Connect with us

Μεσσηνία

Αγανάκτησή με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αγανάκτησή με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου 1

Αγανάκτησή με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου

Συντονιστική επιτροπή των χωριών του Ταϋγέτου

Αγανάκτησή με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου 2

Τις τελευταίες δεκαετίες τα χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Πηγές και Νέδουσα, στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, έχουν υποστεί τις συνέπειες της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από την αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της εγκατάλειψης είναι το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στην παλιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρούνται κατακρημνίσεις βράχων στο οδόστρωμα, φαινόμενο το οποίο καθιστά την προσπέλαση αρκετών σημείων του συγκεκριμένου δρόμου επικίνδυνη. Καθιζήσεις έχουν σημειωθεί σε τμήματα του δρόμου μετά την Αρτεμισία κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας του περσινού χειμώνα τα οποία παραμένουν έως σήμερα χωρίς να έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

 

Ίδια είναι η εικόνα και στο δημοτικό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά. Οι αγροτικοί δρόμοι παραμένουν ουσιαστικά ασυντήρητοι τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ πολλά προβλήματα καταγράφονται και στους δασικούς δρόμους της περιοχής.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, όταν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έκλεισε τμήμα του δρόμου μετά τα Διπόταμα, αποκλείοντας ουσιαστικά από την Καλαμάτα, όλα τα χωριά της περιοχής (Νέδουσα, Αρτεμισία, Αλαγονία, Πηγές). Υπενθυμίζεται πως το κλείσιμο της παλιάς εθνικής Καλαμάτας – Σπάρτης σημαίνει πως όποιος θέλει να μεταβεί στα χωριά της περιοχής πρέπει να πάει μέσω Μεγαλόπολης – Σπάρτης πληρώνοντας και τα αντίστοιχα διόδια!!!  Μήπως θέλουν να καταλήξουμε σε τέτοια κατάσταση;

 

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 σε συνάντηση των κατοίκων των χωριών του Ταϋγέτου αποφασίσθηκε ομόφωνα να ανακοινωθούν τα εξής:

 

– Οι κάτοικοι όλων των χωριών δηλώνουν την αγανάκτησή τους και την εξάντληση της υπομονής τους με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες. Απογοήτευση αποτελεί το γεγονός πως παρά τις πάμπολλες υποσχέσεις κατά καιρούς δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για το ζήτημα.

 

“Δεν θα ανεχτούμε άλλο να φοβόμαστε να πάμε στα χωριά μας. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να μετράμε ζημιές στα αυτοκίνητά μας”.

 

–  Οι Πρόεδροι των χωριών, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του Ταϋγέτου συντάσσονται όλοι ενωμένοι με το δίκαιο αίτημα της αξιοπρεπούς και ασφαλούς οδικής σύνδεσης των χωριών του Ταϋγέτου. Δηλώνουν ομόφωνα πως είναι αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν δουν ανταπόκριση άμεσα από Δήμο, Περιφέρεια και Πολιτεία.

 

Για τη διεκδίκηση του αιτήματος αποφασίστηκε η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής χωριών Ταϋγέτου την οποία απαρτίζουν οι έξι πρόεδροι των χωριών Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Λαδά, Πηγών, Νέδουσας και Καρβελίου.

 

Η επιτροπή θα ενημερώσει με σχετικό υπόμνημα τις Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις, ζητώντας να συνυπογράψουν το αίτημα για συζήτηση των προβλημάτων του οδικού δικτύου του Ταϋγέτου στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Η Συντονιστική επιτροπή των χωριών του Ταϋγέτου καλεί όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας για ασφαλές οδικό δίκτυο.

 

Ο Ταΰγετος ανήκει σε όλους και όλοι έχουν δικαίωμα με ασφάλεια να απολαμβάνουν τα πανέμορφα τοπία του και τη μοναδική βιοποικιλότητα του.

 

Για τη Συντονιστική επιτροπή Ταϋγέτου

 

Ο Πρόεδρος Αλαγονίας

Ο Πρόεδρος Αρτεμισίας

Ο Πρόεδρος Πηγών

Ο Πρόεδρος Νέδουσας

Ο Πρόεδρος Λαδά

Ο Πρόεδρος Καρβελίου

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτεμισίας

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγών

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λαδά

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελίου

 

Επαγγελματίες του Ταϋγέτου

Κάτοικοι χωριών Ταϋγέτου

Αγανάκτησή με την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 17

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ