Connect with us

Θέατρο

Βραβείο καλύτερης παράστασης και βραβείο β γυναικείου ρόλου για την αυτοσχέδια σκηνή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Βραβείο καλύτερης παράστασης και βραβείο β γυναικείου ρόλου για την αυτοσχέδια σκηνή 3
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Η θεατρική ομάδα «αυτοσχέδια σκηνή Καλαμάτας» που προκρίθηκε στο «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας» με την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρσία Λόρκα, διαγωνίστηκε με τις δώδεκα ομάδες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και απέσπασε βραβείο καλύτερης παράστασης και βραβείο β γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της Αδέλα που ερμήνευσε η ερασιτέχνης ηθοποιός Σοφία Δαμήλου.

Η ομάδα ήταν υποψήφια για δύο ακόμα βραβεία, σκηνοθεσίας και φωτισμού. Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τον Γιώργο Κεντρωτή καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου, την Μαίρη Ιγγλέση –ηθοποιό, τον Κώστα Λαό σκηνοθέτη, την Αιμιλία Παπαδάκου ηθοποιό και εκπαιδευτικό, και τον Τζανέτο Κομηνέα σκηνοθέτη, τόνισε πως η παράσταση μας έδειξε το δράμα των γυναικών των χωριών της Ισπανίας, όπως θέλει ο συγγραφέας, αλλά και των γυναικών που δέχονται πάνω τους κάθε είδους φασισμό και καταπίεση.

Βραβείο καλύτερης παράστασης και βραβείο β γυναικείου ρόλου για την αυτοσχέδια σκηνή 4

Ο φωτισμός και η χρήση των σκηνικών αντικειμένων για τη δημιουργία μουσικής-ήχων τόνιζαν τη μοναξιά, την απόγνωση και την τυραννία όλων των γυναικών του έργου.

Για την κ. Σοφία Δαμήλου ως Αδέλα, η επιτροπή σημείωσε πως είχε πλήρη συμμετοχή όλων των εκφραστικών της μέσων, ενώ κατάφερε να κάνει τέλεια χρήση του ηχείου της κερδίζοντας με ομόφωνη απόφαση το Βραβείο Β γυναικείου ρόλου.

Για την σκηνοθέτη κ. Μαρία Σκαφιδά, η επιτροπή τόνισε πως κατάφερε να κάνει μια δυνατή παράσταση μεσα στην λιτότητά της διεκδικώντας έτσι το αντίστοιχο βραβείο ενώ η δουλειά της έλαβε βραβείο καλύτερης παράστασης.

 


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Θέατρο

Πειραματική σκηνή Καλαμάτας: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές στη νέα θεατρική ομάδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πειραματική σκηνή Καλαμάτας: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές στη νέα θεατρική ομάδα 7
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Έριξε αυλαία χθες η θεατρική παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας με το σημαντικό έργο του Θερβάντες ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ. Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης τα παιδιά αποχαιρέτησαν στο ειδυλλιακό τοπίο του Κάστρου τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη.

Ήταν μια παράσταση που προετοιμάστηκε μέσα σε μια κατάσταση ακραία λόγω φόβου πανδημίας, αλλά και με μεγάλη φροντίδα για τα παιδιά, αφού είχαμε τη συμπαράσταση των γονιών και την ευγενική προσφορά του χώρου της αυλής  του 19ου Δημοτικού Σχολείου από τη διευθύντρια κυρία Μαρία Κρόμπα για να οργανώσουμε τις πρόβες μας.

Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από τις προσδοκίες μας. Οι θεατές ενθουσιασμένοι χειροκροτούσαν θερμά μετά από κάθε σκηνή τα παιδιά, τα οποία εισέπραξαν και τα πιο εγκωμιαστικά σχόλια στο φινάλε κάθε παράστασης.

Με το συναίσθημα της ικανοποίησης για το αποτέλεσμα προχωρούμε σε άλλο κεφάλαιο δημιουργικής πολιτιστικής δράσης, αφού ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της παράστασης (συντελεστές, παιδιά θεατρικής ομάδας, χορηγούς επικοινωνίας και τεχνικούς υποστηρικτές).

Από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου κάθε μέρα 6.00-8.00 το απόγευμα, αρχίζουν οι εγγραφές για την καινούργια θεατρική εφηβική ομάδα που αφορούν μαθητές από την Α΄ Γυμνασίου έως και φοιτητές και οι εγγραφές για τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού που απευθύνονται σε παιδιά από την ηλικία των 4 έως 12 χρόνων (νήπια και μαθητές του Δημοτικού σχολείου).

Οι πρόβες της θεατρικής ομάδας όπως τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου.

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου

Επί πλέον, έχουν αρχίσει οι απαραίτητες προετοιμασίες και  η οργάνωση για το

4ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας που είχε αναβληθεί το Μάιο, όπως και οι σχετικές  επαφές με κουκλοπαίκτες, Δήμο, Περιφέρεια και συνεργαζόμενα Ιδρύματα.

Το φεστιβάλ δρομολογείται να πραγματοποιηθεί 7-11 Οκτωβρίου σε δύο μεγάλες αίθουσες με κάθε μέτρο προστασίας για τα παιδιά και τους μεγάλους (απολύμανση αιθουσών, τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους θεατές και υποχρεωτική μάσκα ).

Το σημαντικό είναι να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ για τα παιδιά της πόλης και να μην κινδυνεύσει από οποιαδήποτε αστοχία.

Στοχεύουμε και επιδιώκουμε τη δημιουργία πολιτιστικών  δράσεων για τα παιδιά, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας και  της ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας των παιδιών και των νέων αν θέλουμε να τα προστατεύσουμε  από τον ορυμαγδό ψυχαγωγικών σκουπιδιών που πλασάρουν τα ιδιωτικά κανάλια προς επίδοξους τηλεθεατές.

Σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε όλους τους συμπολίτες μας, τα Μέσα Μαζικής Ενημερότητας μας και τους εκπροσώπους  της Πολιτείας κοντά μας.

Η οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, το οργανώνει εθελοντικά και αφιλοκερδώς και ζητάει εθελοντές για  τις ημέρες πραγματοποίησης  του Φεστιβάλ 7-11 Οκτωβρίου 2020.

Πληροφορίες για εγγραφές στη θεατρική ομάδα, στα μαθήματα θεατρικών παιχνιδιών και  εγγραφή στη λίστα εθελοντών του Φεστιβάλ στα τηλέφωνα 2721021653, 2721082864, 6971540945, 6977437279


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Θέατρο

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Δον Κιχώτη στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δον Κιχώτης
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Οι δύο πρώτες παραστάσεις του Δον Κιχώτη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας με κέφι ζωντάνεψαν τους ήρωες του Θερβάντες, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των θεατών και το θερμό τους χειροκρότημα μετά από κάθε σκηνή του έργου.

Οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Γιώργου Ηλιόπουλου, ο γρήγορος ρυθμός του σκηνοθέτη, οι εναλλαγές των σκηνών, η καταπληκτική ανδαλουσιάνικη μουσική και τα τραγούδια δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει στην εποχή του συγγραφέα και του ήρωα του, του Δον Κιχώτη.

Δον Κιχώτης

Ένας Δον Κιχώτης (Παναγιώτης Τσίμπουρης) οργώνει το θεατρικό σανίδι και μας παίρνει κοντά του, συνοδούς στις περιπέτειες  του. Ο αφελής Σάντζο Πάντζα (Νικόλας Μαρινόπουλος) ιπποκόμος και υπηρέτης του Δον Κιχώτη, προκαλεί το γέλιο των θεατών με τις γκάφες του. Οι δυο αφηγητές (Μυρτώ Βαλμά και Μιχάλης Κατσαρέας) αφηγούνται αλλά και ζωντανεύουν ρόλους, χορεύουν και τραγουδούν  επί σκηνής κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης. Η Γεωργία Δημητρακοπούλου υποδύεται την καταπιεστική γυναίκα του Σάντζο Πάντζα, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο Μαχντί Χοσσεϊνί με την ιδιαίτερη προφορά του ζωντανεύει τον Πάστορα, με μοναδικό τρόπο. Η Γιολάντα Μιτακίδη φανταστική στο ρόλο της ανυπεράσπιστης Ζοζεφίνας. Όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι, ένας πολύχρονος συνδυασμός χαρακτήρων που χορεύει, τραγουδά, υποδύεται τους ήρωες με ξεχωριστή ζωντάνια και κέφι, μικρά  διαμαντάκια που δημιουργούν μια παράσταση που θα μας μείνει αξέχαστη.

Ένα ακόμα επιτυχημένο θεατρικό δημιούργημα της Πειραματικής Σκηνής που αξίζει να το δουν όλοι οι θεατρόφιλοι της πόλης μας. Άλλωστε τα παιδιά που κόπιασαν, κουράστηκαν και αφιέρωσαν ατέλειωτο χρόνο από τις διακοπές τους, μέσα σε ένα κλίμα ακραίου φόβου και πανικού λόγω της Πανδημίας, είναι παιδιά αυτής της πόλης και έχουν την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας τους από όλους μας. Είναι έφηβοι, που αντί να επαναπαύονται χαζεύοντας τον «πολιτισμό» που προσφέρει η ΤV, αναζητούν να πάρουν λίγες ανάσες από την τέχνη του θεάτρου, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν. Είναι λοιπόν πολύ να ζητούν την παρουσία και τη στήριξη των φίλων, γονιών και συμπολιτών τους, στην παράστασή τους; Είναι άραγε τόσο κουραστικό να αφήσουμε τις οθόνες μας που μας προβάλλουν όλα τα πολιτιστικά σκουπίδια και να ανέβουμε τα γραφικά σκαλιά του Κάστρου για να απολαύσουμε μια όμορφη βραδιά γεμάτη πολιτισμό και θέατρο  από τα παιδιά μας;

Τα παιδιά της πόλης μας;

Η παράσταση θα συνεχίζεται να παίζεται μέχρι και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το βράδυ στο Κάστρο Καλαμάτας.

Οι συντελεστές είναι αναλυτικά:

Διασκευή-Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης

Σκηνοθεσία-σκηνικά-αφίσα :  Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Κοστούμια-φροντιστήριο: Μαρίζα Νταϊφά

Χορογραφίες-κίνηση : Βάσια Αναγνωστοπούλου

Φωτογραφίες- βίντεο: Νίκος Τζαβάρας

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος

Τεχνική υποστήριξη ήχου-φωτισμού: ΗΧΟΣ –ΦΩΣ –Χρήστος Συκάς

Δον Κιχώτης 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφηγήτρια, Ντορέτα: Μυρτώ Βαλμά

Αφηγητής, Μαρτσέλο : Μιχάλης Κατσαρέας

Δον Κιχώτης: Παναγιώτης Τσίμπουρης

Σύζυγος Δον Κιχώτη: Κασσάκου Κατερίνα

Σάντζο Πάντζα: Μαρινόπουλος Νικόλας

Σαρλότα σύζυγος Σάντζο Πάντζα: Δημητρακοπούλου Γεωργία

Εστέλλα ανηψιά Δον Κιχώτη: Βασιλοπούλου Νικολέττα

Ρομίνα κομμώτρια: Κουτέλα Ιωάννα

Σμαράγδα μαγείρισσα: Κολοκοτρώνη Αλεξάνδρα

Κάρλα κηπουρός: Πλατανίτη Λήδα

Γιατρός: Πετράκης Κωνσταντίνος

Πάστορ: Χοσσεϊνί Μαχντί

Πραματευτής: Αλεφαντζής Χρήστος

Πανδοχέας: Μούντανος Γιώργος

Κόρη Πανδοχέα: Βέβε Δέσποινα

Δούκας: Γκόνης Δημήτρης

Δούκισα: Δίσκου  Εύα

Ραφαέλο, σύμβουλος Δούκα: Γιώργος Μπιζίμης

Σεβιλιάνα Αλόνζα: Κακαλέτρη Βάγια

Σεβιλιάνα Αμελί: Κολοκοτρώνη Ιωάννα

Σεβιλιάνα Μόνικα:Τσαούση Μαριλλία

Ζοζεφίνα: Μιτακίδη Γιολάντα

Μοναχή: Σούμπλη Σοφία

Δον Κιχώτης


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Θέατρο

Η θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ εντυπωσίασε στην παρθενική της εμφάνιση

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Το Σάββατο 5 /9/20 στις 9.30 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, η νέα εφηβική θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ έκανε την παρθενική της εμφάνιση εντυπωσιάζοντας  τους θεατές που γέμισαν το Κάστρο, κρατώντας βέβαια τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκες προστατευτικές.

θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ

Η παράσταση περιείχε δύο ενότητες. Η  πρώτη ήταν ένας θεατρικός αυτοσχεδιασμός, με τον οποίο τα μέλη της ομάδας είχαν σχεδιάσει χορευτικά κάτω από τους ήχους έντονης μουσικής τη σημασία της λέξης «σύντηξη». Έδειξαν με τα σώματά τους ότι η Σύντηξη είναι η συνένωση ελαφρών πυρήνων (που είναι ο καθείς από αυτούς)  σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας. Απέδειξαν δηλαδή με ιδιαίτερα αρμονικές κινήσεις, αλλά και ένταση, ότι “Σύντηξη”, είναι  μια δυνατή ένωση. Η ένωση των ελαφρών πυρήνων που ήταν  τα ίδια τα παιδιά,  η οποία οδηγούσε σε ένα σύνολο, μια   συμπαγή δύναμη που κατέκτησε αμέσως το κοινό.

θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ

Η δύναμη, που κρυβόταν στη σύλληψη της ιδέας τους, απελευθέρωσε τέτοια ενέργεια που οι θεατές παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα, μη πιστεύοντας πως αυτό που παρακολουθούσαν, δεν ήταν δημιούργημα επαγγελματία χορογράφου.

Στο ίδιο μήκος κύματος αισθητικής,  κύλησε και η δεύτερη ενότητα, που ήταν η θεατροποίηση  του δημοτικού τραγουδιού «του νεκρού αδελφού». Η παράσταση περιείχε στοιχεία αφήγησης, κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών. Οι ευρηματικές εικόνες, οι σκηνοθετικές δράσεις, οι αυτόματες αλλαγές ρόλων, οι υπέροχοι φωτισμοί και τα εφέ του Γιώργου Ηλιόπουλου,  ο ρυθμός μέσα από τα κρουστά που γέμιζαν ενέργεια το κάστρο δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα μυθική. Το πέρασμα μέσα από την « Πύλη των  κόσμων» , του κόσμου της «ζωής» της μάνας και της Αρετής και του κόσμου του «θανάτου» μέσα από τον Κωνσταντή, έφεραν συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια των θεατών.

θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ

Η δράση των παιδιών της «Σύντηξης» προκάλεσαν την έκρηξη στις ψυχές μας. Αυτό θέλησαν και το πέτυχαν. Μπράβο τους! Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν εξ ολοκλήρου δική τους δημιουργία. Ήταν τόσο άρτια η παράσταση και από σκηνοθετικής άποψης και από χορογραφικής και υποκριτικής απόδοσης, που όλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Όλα τα παιδιά δεμένα μεταξύ τους με τα ισχυρά δεσμά της αγάπης τους γι αυτό που έκαναν, της εσωτερικής ευαισθησίας τους  και της εμπνευσμένης φαντασίας τους κατέπληξαν το κοινό που τους καταχειροκρότησε για ώρα πολλή.

Όταν βλέπεις τέτοιες δράσεις τέχνης από νέους ανθρώπους ελπίζεις σε ένα καλύτερο μέλλον. Μπράβο  στα παιδιά της ΣΥΝΤΗΞΗΣ, μπράβο στην Πειραματική Σκηνή που τα στήριξε, αλλά και σε όλους τους άλλους που τα αγκάλιασαν, τους χορηγούς, τους χορηγούς επικοινωνίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τη ΦΑΡΙΣ, το Χρήστο Συκά και όλους τους θεατές που γέμισαν το όμορφο Αμφιθέατρο του Κάστρου.

θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ

Ευχόμαστε κι άλλες πολλές δημιουργικές δράσεις τέχνης από τα παιδιά της ΣΥΝΤΗΞΗΣ.

Οι συντελεστές της παράστασης ήταν: Διασκευή κειμένου: Σύντηξη , Παναγιώτης Κακούρης, Σκηνοθεσία: Σύντηξη, Κουστούμια-φροντιστήριο: Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, Κατασκευές: Σύντηξη, Επιμέλεια Σκηνικού: Μαρίζα Νταϊφά, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργης Παχτίτης ,Φωτισμοί: Γιώργος Ηλιόπουλος, Βίντεο: Νίκος Βαμβακάς, Ηχογράφηση-βιντεοσκόπηση-αφίσα : Νίκος Τζαβάρας.

Έπαιξαν  (αλφαβητικά):  Βαλμά Μυρτώ, Βασιλοπούλου Νικολέτα, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Κουτέλα Ιωάννα, Μιτακίδη Γιολάντα, Πελεκούδα Νίκη


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ