Connect with us
Επιμελητηρίο

Συμβουλές

Θρομβοεμβολικές επιπλοκές για όσους παίρνουν αντιπηκτικά μαζί με βιταμίνη Κ

Ανέβηκε

στις

Θρομβοεμβολικές επιπλοκές για όσους παίρνουν αντιπηκτικά μαζί με βιταμίνη Κ 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Θρομβοεμβολικές επιπλοκές για όσους παίρνουν αντιπηκτικά μαζί με βιταμίνη Κ

Όταν είμαστε υπό φαρμακευτική αγωγή, είμαστε υποχεωμένοι να ρωτάμε το γιατρό μας, για τη διατροφή που μπορούμε να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ίσως η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούμε, να επηρεάζεται από κάποιες τροφές, είτε αναστέλλοντας τη δραστικότητα των ουσιών, είτε προκαλώντας κάποιες παρενέργειες.

Οι χημικές ενώσεις των τροφών, μας παρέχουν με θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας, μας δίνουν ενέργεια και βοηθούν στην συνολική μας υγεία. Ωστόσο, αυτές οι ενώσεις έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με κάποιες από τις φαρμακευτικές ουσίες που θα χρειαστεί να καταναλώσουμε σε κάποιες περιόδους της ζωή μας.

Απορρόφηση, μεταβολισμός και αποβολή φαρμάκου

Οι χημικές επιδράσεις του τροφίμου μπορούν να ενισχύσουν ή να παρεμποδίσουν την απόκριση μιας φαρμακευτικής αγωγής. Τα συστατικά τροφών και φαρμάκων, όταν βρεθούν ταυτόχρονα σε διάφορα όργανα του σώματός μας, όπως για παράδειγμα στο στομάχι μας, θα αναμειχθούν για να γίνει έτσι η απορρόφησή τους. Δεν θα έχουμε σωστή απορρόφηση των φαρμακευτικών συστατικών στην περίπτωση που η χημική επίδραση των τροφών δρα παρεμποδιστικά.

Επίσης, οι τροφές, επηρεάζοντας τα επίπεδα των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη διάσπαση των φαρμάκων στο ήπαρ, μπορεί να προκαλέσουν συντομότερο ή αργό ρυθμό μεταβολισμού της δραστικής ουσίας καθιστώντας τα φάρμακα αναποτελεσματικά. Τέλος, η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων ορισμένων όξινων τροφίμων μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα pH στο έντερο και τα νεφρά. Τα όργανα αυτά εμπλέκονται στην απέκκριση φαρμάκων. Η αλλαγή στην οξύτητα του περιβάλλοντος των οργάνων αυτών, μπορεί να αλλάξει το χρόνο παραμονής των φαρμακευτικών ουσιών στο σώμα μας.

Παρακάτω, το itrofi.gr συγκέντρωσε κάποιες ομάδες φαρμάκων που επηρεάζονται από συγκεκριμένες τροφές:

Αντιπηκτικά και βιταμίνη Κ
Τροφές που θα είναι καλό να αποφεύγονται όταν βρισκόμαστε σε αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι και ο χυμός cranberry. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ αντισταθμίζουν τα αποτελέσματα της βαρφαρίνης, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη βαρφαρίνης, ταυτόχρονα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρύβει κινδύνους για θρομβοεμβολικές επιπλοκές.

Αντιβιοτικά, ασβέστιο και καφεΐνη
Αν βρίσκεστε σε θεραπεία με κινολόνες, αποφύγετε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου. Το ασβέστιο έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τις δραστικές ουσίες των αντιβιοτικών που ανήκουν στην οικογένεια των κινολόνων. Η λοίμωξη επίμένει περισσότερρες μέρες ή δε θεραπεύεται καθώς το ασβέστιο των τροφών μειώνει την απορρόφηση των αντιβιοτικών αυτών στο στομάχι. Αποφεύγετε την καφεΐνη, αν το αντιβιοτικό σας έχει τη δραστική ουσία “σιπροφλοξασίνη”. Η σιπροφλοξασίνη επιβραδύνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης στο συκώτι και οδηγεί σε αυξημένη επίδραση της δεύτερης στο σώμα. Μπορεί να προκληθεί αυξημένη αρτιριακή πίεση. Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη περιέχουν τα αναψυκτικά, η σοκολάτα, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά.

Αντικαταθλιπτικά (αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης) και τυριά
Η τυραμίνη είναι μια ουσία που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης. Βρίσκεται στα τυριά και πιο συγκεκριμένα στα ώριμα, όπως το ροκφόρ και το μπρι. Ακόμα την συναντάμε στη μπύρα, σε κάποια κόκκινα κρασιά, στα αλλαντικά, στις αντζούγιες, στα σύκα και στις μπανάνες, στη σόγια, στα λουκάνικα, στη φάβα, στη σοκολάτα σε κάποια αποξηραμένα φρούτα και στο ξινολάχανο. Η τυραμίνη όταν συνεργαστεί με τους αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (monoamine oxidase inhibitors), αυξάνει την απελευθέρωση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση προκαλώντας αιφνίδια κι επικίνδυνη αύξηση της πίεσης του αίματος.

Λεβοθυροξίνη, σόγια και γκρέιπφρουτ
Η σόγια αυξάνει την αποβολή της Λεβοθυροξίνης μέσω της γαστρεντερικής οδού, με αποτέλεσμα να μειώνει την απόδοση του φαρμάκου. Ο χυμός γκρέιπφρουτ επιβραδύνει την διάλυση της Λεβοθυροξίνης στο συκώτι οδηγώντας σε μεγαλύτερη επίδραση του φαρμάκου και αύξηση των παρενεργειών του.

Βργχοδιασταλτικά και καφεΐνη
Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες των βρογχοδιασταλτικών. Μπορεί δηλαδή να παρουσιαστεί στον ασθενή, νευρικότητα, απότομη υπέρταση και γρήγορους καρδιακούς παλμούς.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και στη διατροφική κατάσταση του ασθενούς. Όπως και τα τρόφιμα, τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, απορροφούνται μέσω του στομάχου ή του λεπτού εντέρου. Κατά συνέπεια, η παρουσία τροφής στο πεπτικό σύστημα μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ή την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου. Συχνά, τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη του φαρμάκου 1 ώρα πριν ή 2-3 ώρες μετά το φαγητό. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται από το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους για τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φαρμακευτικής θεραπείας και τις σωστές ώρες λήψης της.

ΠΗΓΗ

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ