Connect with us
Επιμελητηρίο

Βιβλία

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος

Ανέβηκε

στις

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 15
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΠΔΔ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο skalistiri.news

Αποτελεί μια από τις φωτεινές πλευρές στον χώρο της ανάδειξης και προβολής της Ελληνικής μας ιστορίας. Είναι ένας άνθρωπος που τονίζει την ανάγκη στο να μάθουμε την ιστορία μας και να διδαχθούμε από τα λάθη μας ώστε να μην τα επαναλάβουμε.

Ο λόγος για τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο.

  Ο κ. Λιάσκος παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα skalistiri.news όπου αναφέρθηκε στο Πολεμικό Μουσείο ενόψει μάλιστα και των 200 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

  Ο κ. Λιάσκος μιλώντας στο skalistiri.news αναφέρθηκε στις δράσεις του Πολεμικού Μουσείου που προγραμματίζονται για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από το 1821, στους Συλλόγους Ιστορικής Αναβίωσης που προσφέρουν όπως τόνισε τα μέγιστα στην ανάδειξη της ιστορίας αλλά και γενικότερα για τα διδάγματα του 1821 που θα πρέπει να μας προβληματίσουν 200 χρόνια μετά την έκρηξη της Επανάστασης.

 

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 16

(“Το 1821 να είναι μια αφορμή για περισσότερη μελέτη – ψάξιμο στον προσδιορισμό” ήταν το μήνυμα που πέρασε μέσα από την συνέντευξή του στο skalistiri.news ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΠΔΔ του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος). 

 

Ερ. Ποιες είναι οι δράσεις που το Πολεμικό Μουσείο προγραμματίζει με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Απ. «Δεδομένου του γεγονότος ότι αποτελεί προμετωπίδα στα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία το Πολεμικό Μουσείο προγραμματίζει μια σειρά δράσεων – συνεργασιών και εκδηλώσεων λαμβανομένου βέβαια της πανδημίας του Κορωνοϊού οι οποίες  όλες έχουν να κάνουν αφενός μεν με την θεματική ενότητα αγωνιστές και άρματα που είναι αν θέλετε και η φύση του πολεμικού μουσείου – δηλαδή των αγωνιστών, της αρματωσιάς τους, των όπλων τους κ.α. αφετέρου δε με άλλες δράσεις – εκδηλώσεις.

Είναι μια θεματική ενότητα που δεν θίγεται απ’ όσους μιλούν για το 1821 ή θίγεται σε μικρό βαθμό. Εμείς λοιπόν αναλύουμε αυτή την θεματική παρουσίαση και όλες μας οι δράσεις έχουν ως τίτλο την συγκεκριμένη δράση.

«Συνδυάζονται και πολλές δράσεις εξωστρέφειας»

Επίσης συνδυάζουμε πολλές δράσεις εξωστρέφειας όπως την τοποθέτηση προθηκών και βίντεο στα αεροδρόμια που είναι και οι πύλες εισόδου του εξωτερικού, προκειμένου οι τουρίστες στην μετά covid εποχή να επικοινωνήσουν και να έρθουν σε επαφή με την Ελληνική Επανάσταση, τον αγωνιστή και τα άρματά του.

Eπίσης σχεδιάζουμε με εταιρείες που βγάζουν επιτραπέζια παιχνίδια – συμπράξεις όπου από τις ερωτήσεις και το παιχνίδι δεδομένου ότι πολύ κόσμος δεν διαβάζει σήμερα – το παιδί και οι γονείς του να μαθαίνουν την ιστορία του 1821 και ιδιαίτερα τα κομβικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκειά της.

Διοράματα και επιτραπέζια παιχνίδια

για την Ελληνική Επανάσταση 

Δημιουργούμε διοράματα τόσο στο Μουσείο όσο και στα παραρτήματά του – που καταδεικνύουν το πως ήταν η κατάσταση τότε με την απεικόνιση των ιστορικών γεγονότων.

Επίσης αναμορφώνουμε την ιστοσελίδα μας και την μετατρέπουμε σε τέτοιο διαδραστικό περιεχόμενο ώστε να ξεναγείται ο επισκέπτης τόσο ο ‘Ελληνας όσο και ο ξένος.

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 17

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 18

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 19

(Τα διοράματα για την Επανάσταση του 1821 αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Πολεμικού Μουσείου αφού βοηθούν σημαντικά τις μικρές ηλικίες να μπουν στο πνεύμα του 1821 και να μάθουν για αυτό).

 

Μνημείο Φιλελλήνων στον περίβολο του μουσείου

 

Η κορυφαία μας δράση αποτελεί η τοποθέτηση του μνημείου των Φιλελλήνων στον περίβολο του Μουσείου όπου θα αναγράφονται τα 1.400 ονόματα των Φιλελλήνων. Ξέρετε αυτό ήταν υποχρέωση που δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα από την τέταρτη εθνοσυνέλευση επί εποχής Καποδίστρια το 1829 όπου στο Η’ ψήφισμα προβλέπεται ρητά ότι όταν το έθνος στηριχθεί οικονομικά οφείλει να αναγείρει μνημείο εις τους φιλέλληνας που θα αναγράφονται όλα τα ονόματά τους.

Αυτή λοιπόν την υποχρέωση έρχεται να την κάνει πράξη το Πολεμικό Μουσείο με την τοποθέτηση του μνημείου των Φιλελλήνων σε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό όπου θα είναι και η κορυφαία μας εκδήλωση με προσκεκλημένους πέρα από την πολιτική ηγεσία και όλων των πρέσβεων των χωρών που έστειλαν Φιλέλληνες στην χώρα μας.

Αυτό πρέπει να είναι το Πολεμικό Μουσείο.

Εμείς ασχολούμαστε πάρα πολύ με την αναβάθμισή του, την προβολή του, την εξωστρέφειά του αλλά αναπτύσσουμε και πάρα πολλές συνεργασίες και βέβαια σε όλες αυτές τις δράσεις –  εκδηλώσεις στη μετα covid εποχή που προγραμματίζουμε κύριο ρόλο θα έχουν και οι αναβιωτές – πράγμα που ήδη κάνουμε όταν έγινε ο εορτασμός των 80 χρόνων από την εποποιία του 1940 στις 28 Οκτωβρίου όπου δεν υπήρχαν τόσο ασφυκτικές συνθήκες».

 

«Βασικός πρωταγωνιστής των εκδηλώσεων

 θα είναι οι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης»

 

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 20

(“Οι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης έχουν την προσφορά στην ιστορική διαδρομή” ανέφερε ο κ. Λιάσκος τονίζοντας την συμμετοχή τους σε ιστορικά ντοκιμαντέρ για το 1821 μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” που θα συμμετάσχει στο ιστορικό ντοκιμαντέρ που αφορά την Επανάσταση στον Μοριά).

 

Ερ. «Προγραμματίζετε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για το 1821 στην Πελοπόννησο. Πείτε μας για αυτό.

 

Απ. «Εμείς ήρθαμε άμεσα σε επαφή με τους Συλλόγους των Αναβιωτών γιατί θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που με μεράκι κάνουν βουτιά στην ιστορία και την απεικονίζουν με τόσο ζωντανό τρόπο είναι συνεταίροι και συνεργάτες μας.

Εσείς οι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης και εμείς είμαστε άμισθοι και προσφέρουμε όλο αυτό μέσα από την ψυχή μας. Οι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης έχουν την προσφορά στην ιστορική διαδρομή. Σας ευχαριστούμε που έρχεστε κοντά μας για να προβάλουμε αυτό που θα προβάλουμε και εμείς.

Εμείς αυτό δείχνουμε στο πολεμικό μουσείο, την διαδρομή των αγώνων και των θυσιών του λαού μας για να απολαμβάνουμε μια πατρίδα σήμερα ελεύθερη. Άρα λοιπόν είναι κυρίαρχος ο ρόλος των Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης και μαζί με τον κ. Κοροδήμο-που είναι ένας λαμπρός συνεργάτης του Πολεμικού Μουσείου, που το έχει προβάλει τα μέγιστα, διαμορφώνουμε αυτά τα ντοκιμαντέρ που προαναφέρατε με κυρίαρχο αυτό που αφορά την Επανάσταση στον Μοριά.

 

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 21

(Ο κ. Ιωάννης Κοροδήμος έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ανάδειξη του Πολεμικού Μουσείου και των δράσεων – εκδηλώσεων που προγραμματίζει για το 1821).

 

Πολύ σύντομα λοιπόν θα φαίνονται στο Πολεμικό Μουσείο οι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης που βοήθησαν. Επίσης αυτοί οι Σύλλογοι δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας που θα είναι καλύτερες στο μέλλον θα συμμετέχουν και στους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις του πολεμικού Μουσείου.

Η Μονάδα που βρίσκεται εδώ στο πολεμικό Μουσείο έχει έναν βασικό ρόλο. Αυτόν της υποστήριξης του Πολεμικού Μουσείου.

Το Πολεμικό Μουσείο πρέπει να προβάλλεται και οι Έλληνες να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μια διαδρομή θυσιών για να απολαμβάνουμε μια πατρίδα ευημερούσα.

Αυτή την διαδρομή θα πρέπει να την δίνουμε για να προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, δηλαδή την περίσκεψη ότι το αγαθό της ελευθερίας – ασφάλειας δεν είναι αυτονόητο.

Μη γνωρίζοντας την ιστορία μας, δεν αντιλαμβανόμαστε το χρέος. Και εγώ προσωπικά αντιμετώπιζα το ερώτημα των δημοσιογράφων ότι οι συνθήκες σήμερα είναι αλλιώς, δεν γίνονται σήμερα πόλεμοι κλπ.

Απαντούσα ότι όλοι αυτοί οι πρόγονοί μας που πολέμησαν δεν ήταν βαρεμένοι τύπου που έλεγαν που έχει πόλεμο να πάμε να πολεμήσουμε. Είχαν συναίσθηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα τους γιατί όπως είπα και πριν τα αγαθά της ελευθερίας και της ασφάλειας δεν είναι αυτονόητα».

 

Ερ. Είστε ένα από τα άτομα που βρίσκονται στην θέση του προέδρου του πολεμικού Μουσείου που δεν προέρχεται από τις ένοπλες δυνάμεις. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

 

Απ. «Εγώ βρίσκομαι σε αυτή την θέση γιατί ασχολούμαι σε όσα προαναφέραμε, είμαι συλλέκτης, έχω δημιουργήσει δυο μουσεία, έχω γράψει αρκετά ιστορικά βιβλία, όταν ήμουν Βουλευτής έφτιαξα τις ιστορικές εκθέσεις της Βουλής των Ελλήνων, έφτιαξα μαζί με άλλους την έκθεση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, έχω κάνει περίπου 100 εκθέσεις στην Ελλάδα και κατέχω το μουσειακό αντικείμενο.

Εδώ έχουμε και στρατιωτικούς. Πάντα στο Δ.Σ. είχαμε πέντε στρατιωτικούς και δυο πολίτες. Απλά σε αυτή την φάση έγινε πολίτης, πρόεδρος του Δ.Σ. Έχουμε όμως στρατιωτικούς για να διοικούν την μονάδα όπως λοχαγούς, ταγματάρχες. Θα ήθελα να τονίσω ότι χαίρομαι που άνθρωποι σαν εσάς αντιλαμβάνονται το μήνυμα που εκπέμπουμε».

 

Ερ. Πιστεύετε πως βρίσκονται στη σωστή βάση οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση;

 

Το 1821 να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη μελέτη ώστε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος 22

 

Απ. «Οι δράσεις που σχεδιάζονται είναι πολλαπλές και πολύπλευρες. Από και και πέρα το 2021 είναι ένας σταθμός επανεκκίνησης και προσεγγίζεται η Επανάσταση που μας έδωσε το νεότερο – ελεύθερο Ελληνικό κράτος απ’ όλες τις πλευρές.

Εμείς ως πολεμικό μουσείο προσεγγίζουμε την αγωνιστική πλευρά και αυτό πρέπει να καταδεικνύουμε προς τα έξω. Υπάρχουν άλλοι που κάνουν μελέτες, εντρυφούν στις διαφορές, διαφωνίες στο εάν θα έπρεπε για παράδειγμα οι Φαναριώτες να είναι επικεφαλής ή αν οι Κοτζαμπάσηδες έπαιξαν θετικό ρόλο, ποιος υπήρξε ο ρόλος των Αρματολών, της Εκκλησίας, κ.α.

Προσεγγίζουν δηλαδή το πρόβλημα από πολλές πλευρές. Ταυτόχρονα υπάρχει και η πλευρά της αναζήτησης της πορείας αυτού του νεότερου Ελληνικού κράτους που δημιουργήθηκε. Που ανήκει, πως θα πορευτεί; Θα είναι με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση;

Ανήκει στην Δύση όπως και ιδρύθηκε και δημιουργήθηκε από τις τρεις προστάτιδες δυνάμεις;. Τα ερωτήματα είναι πολλά και κατά συνέπεια η προσέγγιση από την κάθε πλευρά είναι και διαφορετική.

Εμείς και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να είμαστε όλοι μας, οφείλουμε να έχουμε διευρυμένους ορίζοντες και να αντιλαμβανόμαστε όλες αυτές τις πτυχές που περιέγραψα βάζοντας την κριτική μας ματιά στην καθεμιά. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι το έπος του 1821 είναι ένα ατελείωτο ηρωϊκό έπος.

Δεν πιστεύω προσωπικά στη λογική που λέει ότι εμείς είμασταν τιτάνες – ήρωες και όλοι οι άλλοι καθάρματα».

 

Ερ. Ποιο είναι το μήνυμα σας με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

 

«Να δούμε τα λάθη μας μέσα από το 1821

για να μην τα επαναλάβουμε»

 

Απ. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να δούμε τα λάθη μας μέσα από το 1821 και ιδιαίτερα τον φατριασμό και διχασμό που ρήμαξε τον Μοριά μιας και προέρχεστε και από κει για να μην τα επαναλάβουμε. Να απεικονίσουμε δε τους προγόνους μας αγωνιστές ως ανθρώπους – δηλαδή με πάθη, ελαττώματα αλλά και με πάρα πολλά προτερήματα και να δείξουμε μέσα από την διαδρομή τους τι θα πρέπει εμείς να πάρουμε ώς θετικό και τι θα πρέπει να στιγματίσουμε ως αρνητικό για το δικό μας μέλλον.

Πολλές φορές δεν εστιάζουμε καθόλου. Θεωρούμε δηλαδή ότι το 1821 ήταν ένα απλό γεγονός. Βλέπουμε σήμερα νέους ανθρώπους που έχουν μηδενική αντίληψη για τα γεγονότα. Βλέπουμε και ενήλικες που κάνουν τα ανήλικα. Αυτό είναι παλιά μας τέχνη σε αυτό τον τόπο.

Δηλαδή όταν ο Μιαούλης ανατίναξε τον στόλο στον Πόρο, τον επόμενο χρόνο είπε ότι με έβαλε αυτός ο Σατανάς ο Μαυροκορδάτος και έκαψα το σπίτι μου ενώ ήταν γέροντας πάνω από 80 χρονών και έκανε τον ανήλικο.

Τον ανήλικο έκανε και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης που είπε ας όψονται οι ξένοι που μας όπλισαν τα χέρια και έχασα και εγώ τους ανθρώπους μου και το έθνος τον πιο χρήσιμο άνθρωπο.

Δηλαδή ρέπουμε προς αυτή την αντίληψη ότι φταίνε πάντα οι άλλοι, εμείς οι ίδιοι ποτέ. Αυτά όλα είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε για το 1821 για να πάρουμε ένα μήνυμα ότι ο ανήλικος βίος τελειώνει μια χρονική στιγμή και μετά παίρνουμε ευθύνες.

Εάν δεν εξελιχθούμε και δεν καταλάβουμε την πορεία μας στο μέλλον δεν πρόκειται ποτέ πραγματικά να αντιληφθούμε τις πραγματικές διαστάσεις.

   Το 1821 να είναι μια αφορμή για περισσότερη μελέτη – ψάξιμο στον προσδιορισμό.

Ολοκληρώνοντας όραμά μου είναι να αναδείξω το Πολεμικό Μουσείο που κλείνει μέσα του και μέσα από τα μοναδικά κειμήλια που παρουσιάζει την καρδιά των αγώνων του Ελληνικού λαού. Θα ήθελα να αναδείξω το σημείο που του αξίζει έτσι ώστε όλη η κοινωνία να αντιλαμβάνεται όλο αυτό το μήνυμα που προανέφερα».

 

Κύριε Λιάσκο σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν μας την συνέντευξη.

 

Κύριε Λάμπρο να σας ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου και να σας ευχηθώ υγεία και δημιουργικότητα στην πολύπλευρη δράση σας.

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ