Ο 21χρονος Σταύρος όταν ήταν 13 ετών παρασύρθηκε από τον «παιδεραστή με το λευκό βαν», ο οποίος είχε επιχειρήσει να τον «παγιδεύσει» και πλέον έχει αποφυλακιστεί. Τώρα, μιλά για πρώτη φορά δείχνοντας το πρόσωπό του και περιγράφοντας όσα βίωσε με στόχο να βοηθήσει γονείς και παιδιά αναφορικά με το πώς μπορούν να αποτρέψουν ένα τέτοιο έγκλημα.
«Πήρα ένα αίτημα φιλίας από ένα τελείως κενό προφίλ το οποίο μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να του μιλάω. Πρόθεσή του ήταν να βγούμε δήθεν για έναν καφέ, να τα πούμε. Ήταν χειριστικός και προσπάθησε να μου δώσει την ασφάλεια λέγοντας ότι θα βγούμε σε ένα οικείο μέρος για εμένα» περιγράφει ο 21χρονος, αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης του παιδεραστή.
«Εγώ είμαι φίλος σου»
«Προσπάθησε να μου δώσει την ασφάλεια του “εγώ είμαι φίλος σου“», συμπληρώνει. Ο Σταύρος, επίσης, είπε πως επικοινωνούσαν περίπου μία εβδομάδα μέχρι να ορίσουν την ημέρα συνάντησης.
Η μητέρα του τότε 13χρονου ήταν εκείνη που ανακάλυψε τι συνέβαινε: «Είχα αφήσει ανοιχτό τον υπολογιστή μου με ανοιχτές τις συνομιλίες. Όσο εγώ απουσίαζα, μπήκε η μητέρα μου στο δωμάτιο, είδε την οθόνη και ένα άκυρο προφίλ, ούτε είδε ξανά το όνομα ούτε τον ήξερε ως φίλο μου. Μπήκε στην περιέργεια να ψάξει, είδε τις συνομιλίες, εννοείται σοκαρίστηκε γιατί είχαμε ήδη κλείσει το ραντεβού. Επικοινώνησε με τον πατέρα μου και κατά συνέπεια με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».
Πώς έγινε η σύλληψη
Και συνεχίζει: «Την Κυριακή που είχαμε κανονίσει, περίπου στις 12:00 με 13:00 το μεσημέρι, βρέθηκα στην πλατεία και σταμάτησε μπροστά μου ένα λευκό βαν. Μου έκανε νόημα ή και νομίζω φώναξε το όνομά μου για να πλησιάσω. Εγώ άλλον άνθρωπο περίμενα και άλλος με φώναξε (…). Αλλά επειδή με φώναξε φαντάστηκα ότι κάτι θα ήθελε. Πλησίασα και εκεί που πήγε να μου μιλήσει, παρενέβησαν οι αστυνομικοί και έγινε η σύλληψη».
Ο 21χρονος σήμερα Σταύρος εξηγεί πως στο προφίλ του Facebook ο παιδεραστής είχε ψεύτικη φωτογραφία και για αυτόν τον λόγο περίμενε να συναντήσει άλλον άνθρωπο.
Η συμβουλή του 21χρονου στα σημερινά παιδιά και στους γονείς
Ο ίδιος συνέστησε μεγάλη προσοχή στα παιδιά αναφορικά με τα προφίλ των social media γιατί «δεν ξέρεις τι πρόσωπο βρίσκεται από πίσω» και να συμβουλεύονται κάποιο άτομο που εμπιστεύονται με μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση σε αυτά τα ζητήματα.
«Να έχετε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας (…). Αλλά να τους δώσετε και το περιθώριο να σας εμπιστευτούν. Το να “σφίξεις το λουρί” στο παιδί και να του πεις “δεν θα κάνεις αυτό, δεν θα κάνεις εκείνο”, θα το απωθήσει στο να σε εμπιστευτεί και σε συμβουλεύεται» κατέληξε ο 21χρονος ερωτώμενος για τη συμπεριφορά των γονέων σε τέτοιες καταστάσεις.
ΠΗΓΗ