Connect with us

Συμβουλές

Ξένο σώμα στο μάτι. Τι πρέπει να κάνετε αν μπει κάτι στο μάτι σας; Πρώτες βοήθειες.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ξένο σώμα στο μάτι. Τι πρέπει να κάνετε αν μπει κάτι στο μάτι σας; Πρώτες βοήθειες. 1

Σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί στα μάτια συμβαίνουν στο σπίτι και όχι στην εργασία. 

Τι είναι το ξένο σώμα;
Ο ιατρικός όρος για το «κάτι» που μπήκε στο μάτι σας είναι ξένο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από κόκκος σκόνης και άμμου, φυτικό υλικό, ακίδα ξύλου, ρινίσματα μετάλλου, γυαλί έως και μικρά έντομα. Τα ξένα σώματα μπορεί να μετακινηθούν, να κολλήσουν στην επιφάνεια του ματιού ή να μπουν κάτω από το βλέφαρο.

Μπορεί να συμβεί σε όλους αλλά πολύ περισσότερο σε όσους εργάζονται σε περιβάλλον όπου πραγματοποιείται κοπή ή τρόχισμα, όπως είναι τα εργοτάξια, αλλά και η κουζίνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις που αισθανθείτε ξένο σώμα θα θέλετε να ανοιγοκλείσετε και να τρίψετε το μάτι σας. Προσπαθήστε να μην τρίψετε το μάτι σας
Συνήθως το ξένο σώμα θα παρασυρθεί από τα δάκρυα στη γωνία του ματιού και δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα. 
Θα έχετε συμπτώματα αν το ξένο σώμα παραμένει εντός του ματιού ή προκαλεί εκδορές στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα (το διαφανές τμήμα του ματιού).

Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο πόνος όταν ανοιγοκλείνετε ή μετακινείτε την κόρη του ματιού όταν το βλέφαρο είναι κλειστό και η αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μέσα στο μάτι σας. Το μάτι μπορεί να κοκκινίσει και να αρχίσουν να τρέχουν δάκρυα. Εάν το ξένο σώμα είναι αρκετά μεγάλο ή βρίσκεται εντός του οπτικού σας πεδίου, τότε μπορεί να έχετε θολή όραση ή να παρουσιάσετε ευαισθησία στο φως.

Δημιουργούν πρόβλημα τα ξένα σώματα;

Οποιοδήποτε ξένο σώμα ή αίσθηση ξένου σώματος ενδέχεται να υποδεικνύει εκδορά του κερατοειδούς χιτώνα, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και ουλές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Αν επισκεφθείτε ιατρό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας συνταγογραφήσει ή θα σας χορηγήσει κολλύριο ή αλοιφή με αντιβιοτικά για χρήση μετά την απομάκρυνση του ξένου σώματος ή τη διάγνωση εκδορών του κερατοειδούς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι τραυματισμοί θεραπεύονται με αυτή την αγωγή χωρίς προβλήματα. 

Αν το ξένο σώμα είναι μεταλλικό, τα αλμυρά δάκρυα θα προκαλέσουν την οξείδωσή του και μπορούν να δημιουργήσει γύρω του ένα δαχτυλίδι σκουριάς και μία σημαντική αδιάφανη ουλή. Η στεφάνη της οξείδωσης μπορεί να παραμείνει ακόμη και μετά την απομάκρυνση του ξένου σώματος.Ανάλογα με το σημείο όπου συμβαίνει αυτό, ενδέχεται να χρειαστεί αφαίρεση από κλινικό ιατρό. Ορισμένα ξένα σώματα, όπως εκείνα που προέρχονται από ηλεκτρικά εργαλεία υψηλής ταχύτητας, ενδέχεται να διαπεράσουν τον βολβό του ματιού με σοβαρές επιπτώσεις. 
Τα μεγάλα ξένα σώματα που είναι σφηνωμένα στο μάτι πρέπει να αφαιρούνται στο νοσοκομείο. Ώσπου να μεταβούμε στο νοσοκομείο, το μάτι πρέπει να καλυφθεί με έναν κώνο από χαρτόνι για να μην εισχωρήσει βαθύτερα το ξένο σώμα. Προτείνεται η επίδεση και του ματιού που δεν είναι τραυματισμένο, επειδή βοηθά στο να μην κινείται το τραυματισμένο μάτι, αφού φυσιολογικά τα μάτια κινούνται ταυτόχρονα. 

Θεραπεία

Όταν επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο θα ελέγξει την όρασή σας. 
Ο ιατρός σας θα ενσταλάξει αναισθητικό κολλύριο στο μάτι σας. Θα αισθανθείτε τσούξιμο για μια στιγμή και μετά ο πόνος θα υποχωρήσει. Έτσι το μάτι μπορεί να εξεταστεί πιο διεξοδικά και να απομακρυνθεί οποιοδήποτε ξένο σώμα. Το ξένο σώμα μπορεί να απομακρυνθεί με πολλούς τρόπους, όπως πλύση του ματιού, χρήση μπατονέτας με γυμνό μάτι ή χρήση βελόνας με διοφθαλμική συσκευή, όπως είναι η σχιζοειδής λυχνία, που παρέχει καλύτερη οπτική στον κλινικό ιατρό. 
Εάν υπάρχει η υποψία ότι έχει μπει στο μάτι σας μεταλλικό ξένο σώμα, θα σας κάνουν ειδικές ακτινογραφίες. 
Θα βάλει στο μάτι σας αντιβιοτικό κολλύριο ή αλοιφή όπως χλωραμφαινικόλη. Εφαρμόστε αυτά τα αντιβιοτικά στο μάτι σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας. Η δοσολογία είναι συνήθως 4 φορές την ημέρα. Συνεχίστε τη θεραπεία για μία ημέρα μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων, τουλάχιστον για τρεις ημέρες συνολικά. 
Ενδείκνυται η χρήση παυσίπονων, καθώς η δράση του αναισθητικού που χρησιμοποιείται τοπικά θα υποχωρήσει μετά από μία ώρα περίπου και ο πόνος στο μάτι μπορεί να είναι έντονος. Το αναισθητικό κολλύριο που χρησιμοποιείται τοπικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι. 
Το μάτι δεν σφραγίζεται πλέον στις εκδορές του κερατοειδούς ή μετά την απομάκρυνση ξένων σωμάτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν επισπεύδεται η ανάρρωση ούτε περιορίζεται ο πόνος. 
Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής μην τους φορέσετε προτού πάρετε την άδεια από τον ιατρό σας. 

Πώς να εφαρμόσετε το κολλύριο και την αλοιφή

Κολλύριο: Γείρτε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ανοίξτε τα μάτια σας και τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω.
Κοιτάτε σταθερά το κολλύριο και πιέστε ελαφρά τη συσκευασία. 
Κρατήστε το κολλύριο με το αντίθετο χέρι και ακουμπήστε το στη γέφυρα της μύτης για να είστε σίγουροι ότι βρίσκεται στο σωστό ύψος. Οι σταγόνες πέφτουν στο άνοιγμα ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και το μάτι. 

Αλοιφή: Τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω και εφαρμόστε ένα νήμα αλοιφής κατά μήκος του κάτω βλεφάρου.


Μην ακουμπήσετε το στόμιο με τα χέρια σας ούτε το στόμιο στο μάτι σας. 


Ανοιγοκλείστε το βλέφαρο μία ή δύο φορές και κρατήστε τα μάτια σας κλειστά για ένα λεπτό. 

Μέτρα πρόληψης

Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά εργαλεία υψηλής ταχύτητας ή κάνετε άλλες δραστηριότητες κατά τις οποίες μπορούν να μπουν αντικείμενα στα μάτια σας. 
Να λαμβάνετε πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας των ματιών σας, δηλαδή να φοράτε προστατευτική μάσκα ή προστατευτικά γυαλιά, όχι γυαλιά ηλίου ή οράσεως. 
Όταν κάνετε επισκευές στο σπίτι ή καθαριότητα μπορείτε να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιά προστασίας. Τα συγκεκριμένα γυαλιά μπορούν να αποτρέψουν και το 90% των τραυματισμών που σχετίζονται με αθλητικές δραστηριότητες. Οι φακοί των γυαλιών προστασίας θα πρέπει να είναι από πολυανθρακικό πλαστικό, επειδή είναι 10 φορές πιο ανθεκτικό από άλλα υλικά.
Σε περίπτωση τραυματισμού του ματιού ή υποψίας για ύπαρξη ξένου σώματος ζητήστε ιατρική φροντίδα.

Προφυλάξεις

Μην οδηγείτε και μην χειρίζεστε μηχανήματα καθώς μπορεί να έχει επηρεαστεί η αντίληψή σας όσον αφορά στις αποστάσεις. 
Τα παυσίπονα και ο πόνος αυτός καθ’ αυτός αποσπούν την προσοχή σας, για αυτό είναι πιο ασφαλές να παραμείνετε στο σπίτι για ξεκούραση. 

Πρώτες βοήθειες

Aν επαναληφθεί, ξεπλύνετε το μάτι σας με νερό. Μην επιχειρήσετε να απομακρύνετε μόνοι σας το ξένο σώμα. 
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας. 

Συμπληρωματική αγωγή

Τα ραντεβού παρακολούθησης είναι πολύ σημαντικά. Αν το μάτι σας δεν παρουσιάζει βελτίωση μετά από δύο ημέρες, ζητήστε ιατρική φροντίδα. 

 

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Συμβουλές

Κουνούπια, οι ενοχλητικοί επισκέπτες: 8 φυσικοί τρόποι να τα αποφύγετε

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Βασιλικός

Κουνούπια φυσικοί τρόποι να τα αποφύγετε

Τα κουνούπια είναι οι πιο ανεπιθύμητοι επισκέπτες του καλοκαιριού, εισβάλλουν κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες και η μικρή παραμονή τους στον χώρο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα τσιμπήματα, έντονη φαγούρα και μπόλικο εκνευρισμό

Υπάρχει όμως τρόπος να κρατήσουμε μακριά από το μπαλκόνι μας, την κήπο μας και το σπίτι μας αυτούς τους λιλιπούτειους εχθρούς, τα κουνούπια, προς αποφυγή σημαδιών και μάλιστα χωρίς χημικούς παράγοντες.

  1. Λεμόνι και γαρίφαλα: Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και εισαγάγετε σε κάθε κομμάτι περίπου δέκα γαριφαλάκια. Για ακόμη καλύτερα προστασία από κάθε ανεπιθύμητη επίσκεψη μπορείτε σε μια πιατέλα να τοποθετήσετε πέντε-έξι λεμόνια.
  2. Βασιλικός: Εάν διαθέτετε μια γλάστρα με βασιλικό, τότε έχετε στο σπίτι σας την πιο φυσική λύση για την απομάκρυνση των κουνουπιών. Οι απωθητικές του ιδιότητες είναι ισχυρότερες εάν χρησιμοποιούνται ως τοπικό αιθέριο έλαιο, που εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.
  3. Σκόρδο: Με έντονη μυρωδιά το σκόρδο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνθλίψετε μερικές σκελίδες σκόρδου και να τις βράσετε σε νερό για λίγη ώρα. Ρίξτε το νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το γύρω από το δωμάτιο για να αποφύγετε την είσοδο κουνουπιών στον χώρο σας.
  4. Λάδι neem: Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο neem είναι πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση κουνουπιών, δέκα φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα χημικά υλικά.
  5. Λεμόνι ευκαλύπτου: Το λεμόνι ευκαλύπτου είναι ένα δραστικό εντομοαπωθητικό. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε, το αιθέριο έλαιο λεμονιού ευκαλύπτου βρέθηκε να παρέχει 100% προστασία από τα κουνούπια έως και 12 ώρες. Απλώς μην το χρησιμοποιείτε σε παιδιά κάτω των τριών ετών.
  6. Μέντα: Το έλαιο μέντας είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό. Μπορείτε να το αναμείξετε με άλλα αρώματα, όπως το λεμόνι, και να τα τρίψετε στο δέρμα σας.
  7. Λεμονόχορτο: Το έλαιο λεμονόχορτου είναι συγκρίσιμο με τα εμπορικά εντομοαπωθητικά. Μάλιστα από τον συνδυασμό λαδιού λεμονόχορτου με ένα άλλο αιθέριο έλαιο, όπως το έλαιο κανέλας, θα προκύψει ένα πιο ισχυρό εντομοαπωθητικό.
  8. Χρήση ανεμιστήρα: Αποτελεί μία ιδανική λύση δροσιάς και συνάμα χάρη στη χρήση του τα κουνούπια απομακρύνονται από τον χώρο σας, καθώς ο αέρας τα απωθεί.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Πώς θα σβήσεις τις γραντσουνιές από τα γυαλιά σου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πώς θα σβήσεις τις γραντσουνιές από τα γυαλιά σου 2

Σβήσιμο γρατσουνιών από τα γυαλιά

Αν η μέχρι τώρα οι προσπάθειές σου να εξαλείψεις λεκέδες και γρατσουνιές από τα γυαλικά σου, ακόμη και τα γυαλιά μυωπίας ή ηλίου, δεν ήταν πετυχημένες, σου δίνουμε ιδέες και λύσεις για να δοκιμάσεις. Τι περισσότερες φορές, ένα καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι μπορεί να αφαιρέσει τα σημάδια, ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό. Το Goddess.gr έψαξε και βρήκε τους πιο αποτελεσματικούς και εύκολους τρόπους για να κάνεις τα γυαλιά και γυαλικά σου να φαίνονται καινούρια.

Μαγειρική σόδα

Μια κουταλιά μαγειρικής σόδας μπορεί να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις τα σημάδια από γυαλιά και γυαλικά κάνοντάς τα να λάμπουν. Βάλε λίγη μαγειρική σόδα με νερό σε ένα μπολ, βρέξε ένα πανί και πέρνα τα γυαλικά σου με κυκλικές κινήσεις. Ξέπλυνε με κρύο νερό και σκούπισε με καθαρό στεγνό πανί.

Βερνίκι επίπλων

Το βερνίκι επίπλων έχει τη δυνατότητα χάρη στα συστατικά του να γυαλίζει και να εξαλείφει τις γρατζουνιές από το γυαλί. Ρίξε ελάχιστη ποσότητα πάνω σε ένα πανί και σκούπισε λίγο την εξωτερική επιφάνεια των αντικειμένων που θέλεις να γυαλίσεις.

Οδοντόκρεμα

Η οδοντόπαστα λειτουργεί επίσης καλά. Σε βρεγμένο πανί βάλε λίγη οδοντόπαστα και τρίψε απαλά. Ξέπλυνε με κρύο νερό και άσε τα να στεγνώσουν. Προσοχή, μη χρησιμοποιήσεις οδοντόπαστα με λευκαντική δράση.

Κερί αυτοκινήτου

Ακούγεται παράδοξο, ωστόσο, ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσεις τις γρατζουνιές είναι το κερί αυτοκινήτου. Απλά εφαρμόζεις λίγη ποσότητα στο φακό και τρίβεις με ένα μαλακό καθαρό πανί, σκουπίζοντας απαλά τη γρατζουνιά.

Σκόνη μουστάρδας με ξύδι

Η σκόνη μουστάρδας και το ξύδι θα κάνουν τα γυαλιά σου να φαίνονται ολοκαίνουργια. Τα παραπάνω συστατικά βοηθούν στην απομάκρυνση των λεκέδων και δίνουν λάμψη. Φτιάξε μια παχιά πάστα από μουστάρδα σε σκόνη και λευκό ξύδι και στη συνέχεια τρίψε με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας βαμβακερό πανί. Τέλος, ξέπλυνε καλά για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα. Προσοχή: Η μουστάρδα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σου γι΄ αυτό φρόντισε να πλύνεις καλά τους φακούς πριν τους χρησιμοποιήσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια – Μάθε να τα διαβάζεις…

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια – Μάθε να τα διαβάζεις… 3

Μάθε να τα διαβάζεις τα μάτια

Μάθε να ακούς αυτό που βλέπεις!

Μάθε να δέχεσαι και να καταλαβαίνεις τα μηνύματα που σου στέλνουν τα μάτια του κάθε ανθρώπου· μηνύματα τα οποία με λόγια δεν λέγονται, μόνο μέσω των ματιών είναι πιο εύκολο να σταλούν και να λεχθούν.

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, μας αρέσει, δε μας αρέσει.

Μάτια που άσχετα από το σχήμα, το χρώμα τους, το μέγεθός τους, πάντα θα διαγράφουν μέσα τους τα συναισθήματα των ανθρώπων· συναισθήματα αγάπης, χαράς, λύπης, πόνου, στεναχώριας, ζήλιας, κακίας, μίσους, φθόνου· πάντα μέσα στα δυο μάτια θα κρύβονται είτε θετικά είτε αρνητικά συναισθήματα. Μέσα από τα μάτια θα μάθεις να ξεχωρίζεις αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου, σου λέει αλήθεια ή ψέματα. Γιατί, μπορεί με λόγια να σου λέει πράγματα που φαίνονται αληθοφανή, όμως, μέσω του βλέμματός του και των ματιών του να δείχνει κάτι άλλο, να δείχνει αυτό που πραγματικά είναι, αυτό που πραγματικά νιώθει, αυτό που πραγματικά σκέφτεται. Αυτό θα το καταλάβεις από τον τρόπο που σε κοιτά· μέσα από τα μάτια του θα καταλάβεις αν αυτός ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος. Αν αυτός ο άνθρωπος υποφέρει ή όχι, αλλά ντρέπεται ή φοβάται να το πει. Αν αυτός ο άνθρωπος σε ζηλεύει και θέλει το κακό σου.

Μέσα από τα μάτια του ο καθένας προδίδεται, όσο και να προσπαθεί να κρύψει καλά τα συναισθήματά του και ενδεχομένως τις πράξεις του. Μέσα από τα μάτια όλα μπορούν να λεχθούν και να αποκαλυφθούν, χωρίς να χρειάζεται στην πραγματικότητα να πει τίποτα με το στόμα, ούτε μια λέξη. Γιατί οι πιο δυνατές λέξεις, τα πιο δυνατά θέλω, λέγονται μέσα από τα μάτια.

Μάθε να παρατηρείς τον άλλον! Γιατί, μπορεί κάποιος να δείχνει καλά, αφού χαμογελάει, όμως τα μάτια του να είναι θλιμμένα, κάτι που μπορεί να τον προδώσει· να φανεί, δηλαδή, πως προσποιείται, πως προσπαθεί να φαίνεται καλά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, πως έχει ανάγκη από στήριξη, αλλά διστάζει να το πει.

Η ευτυχία, όπως και η δυστυχία, πάντα φαίνεται μέσα στα μάτια. Όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος τα μάτια του λάμπουν, όπως και όταν είναι δυστυχισμένος και μέσα του πονά τα μάτια του συννεφιάζουν και ετοιμάζονται για βροχή και καταιγίδες· όταν αγαπάει, τα μάτια του κρύβουν μέσα τους την ηρεμία και τη γαλήνη της θάλασσας, καθώς κοιτάει τον άνθρωπο εκείνο για τον οποίο τρέφει όμορφα και αληθινά συναισθήματα, ενώ, όταν καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού, τα μάτια του πετάνε φλόγες· εκείνες τις φλόγες της ανελέητης φωτιάς που ετοιμάζεται να κάψει τα πάντα στο πέρασμά της, χωρίς κόστος και ίσως με ανυπολόγιστες ζημιές…

Τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του! Αυτή η ψυχή μπορεί να αποκαλυφθεί γυμνή μπροστά σου, αν εσύ μάθεις να διαβάζεις σωστά τα μάτια αυτού που έχεις απέναντί σου. Μάθε, λοιπόν, να τον κοιτάς μέσα στα μάτια, για να καταλάβεις όσα με λόγια δεν σου λέει. Εκεί, μέσα στα μάτια, φαίνονται όλα.Εκεί, μέσα στα μάτια κρύβονται, όλα τα αληθινά συναισθήματα και όλα τα ανείπωτα λόγια. Γιατί τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια, ποτέ δεν ψεύδονται.

Πρέπει, λοιπόν, να διαβάζουμε τα μάτια « για να μην μας πνίξουν τόσα ανείπωτα λόγια », όπως χαρακτηριστικά λέει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ξεκίνα από σήμερα και κάνε το πράξη! Πολλά θα καταλάβεις, πολλά θ’ αλλάξουν!

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ