Connect with us

Οικονομικά

5μηνη ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τις 120 δόσεις των οφειλετών προς τα ταμεία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

5μηνη ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τις 120 δόσεις των οφειλετών προς τα ταμεία 1

5μηνη ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τις 120 δόσεις των οφειλετών προς τα ταμεία

Παρατείνεται κατά 5 μήνες από την λήξη της, δηλαδή έως τις 31 Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Βάσει της νέας διάταξης, που κρίθηκε αναγκαία και λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στον προσδιορισμό των οφειλών από φορείς κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως τα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, δίνεται νέα παράταση ένταξης στην ρύθμιση των 120 δόσεων, σε όσους έκαναν εντός της αρχικής ημερομηνίας την πρώτη αίτηση ένταξης στο διακανονισμό. Κατοχύρωσαν έτσι δικαίωμα και πλέον, αναμένουν από τα Ταμεία την εκκαθάριση και την βεβαίωση των οφειλών προκειμένου να οριστούν οι δόσεις του διακανονισμού.

Με την ίδια διάταξη δίνεται επίσης, ως τις 31 Μαΐου 2020, η δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους – οφειλέτες οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση και την έχασαν εντός του 2019 να ξαναενταχθούν σε αυτή, υπό συγκεκριμένες, ωστόσο προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλουν έως τις 31 Μαΐου, το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δόσεις της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές παράλληλα με τις νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν ζητήσει επανυπολογισμό εισφορών. Με τον επανυπολογισμό οι εισφορές μειώθηκαν κατά 67%. Τώρα στην περίπτωση που απωλέσουν την ρύθμιση των 120 δόσεων οι εισφορές επανέρχονται στην αρχική τους μορφή. Δηλαδή, αν κάποιος ασφαλισμένος οφείλει στον ΟΑΕΕ εισφορές, μέχρι τις 31/12/2016 30.000 ευρώ, με τον επανυπολογισμό των εισφορών αυτές διαμορφώνονται στις 10.000 ευρώ. Εάν όμως χάσει την ρύθμιση οι εισφορές επανέρχονται στις 30.000 ευρώ συν τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τηλ. 27210 62200.

5μηνη ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τις 120 δόσεις των οφειλετών προς τα ταμεία

Οικονομικά

8.300 θέσεις με 75% επιδότηση, μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

8.300 θέσεις με 75% επιδότηση, μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών 12

Επιδότηση μακροχρόνια ανέργων

Οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα. Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω είναι μακροχρόνια άνεργοι. Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55-67 ετών.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, προχωρά στην διεύρυνση και ενίσχυση του Προγράμματος Απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 Ετών στο πλαίσιο της στήριξης τους σε τούτη τη κρίσιμη περίοδο των επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και της συνεχούς αξιολόγησης των προγραμμάτων απασχόλησης,

Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε την σημαντική αύξηση προσφερόμενων θέσεων εργασίας, την διεύρυνση των δικαιούχων και την αύξηση της επιδότησης του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Πρόκειται για 8.300 θέσεις με 75% επιδότηση σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και επιχειρήσεις Δήμων και Περιφερειών.

Σκοπός των βελτιώσεων είναι να στηριχτεί αυτή η ευάλωτη ομάδα του εργατικού δυναμικού μέσω αυξημένου αριθμού προσλήψεων στο αμέσως επόμενο διάστημα εφαρμογής του ενισχυμένου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση περιλαμβάνει τις εξής κύριες αλλαγές για την άμεση ενίσχυση και βελτίωση του προγράμματος που είχε καταγράψει μόνο 1.200 προσλήψεις σε 2,5 χρόνια:

• Επαναφορά 5.000 νέων θέσεων που είχαν αφαιρεθεί το 2018, επιπλέον των 3.700 κενών θέσεων, για συνολική προσφορά 8.300 νέων θέσεων εργασίας.
• Επέκταση των δικαιούχων με την προσθήκη όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.
• Αύξηση της επιδότησης από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου από τα 600 € στα 750 € μηνιαίως.

Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

1 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

1 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 13

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελληνικές επιχειρήσεις

Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πως θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι «το παρόν ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική οικονομία». Περαιτέρω επισήμανε ότι «διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά το τέλος της και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα εφαρμογής εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020, όπως εξηγεί σε ανακοίνωση της η Κομισιόν.

Εστιάζοντας στο ελληνικό μέτρο στήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως η Ελλάδα της κοινοποίησε ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών, εκτιμώμενου ύψους 1 δισ. ευρώ βάσει του προσωρινού πλαισίου, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. «Το καθεστώς είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική μείωση της δραστηριότητάς τους. Το καθεστώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά, για να αντιμετωπιστεί η ζημία που προκλήθηκε από την έξαρση της νόσου και για να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά την έξαρση της νόσου» σημειώνει.

Επίσης, αναφέρει ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα εκταμιεύονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος θα χορηγείται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Η Επιτροπή, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) το καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών περιορίζεται μόνο στις φερέγγυες επιχειρήσεις, ii) οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα χορηγούνται έως τον Ιούνιο του 2020, iii) το μέτρο είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκαλείται από την έξαρση του κορονοϊού και (iv) τα ποσά της ενίσχυσης δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει μόνιμο μισθό σε όλους λόγω πανδημίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει μόνιμο μισθό σε όλους λόγω πανδημίας 14

Μόνιμος μισθός σε όλους λόγω κορωνοϊού

Αρχικά, όταν χτυπάει το πρώτο κύμα του ανεξέλεγκτου τρόμου, το μόνο που σκέφτεται κανείς είναι οι άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας: τα ολοένα και περισσότερα καταγεγραμμένα (και μη…) κρούσματα, το πώς θα μπορέσουμε να μην προσβληθούμε και εμείς από τον ιό, τον τρόπο που θα προστατευθούν καλύτερα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, εν συνεχεία την καραντίνα, τα ολοένα και αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης και ούτω καθεξής.

Αυτό ακριβώς που συνέβη, δηλαδή, και με τον κορωνοϊό, υπό το φόβο του οποίου- και της εξάπλωσής του- συνεχίζει να ζει ολόκληρος ο πλανήτης.

Έπειτα, έρχονται οι «έμμεσες», αν μας επιτρέπεται ο ελαφρώς αδόκιμος όρος, επιπτώσεις: το πόσο καταβάλλει κάποιον ο εγκλεισμός στο σπίτι, η πληγείσα ψυχολογία του που δέχεται το ένα άυλο χτύπημα πίσω από το άλλο, και, φυσικά, η δεδομένη κατρακύλα της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, αρχίζουμε σιγά-σιγά να το συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες μέρες, καθώς τα πάντα έχουν μπει βάναυσα στον πάγο λόγω Covid-19.

Οικονομικό μέτρο-σταθμός: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει μόνιμο μισθό σε όλους λόγω πανδημίας - Εικόνα 2

Οι οικογένειες που πλήττονται είναι πάρα πολλές σε κάθε χώρα λόγω των (ορθότατα, πάντως) κλειστών επιχειρήσεων, μαγαζιών που δεν έχουν είδη πρώτης ανάγκης κτλ, και η εκάστοτε κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον τρόπο να τις «τονώσει» οικονομικά.

Κινούμενη σε αυτό το «Πρώτα ο άνθρωπος» πλαίσιο, η Ισπανία- που, μην ξεχνάμε, είναι η ευρωπαϊκή χώρα μαζί με την Ιταλία και την Αγγλία που έχουν τσακιστεί περισσότερο από τον κορονοϊό– πρωτοπορεί και ετοιμάζεται να προβεί σε μία κίνηση που θα επιτρέψει σε εκατομμύρια κατοίκους να πάρουν βαθιά χρηματική ανάσα, ατενίζοντας με περισσότερη αισιοδοξία το εγγύς μέλλον.

Ποιο πλάνο επεξεργάζεται ο Πέδρο Σάντσεθ και το επιτελείο του;

Την αποκάλυψη έκανε, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής (5/4) στο ραδιοφωνικό σταθμό “La Sexta”, η Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο, η οποία τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί μόνιμος μισθός γι’ αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους και για τους άνεργους, ούτως ώστε να μπορούν να έχουν τα απαραίτητα οικονομικά εφόδια για να επιβιώσουν μέχρι το τέλος της πανδημίας- ή και μετά το πέρας αυτής!

«Αποσκοπούμε στο να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις οικογένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ισπανίδα Υπουργός, συμπληρώνοντας πως «Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο μέτρο να το εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να είναι χρήσιμο σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε».

Οικονομικό μέτρο-σταθμός: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει μόνιμο μισθό σε όλους λόγω πανδημίας - Εικόνα 3

Αν περάσει από τη Βουλή ο νόμος, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα στη Γηραιά Ήπειρο που προσφέρει… καθολικό μόνιμο εισόδημα, δείχνοντας τον ανθρωπιστικό δρόμο για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Βέβαια, όπως σημειώνεται, το σχέδιο βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δεν έχουν ρυθμιστεί, όμως ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι τα χρήματα να φτάνουν ανά τακτά διαστήματα σε όλους, ει δυνατόν, τους πολίτες της χώρας που είτε δεν εργάζονται είτε υπέστησαν βίαιο «ψαλίδι» στο μισθό τους.

Η πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης είναι, φυσικά, από αυτές που σε αναγκάζουν να παραγγείλεις online (μιας και πλέον δεν μπορούμε να πάμε σε κάποιο κατάστημα) ένα καπέλο και να της το βγάλεις, μαζί με παρατεταμένο καθημερινό χειροκρότημα στο μπαλκόνι μέχρι να πληγιάσουν τα χέρια μας.

Ευχής έργον είναι να ακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη παγκοσμίως το παράδειγμά της, κάνοντας πράξη ένα από τα βασικότερα, πανεθνικά μοτό κατά του Covid-19: μαζί θα το ξεπεράσουμε και αυτό.

Μαζί.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ