Connect with us

Γυναίκα & Παιδί

Αγαπητοί γονείς ο σκοπός της πειθαρχίας πρέπει να είναι η μάθηση και όχι η τιμωρία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αγαπητοί γονείς ο σκοπός της πειθαρχίας πρέπει να είναι η μάθηση και όχι η τιμωρία 1
Κοινοποιησέ το

Γονείς ο σκοπός της πειθαρχίας

Η πειθαρχία αφορά πάνω απ’ όλα τη μάθηση. Η λέξη πειθαρχία στα αγγλικά (discipline) προέρχεται από το λατινικό discίplina, που σημαίνει «εκπαίδευση, διδασκαλία ή γνώση». Η αγγλική λέξη dίscίple, που σημαίνει «ο οπαδός ή μαθητής ενός δασκάλου», έχει επίσης την ίδια λατινική ρίζα.

Αφού ο σκοπός της πειθαρχίας είναι η μάθηση, η πειθαρχία δεν είναι το ίδιο με την τιμωρία, η οποία είναι «η επιβολή ποινής ως δίκαιη ανταπόδοση για ένα παράπτωμα».

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πειθαρχία και την τιμωρία.

Μπορεί να μην έχουμε πρόθεση να τιμωρήσουμε τα παιδιά μας, ωστόσο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη δική μας ψυχική κατάσταση και τα δικά μας κίνητρα για να βεβαιωθούμε ότι δρούμε με πρόθεση να διδάξουμε και όχι να τιμωρήσουμε. Αν αισθανόμαστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι όταν πειθαρχούμε τα παιδιά μας, είναι πιο πιθανό να γίνουμε τιμωρητικοί. για παράδειγμα, μπορεί να επιβάλουμε μια συνέπεια που είναι δυσανάλογη του σφάλματος ή να χρησιμοποιήσουμε σωματική βία απέναντί τους (πχ. σφίγγοντας υπερβολικά το μπράτσο τους όταν τα οδηγούμε στο δωμάτιό τους), ακόμα και αν δε φτάσουμε στο σημείο να τα δείρουμε ή να τα χαστουκίσουμε.

Όταν είμαστε επιθετικοί με τα παιδιά μας ή τους επιβάλλουμε συνέπειες που είναι υπερβολικά αυστηρές, αυτό εστιάζει την προσοχή των παιδιών στη δική μας ανάρμοστη συμπεριφορά ή στην άδικη αντίδρασή μας, αποσπώντας τα από το το πραγματικό μάθημα που προσπαθούμε να τους διδάξουμε.

Αντιθέτως, όταν κάνουμε τη μάθηση σκοπό της πειθαρχίας, αυτή η πρόθεσή μας μπορεί να αλλάξει και την προσέγγιση και τη θεώρησή μας. Με αυτόν τον στόχο κατά νου, είναι πιο πιθανό να επιβάλουμε δίκαιες και λογικές συνέπειες, να πειθαρχήσουμε με αγάπη, να δείξουμε ενσυναίσθηση και να εστιάσουμε στη συμπεριφορά των παιδιών.

Όταν πιστεύουμε ότι σκοπός της πειθαρχίας είναι η μάθηση, είναι πιο πιθανό η σχέση με τα παιδιά μας να συνεχίζει να «ανθίζει», ακόμα και όταν πρέπει να τους επιβάλουμε συνέπειες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Βάλτε στόχο να χρησιμοποιείτε την πειθαρχία ως ένα μέσο για να διευκολύνετε το παιδί σας να μάθει • για παράδειγμα, να μάθει για τα όρια, τον σεβασμό για τους άλλους, τη δικαιοσύνη και ούτω καθεξής. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη δική σας συναισθηματική κατάσταση και αποφύγετε να πειθαρχήσετε τα παιδιά σας όταν είστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε έναν «σηματοδότη» και επανέλθετε στο ζήτημα όταν θα είστε όλοι πιο ήρεμοι.

Για να αποφύγετε να επιβάλετε δυσανάλογες συνέπειες χωρίς περίσκεψη όταν είστε αναστατωμένοι, α ποφασίστε εκ των προτέρων μια σειρά από κατάλληλες συνέπειες για το παιδί σας σε διάφορες καταστάσεις.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το

Γυναίκα & Παιδί

Το έμβρυο ακούει και αισθάνεται – πώς;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Το έμβρυο ακούει και αισθάνεται – πώς; 10
Κοινοποιησέ το

Από την πρώτη στιγμή μια γυναίκα, με το που θα μάθει ότι είναι έγκυος ενθουσιάζεται και κάνει όνειρα για το μέλλον της.  Διαλέγει τα καλύτερα ρούχα για το μωρό της, ψάχνει ιδέες διακόσμησης και κάνει μια λίστα με όλα εκείνα που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και μετά τον τοκετό.

Όλα αυτά όμως, τα αισθάνεται και το μωρό μέσα στην κοιλιά. Τα γέλια, τα κλάματα, τη χαρά, τον ενθουσιασμό, το άγχος, τα έμβρυα τα νιώθουν. Τι δεν μας πιστεύετε;

Ορίστε πώς θα σας πείσουμε:

Γέλια

Η μαμά γελάει και το μωρό ενδεχομένως να γελάει και εκείνο μέσα στη μήτρα. Καθώς χαρούμενη μαμά σημαίνει και χαρούμενο μωρό. Όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα της κοιλιάς από τα γέλια τα νιώθει για αυτό λοιπόν κάθε φορά που ξεκαρδίζεστε στα γέλια κρατήστε την κοιλιά σας και φροντίστε να μην ξυπνήσετε το μικρό σας.

Άγγιγμα

Μόλις αρχίσετε να νιώθετε το μικρό σας να κουνιέται είναι πολύ πιθανό να θέλετε να το χαϊδεύετε, να το πιέζετε, να το σκουντάτε για να το ξυπνήσετε ή να το παρακινήσετε να κουνηθεί ακόμη περισσότερο.

Ξαφνικός δυνατός θόρυβος

Είτε βάλετε το μίξερ σε λειτουργία, είτε τη σκούπα, είτε το πιστολάκι το μικρό σας θα το ακούσει και κάποια μωρά τα ενοχλεί ο δυνατός και ξαφνικός θόρυβος.

Άγχος

Ό,τι νιώθει μια μαμά, το νιώθει και το μωρό. Αν είστε αγχωμένη είναι πολύ πιθανό να μεταφέρετε αυτό το άγχος και στο μικρό σας. Για αυτό λοιπόν προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

Φώτα

Τα μωρά ανταποκρίνονται κάθε φορά που βάζετε κάποιο φακό ή κάποιο δυνατό φως στην κοιλιά σας. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να είναι ενοχλητικό για τα ίδια, ειδικά αν ξεκουράζονται. Για αυτό κρατήστε εκείνο το φακό μακριά από την κοιλίτσα σας.

Μουσική

Ναι, ναι, αν βάλετε ακουστικά στην κοιλιά σας είναι πιθανό το μικρό σας να την ακούσει. Για αυτό αν θέλετε να χαλαρώσετε το μικρό σας ή να του μάθετε κάποιο νανούρισμα, μπορείτε να το κάνετε ακόμη και την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Φροντίστε ωστόσο να μη βάζετε δυνατή μουσική και έντονη γιατί υπάρχει περίπτωση αντί να ηρεμήσετε το μικρό σας να το ταράξετε!

Κάπνισμα

Έναν συγκλονιστικό τρόπο για να αναδείξουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για τα έμβρυα βρήκαν οι επιστήμονες: τις κινήσεις ενόχλησης που κάνουν με τα μικροσκοπικά τους χέρια τα ίδια τα έμβρυα, όπως αυτές εικονίζονται σε υπερηχογραφήματα με τετραδιάστατη απεικόνιση (4D). Οι επιστήμονες προειδοποιούν πολλά χρόνια τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα, καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και για θάνατο του εμβρύου. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δείξουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ενθαρρύνουν τις μητέρες να το κόψουν.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Πώς ένα μωρό έρχεται στον κόσμο (vid)

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πώς ένα μωρό έρχεται στον κόσμο (vid) 11
Κοινοποιησέ το

Καρέ καρέ οι αντιδράσεις ενός μωρού που μόλις έχει γεννηθεί.

Ο τοκετός είναι μία πολύ «δυνατή» εμπειρία όχι μόνο για τη μαμά, αλλά και για το μωρό. Επί εννέα μήνες, το μωράκι σας έχει συνηθίσει την προστασία και τη ζεστασιά της μήτρας και ξαφνικά «αναγκάζεται» να βγει στον έξω κόσμο!

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα που νιώθει ένα μωρό αμέσως μετά τον τοκετό. Περιέργεια; Φόβο; Έκπληξη;

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ, αξίζει όμως να παρατηρήσουμε καρέ καρέ τις αντιδράσεις του νεογέννητου τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής του. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε αν νιώθει ή σκέφτεται κάτι, σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ γλυκό θέαμα που μας κάνει να λιώσουμε!

πηγή: Mothersblog.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Αυτό πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι γονείς!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αυτό πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι γονείς! 12
Κοινοποιησέ το

της Κατερίνας Μάλλιου

Πολλές φορές σαν γονείς, ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα παιδί που το μόνο που θέλει είναι αγάπη από εμάς

Τα οικονομικά προβλήματα, τα νεύρα της δουλειάς και το άγχος της επιβίωσης μας κάνει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο.

Ποιο είναι αυτό; Ο τρόπος μας και η συμπεριφορά μας απέναντι στο παιδί μας. Διαβάστε το συγκλονιστικό κείμενο της Κατερίνας Μάλλιου.

Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να σε φοβάμαι…
Ενώ εσύ μου φώναζες, τραυμάτιζες την αυτοπεποίθηση μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν είχα αξιοπρέπεια επειδή ήμουν μικρός…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να μην τολμάω, να μη δοκιμάζω, να μην προσπαθώ να ανακαλύπτω, να μην παίρνω πρωτοβουλίες, για να μη θυμώνεις…
Ενώ εσύ μου φώναζες, με έκανες να νιώθω ασήμαντος και αδύναμος…

Ενώ εσύ μου φώναζες, μου έδειχνες ότι δεν μπορούσα να σε εμπιστεύομαι…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν μπορούσα να σου μιλήσω αν είχα κάποιο πρόβλημα ή κάποιος μου έκανε κακό, γιατί φοβόμουν πώς θα αντιδρούσες…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι όταν αγαπάμε κάποιον, έχουμε δικαίωμα να του φερόμαστε άσχημα…

Ενώ εσύ μου φώναζες, η φωνή σου δεν με άφηνε να σκεφτώ τα λόγια σου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, ίδρωνα, η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά, το στομάχι και τα αυτιά μου πονούσαν…
Ενώ εσύ μου φώναζες, θύμωνα που δεν νοιαζόσουν για αυτά που ήθελα να σου πω…

Ενώ εσύ μου φώναζες, αναρωτιόμουν που πήγε ο μπαμπάς μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να φωνάζω κι εγώ…
Ενώ εσύ μου φώναζες, ήμουν μόνος μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, σκεφτόμουν ότι δεν μ” αγαπάς πια…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι επιτρέπεται να φέρομαι άσχημα σε κάποιον πιο αδύναμο από μένα…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες πώς να φερθώ στα παιδιά μου όταν μεγαλώσω…
Ενώ εσύ μου φώναζες, δεν φανταζόσουν τον αγώνα που πρέπει να δώσω τώρα που μεγάλωσα, για να μη γίνω σαν εσένα…


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ