτικές στην περιφέρεια της Χώρας, απομακρυνόμενοι απόλυτα από κομματισμούς και αδιέξοδες συμπεριφορές.

Ως υποχρέωση να τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου Μεσσηνίων, καταθέτω αυτές τις προτάσεις μου στο Δήμο Μεσσήνης κι ελπίζω, οι επόμενες κινήσεις να είναι κινήσεις ανάπτυξης και όχι διαρκούς στασιμότητας.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Υπεύθυνη Μεσσηνίας ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Νίκας για το λογότυπο του τουρισμού…. ατυχές περιστατικό, έδωσα εντολή να απομακρυνθεί

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

λογότυπο τουρισμού

Νίκας για το λογότυπο του τουρισμού

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε με το λογότυπο της Περιφέρειας, όσον αφορά τον τουρισμό, προέβη στην εξής δήλωση:

“Δεν είχα καμία γνώση για το συγκεκριμένο ατυχές περιστατικό. Μόλις έλαβα γνώση έδωσα εντολή να υπάρξει άμεση ανάκληση, όπως και έγινε. Δηλώνω ξεκάθαρα δε, ότι δεν θεωρώ άδικες τις διαμαρτυρίες.

Αν και πρόκειται για αρχαιοελληνική γραφή -από το αποκαλούμενο αλφάβητο της Κύμης- το συγκεκριμένο σύμβολο είναι ιδιαίτερα φορτισμένο στον τόπο μας, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν υπάρξει θύματα αυτών που το έφεραν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Είμαι γνώστης των αρνητικών συναισθημάτων και εμπειριών που εγείρει στον τόπο μας το εν λόγω σύμβολο. Δεν γνώριζα κάτι και μόλις έλαβα γνώση έδωσα άμεσα εντολή να απομακρυνθεί, όπως και έγινε” καταλήγει ο περιφερειάρχης,

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί στο αγροτικό δίκτυο του ΓΟΕΒ Παμίσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Περιφερειακής Ενότητας

ΓΟΕΒ Παμίσου

Ολοκληρώθηκαν, τις προηγούμενες ημέρες, οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του αγροτικού οδικού δικτύου της κάτω ζώνης του ΓΟΕΒ Παμίσου από τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα ολοκλήρωσε την απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής της αποστραγγιστικής τάφρου Μουτελάκη και συνεχίζει τις αντίστοιχες εργασίες στην τάφρο Κασκούτη.

Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής,  μέσω της βελτίωσης και συντήρησης των υποδομών του ΓΟΕΒ, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  κ. Στάθης Αναστασόπουλος,  και συνέχισε λέγοντας ότι η Περιφερειακή αρχή έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση έχοντας προγραμματίσει έργα αναβάθμισης των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων και της οργάνωσης της λειτουργίας του ΓΟΕΒ.

ΓΟΕΒ Παμίσου

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

5 εκ ευρώ για διαγραμμίσεις, προειδοποιητικές πινακίδες και παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Π. Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Πελοποννήσου

Εθνικό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Πελοποννήσου

Πίστωση 5.000.000 ευρώ διατέθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να δημοπρατήσει σε μία εργολαβία παρεμβάσεις στο εθνικό δίκτυο και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στη σχετική σύσκεψη που έγινε υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σήμερα Τετάρτη 8 Ιουλίου, στην Τρίπολη, διευκρινίστηκε ότι η πίστωση αυτή θα χρηματοδοτήσει μία εργολαβία, που θα δημοπρατήσει η έδρα, αντικείμενο της οποίας θα είναι η οριζόντια και κάθετη σήμανση σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου και στις 5 Π.Ε. Με τη μέθοδο αυτή, όπως τονίστηκε, εξοικονομούνται εργατοώρες και επιυγχάνονται καλύτερες εκπτώσεις.

Στο πλαίσιο της εν λόγω εργολαβίας θα γίνουν διαγραμμίσεις, θα αλλαχθούν όλες οι φθαρμένες ενημερωτικές και προειδοποιητικές πινακίδες και θα τοποθετηθούν ανακλαστικά κολωνάκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση αυτής της μεγάλης εργολαβίας θα αξιοποιηθεί για τη δημοπράτηση επιπλέον παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο των πέντε Π.Ε.

Σημειώνεται ότι με το πιο πάνω κονδύλιο, το σύνολο της πίστωσης για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας ανέρχεται πλέον σε 15.000.000 ευρώ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ