Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου φέρνει η Λαϊκή Συσπείρωση την κατάσταση που επικρατεί στο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, καταθέτοντας επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη με αντικείμενο την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών και την πολύχρονη εγκατάλειψη ενός από τους σημαντικότερους φυσικούς προορισμούς της περιοχής.
Αφορμή για την επερώτηση αποτέλεσαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαραυγής, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, οι οποίοι ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία τόσο του φυσικού μνημείου όσο και της ανθρώπινης ζωής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι το Πολυλίμνιο αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την τοπική οικονομία, καθώς ήδη ενισχύει το εισόδημα οικογενειών της περιοχής και θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη και την παραμονή νέων ανθρώπων στον τόπο, εφόσον υπήρχε ουσιαστική στήριξη και αξιοποίηση.
Όπως σημειώνεται στην επερώτηση, το ζήτημα έχει αναδειχθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια τόσο στο Περιφερειακό όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, χωρίς όμως να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις. Αντίθετα, η εικόνα του χώρου, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, επιδεινώνεται συνεχώς.

Στην επερώτηση γίνεται λόγος για καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας ως προς τη λειτουργία του Πολυλιμνίου, με κατεστραμμένα ξύλινα γεφύρια, ασυντήρητα μονοπάτια, εγκαταλελειμμένες υποδομές και πρόσβαση που πραγματοποιείται αποκλειστικά με ευθύνη των επισκεπτών, όπως αναφέρεται και στις σχετικές προειδοποιητικές πινακίδες.
Παράλληλα, επισημαίνεται η αντίφαση που δημιουργείται από το γεγονός ότι το Πολυλίμνιο εξακολουθεί να προβάλλεται ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ώρα που – όπως υποστηρίζεται – δεν έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας για όσους το επισκέπτονται.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υπενθυμίζει επίσης το τραγικό δυστύχημα του 2016, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του επισκέπτης, σημειώνοντας ότι δέκα χρόνια αργότερα η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη χειρότερη, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν ούτε τα συμπεράσματα του δυστυχήματος ούτε το πόρισμα που είχε εκπονηθεί από τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα για λογαριασμό της Περιφέρειας, με στόχο την καταγραφή των κινδύνων και την πρόταση μέτρων ασφαλούς λειτουργίας του χώρου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην αντιπυρική προστασία της περιοχής. Σύμφωνα με την επερώτηση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαραυγής έχει προτείνει τη διάνοιξη δρόμου ασφαλούς απομάκρυνσης των επισκεπτών και τη δημιουργία εναλλακτικού μονοπατιού διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου έκτακτου περιστατικού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη διακοπή ακόμη και βασικών υποστηρικτικών μέτρων που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια, όπως η τοποθέτηση χημικών τουαλετών και η παρουσία προσωπικού στον χώρο στάθμευσης κατά την τουριστική περίοδο.
Με την επερώτησή τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητούν από τον Περιφερειάρχη να απαντήσει:
- Γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι παρεμβάσεις για τη διάνοιξη οδού διαφυγής και την κατασκευή εναλλακτικού μονοπατιού εκκένωσης.
- Για ποιους λόγους σταμάτησε η χρηματοδότηση βασικών υποδομών, όπως οι χημικές τουαλέτες και η παρουσία προσωπικού στον χώρο στάθμευσης, καθώς και τι προτίθεται να πράξει η Περιφέρεια.
- Ποιες από τις προτάσεις του πορίσματος του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα έχουν εφαρμοστεί και ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων.
- Αν θεωρεί αποδεκτό να συνεχίζεται η τουριστική προβολή του Πολυλιμνίου, ενώ οι επισκέπτες εισέρχονται στον χώρο αποκλειστικά με ατομική ευθύνη και χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας.
Την επερώτηση υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης.