Πέμπτη , 27 Φεβρουαρίου 2020

Την Καστανέα Δυτικής Μάνης γνώρισαν οι περιηγητές του Συλλόγου ”Ευκλής”.

Sharing is caring!

Στην τελευταία εξόρμηση του έτους 2018, τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ” Ο Ευκλής” απέδρασαν στην Δυτική Μεσσηνιακή Μάνη για να γνωρίσουν τις ομορφιές της Καστανέας ή Καστάνιας και για να μπούνε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, στόλισαν ένα φυσικό έλατο, κατά την διάρκεια της ανάβασής τους έως το Μοναστήρι του Αγίου Κων/νου και Ελένης στα 1.030 μ. υψόμετρο.

Με οδηγό τον ντόπιο φίλο του Συλλόγου Ιωάννη Παπαμικρουλέα απόλαυσαν τη κυκλική διαδρομή των 9 χλμ., που περιελάμβανε άνοδο στο κακοτράχαλο ”Μονοπάτι των Καμινιών” όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, δεδομένου ότι υπήρχαν εκεί στην περιοχή έξι ασβεστοκάμινα και κάθοδος πάλι στο χωριό, για να ξεναγηθούν στα καταπληκτικά θρησκευτικά μνημεία – εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Νικολάου και στο εκκλησάκι της Παναγιάς.

Στο τέλος επισκέφθηκαν τον ανακαινισμένο ιστορικό Πύργο του Δουράκη στην πλατεία του χωριού.
Πρόκειται για πολυώροφο πύργο του 18ου αιώνα που αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική εμπλουτισμένη με γραφικές καταχύστρες και αμυντικές πολεμότρυπες.
Χαρακτηριστικό του οι τέσσερις κυκλικού σχήματος πυργίσκοι του.
Ο πύργος έχει συνδεθεί με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καθώς σε αυτόν είχε βρει καταφύγιο κατά το διωγμό των κλεφτών το 1803.
Από εδώ επίσης διέφυγε, το Μάρτιο του 1806, προς την Ελαφόνησο.

Η ξενάγηση έκλεισε με την επίσκεψη στο μνημείο του Άγιου Στράτηγου (Ταξιάρχης), όπου ανακαινίστηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του Ναού τον Ιούνιο του 2018.
Ο Ναός του Άι Στράτηγου βρίσκεται στη θέση ”Νιόκαστρο”, σε μικρή απόσταση από την Καστάνια.
Παλαιότερα ο ναός είχε θεωρηθεί ότι ανήκει στην ομάδα των σταυρεπίστεγων της Α1 παραλλαγής, ενώ γινόταν αποδεκτή η χρονολόγησή του εντός του 13ου αιώνα.

Επόμενες δράσεις και εκδηλώσεις του ”Ευκλή” έχουν προγραμματιστεί ως εξής :

  • 12 Ιανουαρίου : Δωρεάν σεμινάριο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στην ύπαιθρο από τον καρδιολόγο Γεώργιο Χάραρη στο ξενοδοχείο ”Όστρια”.
  • 13 Ιανουαρίου : Κατάβαση μανιάτικου καλντεριμιού από Θαλάμες έως Τραχήλα.
  • 16 Ιανουαρίου : Διεξαγωγή εκλογών.
  • 27 Ιανουαρίου : Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στην Μονή Ελώνης.

 

Πληροφορίες Ελένη Οικονομοπούλου (Α΄ αντιπρόεδρος και έφορος δημοσίων σχέσεων) στο τηλ. του Συλλόγου, 27210 84844 και 6974252234.

Δες και αυτό

Νέα στολή για την ποδηλατική “παρέα” του Ευκλή

Sharing is caring!Κοινοποίησέ το0Tweet0sharesΝέα ποδηλατική στολή Ευκλή Το 2020 ξεκινάει για το τμήμα αγωνιστικής ποδηλασίας …

shares