Connect with us

Μεσσηνία

Τιμοκατάλογοι σε γραφή Braille (Μπράιγ) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κυπαρισσία

Ανέβηκε

στις

τιμοκατάλογοι σε γραφή braille (μπράιγ) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κυπαρισσία 3
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Τιμοκατάλογοι σε γραφή Braille (Μπράιγ) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κυπαρισσία

Μετά την σπουδαία πρωτοβουλία που πήρε κατάστημα στην Κυπαρισσία μέλος του Εμπορικού συλλόγου παρέχοντας τιμοκατάλογο σε γραφή Braille επικροτεί ο ίδιος ο σύλλογος,

Το Mojo Caffe θέλοντας να παρέχει ολοκληρωμένες και καλύτερες υπηρεσίες σε άτομα ΑμεΑ με προβλήματα όρασης, προχώρησε σε αυτή την αξιέπαινη κίνηση και με αφορμή το γεγονός αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας καλεί και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλη της Κυπαρισσίας «αν δεν το έχουν πράξει, να πράξουν το ίδιο, και να συμμετάσχουν στην δράση του συλλόγου μας, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του μέλους μας, που έχει σαν σκοπό την ύπαρξη τουλάχιστον ενός τιμοκατάλογου σε γραφή Braile σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης.»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ BRAILLE

Γραφή Braille (Μπράιγ) ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille). Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος απο το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

ΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ

Οι κατάλογοι που θα κατασκευαστούν θα τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Τα εσωτερικά των καταλόγων θα γραφούν σε ειδικό χαρτί, διάστασης 30,5×23 το οποίο θα διατηρεί το ανάγλυφο της επιφάνειας, και θα τοποθετηθούν σε σκληρά καπάκια για την προστασία της γραφής.

Η αναλογία της γραφής Braille με την απλή γραφή στο θέμα χώρου είναι 1 σελίδα Α4 προς 4 σελίδες Μπράιγ (braille) περίπου.

Για παράδειγμα για έναν κατάλογο 4 σελίδων A4 απλής γραφής, ο κατάλογος με μορφή γραφής Braille είναι 16 σελίδες, αλλά δεν έχει διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων και γραμματοσειρές.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα έντυπα της γραφής Μπράιγ (braille) περιέχουν μόνο καθαρό κείμενο, χωρίς φωτογραφίες και γραφικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον όγκο μετεγγραφής.
Η ύπαρξη τουλάχιστον ενός καταλόγου με γραφή Braille σε καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής είναι υποχρεωτική βάση νόμου. Το κόστος συμμετοχής θα διαμορφωθεί από το πλήθος των συμμετεχόντων.

Σε πρώτη φάση θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων.

Παρέχονται οι εξής τρεις επιλογές, κατάλογος στα ελληνικά, κατάλογος στα αγγλικά, κατάλογος στα ελληνικά & αγγλικά. Μπράιγ (braille)
Προϋπόθεση συμμετοχής η ύπαρξη του υπάρχοντος καταλόγου σε ηλεκτρονική μορφή και σε μορφή κειμένου (word,..)
Όποιος από τους συναδέλφους ενδιαφέρετε να συμμετάσχει στην δράση αυτή μπορεί να στείλει μήνυμα (inbox) στην σελίδα του συλλόγου μας στο Facebook, μέχρι και την Τρίτη 26 Νοέμβριου 2019, με την ένδειξη

‘ ‘Ενδιαφέρον για τιμοκατάλογο σε γραφή Braille – Mπράιγ ‘ ‘ , και αναγράφοντας τα έξης τρία (3) στοιχεία:

1. Επωνυμία Επιχείρησης
2. Όνομα Υπευθύνου
3. Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Όπως επισημαίνει ο εμπορικός σύλλογος η εν λόγω δράση δεν είναι δεσμευτική για τους επαγγελματίες της Κυπαρισσίας.

Για πρόσθετες πληροφορίες απευθυνθείτε στους Δημήτρη Τερζή (6970 015033), Δημήτρη Τσάγκο (6932 241 828) και Άννα Κόντου (6942 492 917).

τιμοκατάλογοι σε γραφή braille (μπράιγ) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κυπαρισσία 4

Τιμοκατάλογοι σε γραφή Braille (Μπράιγ) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κυπαρισσία

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ