Connect with us

Κινηματογράφος

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 1
Κοινοποιησέ το

Πρεμιέρα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

10 Ημέρες, 9 Πόλεις, 77 Ντοκιμαντέρ, 34 Πανελλήνιες Πρεμιέρες, 22 Εκπαιδευτικά Ντοκιμαντέρ και δυο νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια, πλήθος Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών κι ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή συνθέτουν την εφετινή ταυτότητα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και ανοίγει τις «πύλες» του στις 17 Ιανουαρίου με την πόλη της Καλαμάτας στο επίκεντρό του.

Ενισχυμένο, διευρυμένο και με θέματα «to the point», το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσιάζει ευρεία γκάμα ντοκιμαντέρ από καλλιτέχνες όλου του κόσμου που κραδαίνοντας μια κάμερα, ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του κόσμου, μας μεταφέρουν ηχηρά μηνύματα για την ζωή …υπό συνεχή δοκιμασία! Κινηματογραφικά καρέ που μεταφέρουν ιστορίες που εμπνέουν και συνάμα μας προβληματίζουν για τον ρόλο που εμείς παίζουμε – όσο μικρός κι αν είναι αυτός – στο μεγάλο σενάριο της ζωής!

Το αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι “Άνθρωπος και Περιβάλλον”.

Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του Φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.

Οι προβολές ξεκινούν από τις 17 έως 27 Ιανουαρίου 2020 στην Καλαμάτα ενώ μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί σε Πάτρα (19-24/1), Τρίπολη (19-22/1), Άργος (18-20/1), Αμαλιάδα (24-26/1), Σπάρτη (22-25/1), Δημητσάνα (22-23/1), Γύθειο (17-19/1) και Ξυλόκαστρο (25-27/1).

 • Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση…

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του φεστιβάλ έκανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου το οποίο θα διαρκέσει δέκα ημέρες, από τις 17 έως τις 27 Ιανουαρίου. «Το Φεστιβάλ φέτος έχει διευρυνθεί ως προς τις πόλεις που ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο. Πέρα από την Καλαμάτα, που είναι το επίκεντρο του Φεστιβάλ, οι προβολές του θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες οκτώ πόλεις. Φέτος το πρόγραμμα εμπεριέχει 77 ντοκιμαντέρ, Ελληνικές και ξένες παραγωγές εκ των οποίων οι 34 είναι Πανελλήνιες Πρεμιέρες. Η εκπαιδευτική ζώνη εμπεριέχει 22 ντοκιμαντέρ, με έμφαση στο Περιβάλλον. Φέτος -όπως κάθε χρόνο- το ειδικό αφιέρωμα του φεστιβάλ είναι «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και θα γίνει σε συνεργασία με το SOS Μεσόγειος και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η επίσημη καλεσμένη είναι η Iara Lee, μια σκηνοθέτις από την Βραζιλία, ακτιβίστρια, η οποία θα παρευρεθεί στην Καλαμάτα για έξι ημέρες και θα δώσει Σεμινάριο για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και το ευρύ κοινό, για τους πολίτες της Καλαμάτας.»

Με την ίδια δυναμική συνεχίζονται και φέτος τα σεμινάρια «κι αυτά διευρυμένα φέτος», όπως τόνισε η κα Πετροπούλου διότι «εκτός από Σεμινάρια Ενηλίκων έχουμε και τα Μαθητικά Σεμινάρια. Έχουμε μία πάρα πολύ ωραία Φωτογραφική Έκθεση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή του Ρώσου Φωτογράφου και Κινηματογραφιστή Vlad Sokhin. Επίσης έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο Ανοιχτό Εργαστήριο Κεραμικής πάλι με θέμα το Περιβάλλον, όπου καλούνται οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τους σπουδαστές του Καλλιτεχνικού Στεκιού, να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο από πηλό το οποίο θα τοποθετήσουν σε διάφορα μέρη της πόλης μας και θα το αφήσουμε μέσα στο χρόνο να ξαναγυρίσει πίσω στη γη! Είναι μία ιδέα την οποία συνέλαβε ο Ηλίας Χριστόπουλος από το Καλλιτεχνικό Στέκι

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μέρους του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται και φέτος επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, ενώ θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής στους μαθητές.

 • Σημαντικές νέες συνεργασίες…

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Σχολή Καλών Τεχνών όπου τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα συμμετέχουν στην Καλαμάτα σε σεμινάριο το οποίο θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα, Iara Lee.

Μια νέα συνεργασία ξεκινά και με την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου τεταρτοετείς φοιτητές θα παραβρεθούν στην διάρκεια του φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Καλαμάτα και την Μεσσηνία.

Το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ, με πρωτοετείς φοιτητές να αναλαμβάνουν κατά την διάρκεια του τριμήνου μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Μια νέα συνεργασία εγκαινιάζεται φέτος και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, του οποίου οι φοιτητές θα αξιολογήσουν και θα απονείμουν βραβείο στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Τις νέες αυτές συνεργασίες παρουσίασε η Καλλιτεχνική Σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα, τις οποίες όπως είπε «ξεκινάμε φέτος με μεγάλη μας χαρά.

Πέρυσι είχαμε τη συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζει φέτος να είναι κοντά μας.

Φέτος ξεκινά για πρώτη φορά μια συνεργασία μας με το Τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα έρθουν φοιτητές από την Σχολή με σκοπό να κάνουν ένα Σεμινάριο Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, όπως επίσης η συνεργασία μας με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου. Τα παιδιά του τμήματος θα παρακολουθήσουν όλες τις Ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης συνεχίζουμε την συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που ήδη τα παιδιά έχουν ξεκινήσει μία εργασία παίρνοντας συνεντεύξεις από σκηνοθέτες που ήδη δημοσιεύονται στον Τύπο.»

 • Σύμμαχος του Φεστιβάλ και το υπουργείο Πολιτισμού

Στα ευχάριστα μαντάτα η είδηση που μοιράστηκε η Τζίνα Πετροπούλου κατά την επίσημη συνέντευξη Τύπου για το φεστιβάλ, σχετικά με την τριετή σύμβαση που προ ημερών υπεγράφη με το υπουργείου Πολιτισμού.

Μια θετική εξέλιξη που όπως τόνισε και η ίδια προσφέρει μια αίσθηση σιγουριάς για το μέλλον το οποίο φαντάζει πλέον περισσότερο αισιόδοξο.

«Και φέτος το Φεστιβάλ ενισχύεται από το υπουργείο Πολιτισμού –μία συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι- και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γι’ αυτό το γεγονός γιατί υπογράψαμε μια τριετή σύμβαση η οποία μας δίνει την ευκαιρία τα επόμενα τρία χρόνια να νοιώθουμε ότι αν μη τι άλλο θα επιβιώσει το Φεστιβάλ.»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ευστάθιο Αναστασόπουλο, τον Δήμο Καλαμάτας και τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο που συμμετέχουν στην συνδιοργάνωση του φεστιβάλ.

Σύμμαχοι στην προσπάθεια του Κέντρου και του Φεστιβάλ είναι όπως πάντοτε οι εθελοντές, την πολύτιμη βοήθεια των οποίων εξήρε η κα Πετροπούλου ευχαριστώντας τους θερμά για την σπουδαία συμβολή τους.

Ευχαρίστησε τέλος τους Μεγάλους Χορηγούς του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου για την σημαντική υποστήριξή τους:

 • VOLKSWAGEN Κουτουμάνου (παροχή οχήματος μετακινήσεων)
 • FARMAGROUP
 • ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360
 • STEFILM Post Production (χορηγός Βραβείου Κοινού)
 • Επιμελητήριο Μεσσηνίας
 • Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

 

 • Αρωγοί στην προσπάθεια Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Καλαμάτας

Για μια ακόμα χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την κορυφαία εκδήλωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Διεθνές Φεστιβάλ, την οποία στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Ο κ. Αναστασόπουλος συνεχάρη «την κα Πετροπούλου και όλα τα στελέχη του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που έχει έδρα την Καλαμάτα για την προσπάθεια που κάνουν και την μεγάλη θεματολογία και τη μεγάλη συμμετοχή και από ειδικούς αλλά και κυρίως από θεατές, που τους προτρέπουμε κι εμείς να παρακολουθήσουν όλες αυτές τις προβολές.

Στηρίζουμε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που έχει σαν έδρα την Καλαμάτα και πεδίο αναφοράς όλη τη γεωγραφική Περιφέρεια Πελοποννήσου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.»

Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας ισχυρό κίνητρο για την στήριξη του φεστιβάλ αποτελεί η σύντομα αλλά πλούσια πορεία του. «Ένα άλλο στοιχείο που μας κάνει να συμμετέχουμε και να είμαστε συνδιοργανωτές είναι η πορεία του συγκεκριμένου Φεστιβάλ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αποδείξει την ποιοτική δουλειά που γίνεται και κυρίως συμβάλει στην μύηση νεότερων γενιών σε αυτήν την τέχνη που είναι επίσης πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που θεωρώ ότι αναβαθμίζει την περιοχή μας και ολόκληρη την Πελοπόννησο» κλείνοντας ο κ. Αναστασόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία και προέτρεψε τους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Με χαρά λοιπόν σας προσκαλούμε για 6η συνεχή χρονιά να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ σκηνοθετών από κάθε γωνιά του κόσμου με θέματα που ευαισθητοποιούν και αφυπνούν…

Πρεμιέρα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου


Κοινοποιησέ το

Κινηματογράφος

Δημιουργία Ντοκιμαντέρ για το «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» της Μεσσηνίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δημιουργία Ντοκιμαντέρ για το «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» της Μεσσηνίας 12
Κοινοποιησέ το

Σάρκα και οστά παίρνει το εγχείρημα του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας για οπτικοποίηση του επετειακού προγράμματος «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» μέσω της φωτογράφισης και της δημιουργίας ενός Ντοκιμαντέρ από εξειδικευμένη εταιρεία παραγωγής.

Η καινοτομία του επετειακού προγράμματος για τα αιωνόβια δέντρα της Μεσσηνίας, που συνιστούν τους μόνους ζωντανούς μάρτυρες της ιστορίας του τόπου, κέντρισε το ενδιαφέρον μιας από τις εξειδικευμένες εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάδειξη και προβολή περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πόρων ιδιαίτερων περιοχών της Ελλάδας. Πρόκειται για τον οργανισμό SteMajourneys (website: https://www.stemajourneys.com/) που αναλαμβάνει τη δημιουργία οπτικοακουστικού περιεχομένου (ντοκιμαντέρ, βίντεο, φωτογραφίες, εκδόσεις, αρθρογραφία και κείμενα κ.α.) για ιδρύματα, επιχειρήσεις και φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον οργανισμό SteMajourneys σχεδιάζει άμεσα μια εκτενή επιτόπια έρευνα πεδίου (fieldwork) ώστε οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του εν λόγω οργανισμού να μελετήσουν και να χαρτογραφήσουν την ανθρωπογεωγραφία του δικτύου των αιωνόβιων δέντρων της Μεσσηνίας.  Ο σχεδιασμός αυτός έχει πολλαπλούς στόχους καθώς επιδιώκεται, η δημιουργία ενός Ντοκιμαντέρ με θέμα το αιωνόβια δέντρα της Ελληνικής Επανάστασης και την αφήγηση των ιστοριών τους (σε συνεργασία και με τοπικούς λαογραφικούς και εθνογραφικούς φορείς), η δημιουργία μιας έκθεσης φωτογραφίας των αιωνόβιων δέντρων για το καλοκαίρι του 2021 και τέλος, η έκδοση ενός επετειακού λευκώματος – folio που θα περιλαμβάνει τις φωτογραφίες των μνημειακών δέντρων και θα συνοδεύονται από κείμενα με τις ιστορίες και τους μύθους που τα περιβάλλουν.

Παράλληλα, μέσω του SteMajourneys, ως μια ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που εστιάζει στη φωτογραφία, την κινηματογράφηση και το ταξίδι, η Μεσσηνία, εκτός των άλλων, θα προβληθεί και ως περιβαλλοντικός και πολιτισμικός προορισμός σε Έλληνες ταξιδιώτες και επισκέπτες από το εξωτερικό.  Έτσι, βάσει αυτών, ο εν λόγω οργανισμός σχεδιάζει περαιτέρω τη δημιουργία ψηφιακών τουριστικών οδηγών για τους 6 Δήμους της Μεσσηνίας, με επίκεντρο σημαντικούς πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς προορισμούς, όπως το κάστρο της Μεθώνης, το φρούριο της Πύλου, την βιοποικιλότητα του Ταΰγετου, το κάστρο της Κυπαρισσίας, τους καταρράκτες της Νέδας, την Αρχαία Μεσσήνη, το κάστρο της Ζαρνάτας, το μονοπάτι του Μπίλιοβο κ.α.

Στο πλαίσιο των παραπάνω θεματικών ενοτήτων του προγράμματος θα επιδιωχθεί η χορηγική συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Μεσσηνίας, όπως η Περιφέρεια, Δήμοι, Ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθούν στο σύνολό τους οι παραπάνω σχεδιαζόμενες δράσεις του επετειακού προγράμματος.

Το επετειακό πρόγραμμα «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» στόχο έχει τον εντοπισμό, την προστασία και την ανάδειξη των μνημειακών αιωνόβιων δέντρων που συνδέθηκαν με γεγονότα, ιστορίες και μύθους της Ελληνικής Επανάστασης. Μέσω της εν λόγω πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας επιδιώκεται η ανάδειξη της σημασίας των δέντρων αυτών ως στοιχείων της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς που αξίζουν τον σεβασμό και την προστασία μας, καθώς και η ανασύνθεση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης μέσω των ιστοριών και των μύθων που τα περιβάλλουν.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εν λόγω επετειακό project παρουσιάζεται στον ψηφιακό διαδραστικό χάρτη του ημερολογίου δράσεων της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».

Στο πλαίσιο δημιουργίας του δικτύου αιωνόβιων δέντρων Ελληνικής Επανάστασης, έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί ιστορικά περισσότερα από 30 μνημειακά δέντρα της Μεσσηνίας, ενώ μέσω περαιτέρω επιτόπιας έρευνας επιδιώκεται η διεύρυνση της παραπάνω λίστας τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά. Παράλληλα, έντονο είναι το ενδιαφέρον από φορείς από όλη την Ελλάδα ώστε το δίκτυο των αιωνόβιων δέντρων που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.  Έτσι, θα επιδιωχθεί εμβάθυνση της συνεργασίας με την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» με σκοπό το εν λόγω επετειακό πρόγραμμα να διευρυνθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα για τα αιωνόβια αυτά δέντρα δεν περιορίζεται μόνο στα φυσικά τους χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος και η ηλικία, αλλά επιδιώκεται η ανίχνευση των ιστοριών και των μύθων με τους οποίους σχετίζονται και τα συνδέουν με την τοπική κοινωνία ώστε να αποτελέσουν και πάλι ζωντανούς πόρους της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Παράλληλα, τα εν λόγω μνημειακά δέντρα θα σηματοδοτηθούν με ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο που θα φιλοτεχνήσει η καταξιωμένη σε διεθνές επίπεδο καλλιτέχνιςJoannaKordos και θα είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η σηματοδότηση των δέντρων θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μικρών τοπικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Ακολούθως, ειδικός φάκελος βιολογικής και ιστορικής τεκμηρίωσής τους θα αποσταλεί στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, ώστε να συνταχθεί ειδική έκθεση προστασίας τους με στόχο να χαρακτηριστούν προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί (Protectednaturalformations) και να ενταχθούν στον κατάλογο των διατηρητέων μνημείων της φύσης.

Τέλος, ο ερευνητικός φάκελος, με το σύνολο των περιβαλλοντικών και πολιτισμικών δεδομένων των αιωνόβιων δέντρων, θα σταλεί στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, με αίτημα να αξιολογηθεί από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), με στόχο το εν λόγω επετειακό στοιχείο να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

«Στη γη του άγριου μελιού» από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Στη γη του άγριου μελιού» από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ 13
Κοινοποιησέ το

Αυτή την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 9:30 μ.μ. εγκαινιάζει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ τη νέα συνεργασία του με την ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα Cinobo, με την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Στη γη του άγριου μελιού» (Honeyland), που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ του Sundance κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, ενώ κατόρθωσε να αποσπάσει διπλή υποψηφιότητα στα Όσκαρ ως ντοκιμαντέρ και διεθνής ταινία.

Το Cinobo (Cinema No Borders), στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής προσφέρει στους φίλους του Κέντρου που θα εγγραφούν ως νέοι συνδρομητές έναν εκπτωτικό κωδικό που θα προσφέρει μισή τιμή για δύο μήνες συνδρομής, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη συλλογή ανεξάρτητου και arthouse κινηματογράφου, με εκατοντάδες ταινίες επιλεγμένες και κατηγοριοποιημένες από επαγγελματίες curators του κινηματογραφικού χώρου. Οι ενδιαφερόμενου μπορούν να επωφεληθούν αυτής της προσφοράς σε συνδυασμό με την δυνατότητα της δωρεάν δοκιμής 14 ημερών, που προσφέρει η υπηρεσία, απολαμβάνοντας έτσι απεριόριστα επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο με ελληνικούς υπότιτλους.

«Στη γη του άγριου μελιού» από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ 14

Στη Γη του Αγριου Μελιού

(Honeyland)

Σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή βαθιά μέσα στα Βαλκάνια ζει η Χατίτζε Μουράτοβα με την ηλικιωμένη μητέρα της, σε ένα χωριό χωρίς δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Τελευταία μιας σειράς γενεών μελισσοκόμων άγριου μελιού, η Χατίτζε βγάζει μικρές παρτίδες, αγνού προϊόντος, το οποίο και πουλάει στην πλησιέστερη πόλη, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με τα πόδια.

Η ήρεμη ζωή της Χατίτζε διαταράσσεται με την άφιξη μιας οικογένειας που στήνει νοικοκυριό δίπλα της, με τις θορυβώδεις μηχανές τους, τα επτά ανυπάκουα παιδιά τους και ένα κοπάδι από αγελάδες και άλλα ζώα. Αρχικά η Χατίτζε αντιμετωπίζει την αλλαγή με ανοιχτό μυαλό και θετική διάθεση, αλλά γρήγορα δημιουργείται μια κόντρα που εκθέτει τη θεμελιώδη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση και τους ανθρώπους, την αρμονία και την ασυμφωνία, την εκμετάλλευση και τη βιωσιμότητα.

«Στη γη του άγριου μελιού» από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ 15

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
2019 / Βόρεια Μακεδονία / 85’
Συμμετέχουν: Χατίτζε Μουράτοβα, Ναζιφέ Μουράτοβα, Χουσέιν Σαμ, Λιούτβιε Σαμ, Μούσταφα Σαμ, Μουζαφέρ Σαμ, Βέλι Σαμ, Αλί Σαμ, Αλίτ Σαμ, Γκαμζέ Σαμ, Λιούτβις Σαμ, Σαφέτ Τζαβόροβακ
Σκηνοθεσία: Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Τάμαρα Κοτέφσκα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φετζμί Νταούτ, Σαμίρ Λιούμα
Παραγωγή: Λιούμπο Στεφάνοφ
Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Είσοδος: Δωρεάν

Ωρα Εναρξης: 21:30

Προσέλευση: 21:15

 • Λόγω τήρησης των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19, οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις του Κέντρου είναι περιορισμένες. Κρατήσεις, θα γίνονται μέσα από το σχετικό event του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τηλεφωνικώς στο 27210 22376 (10:00-14:00).

Ευχαριστούμε για την κατανόηση


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Έρχεται το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου “Κατακτώντας την Ελευθερία”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Έρχεται το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου “Κατακτώντας την Ελευθερία” 16
Κοινοποιησέ το

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο χειμώνα το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (ΔΦΝΠ), που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων.

 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γενικότερη ανησυχία λογω πανδημίας αλλά και το πλήγμα που έχει υποστεί ο Πολιτισμός παγκοσμίως, εξαιτίας της εξάπλωσης του covid-19,  η διοργανώτρια αρχή ανακοινώνει ότι είναι στις προθέσεις της η ομαλή διεξαγωγή του 7ου Φεστιβάλ, προσαρμοσμένου στις οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ κάθε φορά.

 

Για τον λόγο αυτό,φέτος, το Φεστιβάλ δίνει ραντεβού στους φίλους του λίγο μετα τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα, από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2021. Ενισχυμένο με νέες συνεργασίες, νέο βραβείο, αφιερώματα αλλά και την καθιερωμένη του εκπαιδευτική ζώνη, το Φεστιβάλ θα προβάλλει πλήθος βραβευμένων ελληνικών και ξένων ταινιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% του προγράμματος,αυτή τη φορά,θα αποτελείται από ευρωπαϊκές ταινίες. Και φέτος, μέρος του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Φεστιβάλ και εκτός  Καλμάτας και συγκεκριμένα σε:  Σπάρτη, Γύθειο, Άργος, Ναύπλιο,Ξυλόκαστρο, Πάτρα, Αιγιάλεια και Αμαλιάδα.

 

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το μεγάλο αφιέρωμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει την θεματική “Κατακτώντας την Ελευθερία”.

 

Επίσημη προσκεκλημένη της 7ης διοργάνωσης θα είναι η Αυστριακή σκηνοθέτις, Ναταλί Χάλα (Natalie Halla), της οποίας θα προβληθούν 5 ταινίες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η ίδια θα συμμετέχει,επίσης, στην τριμελή επιτροπή για τα Βραβεία Ισότητας.

 

Επιπλέον, φέτος θεσπίζεται το “Βραβείο Σπάρτης”, που υιοθετήθηκε από τον Δήμο Σπάρτης. Πρόκειται  για ένα ακόμη βραβείο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της κριτικής επιτροπής και θα αφορά στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η επιτροπή και εδώ θα είναι διεθνής τριμελής.

 

Για άλλη μια χρονιά φέτος  το ΔΦΝΠ θα συνεργαστεί με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  και την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, 10 φοιτητές από κάθε σχολή θα παρευρεθούν στην διάρκεια του Φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή δύο σπονδυλωτών ντοκιμαντέρ.

 

Φέτος, η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών φεστιβάλ ενισχύεται με γραπτή συμφωνία, διάρκειας 3 ετών με το Zinebi, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Στο πλαίσιο αυτής  της συνεργασίας, κατα την διάρκεια του 7ου ΔΦΝΠ, θα πραγματοποιηθεί αφιερώμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο. Παράλληλα,τα δύο φεστιβάλ έχουν προσκαλέσει Έλληνες και Βάσκους σκηνοθέτες και παραγωγούς να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσσου στην Καλαμάτα, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής μεταξύ των δύο χωρών, σε ένα κοινό ετήσιο θέμα.

Τέλος, συνεχίζεται η συνεργασία με  το φεστιβάλ FAITO DOC στη Νάπολη, το οποίο, στο επόμενο πρόγραμμά του, θα ενσωματώσει κινηματογραφικά έργα νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών και θα παρουσιάσει μια ταινία ντοκιμαντέρ ως παγκόσμια πρεμιέρα στο ΔΦΝΠ.

 

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!

Έρχεται το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου “Κατακτώντας την Ελευθερία” 17

Μείνετε συντονισμένοι!

www.peloponnisosdocfestival.com

https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ