Connect with us

Κινηματογράφος

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με πλούσια και ποικίλη θεματολογία

Ανέβηκε

στις

6ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πελοποννήσου με πλούσια και ποικίλη θεματολογία 5
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με πλούσια και ποικίλη θεματολογία

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει και φέτος δυναμικά  παρουσιάζοντας πλούσια και ποικίλη θεματολογία, εστιάζοντας παράλληλα σε θέματα που απασχολούν το σήμερα και το αύριο του κόσμου.

Κωδικό όνομα: Περιβάλλον!

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ φέτος εστιάζει στο μείζον ζήτημα του περιβάλλοντος με ένα φανταστικό αφιέρωμα που εξετάζει το σύστημα του Σοσιαλισμού, μια οικονομική και κοινωνική θεωρία με αρκετά διαφοροποιημένες μεταξύ τους ερμηνείες και τάσεις από τη γένεσή της μέχρι τον 21ο αιώνα στην ταινία των Ιταλών Enrico Parenti και Stefano Liberti,  μας πηγαίνει ένα Παρθενικό Ταξίδι – Ακραίας επιβίωσης με τη ματιά των Jakes Jordaan και Johnny Beechler  στον υπό εξαφάνιση πληθυσμό Λευκών καρχαριών της Νότιας Αφρικής.

Μια σοκαριστική καταγραφή του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη μέσα από τον φακό του Αμερικανού Jeff Orlowski  στο ντοκιμαντέρ «Κυνηγώντας τους παγετώνες» στο οποίο ακολουθεί τον φωτογράφο του National Geographic, James Balog στο ταξίδι του στην Αρκτική.  Το φετινό ειδικό αφιέρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από το έργο Αμερικανού σκηνοθέτη Eric Simon που τολμά και ρωτά αν υπάρχει τελικά λύση και θέτει το απλό ερώτημα: «Τι να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή;» αφού τις επιπτώσεις της έχουν αναμφίβολα πλέον βιώσει πολλές οικοσυστήματα και κοινότητες των ιθαγενών σε όλο τον πλανήτη. Επιπτώσεις που μεταφέρει το ντοκιμαντέρ «Before the flood / Πριν από την πλημμύρα» του Fisher Stevens από τις ΗΠΑ το οποίο έγινε σε συνεργασία με το National Geographic και τη συμμετοχή του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Leonardo Di Caprio ενώ το εξίσου βαρύ φορτίο της επιστροφής στην κανονικότητα για τους «Ανθρώπους μετά τη φωτιά» καταγράφει η Χαρά Μπουργάνη που περιγράφει την οδύσσεια ενός εκ των επιζώντων της πολύνεκρης φωτιάς στο Μάτι της Αττικής το 2018.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής τίθεται υπό συζήτηση και δύναται να αποτελέσει μια προτροπή δράσης υπέρ του «σπιτιού» που μοιραζόμαστε όλοι! Συγκεκριμένα, μετά το ντοκιμαντέρ Soyalism, λίγα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι, ο Στάθης Παπαδόπουλος από την SOS Κυπαρισσιακός, μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία με κάθε τρόπο, του Κυπαρισσιακού κόλπου, των οικοσυστημάτων και των κοινωνιών που τον αγκαλιάζουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με προβολή ενημερωτικού υλικού και ομιλία. Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ., από την κα Στελλίνα Κουλουζάκη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Την ίδια ημέρα (Κυριακή 19/1), οι προβολές συνεχίζονται με δυο ταινίες –ντοκιμαντέρ που συγκλονίζουν.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Δανόπουλος μας παίρνει από το χέρι για μια περιπλάνηση στον «αιχμηρό» κόσμο των πορνείων της Αθήνας με την «Ρίτα» και οι Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies μέσω του συγκλονιστικού project “Zero Impunity / Μηδενική ανοχή» θίγουν την ατιμωρησία των ενόχων διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 19ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

 

Ακραία επιβίωση–Παρθενικό ταξίδι /

 Apex Survival – Maiden Voyage

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (11:00)

 

Μια παγκόσμια ομάδα που αποτελείται από καρχαριολόγους και βιολόγους, που ηγούνται κάποιες δυνατές, ευφυείς και ανεξάρτητες γυναίκες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ακολουθούν το δρόμο της μετανάστευσης του Λευκού καρχαρία. Αν και κάποτε τα κρύα νερά της Νότιας Αφρικής είχαν το μεγαλύτερο πληθυσμό από Λευκούς καρχαρίες σήμερα βρίσκονται εκεί σπάνια. Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις λόγοι της εξαφάνισής τους; Ποιες είναι οι συνέπειες της εξαφάνισής τους; Υπάρχει λύση;

Σκηνοθεσία: Jakes Jordaan, Johnny Beechler

Παραγωγή: Jakes Jordaan

Διάρκεια: 60´

Χώρα Παραγωγής: Νότια Αφρική

Έτος Παραγωγής: 2019

 

Chasing Ice  / Κυνηγώντας τους παγετώνες

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (12:00)

Ακολουθούμε τον φωτογράφο του National Geographic, James Balog στο ταξίδι του στην Αρκτική καθώς χρησιμοποιεί κάμερες time-lapse με ένα σκοπό: να καταγράψουν σε βάθος χρόνου τις αλλαγές στους παγετώνες

Σκηνοθεσία: Jeff Orlowski

Σενάριο: Mark Monroe

Παραγωγή: Paula DuPre’ Pesemen, Jerry Aronson

Διάρκεια: 75´

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Ετος Παραγωγής: 2012

 

 

Soyalism / Σογιαλισμός

Enrico Parenti, Stefano Liberti

Προβολές:  Καλαμάτα 19/1 (14:00),  Δημητσάνα 23/1 (17:30)

Μια εφιαλτική καταγραφή της ανελέητης καταστροφής των φυσικών πόρων και της ποδοπάτησης των μικροπαραγωγών από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων. Μια διεισδυτική ματιά στα άδυτα της παγκόσμιας βιομηχανίας παραγωγής χοιρινού κρέατος, που καταδεικνύει τη συσσώρευση ασύλληπτης δύναμης στα χέρια ελάχιστων προνομιούχων στη Δύση και την Κίνα. Από τις τεχνητές λιμνοθάλασσες αποβλήτων στις ΗΠΑ μέχρι την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου για τη μονοκαλλιέργεια σόγιας, ένα δυστοπικό πλάνο καταστροφής παίρνει σάρκα και οστά.

Σκηνοθεσία: Enrico Parenti, Stefano Liberti

Παραγωγή: Andrea Ricciardi, Susana Trojano

Συμπαραγωγή: Pulitzer Center on Crisis Reporting

Διάρκεια: 65′

Χώρα Παραγωγής: Ιταλία

Έτος Παραγωγής: 2018

6ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πελοποννήσου με πλούσια και ποικίλη θεματολογία 6

Before the flood / Πριν από την πλημμύρα

Fisher Stevens

Προβολές:  Καλαμάτα 19/1 (16:00)

Μια ματιά στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον μας και τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για να προστατεύσει τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες των ιθαγενών σε όλο τον πλανήτη.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC

Σκηνοθεσία: Fisher Stevens

Σενάριο: Mark Monroe

Αφήγηση: Leonardo DiCaprio

Παραγωγή: Fisher Stevens, Leonardo DiCaprio, James Packer, Brett Ratner, Trevor Davidoski, and Jennifer Davisson Killoran

Διάρκεια: 96´

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Έτος Παραγωγής: 2016

 

6ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ πελοποννήσου με πλούσια και ποικίλη θεματολογία 6

What to Do about Climate Disruption? /

Τι να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή;

Eric Simon

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Προβολές:  Καλαμάτα 19/1 (18:00)

Παρά τη μεγάλη συζήτηση για το πρόβλημα για πάνω από το ένα τέταρτο του αιώνα, οι παρατηρούμενες θερμοκρασίες και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, μια μεγάλη ποικιλία φωνών μιλά για το θέμα του τι πρέπει να γίνει για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των βουλευτών και των γυναικών που μιλούν σε αίθουσες πόλεων, ομιλητών σε δημόσια γεγονότα, των ερωτηθέντων οικολόγων και εμπειρογνωμόνων εμφανίζονται σε άλλα βίντεο. Η ταινία διερευνά τους διαθέσιμους δρόμους για να σημειώσει πρόοδο, ενώ συλλαμβάνει το πάθος των διαδηλωτών και των ακτιβιστών που κατανοούν τους κινδύνους της διατήρησης των επιχειρήσεων ως συνήθως.

Σκηνοθεσία: Eric Simon

Σενάριο: Eric Simon

Παραγωγή: Eric Simon

Διάρκεια: 70´

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Ετος Παραγωγής: 2019

 

 

 

Άνθρωποι μετά τη φωτιά / People After The Fire

Χαρά Μπουργάνη

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Προβολές: Καλαμάτα 19/1 (19:30), Τρίπολη 19/1 (21:00)

Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή, οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους, ψυχικά και σωματικά. Μία από αυτούς είναι η Πέννυ, μια γυναίκα με βαριά εγκαύματα που καταφέρνει να επιβιώσει. Γιατροί, ψυχολόγοι και εθελοντές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν όλους τους εγκαυματίες. Η Πέννυ χαρακτηρίζει την πορεία αυτή της αποκατάστασης Οδύσσεια. Στο πλευρό της βρίσκεται και μια φίλη της ζωγράφος, που αφηγείται μέσα από την τέχνη της τι συνέβη.

Σκηνοθεσία: Χαρά Μπουργάνη

Σενάριο: Χαρά Μπουργάνη

Παραγωγή: Χαρά Μπουργάνη

Διάρκεια: 25´

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Ετος Παραγωγής: 2019

 

 

Ρίτα / Rita

Γιώργος Δανόπουλος

Προβολές:  Καλαμάτα 19/1 (20:30)

Η Ρίτα, μία ιερόδουλη της παλιάς Αθήνας, περιγράφει γεγονότα της ζωής της και πλευρές του χαρακτήρα της που κάθε άλλο παρά ιερόδουλη θυμίζουν. Όλα αυτά, έγιναν εφόδια για να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις πολύ δύσκολες. Ο σκηνοθέτης μας παίρνει από το χέρι για να μας δείξει τον αιχμηρό κόσμο των πορνείων της Αθήνας. Η περιπλάνηση στους εσωτερικούς χώρους των πορνείων με την γλυκιά φωνή της Ρίτας να συνοδεύει τις εικόνες, δημιουργεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό ασχήμιας και ομορφιάς.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δανόπουλος

Σενάριο: Γιώργος Δανόπουλος

Παραγωγή: Γιώργος Δανόπουλος

Διάρκεια: 21′

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Ετος Παραγωγής: 2018

 

Zero Impunity / Μηδενική ανοχή

Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies

Προβολές: Kalam;ata 21:00

 

Ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό πρότζεκτ, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας που έχει στόχο να θέσει τέλος στην ατιμωρησία των ενόχων διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου. Ένα κολάζ από έξι δημοσιογραφικές έρευνες που διεισδύουν σε εμπόλεμες ζώνες, αίθουσες δικαστηρίων και κελιά φυλακών, ξεσκεπάζοντας τους σκοτεινούς μηχανισμούς αποσιώπησης της βίας και φίμωσης των ανυπεράσπιστων θυμάτων. Ένα ντοκιμαντέρ που σπάει την ανατριχιαστική ομερτά της συνενοχής, παρακινώντας σε ανάληψη δράσης.

Σκηνοθεσία: Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies

Παραγωγή: Marion Guth, Stéphan Roelants, François Le Gall, Louise Cosserat

Διάρκεια: 93 ´

Χώρα Παραγωγής: Λουξεμβούργο, Γαλλία

Ετος Παραγωγής: 2018

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Για να δείτε το trailer, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

Για να δείτε το πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site μας

www.peloponnisosdocfestival.com

Και ακολουθήστε μας

https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/

 

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Και της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Με τη συνδιοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας

Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

 

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με πλούσια και ποικίλη θεματολογία

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ