Connect with us

Κινηματογράφος

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Kalamata Times

Published

on

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 1

Πρεμιέρα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

10 Ημέρες, 9 Πόλεις, 77 Ντοκιμαντέρ, 34 Πανελλήνιες Πρεμιέρες, 22 Εκπαιδευτικά Ντοκιμαντέρ και δυο νέες συνεργασίες με Πανεπιστήμια, πλήθος Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών κι ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή συνθέτουν την εφετινή ταυτότητα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και ανοίγει τις «πύλες» του στις 17 Ιανουαρίου με την πόλη της Καλαμάτας στο επίκεντρό του.

Ενισχυμένο, διευρυμένο και με θέματα «to the point», το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσιάζει ευρεία γκάμα ντοκιμαντέρ από καλλιτέχνες όλου του κόσμου που κραδαίνοντας μια κάμερα, ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία του κόσμου, μας μεταφέρουν ηχηρά μηνύματα για την ζωή …υπό συνεχή δοκιμασία! Κινηματογραφικά καρέ που μεταφέρουν ιστορίες που εμπνέουν και συνάμα μας προβληματίζουν για τον ρόλο που εμείς παίζουμε – όσο μικρός κι αν είναι αυτός – στο μεγάλο σενάριο της ζωής!

Το αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι “Άνθρωπος και Περιβάλλον”.

Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του Φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.

Οι προβολές ξεκινούν από τις 17 έως 27 Ιανουαρίου 2020 στην Καλαμάτα ενώ μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί σε Πάτρα (19-24/1), Τρίπολη (19-22/1), Άργος (18-20/1), Αμαλιάδα (24-26/1), Σπάρτη (22-25/1), Δημητσάνα (22-23/1), Γύθειο (17-19/1) και Ξυλόκαστρο (25-27/1).

  • Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση…

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του φεστιβάλ έκανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου το οποίο θα διαρκέσει δέκα ημέρες, από τις 17 έως τις 27 Ιανουαρίου. «Το Φεστιβάλ φέτος έχει διευρυνθεί ως προς τις πόλεις που ήδη συμμετέχουν στο δίκτυο. Πέρα από την Καλαμάτα, που είναι το επίκεντρο του Φεστιβάλ, οι προβολές του θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες οκτώ πόλεις. Φέτος το πρόγραμμα εμπεριέχει 77 ντοκιμαντέρ, Ελληνικές και ξένες παραγωγές εκ των οποίων οι 34 είναι Πανελλήνιες Πρεμιέρες. Η εκπαιδευτική ζώνη εμπεριέχει 22 ντοκιμαντέρ, με έμφαση στο Περιβάλλον. Φέτος -όπως κάθε χρόνο- το ειδικό αφιέρωμα του φεστιβάλ είναι «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και θα γίνει σε συνεργασία με το SOS Μεσόγειος και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η επίσημη καλεσμένη είναι η Iara Lee, μια σκηνοθέτις από την Βραζιλία, ακτιβίστρια, η οποία θα παρευρεθεί στην Καλαμάτα για έξι ημέρες και θα δώσει Σεμινάριο για τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και το ευρύ κοινό, για τους πολίτες της Καλαμάτας.»

Με την ίδια δυναμική συνεχίζονται και φέτος τα σεμινάρια «κι αυτά διευρυμένα φέτος», όπως τόνισε η κα Πετροπούλου διότι «εκτός από Σεμινάρια Ενηλίκων έχουμε και τα Μαθητικά Σεμινάρια. Έχουμε μία πάρα πολύ ωραία Φωτογραφική Έκθεση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή του Ρώσου Φωτογράφου και Κινηματογραφιστή Vlad Sokhin. Επίσης έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο Ανοιχτό Εργαστήριο Κεραμικής πάλι με θέμα το Περιβάλλον, όπου καλούνται οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τους σπουδαστές του Καλλιτεχνικού Στεκιού, να δημιουργήσουν ένα αντικείμενο από πηλό το οποίο θα τοποθετήσουν σε διάφορα μέρη της πόλης μας και θα το αφήσουμε μέσα στο χρόνο να ξαναγυρίσει πίσω στη γη! Είναι μία ιδέα την οποία συνέλαβε ο Ηλίας Χριστόπουλος από το Καλλιτεχνικό Στέκι

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μέρους του φεστιβάλ, περιλαμβάνονται και φέτος επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, ενώ θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής στους μαθητές.

  • Σημαντικές νέες συνεργασίες…

Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Σχολή Καλών Τεχνών όπου τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα συμμετέχουν στην Καλαμάτα σε σεμινάριο το οποίο θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα, Iara Lee.

Μια νέα συνεργασία ξεκινά και με την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου τεταρτοετείς φοιτητές θα παραβρεθούν στην διάρκεια του φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Καλαμάτα και την Μεσσηνία.

Το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ, με πρωτοετείς φοιτητές να αναλαμβάνουν κατά την διάρκεια του τριμήνου μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

Μια νέα συνεργασία εγκαινιάζεται φέτος και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, του οποίου οι φοιτητές θα αξιολογήσουν και θα απονείμουν βραβείο στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Τις νέες αυτές συνεργασίες παρουσίασε η Καλλιτεχνική Σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα, τις οποίες όπως είπε «ξεκινάμε φέτος με μεγάλη μας χαρά.

Πέρυσι είχαμε τη συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών που συνεχίζει φέτος να είναι κοντά μας.

Φέτος ξεκινά για πρώτη φορά μια συνεργασία μας με το Τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα έρθουν φοιτητές από την Σχολή με σκοπό να κάνουν ένα Σεμινάριο Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, όπως επίσης η συνεργασία μας με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου. Τα παιδιά του τμήματος θα παρακολουθήσουν όλες τις Ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης συνεχίζουμε την συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που ήδη τα παιδιά έχουν ξεκινήσει μία εργασία παίρνοντας συνεντεύξεις από σκηνοθέτες που ήδη δημοσιεύονται στον Τύπο.»

  • Σύμμαχος του Φεστιβάλ και το υπουργείο Πολιτισμού

Στα ευχάριστα μαντάτα η είδηση που μοιράστηκε η Τζίνα Πετροπούλου κατά την επίσημη συνέντευξη Τύπου για το φεστιβάλ, σχετικά με την τριετή σύμβαση που προ ημερών υπεγράφη με το υπουργείου Πολιτισμού.

Μια θετική εξέλιξη που όπως τόνισε και η ίδια προσφέρει μια αίσθηση σιγουριάς για το μέλλον το οποίο φαντάζει πλέον περισσότερο αισιόδοξο.

«Και φέτος το Φεστιβάλ ενισχύεται από το υπουργείο Πολιτισμού –μία συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι- και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γι’ αυτό το γεγονός γιατί υπογράψαμε μια τριετή σύμβαση η οποία μας δίνει την ευκαιρία τα επόμενα τρία χρόνια να νοιώθουμε ότι αν μη τι άλλο θα επιβιώσει το Φεστιβάλ.»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ευστάθιο Αναστασόπουλο, τον Δήμο Καλαμάτας και τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο που συμμετέχουν στην συνδιοργάνωση του φεστιβάλ.

Σύμμαχοι στην προσπάθεια του Κέντρου και του Φεστιβάλ είναι όπως πάντοτε οι εθελοντές, την πολύτιμη βοήθεια των οποίων εξήρε η κα Πετροπούλου ευχαριστώντας τους θερμά για την σπουδαία συμβολή τους.

Ευχαρίστησε τέλος τους Μεγάλους Χορηγούς του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου για την σημαντική υποστήριξή τους:

  • VOLKSWAGEN Κουτουμάνου (παροχή οχήματος μετακινήσεων)
  • FARMAGROUP
  • ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360
  • STEFILM Post Production (χορηγός Βραβείου Κοινού)
  • Επιμελητήριο Μεσσηνίας
  • Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

 

  • Αρωγοί στην προσπάθεια Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Καλαμάτας

Για μια ακόμα χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την κορυφαία εκδήλωση του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Διεθνές Φεστιβάλ, την οποία στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Ο κ. Αναστασόπουλος συνεχάρη «την κα Πετροπούλου και όλα τα στελέχη του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που έχει έδρα την Καλαμάτα για την προσπάθεια που κάνουν και την μεγάλη θεματολογία και τη μεγάλη συμμετοχή και από ειδικούς αλλά και κυρίως από θεατές, που τους προτρέπουμε κι εμείς να παρακολουθήσουν όλες αυτές τις προβολές.

Στηρίζουμε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που έχει σαν έδρα την Καλαμάτα και πεδίο αναφοράς όλη τη γεωγραφική Περιφέρεια Πελοποννήσου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.»

Όπως επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας ισχυρό κίνητρο για την στήριξη του φεστιβάλ αποτελεί η σύντομα αλλά πλούσια πορεία του. «Ένα άλλο στοιχείο που μας κάνει να συμμετέχουμε και να είμαστε συνδιοργανωτές είναι η πορεία του συγκεκριμένου Φεστιβάλ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αποδείξει την ποιοτική δουλειά που γίνεται και κυρίως συμβάλει στην μύηση νεότερων γενιών σε αυτήν την τέχνη που είναι επίσης πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που θεωρώ ότι αναβαθμίζει την περιοχή μας και ολόκληρη την Πελοπόννησο» κλείνοντας ο κ. Αναστασόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία και προέτρεψε τους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Με χαρά λοιπόν σας προσκαλούμε για 6η συνεχή χρονιά να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ σκηνοθετών από κάθε γωνιά του κόσμου με θέματα που ευαισθητοποιούν και αφυπνούν…

Πρεμιέρα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Κινηματογράφος

Επαναλειτουργία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

Επαναλειτουργία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 14

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Μετά από 2 μήνες απουσίας το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας επιστρέφει με ανανεωμένη διάθεση. Στον εξωτερικό χώρο μας (Μπενάκη 11, πίσω από τη Φιλαρμονική) λειτουργεί από τις 25 Μαΐου το Doc Café, το νέο στέκι της πόλης με καφέδες, αναψυκτικά, ποτά και κοκτέιλ. Από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι καθιερωμένες εβδομαδιαίες προβολές ντοκιμαντέρ κάθε Δευτέρα στις 9:30 μ.μ. στον πεζόδρομο. Στο Κέντρο συνεχίζει να διατίθεται η ταινιοθήκη μας προς δανεισμό, καθώς και μπορεί να προγραμματιστεί ιδιωτική προβολή μέχρι 6 άτομα στο χώρο προβολών μας.

Οι χώροι και το προσωπικό του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ λειτουργούν με βάση όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Ώρες λειτουργίας 10 π.μ.-2 π.μ. και 6 π.μ.-11 π.μ.

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Continue Reading

Κινηματογράφος

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας και στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Published

on

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας και στην Καλαμάτα 15

Το Φεστιβάλ Δράμας στην Καλαμάτα

Το Φεστιβάλ Δράμας αγαπά τις γυναίκες δημιουργούς και το αποδεικνύει και έμπρακτα, προβάλλοντας μια επιλογή ξεχωριστών ταινιών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε εννέα πόλεις της Ελλάδος, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει».

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας και στην Καλαμάτα 16

Αντιπροσωπευτικές των θεματικών τάσεων που τα τελευταία χρόνια απασχολούν τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, οι ταινίες του αφιερώματος θίγουν θέματα όπως η μοναξιά, ο έρωτας, η γυναικεία κακοποίηση, τα παιδιά ως τραγικά θύματα της φτώχιας, η οικογένεια ως ασφυκτικός μηχανισμός καταπίεσης, ο φανατισμός.

Το αφιέρωμα, που τιτλοφορείται «Γυναίκες μπροστά και πίσω από την κάμερα», θα φιλοξενηθεί στην πόλη μας την Κυριακή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί ακόμα σε Δράμα (5 και 8/3), Αθήνα (9/3), Νέο Ηράκλειο Αττικής (10/3), Λεωνίδιο (8/3), Κυπαρισσία (7/3), Πάτρα (8/3), Λάρισα (10/3), Χανιά (8/3) και Ιεράπετρα (8/3).

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ουρανία

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας και στην Καλαμάτα 17

Δέσποινα Κούρτη | 16’ | 2017

Η Ουρανία είναι μια μεσήλικη γυναίκα που έχει παραμελήσει τον εαυτό της. Η εμφάνιση ενός άγνωστου νεαρού θα τη βοηθήσει να ξαναβρεί τη γυναικεία φύση της.

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΡΤΗ

Γεννήθηκε στην Ρόδο. Μετακόμισε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά. Παράλληλα σπούδασε Kινηματογράφο στο NY College. Η πτυχιακή της ταινία, «Η κούκλα», συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών μικρού μήκους στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Εκτορας Μαλό – Η τελευταία μέρα της χρονιάς

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας και στην Καλαμάτα 18

Ζακλίν Λέντζου | Μυθοπλασία | 25’ | 2018

Η τελευταία μέρα της χρονιάς ξημερώνει κάτω από το φεγγάρι, ενώ η Σοφία βλέπει ένα όνειρο και δεν το λέει σε κανέναν: περπατώντας στην έρημο, μαθαίνει πως είναι άρρωστη. Υποκρίνεται ότι δεν την νοιάζει. Μήπως έχασε την καρδιά της;

 

ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Είναι σεναριογράφος/σκηνοθέτης της οποίας η δουλειά περιστρέφεται γύρω από μη παραδοσιακές οικογενειακές δομές και τις συνέπειές τους, την ενηλικίωση και το όνειρο. Η κινηματογραφική της γλώσσα συμπεριλαμβάνει την ανακάλυψη ποίησης σε- φαινομενικά- κοινότυπες συνθήκες, καθώς και συγκεκριμένη διαχείριση του χρόνου.

 

Αννα και Φαίδρα

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας και στην Καλαμάτα 19

Ελίνα Πάνικ | Μυθοπλασία | 20’ | 2019

Η Άννα είναι μια τριαντάχρονη ηθοποιός που θέλει να τραβάει τα βλέμματα. Η Φαίδρα είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα που δεν ξέρει πώς είναι να σε κοιτούν, αφού γεννήθηκε τυφλή. Όταν η Άννα γνωρίζει τη Φαίδρα στο πλαίσιο έρευνας για τον επόμενο ρόλο της, θα βρεθεί απέναντι στο πρώτο άτομο στη ζωή της που δεν μπορεί να την κοιτάξει. Αυτή η συνειδητοποίηση θα στείλει τις δυο γυναίκες σε ένα περίπλοκο μονοπάτι έντασης, δυναμικής και, τελικά, συμφιλίωσης.

 

ΕΛΙΝΑ ΠΑΝΙΚ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο και γερμανική φιλολογία στην Αθήνα και το Βερολίνο. Έχει εργαστεί ως art director και ενδυματολόγος σε γερμανικές και ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2010 με την ταινία «Η απόγνωση της Μιμης» συμμετείχε στο  Berlinale Talent Campus. Η ταινία της «Ο καθρέφτης του λόρδου Πατσόγκ» κέρδισε μνεία καλύτερης φωτογραφίας στο Φεστιβάλ της Δράμας.

 

La Ultima Hija / Η τελευταία κόρη

 

Εύη Καραμπάτσου | Ντοκιμαντέρ | 21’ | 2018

«Ποια είναι μάνα;… Οποιαδήποτε… Οποιαδήποτε…

Θα μπορούσα να είμαι η μητέρα της… Και η Aurora θα μπορούσε να είναι κόρη μου…

Δεν την υποδέχθηκα ζωντανή, αλλά νεκρή…  Όμως, είναι το ίδιο…»

 

ΕΥΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου. Οι ταινίες της έχουν διακριθεί με αρκετά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Testing Greta

Abbie Lucas | Μυθοπλασία | 11’ | 2017

Η ταινία “Testing Greta” είναι μια ασυνήθιστη, γεμάτη ανατροπές ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, ειπωμένη με έναν ιδιαίτερο και ανατρεπτικό τρόπο. Έχοντας στοιχεία τόσο κωμικά όσο και τραγικά, αφηγείται την ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας που στιγμιαία σπάει, αποκαλύπτοντας τη φρικτή αλήθεια της ιδιωτικής της ζωής, πριν ξαναφορέσει την λαμπερή μάσκα της. H ταινία είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν υπάρξει σιωπηλά θύματα κακοποίησης.

 

ABBIE LUCAS

Είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου. Οι πρόσφατες δουλειές  της περιλαμβάνουν: Μια ασπρόμαυρη διαδικτυακή σειρά, “A Quick Fortune”, η οποία  προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Raindance στο Λονδίνο. Μια κωμωδία, “Wrong Direction”, με επίσημη συμμετοχή στο London Independent Film Festival του Λονδίνου και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Carmarthen Bay (BAFTA Cymru qualifying). Μια νέα σειρά σκετς κωμωδίας που ονομάζεται “12 Sketches in a London House”.

Υπνοβατώντας

Μέλισσα Αναστάσι | Μυθοπλασία | 19’ | 2018

Σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα, ένα έφηβο αγόρι πρέπει να βοηθήσει τη μητέρα του να γλιτώσει απ’ τον φανατικό πατριό του, καθώς η αφοσίωσή του και η αντίληψή του για τον έξω κόσμο δοκιμάζονται.

 

ΜΕΛΙΣΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙ

Είναι βραβευμένη σκηνοθέτις/σεναριογράφος που εργάζεται πάνω σε πληθώρα ειδών, όπως ταινίες, ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπ και διαφημίσεις. Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα φεστιβάλ της Ουπσάλα, του Τάμπερε, του Σαιντ Τροπέ, του Όλντενμπουργκ, του Μπρίσμπεϊν, καθώς και τα Cannes Cinema Antipodes, Flickerfest και New Directors New York. Τα σενάρια μεγάλου μήκους ταινιών της έχουν μπει στην τελική λίστα επιλογών για το Sundance Lab, όπως και το Binger Film Lab στο Άμστερνταμ. Αυτήν τη στιγμή δουλεύει πάνω στο σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας “Bluebirds” με την υποστήριξη του Screen Australia και του Screen NSW.

Continue Reading

Κινηματογράφος

Παραγωγή μαθητικών ντοκιμαντέρ «Κατακτώντας την Ελευθερία»

Kalamata Times

Published

on

Παραγωγή μαθητικών ντοκιμαντέρ «Κατακτώντας την Ελευθερία» 20

Ντοκιμαντέρ «Κατακτώντας την Ελευθερία»

Με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας που θα γιορταστούν ευρέως στη χώρα μας το 2021 με ποικίλες εκδηλώσεις, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σχεδίασε και θα υλοποιήσει το προσεχές διάστημα ένα πρόγραμμα παραγωγής μαθητικού ντοκιμαντέρ, με θέμα «Κατακτώντας την Ελευθερία», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν πιλοτικά 3 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ντοκιμαντέρ που θα παραχθούν θα προβληθούν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2021, που θα έχει θεματικό άξονα «Κατακτώντας την Ελευθερία». Στόχος είναι να δοθούν οι σωστές βάσεις από επαγγελματίες του χώρου για την παραγωγή όσο το δυνατό αρτιότερων τεχνικά  ντοκιμαντέρ, προκειμένου να συμμετέχουν σε μαθητικά διαγωνιστικά φεστιβάλ. Μας ενδιαφέρει οι μαθητές να προβληματιστούν με τις δυναμικές του ντοκιμαντέρ και να μπορέσουν να δημιουργήσουν μικρές ιστορίες σχετικά με την θεματική της Κατάκτησης της ελευθερίας.

Τα παιδιά, μέσα  από την έρευνά τους, χωρίς αναγκαστικά να περιοριστούν σε ιστορικά γεγονότα του 1821, θα διευρύνουν τις αναζητήσεις τους σε θέματα λογοτεχνίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλοσοφίας, ισότητας, κ.λπ. και θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν την παγκόσμια διάσταση της ελληνικής επανάστασης.

 

ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

Α) Εισαγωγικά σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ

Σε αυτό το στάδιο οι μαθητές θα μάθουν την σημασία της έρευνας και θα υλοποιήσουν τη συγγραφή  μιας σεναριακής σκαλέτας.

Β) Εισαγωγικά σεμινάρια κινηματογράφησης

Σε αυτό το στάδιο οι μαθητές θα μάθουν τους ρόλους μιάς κινηματογραφικής ομάδας, και τεχνικές πληροφορίες  για τις σωστές λήψεις εικόνας και ήχου και κανόνες φωτισμού κατά την διάρκεια του γυρίσματος. Βασικές αρχές μοντάζ

Διαχωρισμός ειδικοτήτων.  Στόχος είναι να συμμετέχουν όσοι πιο πολλοί μαθητές γίνεται. Τα παιδιά θα κληθούν να αποφασίσουν ποιον ρόλο θα αναλάβουν. Θα χωρισθούν σε ομάδες των 4 ατόμων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 30 λεπτών

Γ) Κινηματογραφικά γυρίσματα (6 μέρες)

Δ) Μοντάζ  (3 βδομάδες)

Όλα τα στάδια θα υλοποιούνται μέσα στις σχολικές μονάδες  (επί 3 παράλληλα όσα θα είναι και τα σχολεία που θα συμμετέχουν) εκτός βέβαια των γυρισμάτων και  του μοντάζ.

Αποτέλεσμα 3 σπονδυλωτά ντοκιμαντέρ διάρκειας 30  λεπτών το κάθε ένα.

Η ομάδα των σεμιναρίων και της εποπτείας του κάθε ντοκιμαντέρ θα  αποτελείται από  σκηνοθέτη- σεναριογράφο, διευθυντή φωτογραφίας, ηχολήπτη, μοντέρ.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Μάρτιος – Απρίλιος 2020: 1η φάση. Σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ

Απρίλιος- Ιούνιος 2020: Ερευνα & 1η & 2η συγγραφή σεναρίου

Σεπτέμβριος 2020: Γυρίσματα

Οκτωβριος- Δεκέμβριος 2020: Μοντάζ – αποπεράτωση

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει την επίβλεψη των σεμιναρίων, παρακολούθηση  της συγγραφής  σεναρίων, την οργάνωση και εκτέλεση της παραγωγής  ενώ θα παρέχει τον χώρο και τα μηχανήματα για το μοντάζ

 

Οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν εκτενέστερα και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα,  παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας το συντομότερο δυνατό στο 2721022376 ή στο 6944786872.

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ