Connect with us

Ταξίδια

Την Καστανέα Δυτικής Μάνης γνώρισαν οι περιηγητές του Συλλόγου ”Ευκλής”.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Την Καστανέα Δυτικής Μάνης γνώρισαν οι περιηγητές του Συλλόγου ''Ευκλής''. 1

Στην τελευταία εξόρμηση του έτους 2018, τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ” Ο Ευκλής” απέδρασαν στην Δυτική Μεσσηνιακή Μάνη για να γνωρίσουν τις ομορφιές της Καστανέας ή Καστάνιας και για να μπούνε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, στόλισαν ένα φυσικό έλατο, κατά την διάρκεια της ανάβασής τους έως το Μοναστήρι του Αγίου Κων/νου και Ελένης στα 1.030 μ. υψόμετρο.

Με οδηγό τον ντόπιο φίλο του Συλλόγου Ιωάννη Παπαμικρουλέα απόλαυσαν τη κυκλική διαδρομή των 9 χλμ., που περιελάμβανε άνοδο στο κακοτράχαλο ”Μονοπάτι των Καμινιών” όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δεδομένου ότι υπήρχαν εκεί στην περιοχή έξι ασβεστοκάμινα και κάθοδος πάλι στο χωριό, για να ξεναγηθούν στα καταπληκτικά θρησκευτικά μνημεία – εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Νικολάου και στο εκκλησάκι της Παναγιάς.

Στο τέλος επισκέφθηκαν τον ανακαινισμένο ιστορικό Πύργο του Δουράκη στην πλατεία του χωριού.
Πρόκειται για πολυώροφο πύργο του 18ου αιώνα που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική εμπλουτισμένη με γραφικές καταχύστρες και αμυντικές πολεμότρυπες.
Χαρακτηριστικό του οι τέσσερις κυκλικού σχήματος πυργίσκοι του.
Ο πύργος έχει συνδεθεί με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καθώς σε αυτόν είχε βρει καταφύγιο κατά το διωγμό των κλεφτών το 1803.
Από εδώ επίσης διέφυγε, το Μάρτιο του 1806, προς την Ελαφόνησο.

Η ξενάγηση έκλεισε με την επίσκεψη στο μνημείο του Άγιου Στράτηγου (Ταξιάρχης), όπου ανακαινίστηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του Ναού τον Ιούνιο του 2018.
Ο Ναός του Άι Στράτηγου βρίσκεται στη θέση ”Νιόκαστρο”, σε μικρή απόσταση από την Καστάνια.
Παλαιότερα ο ναός είχε θεωρηθεί ότι ανήκει στην ομάδα των σταυρεπίστεγων της Α1 παραλλαγής, ενώ γινόταν αποδεκτή η χρονολόγησή του εντός του 13ου αιώνα.

Επόμενες δράσεις και εκδηλώσεις του ”Ευκλή” έχουν προγραμματιστεί ως εξής :

  • 12 Ιανουαρίου : Δωρεάν σεμινάριο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στην ύπαιθρο από τον καρδιολόγο Γεώργιο Χάραρη στο ξενοδοχείο ”Όστρια”.
  • 13 Ιανουαρίου : Κατάβαση μανιάτικου καλντεριμιού από Θαλάμες έως Τραχήλα.
  • 16 Ιανουαρίου : Διεξαγωγή εκλογών.
  • 27 Ιανουαρίου : Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στην Μονή Ελώνης.

 

Πληροφορίες Ελένη Οικονομοπούλου (Α΄ αντιπρόεδρος και έφορος δημοσίων σχέσεων) στο τηλ. του Συλλόγου, 27210 84844 και 6974252234.

Την Καστανέα Δυτικής Μάνης γνώρισαν οι περιηγητές του Συλλόγου ''Ευκλής''. 2 Την Καστανέα Δυτικής Μάνης γνώρισαν οι περιηγητές του Συλλόγου ''Ευκλής''. 3

Ταξίδια

Δράσεις Ιουλίου για τον Ευκλή Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας

Ευκλής Καλαμάτας: Δράσεις – Ιούλιος 2020

Τον Ιούλιο έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” δράσεις για την πεζοπορική και ορειβατική ομάδα του.

Πιο συγκεκριμένα:

__ 5 Ιουλίου 2020: Πεζοπορική εξόρμηση για όλη την οικογένεια στο ορεινό χωριό Σελλά Τριφυλίας, κυκλική σκιερή διαδρομή ανάμεσα σε αριές, δρυς και πεύκα.

__ 12 Ιουλίου 2020: Ορειβατική εξόρμηση, ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου (2407 μ.). Φαινόμενο Πυραμίδας.

__26 Ιουλίου 2020: Διάσχιση φαραγγιού Αντρωνίου στην ορεινή Ηλεία

Ευκλής Καλαμάτας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:

* Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλ. 27210 90627 και 6974252234.

* Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.

* ΦΒ: Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Στο ορεινό χωριό Σελλά Τριφυλίας εξορμούν οι φυσιολάτρες του Ευκλή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Στο ορεινό χωριό Σελλά Τριφυλίας εξορμούν οι φυσιολάτρες του Ευκλή 8

Ο Ευκλής στο χωριό Σελλά Τριφυλίας

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” εξορμούν στο ορεινό χωριό Σελλά Τριφυλίας, για να περιηγηθούν στην περιοχή, να ανέβουν στον Άγιο Νικήτα στο όρος Αι Λιάς και να απολαύσουν μια δροσερή πεζοπορία, των 9500 χλμ. μέσα σε δάσος από Αριές, Δρυς και Πεύκα.

Η πρόεδρος της κοινότητας Σελλά κα Χάϊδω Παπαεθυμίου τους προσκάλεσε, να τους ξεναγήσει και να τους δείξει τις ομορφιές της περιοχής, όπως τον Μαχαλά, το Συμπόσι, την Κερσίζα, τον Άγιο Νικήτα (Γότθος), να δροσιστούν από πηγές με τρεχούμενα νερά και να περπατήσουν άλλοτε σε μονοπάτι σκιερό άλλοτε σε δασικό δρόμο με ακακίες.

Μάλιστα πρόσφατα έχουν καθαρίσει οι ντόπιοι το μονοπάτι, που πήγαιναν έως τον Άγιο Νικήτα για να το πρωτο περπατήσει ο Ευκλής.

Με το πέρας της πεζοπορίας θα επισκεφθούν την κεντρική εκκλησία της Αγίας Τριάδος και το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, το οποίο ιδρύθηκε το 2006.

** Βαθμός δυσκολίας : Α’ κατάλληλη διαδρομή προσιτή για όλη την οικογένεια με καλή φυσική κατάσταση (2/5 – μέτρια δυσκολία), είναι 9500 χλμ. και ώρες πορείας 4:30 μαζί με τις στάσεις.

** Ραντεβού εκκίνησης : Στις 7:30 π.μ. από τα γραφεία του Ευκλή, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) και επιστροφή κατά προσέγγιση στις 5 – 6  μ.μ.

** Μετακίνηση : Με λεωφορείο.

** Κόστος : 10 ευρώ (μέλη), 12 ευρώ (μη μέλη συλλόγου), 8 ευρώ (φοιτητικό και ανέργων με ενεργή κάρτα Ο.Α.Ε.Δ.) και 6 ευρώ (παιδικό).

Κρατήσεις θέσεων με την αγορά του εισιτηρίου !!

Αν δεν καταφέρετε, να έρθετε, θα επιστρέφεται το μισό εισιτήριο σας.

** Φαγητό : Στο χωριό Σελλά.

** Οδηγοί : Ντόπιοι από το χωριό Σελλά.

** Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων :

Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλ. 27210 90627 ή 6974252234

Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του Συλλόγου 27210 84844

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ο Ευκλής Καλαμάτας στα καλντερίμια της Μάνης και στο σπήλαιο Βατσινίδη στην παραλία του Φονέα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής - καλντερίμια Μάνης  - σπήλαιο Βατσινίδη

Ευκλής – καλντερίμια Μάνης  – σπήλαιο Βατσινίδη

Οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” εξόρμησαν την Κυριακή 21 Ιουνίου, στα πετρόκτιστα καλντερίμια της Μάνης.

Με οδηγό τον μόνιμο κάτοικο και μέλος του συλλόγου Σταύρο Ασημάκο οι εξήντα δυο λάτρεις της φύσης ξεκίνησαν από την Καρδαμύλη, ανηφόρησαν στο Πετροβούνι, απόλαυσαν την δροσιά στο Λοσνί, θαύμασαν το όμορφο χωριό Προάστιο και κατηφόρισαν τέλος μέχρι την παραλία του Φονέα για το θαλασσινό τους μπάνιο, αφού πρώτα εξερεύνησαν την σπηλιά Βατσινίδη.

σπηλιά Βατσινίδη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, σε αυτήν την εξόρμηση ευχάριστη νότα ήταν οι οκτώ μικροί περιηγητές, ηλικίας από 6 έως 14 ετών, όπου χάρηκαν μαζί με τους γονείς τους όλη την διαδρομή των 6.800 μέτρων και υποσχέθηκαν, ότι θα ξανα συμμετάσχουν στην επόμενη εξόρμηση.

Ευκλής - καλντερίμια Μάνης  - σπήλαιο Βατσινίδη

Το Σάββατο 27 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ. ο δραστήριος καλαματιανός σύλλογος μας προσκαλεί στην εκδήλωση δωρεάν ανταλλαγής βιβλίων με τίτλο: ”Βιβλία που ζητούν, να αγαπηθούν πάλι από την αρχή! ”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο των γραφείων του, τέρμα Αριστομένους 56, αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ