Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας στα μονοπάτια της Επανάστασης

Ανέβηκε

στις

Τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας στα μονοπάτια της Επανάστασης 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Σειρά δράσεων αναπτύσσονται από τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας με θέμα: «1821 – 2021: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ». Αναλυτικά:

  • Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας: «Καλαμάτα: Στα μονοπάτια της Επανάστασης»

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821, είναι ο κεντρικός άξονας των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φιλαναγνωσίας. Μέσα από σχετικά βίντεο και συζήτηση, τα παιδιά θα παίξουν διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τους ήρωες της επανάστασης, θα λύσουν  κρυπτόλεξα, θα γνωρίσουν πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων ζωγράφων σχετικά με τη ζωή των παιδιών της Τουρκοκρατίας, θα αξιοποιηθεί η χρήση χρονολογίου, και θα γίνει ηλεκτρονική παρουσίαση εκθεμάτων από το ιστορικό/λαογραφικό μουσείο της Καλαμάτας. Όσες ωφελούμενες μητέρες των δομών των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στη δραστηριότητα αυτή, παρακαλούνται παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του ΚΔΑΠ τους.

«Challenge: #200yearschallengekalamata2021»

Ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες για την προστασία όλων μας από τον κορωνοϊό, προτρέπουμε τους γονείς με τα παιδιά τους να γράψουν με μαρκαδόρο, είτε σε μία μπλούζα που δε χρησιμοποιούν πια, είτε σε ένα μεγάλο χαρτί τη φράση «200 χρόνια από την Επανάσταση» να πάρουν τα ποδήλατά τους ή να περπατήσουν στα ιστορικά μέρη/ μνημεία της πόλης μας και να βγάλουν μια φωτογραφία (καλό θα ήταν να τραβήξουμε φωτογραφίες, όπου θα έχουμε την πλάτη μας γυρισμένη προς το φακό, φορώντας τη μάσκα μας ή κοιτάζοντας προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση έτσι ώστε να αποφύγουμε την έκθεση των προσώπων των παιδιών στα social media ή κρατώντας μπροστά στο πρόσωπο μας το χαρτί που αναγράφει τη φράση μας). Έπειτα αναρτούμε την αγαπημένη μας φωτογραφία στα social media (Facebook, Instagram) με το χάσταγκ #200yearschallengekalamata2021  και αναφέροντας το όνομα των social media του ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας (Facebook: ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας, Instagram: kdap_dimou_kalamatas), είτε να μας τη στείλουν στο kdap.kalamata@gmail.com, έως και την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. Εναλλακτικά, μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό με την Επανάσταση και να φωτογραφηθούν με τη ζωγραφιά τους δίπλα σε ένα μνημείο της πόλης.

  • Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού: «Το 1821 μέσα από τις τέχνες»

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, οι τέχνες θα είναι ο οδηγός των παιδιών για την εποχή και τα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης. Μέσα από την αναδρομή στα έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί για την επανάσταση και τους ήρωες του ’21, τα παιδιά θα κατανοήσουν την έννοια του «ήρωα» στο τότε και στο τώρα, μέσα από τα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο αλλά και μέσω αναγνώσεων διαφόρων ποιημάτων και διηγημάτων.  Σκοπός μας είναι η ενεργοποίηση της φαντασίας των παιδιών μέσω του θεατρικού αυτοσχεδιασμού, της ζωγραφικής και της μουσικής.

Η δραστηριότητα θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεαπασχόλησης. Όσες ωφελούμενες μητέρες των δομών των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στη δραστηριότητα αυτή, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του ΚΔΑΠ τους. Επισημαίνεται ότι τα παιδιά μπορούν να αποστείλουν τις ζωγραφιές τους έως και την Τρίτη 23 Μαρτίου και ώρα 2 το μεσημέρι, στο email ergastiritexnispolitismoukdap@gmail.com .

  • Εργαστήρι Πληροφορικής και Ρομποτικής: «Δημιουργία ψηφιακού παζλ»

Η Επανάσταση του 1821, εμπνέει και τους εκπαιδευτικούς του Εργαστηρίου Πληροφορικής, που με σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δεξιότητας επίλυσης προβλημάτων και της οπτικής αντίληψης καθώς και την ενίσχυση της μνήμης. Οι μικροί μαθητές θα δημιουργήσουν τις δικές τους ζωγραφιές και στη συνέχεια, μέσω οδηγιών για τα ακριβή βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν θα μετατρέψουν την ζωγραφιά τους σε ψηφιακό παζλ. Μέσω της δραστηριότητας αυτής, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το ποντίκι, τη δημιουργία και την αποθήκευση αρχείων εικόνας, την μεταφόρτωση αρχείων και τη δημιουργία ψηφιακού υλικού. Όσες ωφελούμενες μητέρες των δομών των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στη δραστηριότητα αυτή, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον υπεύθυνο του ΚΔΑΠ τους.  Επισημαίνεται ότι οι τελικές δημιουργίες των παιδιών θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως και την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, στο email ergastiripliroforikiskdap@gmail.com

  • Εργαστήρι Επιστημών και Περιβάλλοντος: «Η γεωγραφία του 1821»

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν τη γεωγραφία της Επανάστασης του 1821 μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη με χωροθετημένο ιστορικό υλικό και άσκηση εμπέδωσης, με θέμα τις σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις της Ελληνικής Επανάστασης. Για κάθε πολεμικό γεγονός δίνεται μια χαρακτηριστική εικόνα, ενώ σε πίνακα καταγράφονται σύντομες πληροφορίες (τόπος, χρόνος, επικεφαλής αντίπαλων στρατευμάτων, αποτέλεσμα). Η δραστηριότητα θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεαπασχόλησης. Όσες ωφελούμενες μητέρες των δομών των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στη δραστηριότητα αυτή, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του ΚΔΑΠ τους.

  • Εργαστήρι Φυσικής Αγωγής: «Παρουσίαση Παραδοσιακού Και Κλέφτικου Τραγουδιού»

Το Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής θα παρουσιάσει ένα διαδραστικό video, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους ωφελούμενους και θα παρουσιάζει το παραδοσιακό και κλέφτικο τραγούδι και χορό.  Αναλυτικότερα, θα παρουσιαστούν διάφορα δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια καθώς και παραδοσιακοί χοροί, παράλληλα με διάφορα ιστορικά στοιχεία, που αφορούν την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Ενδεικτικά:

1.Παρουσίαση και αφήγηση κλέφτικων τραγουδιών (τι είναι το κλέφτικο τραγούδι)

2.Παρουσίαση παραδοσιακών χορών

3. Εκμάθηση χορού συρτό στα 3

4. Παρουσίαση πολεμικών χορών επί Τουρκοκρατίας (πριν τη μάχη)

5.Παρουσίαση ιστορικών μνημείων του τόπου μας μέσα από φωτογραφίες όπως Ιστορική μονή Βελανιδιάς, Μονή Μαρδάκι, Ιερός  Ναός  Αγ. Αποστόλων,  Πύργος του Μούρτζινου, Τείχος της Βέργας, κ.α.

Το παραπάνω βίντεο θα είναι διαθέσιμο για τους μικρούς μας φίλους  και στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας (www.kalamata.gr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ