Connect with us

Μεσσηνία

Ανθρωπινή αλυσίδα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

dagiopoulosDA-LUZ

Κραυγή διαμαρτυρίας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργεί τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ αντικαθιστώντας τον άμισθο, εθελοντή και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα έμμισθο και διορισμένο στρεφόμενο ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία.

KETHEA-2

Ρεπορτάζ Σίσσυ Τριάντου

 «Κάτω τα χεριά από το ΚΕΘΕΑ» αναφέρεται στο ενημερωτικό χαρτί που μοίραζαν χθες στην κεντρική πλατεία της πόλης στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση που έχει προκαλέσει έντονο κύμα ανησυχίας και διαμαρτυρίας στα κατά τόπους παραρτήματα του ΚΕΘΕΑ, καθώς και τα αιτήματα του Οργανισμού προς την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας: «Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση καταργεί τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητα του για ίδρυση νέων μονάδων. Αντικαθιστά το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα έμμισθο και διορισμένο και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Η εκλεγμένη, εθελοντική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Οργανισμού, ενός Οργανισμού αντίστοιχο του οποίου δύσκολα θα βρει κανείς στην ελληνική πραγματικότητα. Το ΚΕΘΕΑ έχει τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, ανοικτή σχέση με την ελληνική κοινωνία, χρηστή διοίκηση και μια εμπεδωμένη πολιτική διαφάνειας και λογοδοσίας. Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας-κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ’ έτος δημόσιο απολογισμό. Ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αδυνατεί να αντιληφθεί κανείς τον κίνδυνο ή τις κατεπείγουσες ανάγκες που διέγνωσε η κυβέρνηση για να προβεί, νύκτα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και μπορεί φυσικά να κάνει κανείς πολλές αβίαστες υποθέσεις για την σκοπιμότητα.

Το ΚΕΘΕΑ θα υπερασπιστεί τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του, γιατί αυτός είναι που έχει εγγυηθεί μέχρι σήμερα την επίτευξη του σκοπού του, την ποιοτική δωρεάν και χωρίς διακρίσεις δημόσια απεξάρτηση και την επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Για εμάς το κατεπείγον αυτό είναι.

Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:

  • την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
  • τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
  • την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
  • την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.»

Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ήταν αδιέξοδη, ενώ κανένα νεότερο δεν υπήρχε, μέχρι την ώρα που γράφονταν τούτες οι αράδες, όσον αφορά το διάβημα που έγινε πόρος τον πρωθυπουργό της χώρας.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

KETHEA-3

Για μια συμβολική πράξη που στόχο είχε να φέρει στο προσκήνιο και να μην περάσει απαρατήρητη από τους έλληνες πολίτες η -ανεξήγητη -απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο στον οργανισμό, μίλησε χθες η Ιωάννα Τσουράπα αναφερόμενη στην ανθρώπινη αλυσίδα που συνέθεσαν μέλη και υποστηρικτές του Κέντρου (υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ – Κύτταρο στην Πελοπόννησο): «Είναι μία κίνηση διαμαρτυρίας γι’ αυτό που έχει συμβεί. Που με ΠΝΠ σε μία νύχτα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου ενός Οργανισμού που υπάρχει στην Ελλάδα και έχει την πρόταση της απεξάρτησης εδώ και 37 χρόνια και αποδίδει έργο κανένα μεμπτό θέμα στη λειτουργία του. Μέσα σε μια νύχτα καταργείται το αυτοδιοίκητο που είναι η «ραχοκοκαλιά» της λειτουργίας αυτού του Οργανισμού: η συμμετοχή, ο εθελοντισμός. Το ΚΕΘΕΑ διοικούνταν όλα αυτά τα χρόνια από άτομα που αμισθί με προσωπική προσφορά στην κοινωνία και στο Κέντρο. Αυτό για κάποιο λόγο αντικαθίστανται από έναν διορισμένο!» για να συμπληρώσει: «Το ΔΣ ήταν άμισθο και εθελοντικό και διασφάλιζε την απρόσκοπτη συνέχεια στη λειτουργία του Κέντρου. Αυτό διασαλεύεται! Δεν ξέρουμε ποια είναι η επόμενη ημέρα και δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που γίνεται!» Για να καταλήξει: «Δουλεύω 37 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ ξέρω πως για να μπορέσει ένας άνθρωπος να κινητοποιηθεί και να μπει σε μία διαδικασία να αλλάξει τη ζωή του δεν είναι κάτι γραφειοκρατικό …κι ένας Οργανισμός που το υποστηρίζει αυτό δεν μπορεί να είναι γραφειοκρατικός! Ζητάμε να παραμείνει το υπάρχον καθεστώς. Με εκλεγμένα Διοικητικά Συμβούλια από ανθρώπους διατεθειμένους να αφιερώσουν χρόνο από τη ζωή τους.»

Την περίοδο αυτή στο ΚΕΘΕΑ συμμετέχουν 25 άτομα στην θεραπευτική του κοινότητα, 35 εξαρτημένοι προετοιμάζονται για ένταξη στη θεραπεία στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Καλαμάτας, ενώ στον Πύργο, στο Ναύπλιο και στην Πάτρα υπάρχουν συμβουλευτικά κέντρα υποδοχής εξαρτημένων και γονέων για υποστήριξη, ενώ στην οικογένεια της Καλαμάτας είναι περίπου 130 άτομα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ

Τι σημαίνει πρακτικά η κατάργηση του αυτοδιοίκητου εξήγησε ο Γιώργος Παπαμακάριος (Ψυχολόγος, Υπεύθυνος Θεραπευτικής Κοινότητας Καλαμάτας) λέγοντας: «Πρακτικά χτυπά την ουσία της θεραπείας γιατί βασίζεται στο κομμάτι της ενεργητικής συμμετοχής, της εθελοντικής και προσωπικής ευθύνες. Αυτό το πράγμα αυτόματα όταν από την κορυφή αλλοιώνεται με το διορισμό και μάλιστα έμμισθου ΔΣ, αλλάζει τη νοοτροπία της συμμετοχής, της ευθύνης για προσωπική αλλαγή και τη δυνατότητα των μελών, των συνεργαζομένων και των γονιών, στην ουσία να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για την ουσία της απεξάρτησης για τη στρατηγική δηλαδή, που θα ακολουθεί ο Οργανισμός είναι αυτό που μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, αλλά μακροπρόθεσμα στην ουσία θα λιώσει δραματικά το χαρακτήρα του Οργανισμού.»

Ακολούθως αναφέρθηκε στις ισορροπίες που θα χαλάσουν εάν αλλάξει το υπάρχον σταθερό καθεστώς: «Το ΚΕΘΕΑ επί 37 χρόνια έχει μείνει αλώβητο. Παρόλο που έχουμε περάσει πάρα πολλές κρίσεις πανελλαδικά και κοινωνικές και οικονομικές, για κάποιο λόγο όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν επέλεξαν να αφήσουν το ΚΕΘΕΑ στο ίδιο καθεστώς. Έχουν αλλάξει πάρα πολλοί γνώμη στη διάρκεια των 30 ετών για τα ναρκωτικά, ο νόμος που αφορά το ΚΕΘΕΑ, το αυτοδιοίκητο του και τον τρόπο λειτουργίας του, παραμένει σταθερός γιατί; Γιατί αναγνωρίζουν οι νομοθέτες τουλάχιστον, και όλες οι κυβερνήσεις ότι η κοινωνική πολιτική στο χώρο των εξαρτήσεων χρειάζεται να είναι διαχρονική και σταθερή.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλοι τρεις Οργανισμοί με κρατική λειτουργία, κι αυτό αποδεικνύει την ανάγκη να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο φαινόμενο των εξαρτήσεων. Το ΚΕΘΕΑ μαζί με τα υπόλοιπα στεγνά προγράμματα, έχει την πρόταση της ψυχικής και ψυχοκοινωνικό μοντέλο, το μοντέλο δηλαδή της ψυχικής απεξάρτησης. Αυτό που θα αλλάξει τώρα με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου είναι στην ουσία ότι στο ΚΕΘΕΑ, κάθε φορά που θα αλλάζει η οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα περνάει κρίση λόγω της αλλαγής στο ΔΣ, πιθανότητα και της αλλαγής στο σχεδιασμό και στο στρατηγικό του στόχο!»

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΑΓΩΜΕΝΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαμακάριος «Αυτή τη στιγμή με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ, η οποία εξετάζεται ως προς τη συνταγματικότητά της, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν άμεσα τη λειτουργία του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή έχουν «παγώσει» διαδικασίες απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πολλών εκατομμυρίων, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στις σύγχρονες και στις νόμιμες εξαρτήσεις, στο αλκοόλ στον τζόγο, στα τυχερά παιχνίδια, γενικώς το ίντερνετ. Έχουν «παγώσει» προγράμματα 6,5 εκατομμυρίων για την Κοινωνική Επανένταξη, για τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία και επανένταξη στην κοινωνία. Μακροπρόθεσμα όπως εξελίσσεται η κατάσταση θίγεται η δυνατότητα να δημιουργεί νέες μονάδες ο Οργανισμός.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ζητήματα, όπως δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη ΠΝΠ, που αφορούν στο σκοπό, στην αποστολή και στο χαρακτήρα που στην ουσία έχουν απαλειφθεί αυτή τη στιγμή από τη συγκεκριμένη ΠΝΠ. Τέλος υπάρχει ένα ζήτημα ως προς τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση. Γιατί στην ουσία, ο πολύς ο κόσμος μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα -και δικαιολογημένα – ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε στα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ! Αυτό που χρειάζεται να ξέρει ο κόσμος είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη διαχείριση των οικονομικών του ΚΕΘΕΑ.

Τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ είναι 18,5 εκατομμύρια ευρώ και όχι 20 εκατ. ευρώ. Υπάρχει αποθεματικό που δείχνει ότι κάνουμε πολύ χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Ούτως ή άλλως από το 1995 ο Οργανισμός, χωρίς να είναι υποχρεωμένος, παρουσία ορκωτών λογιστών δημοσιεύει στον ελληνικό λαό ετήσιο απολογισμό με τον κύκλο εργασιών του, και ούτως ή άλλως, τα τελευταία 4 χρόνια ο φορέας έχει μπει στους φορείς της γενικής κυβέρνησης που αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικά εκδίδουμε μηνιαίους απολογισμού, αναρτώνται στη Διαύγεια! Και το μοναδικό ευρώ αυτή τη στιγμή χρειάζεται έγκριση, οπότε είναι όλα καθαρά και ανοιχτά για τον καθένα να τα εξετάσει!»

Ποια τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης; «Αυτό που καταλαβαίνουμε – χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία πολιτικών αιτιάσεων, είναι ότι αυτή η προχειρότητα με την οποία κατεβαίνει η συγκεκριμένη ΠΝΠ δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που επικαλείται ότι θα λύσει!», είπε ο κ. Παπαμακάριος για να συμπληρώσει η κα Τσουράπα «Ερμηνείες έχουμε διάφορες, σκεφτόμαστε, υποθέτουμε… δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο! Αυτό που θέλουμε να καταλάβουμε είναι προς ποια κατεύθυνση οδεύουμε! Χρόνια τώρα παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση ώστε να μη διασαλεύεται από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.»

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ

Σε μια άλλη πτυχή του θέματος αναφέρθηκε ο κ. Παπαμακάριος εξηγώντας ότι με την συγκεκριμένη ΠΝΠ αναπόφευκτα θα προκύψει η απομάκρυνση της χώρας μας από μέλος του ΟΗΕ και της Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

«Με το συγκεκριμένο καθεστώς στην ουσία δυσφημίζεται και η χώρα μας διεθνώς. Γιατί, χρειάζεται να ξέρει ο κόσμος ότι, το ΚΕΘΕΑ είναι ένας από τους οκτώ συμβούλους Οργανισμούς σε θέματα εξαρτήσεων στον ΟΗΕ και αυτή τη στιγμή προεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ, η οποία στην ουσία κρατικοποιεί το ΚΕΘΕΑ, αυτόματα βγάζει το Κέντρο από τη συμμετοχή του σε αυτούς τους Οργανισμούς γιατί, ως γνωστόν, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί – δηλαδή ο ΟΗΕ και η Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων – συνεργάζεται και έχει ως μέλη της μόνο Οργανισμούς οι οποίοι δεν είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο. Αυτό στην ουσία απομονώνει την Ελλάδα από το διεθνή χώρο των εξαρτήσεων!»

makarhs_kethea_1

ΠΗΓΗ

 

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ