Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Τα Παιδικά Χωριά SOS εγκαινίασαν το «Κυκλικό Μονοπάτι της Αλαγονίας» στον Εκπαιδευτικό Δρυμό Ταϋγέτου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Την Κυριακή πρωτομηνιά του Νοεμβρίου ομάδα παιδιών ,των οποίων οι οικογένειές τους υποστηρίζονται από τα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα μαζί με τις παιδαγωγούς τους εγκαινίασαν το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου «Το κυκλικό μονοπάτι της Αλαγονίας», σε μια επιτυχημένη όσο και ασφαλή εξόρμηση, στο όριο, μάλιστα, της έναρξης των αυστηρών μέτρων για την πανδημία. Φεύγοντας οι «μικροί φίλοι του Ταϋγέτου», εύχονταν να ήταν η ζωή τους στον Ταΰγετο, αποζητούσαν να ξαναβρεθούν σύντομα. Ο ενθουσιασμό τους έκανε έκδηλη την αναγκαιότητα της σύνδεσης των παιδιών μας με το βουνό, αλλά πρωτίστως συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτή την αυθεντική περιβαλλοντική εμπειρία.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος συνέβαλαν η θέρμη των κατοίκων της Αλαγονίας, η στήριξη των δημιουργικών εθελοντών, η ευγενική, διακριτική προσφορά των τοπικών καταστημάτων και παραγωγών, ο δυναμισμός και ο ενθουσιασμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, η πρωτοβουλία και άρτια οργάνωση της Κοινότητας Αλαγονίας, η θεσμική αρωγή των Φορέων που συμμετέχουν ή έχουν υπό την αιγίδα τους τον Εκπαιδευτικό Δρυμό Ταϋγέτου. Φυσικά η συνεργασία ήταν υποδειγματική και με τα  Παιδικά Χωριά SOS, που από την πλευρά τους υποστηρίζονται κι αυτά από φορείς, όπως, στο ζήτημα της μεταφοράς τους στον Ταΰγετο, που ήταν αποτέλεσμα ευγενικής χορηγίας.

Η Ομάδα των Παιδικών Χωριών SOS κατέφθασε το πρωί από την Καλαμάτα στην Πλατεία της Αλαγονίας, όπου έγινε η υποδοχή και τα παιχνίδια γνωριμίας. Η παιδαγωγική Ομάδα των επισκεπτών και η Παιδαγωγική Ομάδα του Προγράμματος σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σχέδιο πραγματοποίησαν το πέρασμα στο κυκλικό μονοπάτι της Αλαγονίας. Στο μονοπάτι μπορεί κανείς να επιλέξει μια διαδρομή διάρκειας, από δεκαπέντε λεπτά έως και πάνω από ώρα, ανάλογα τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας. Οι μικροί καλεσμένοι επισκέφτηκαν τη φυσική λίμνη «Κόλυμπα» και ακολουθώντας την κοίτη των νερών και τα χειροποίητα από τους κατοίκους γεφύρια πέρασαν φυσικές νεροτριβές, καταρράκτες και λίθακες σε μια σπάνια εποχική χλωρίδα, για να φτάσουν στην «υπαίθρια παιδική χαρά», τον καταρράκτη της «Βρύσης Νίκα» και το μονοπάτι  επιστροφής στην Κεντρική Πλατεία.

Καθώς το «κυκλικό μονοπάτι» ανάλογα την εποχή χαρίζει κι άλλες εμπειρίες, αυτή τη φορά οι μικροί φίλοι του Ταϋγέτου απόλαυσαν τα εποχικά δώρα του Ταϋγέτου, καρπούς όπως μήλα, φιρίκια, καρύδια και κάστανα, τα οποία είδαν πως μαζεύονται, άνθη όπως κυκλάμινα και ορτανσίες και τα πανέμορφα «χαλιά» από τα φθινοπωρινά πλατανόφυλλα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά, όντας οι πρώτοι που βίωσαν το πρόγραμμα στα φετινά διαμορφωμένα μονοπάτια, συμμετείχαν συμβολικά αλλά και παιδαγωγικά στην σήμανση του μονοπατιού με επιγραφές και βέλη-οδηγούς για τον περιπατητή.

Στην κεντρική πλατεία τους περίμεναν ένα παραδοσιακό, μεσογειακό γεύμα, τοπικά κεράσματα και αγροτικά προϊόντα για να γευματίσουν και να ξεκουραστούν. Ξεναγήθηκαν στις καινούργιες, ειδικά διαμορφωμένες δομές της Κοινότητας Αλαγονίας, το «Κατάστημα Ανταλλαγής-swapshop», την Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Αγροτικής Διοίκησης και πριν δύσει ο ήλιος αναχώρησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση και δυνατές μνήμες από το βουνό και το χωριό για την Καλαμάτα. Ακολούθησαν έτσι, την βασική δομή του προγράμματος «το Κυκλικό Μονοπάτι της Αλαγονίας», που περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία, προσαρμοσμένα στην κάθε εποχή.

Το πρόγραμμα, για το οποίο μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοινότητας Αλαγονίας www.alagonia.gr, δημιουργήθηκε για να φιλοξενούνται, όταν αυτό θα είναι εφικτό, μαθητικές και παιδικές ομάδες, μικτές ομάδες παιδιών και συνοδών, αλλά και οικογενειών. Όλοι ευχόμαστε σύντομα ο Ταΰγετος να ξαναζωντανέψει όπως αυτή την πρωτομηνιά, όπου – αξίζει να προσθέσουμε – πως σε κάθε χωριό υπήρχαν άνθρωποι που εξορμούσαν στον Ταΰγετο.

Ο Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου, οι διοργανωτές φορείς  – Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας, Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και Κ.Π.Ε. Καλαμάτας – οι φορείς που παρέχουν της αιγίδας τους – Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και Δήμος Καλαμάτας – καθώς και όλοι οι θεσμοί και οι φορείς που τον πραγματώνουν εύχονται στα Παιδικά Χωριά SOS δύναμη και επιτυχία στο έργο τους με την έμπνευση και την εκπαιδευτική αύρα του Δρυμού του Ταϋγέτου.


Κοινοποιησέ το

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Θετική στον Covid19, νοσηλεύτρια των ΚΟμΥ Μεσσηνίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Στα πλαίσια των καθημερινών ελέγχων του προσωπικού των ΚΟμΥ Μεσσηνίας χθες το πρωί βρέθηκε θετική στον ιο Covid-19 μια νοσηλεύτρια.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο: ξεκίνησε η ιχνηλάτηση και οι στενές επαφές, καθώς επίσης και οι συνεργάτες της νοσηλεύτριας στα ΚΟμΥ, τέθηκαν σε καραντίνα.

Για αυτή την εβδομάδα από 8/3/2021 – 12/3/2021 έχουν ήδη κανονιστεί οι παρακάτω δράσεις:

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/3:

1. Μέγαρο Χορού 08:30 – 15:30.
2. Προαστίο Καρδαμύλης (Πυροσβεστικό Κλιμάκιο). 09:00 – 13:00.

ΤΡΙΤΗ 9/3:

1. Μέγαρο Χορού. 08:30 – 15:30.
2. Αεροδρόμιο. 11:30.
3. Νοσοκομείο Καλαμάτας. Χώρος Επειγόντων. 08:00 – 15:30.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/3:

1. Μέγαρο Χορού 08:30 – 15:30. Αλεξάνδρα.
2. Κεντρική Αγορά. 08:30 – 14:00.

ΠΕΜΠΤΗ 11/3:

1. Μέγαρο Χορού. 08:30 – 15:30.
2. Αεροδρόμιο. 11:30.
2. Παζάρι Αγ. Τριάδος. 08:00 – 14:00.
3. 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. 08:00 – 14:00.
4. Δικαστικό Μέγαρο. 09:00 – 14:00.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/3:

1. Μέγαρο Χορού 08:30 – 15:30.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για την 8η Μάρτη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Τιμάμε την 8η Μάρτη, που είναι μέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαίωματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, για τη χειραφέτησή τους.

Σήμερα, παρά τις δυνατότητες που ανοίγονται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών μέσω της τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής, η λαϊκή οικογένεια και ειδικά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εντονότερα:

  • το φάσμα της ανεργίας, την υποαπασχόληση, την ελαστική εργασία, τις ατομικές συμβάσεις και τους μισθούς πείνας, που εφαρμόζονται με πρόσχημα τη «συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής-οικογενειακής ζωής»
  • την άνοδο των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στο όνομα της «εξίσωσης δικαιωμάτων ανδρών-γυναικών» (πάντα προς τα κάτω!),
  • την ένταση της εκμετάλλευσης και την επιβάρυνση των συνθηκών στην οικογένεια και το σπίτι με την εισαγωγή της τηλεργασίας και την ασάφεια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου,
  • τα προβλήματα με τις μικρές άδειες μητρότητας και το φόβο της μη επαναπρόσληψης για εργαζόμενες μητέρες σε καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου,
  • τις ελλείψεις και την εμπορευματοποίηση της υγείας, την απουσία ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς ειδικά μπροστά και στην πανδημία,
  • την έλλειψη θέσεων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, τη μη εξασφάλιση σχολικών γευμάτων, την απουσία καθολικής και δωρεάν κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των παιδιών,
  • τους ταξικούς φραγμούς που εντείνει η εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

 

Και φυσικά δεν ξεχνάμε:

 

  • τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδίως σήμερα οι γυναίκες πρόσφυγες και οι οικογένειές τους, θύματα των πολέμων, όπως και οι γυναίκες μετανάστριες,
  • τους εκβιασμούς και τη σεξουαλική βία που βιώνουν κυρίως γυναίκες στους χώρους εργασίας, πολλές φορές με την απειλή της απόλυσης, συμπληρώνοντας έτσι το παζλ της εργοδοτικής βίας,
  • τους διάφορους αναχρονισμούς που επιβιώνουν ως αντιλήψεις μέσα στην κοινωνία γύρω από ζητήματα σχέσεων των δύο φύλων, αλλά και τις ώριμες αλλαγές που δεν προχωρούν ακόμα και στο αστικό Οικογενειακό Δίκαιο.

 

Οι αγώνες απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα θέλουν σήμερα περισσότερο από ποτέ τη γυναίκα αγωνίστρια στο προσκήνιο! Να οργανωθεί στο σωματείο! Να είναι μπροστάρισσα στη μάχη ενάντια στις πολιτικές που μόνο στόχο έχουν να υπηρετήσουν το συμφέρον και το κέρδος του κεφαλαίου! Γιατί στη βάση αυτών των πολιτικών αναπαράγονται παλιές και νέες μορφές πρόσθετης καταπίεσης και εκμετάλλευσης του γυναικείου φύλου!

Τιμάμε λοιπόν την 8η Μάρτη, μένοντας στο δρόμο του αγώνα που χάραξαν η Κλάρα Τσέτκιν, η Αλεξάνδρα Κολοντάι, η Ηλέκτρα Αποστόλου,  και χιλιάδες ακόμα αγωνίστριες σε εργοστάσια, και χωράφια, στο μέτωπο κατά του φασιστικού άξονα,  υπερασπιζόμενες τα δικαιώματα, τις ανάγκες και την ελευθερία όλων! Στο δρόμο για μια κοινωνία που θα είναι πραγματική η ισοτιμία ανδρών γυναικών και ο οποίος προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική των μονοπωλίων, σύγκρουση και ρήξη με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών!

 

Μερτίκας Παναγιώτης, Γραμματέας του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ

Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Μέλος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Κορονοϊός: 14 νέα κρούσματα στη Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.142, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.348 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η κατανομή των κρουσμάτων

Στην Αττική τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 569. Εκτός από την Αττική, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι πια η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα, έχει 130 νέα κρούσματα, ενώ διψήφιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα στη Μεσσηνία, με 14 νέα επιβεβαιωμένα .


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ